Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ : Έγκλημα χωρίς τιμωρία;

Πάνε κοντά είκοσι χρόνια από τότε που ο δήμαρχος της Λευκάδας και το Δημοτικό Συμβούλιο αυθαίρετα αποφάσισαν πως ο καταλληλότερος τόπος για δημιουργία χωματερής στην πόλη είναι η … θάλασσα! Τέτοια είχε αρκετή ο τόπος και…περίσσευε ! Μετέφεραν λοιπόν τον σκουπιδότοπο από τα Βαρδάνια στις Αλυκές, προσωρινά έλεγαν μα στην Ελλάδα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Από τότε έχουν συντελεστεί πολλά εγκλήματα στον τόπο τα οποία είναι διαρκή και με τίποτα δεν πρέπει να θεωρηθούν στιγμιαία.
Έγκλημα 1ο : Ένας βιότοπος, που έπρεπε να προστατευτεί από την νεόκοπη τότε «σοσιαλιστική» αρχή, καταστράφηκε.
Έγκλημα 2ο : Ο δίαυλος που θα μπορούσε να είναι ο τουριστικός «κράχτης» για το νησί σιγά-σιγά μολύνθηκε από τα σκουπίδια που τον περιέπλευσαν, από τα «ζουμιά» τους μα και τα λύματα του παρακείμενου Βιολογικού Καθαρισμού που παρανόμως χύνονται σ΄ αυτόν.
Έγκλημα 3ο : Η χωματερή βρίσκεται μια ανάσα από την πόλη και δίπλα κυριολεκτικά σε ένα σχολικό συγκρότημα. Τα παιδιά μας ζουν σε ένα διαρκή κίνδυνο.
Έγκλημα 4ο : Τα σκουπίδια ρίχνονται ανεξέλεγκτα χωρίς στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Ο κίνδυνος μιας επιδημίας είναι υπαρκτός και τα θαύματα δεν διαρκούν αιωνίως.
Έγκλημα 5ο : Ο χώρος των Αλυκών ουδέποτε παραχωρήθηκε από το Δημόσιο για χρήση στον Δήμο της Λευκάδας. Ήταν και εξακολουθεί να είναι δημόσιο κτήμα. Γιατί επετράπη η χρήση του από την αρμόδια υπηρεσία και εν πάση περιπτώσει γιατί οι αποφάσεις της υπηρεσίας αυτής έκτοτε (και υπήρξαν αρκετές) ουδέποτε εκτελέστηκαν από τα αρμόδια όργανα;
Έγκλημα 6ο : Η θάλασσα και οι ακτές προστατεύονται από το Λιμεναρχείο. Τόσα χρόνια έχουν μπαζωθεί από τα σκουπίδια διακόσια περίπου στρέμματα θάλασσας. Με βάση ποια άδεια το λιμεναρχείο δεν επενέβη να τιμωρήσει τους παραβάτες; Αν κάποιος ιδιώτης ρίξει λίγο τσιμέντο ή κάποιο βράχο στη θάλασσα, μπροστά από το κτήμα του, κάνοντας μια προβλήτα για να δένει τη βάρκα του, θα τιμωρηθεί αμέσως ή όχι; Ποιος νόμος επιτρέπει την επιλεκτικότητα στην τιμωρία;
Έγκλημα 7ο : Επί χρόνια οι εφημερίδες φώναζαν και φωνάζουν για το διαρκές έγκλημα (Ο Λ. Λ μάλιστα στα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του το είχε μόνιμη επωδό). Γιατί κανένας εισαγγελέας δεν φιλοτιμήθηκε να διερευνήσει τις καταγγελίες;
Έγκλημα 8ο : Ένας πέπλος σιωπής εκ μέρους των αρμοδίων σκεπάζει το πρόβλημα. Τόσοι φορείς που θίγονται από τα σκουπίδια (έμποροι, ξενοδόχοι κ.λ.π) σιωπούν. Φοβούνται ή βολεύονται;
Έγκλημα 9ο : Ένας περίεργος ηθικός και ψυχολογικός εκβιασμός ασκείται έμμεσα από τις αρχές στους κατοίκους τούτου του τόπου. Αν γίνουν ενέργειες να σταματήσει η λειτουργία της χωματερής, τα σκουπίδια θα μείνουν στους κάδους και θα μας «πνίξουν». Κανένας φορέας και πολύ περισσότερο ιδιώτης, δεν τολμά να μπει μπροστάρης στην προσπάθεια αυτή γιατί ο κόσμος θα στραφεί εναντίον του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ. Το καλοκαίρι ανήρτησε πανώ για το θέμα και έδειξε δημοσίως φωτογραφίες από τη χωματερή και –άκουσον, άκουσον- κατηγορήθηκε ότι κάνει ζημιά στην οικονομία του νομού. Δηλαδή, γιατί θα τρελαθούμε στο τέλος, δεν κάνει ζημιά μια παράνομη χωματερή στα όρια της πόλης, δίπλα στην τουριστική μαρίνα των τόσων δις, και κάνει η αποκάλυψή της !!! Άλλοθι ε !!!
Έγκλημα 10ο : Ο παράνομος χώρος είναι πεπερασμένος και όλα δείχνουν πως δεν έχει παραπάνω από ένα με ενάμιση χρόνο ζωής. Τι θα γίνει μετά δεδομένου πως ακόμα και σήμερα να βρούμε χώρο για ΧΥΤΑ χρειάζεται τουλάχιστον δύο χρόνια για να τεθεί σε λειτουργία;

Οι προσπάθειες για την ανεύρεση ΧΥΤΑ δεν έλειψαν από τη Λευκάδα. Αυτό που έλειψε ήταν και είναι η πολιτική βούληση για τη λύση του προβλήματος. Δεκάδες τόποι υποδείχθηκαν από αρμοδίους, και αναρμόδιους βεβαίως, φορείς και ιδιώτες μα κανένας δεν αποδείχτηκε ικανός να αντιμετωπίσει την μικροπολιτική μας. Οι παρεμβάσεις παραμένουν ιστορικές και γεμίζουν σελίδες οι διηγήσεις τους.
Η δημιουργία μιας χωματερής προφανώς δεν είναι το πλέον ευχάριστο για τους όποιους γείτονες. Βλέπετε όλοι θέλουν να παράγουν και να πετούν σκουπίδια κανένας όμως δεν τα θέλει δίπλα του.

Όμως σε ένα μέρος που αντικειμενικά πληροί τις συνθήκες υγιεινής και προστασίας του οικοσυστήματος και που θα επιλεγεί με διαφανείς διαδικασίες πρέπει να γίνει ο Χ.Υ.Τ.Α όποιες και αν είναι οι αντιδράσεις, όποιες και να είναι οι πολιτικές επιπτώσεις.
Τα σκουπίδια εμείς τα παράγουμε εμείς πρέπει και να τα «φάμε».
Το θέμα είναι να καταφέρουμε να περιορίσουμε τον όγκο τους. Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ μπορεί να δώσει λύσεις περιορισμού τους και σημαντικού μάλιστα αρκεί να υπάρξει ο συντονισμός με άλλους όμορους Ο.Τ.Α και φυσικά η πολιτική βούληση για μια προβληματική οικονομικά επένδυση μα κερδοφόρα σε ότι αφορά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι! Δεν χωρά άλλη καθυστέρηση!
Πάση θυσία πρέπει να βρεθεί λύση ΤΩΡΑ γιατί αύριο θα είναι αργά για όλους. Πάση θυσία πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση και συμφωνία για λύση από ΟΛΟΥΣ τους φορείς του τόπου.
Η ανοχή είναι συνενοχή και κατά τούτο ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ . Ας τιμωρηθούμε μα πρώτα ας υποστούν την πρέπουσα τιμωρία όλοι όσοι συνετέλεσαν στα παραπάνω εγκλήματα.

12/03/04

Υ.Γ 1. Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λευκάδας ένα χρόνο τώρα δεν έχει συζητήσει το θέμα των σκουπιδιών.

Υ.Γ 2. Τελευταίως κυκλοφορεί η φήμη (;) πως εγκρίθηκε από την περιφέρεια τοποθεσία που χρόνια πριν είχε κριθεί ως ακατάλληλη ύστερα από άνωθεν παρεμβάσεις…Τώρα πως πληροί τις προϋποθέσεις;
Ελλάς το μεγαλείο σου !

Δεν υπάρχουν σχόλια: