Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Α Π Ο Ρ Ι Ε Σ

11/01/2003

Οι τελευταίες – συνεχόμενες και με μεγάλη διάρκεια και ένταση – βροχές έφεραν στην επιφάνεια μια σειρά προβλήματα. Σαν τον επισκέπτη της γνωστής ¨νοικοκυράς¨, που σκουπίζει και κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί, η βροχή σήκωσε το χαλί και αποκάλυψε την προχειρότητα, την ανευθυνότητα και την τσαπατσουλιά μας.
Σκεπάσαμε τις σούδες προκειμένου να κερδίσουμε λίγα τετραγωνικά εδάφους και δεν φροντίσαμε να αφήσουμε διέξοδο για τα νερά. Αποτέλεσμα: πνιγήκαμε και πνίξαμε και τους διπλανούς μας.
Κλείσαμε τις σούδες, φροντίσαμε να περάσουμε σωλήνες αποχετεύσεως μα, ξεχάσαμε να φτιάξουμε φρεάτια !! Αποτέλεσμα: Πνιγήκαμε και πνίξαμε και τους διπλανούς μας.
Φτιάξαμε δρόμους, κλείσαμε τις σούδες, βάλαμε σωλήνες και φρεάτια αποχετευτικά μα, ξεχάσαμε (;) να συνδέσουμε τις σωλήνες με την κεντρική αποχέτευση με αποτέλεσμα τα νερά να μη βρίσκουν διέξοδο και φυσικά να σπάνε τους δρόμους για να βγουν στην επιφάνεια!!!
Είχαμε μείνει ήσυχοι πως τα σαραντάημερα, αφού μας ξέχασαν κάμποσα χρόνια, πάει δεν πρόκειται να τα ξαναζήσουμε μα, λογαριάσαμε δίχως τη φύση. Τη φύση που είναι κατά πως λένε « παράξενη» και προσπαθεί να αποκατασταθεί μετά τον βιασμό της από ανθρώπους αχάριστους, κερδοσκόπους και ανεγκέφαλους. Καλά να πάθουμε, ίσως μας χρειάζονται και χειρότερα γιατί μόνο τότε (ίσως) θα βάλουμε μυαλό.

Τον ήρωα τον γνωρίζεις απ την πτώση
Και τον δειλό απ τ ανέβασμα που δεν του αξίζει.
Του πρώτου το όνομα το ψιθυρίζει
στ αυτιά του λαού ένας άγνωστος με πλούσια γνώση.

Τα όνομα του άλλου το σαλπίζει
και με τα τύμπανα το διαφημίζει
στην αγορά ο εσμός των εργολάβων.
Παναγιώτης Κανελλόπουλος


Ας προσπαθήσουμε να παίξουμε λίγο με το ποίημα του Παναγιώτη Κανελλόπουλου ( ναι είναι ο μακαρίτης πρώην πρόεδρος της δημοκρατίας). Στη θέση του «ήρωα» ας βάλουμε τη λέξη «έντιμος» ή «σωστός» ή «αγαθός» και στη θέση του «δειλού» τη λέξη «άσχετος» ή «διαπλεκόμενος» ή «πονηρός» και ας υπονοήσουμε πίσω από τα επίθετα αυτά το ουσιαστικό «δήμαρχος» ή «νομάρχης». Ας μεταφερθούμε τώρα σε ένα σκηνικό που αλλάζει συνεχώς π.χ στη Λευκάδα της τελευταίας εικοσαετίας μ.Ε. (μετά ΕΟΚ) και ας καταγράψουμε όλα τα έργα, μικρά ή μεγάλα, που έχουν γίνει.

Ερώτηση: Με ποια από τις δύο κατηγορίες επιθέτων θα χαρακτηρίζατε τους αιρετούς μας άρχοντες; ( όχι συλλήβδην όλους μαζί μα έναν - έναν χωριστά βεβαίως.) Αιτιολογείστε την απάντησή σας λαμβάνοντας υπόψη τα έργα καθενός ξεχωριστά και την ποιότητά τους.
Είμαι απόλυτα σίγουρος πως αν διάβαζα τις απαντήσεις σας θα μπορούσα εύκολα να τις χωρίσω σε δύο κατηγορίες.
Κατηγορία πρώτη: Έντιμος ή σωστός ή αγαθός με ασήμαντο έργο, συνήθως κάποιας ποιότητας.
Κατηγορία δεύτερη : Άσχετος ή διαπλεκόμενος ή πονηρός με σημαντικό έργο, συνήθως κακής ποιότητας.
ΑΠΟΡΙΑ 1: Είναι απίθανο ένας «έντιμος» να επιτελέσει ή να παράξει σημαντικό έργο ή έργο κακής ποιότητας;
ΑΠΟΡΙΑ 2: Είναι απίθανο ένας «διαπλεκόμενος» να έχει ασήμαντο έργο ή σημαντικό και με ποιότητα;
ΑΠΟΡΙΑ 3: Θα υπάρξει κάποτε κάποιος αιρετός που θα αγνοήσει το πολιτικό κόστος και θα έρθει σε ρήξη με το «κατεστημένο»;
ΑΠΟΡΙΑ 4. Πώς γίνονται οι μελέτες των έργων; Ποιοι και με ποιο τρόπο επιβλέπουν τις εργασίες;
ΑΠΟΡΙΑ 5: Πώς γίνεται η παραλαβή των έργων; Με τη διαπίστωση (έστω και μετά) κακοτεχνιών υπάρχει κάποιας μορφής τιμωρία και σε ποιους;

Την απάντηση δεν θα σας την δώσω εγώ. Εχετε νου και γνώση, άποψη και γνώμη και βέβαια μάτια και βλέπετε. Δείτε π.χ δρόμους φρεσκοφτιαγμένους που με την πρώτη σταγόνα της βροχής γεμίζουν λακκούβες, δείτε έργα που καθυστερούν αδικαιολόγητα και έργα που γίνονται σε χρόνο ρεκόρ, καταγράψτε τα έργα βιτρίνας και τα έργα υποδομής και κάντε μια σύγκριση (αριθμητική έστω), μετρήστε τις αντικειμενικές ανάγκες σας και δείτε την ανταπόκριση των αιρετών σε αυτές, κοστολογείστε, τέλος, τα έργα και εκτιμήστε το κόστος κατασκευής τους με βάση την ποιότητά τους. Μετρήστε αποφάσεις και όρκους που καταπατήθηκαν «πριν αλέκτωρ λαλήσει», και θυμηθείτε νέους όρκους που, σίγουρα, θα καταπατηθούν.
Η απάντησή σας, είμαι σίγουρος, θα είναι καταιγιστική εναντίον των αιρετών μας αρχόντων κυρίως της δεύτερης κατηγορίας. Είμαι βέβαιος ότι όλα αυτά τα έχετε σκεφτεί πολλές φορές, έχετε αγανακτήσει άλλες τόσες, έχετε ορκιστεί πως θα αλλάξετε ρότα μα …
Δηλαδή για να καταλάβω. Η θα έχουμε «καλούς» αιρετούς άρχοντες που όμως από φόβο ή από λόγους μη διαπλοκής δεν θα επιτελέσουν σημαντικό έργο ή θα έχουμε «κακούς» που μέσα στα έργα «συμφερόντων» θα βολευτούμε και εμείς με κάποια πρόχειρα έργα; Αυτό είναι; Τρίτη λύση δεν υπάρχει;
Φοβάμαι πως η εμπειρία μας κάνει να απαντήσουμε αρνητικά μα, δεν το πιστεύω. Δεν θέλω να το πιστέψω.

Ας πάρουμε τώρα το δεύτερο εδάφιο του ποιήματος.

ΑΠΟΡΙΑ: Γιατί ο «εσμός των εργολάβων» ,κατά τον Π. Κανελλόπουλο, σαλπίζει και διαφημίζει με τύμπανα το όνομα του «δειλού» ; Ποιους αιρετούς άρχοντες θα σάλπιζε και θα διαφήμιζε σήμερα από τις δύο κατηγορίες που τους κατατάξαμε παραπάνω; Υπάρχει τέτοιος «εσμός» στην πραγματικότητά μας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μη σκοτίζετε το κεφάλι σας.Τα ποιήματα είναι ουτοπικά συνήθως και λειτουργούν στη σφαίρα της φαντασίας… Μόνο κάτι καταλήξεις τους περίεργες θυμάμαι.
… Αχ πού σαι νιότη πού λεγες πως θα γινόμουν άλλος.
… Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν!
… Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία.
… Ζητείται ελπίς.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: