Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί επίσης και ως Ρομ, Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι ή Σίντηδες και με τον, κάποιες φορές υποτιμητικό, χαρακτηρισμό Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με Ινδική καταγωγή. Η πρώτη ιστορική αναφορά για τους Ρομά γίνεται από τον Ηρόδοτο που αναφέρει τον λαό των "Σιγύνων".
Οι Ρομά είναι στις περισσότερες χώρες γνωστοί με λέξεις συγγενικές με τη λέξη "γύφτος". Η λέξη προέρχεται από τη λέξη "Αιγύπτιος" και η χρήση της οφείλεται στην πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι οι Ρομά προέρχονται από την Αίγυπτο. Η λέξη "Ρομ", που χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές από τους ίδιους, σημαίνει στη γλώσσα τους "άντρας" ή "σύζυγος". Μεταξύ τους χρησιμοποιούν τα "Μελελέ" (Λαός μαύρος), "Μανούχ" (άνθρωπος) και "Σίντε". Επίσης, η λέξη "αθίγγανος" ή "ατσίγγανος" σημαίνει τον "ανέγγιχτο" (από την ονομασία της χαμηλότερης ινδουιστικής κάστας, από την οποία πιθανολογείται ότι προήλθαν) και ετυμολογείται από το στερητικό α- και το ρήμα θιγγάνω, δηλαδή "αγγίζω".
Οι Ρομά πιστεύεται ότι μετανάστευσαν από την Ινδία γύρω στο 1000 μ.Χ. και, περνώντας από το Αφγανιστάν, την Περσία, την Αρμενία και την Τουρκία, έφτασαν στην Ευρώπη, όπου στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου. Αργότερα, κατά τις μαζικές μεταναστεύσεις προς την Αμερική μεγάλος αριθμός Ρομ μετακινήθηκε προς τον Νέο Κόσμο.
Αυτή η θεωρεία όμως έρχεται σε αντιδιαστολή με την προχριστιανική αναφορά από τον Ηρόδοτο.
Οι λόγοι που οδήγησαν τους Ρομά σε μία τέτοια μαζική και σε τόσο μεγάλη απόσταση μετακίνηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ιστορίας. Υπάρχουν θεωρίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ρομά προήλθαν από κατώτερες κάστες του Ινδού ποταμού, τα μέλη των οποίων στρατολογήθηκαν ως μισθοφόροι σε πολέμους εναντίων των Άράβων. Μία άλλη θεωρία είναι οτι οι Ρομά προέρχονται από αιχμαλώτους των Αράβων, κατά την εισβολή των Μουσουλμάνων στη βόρεια Ινδία και το σημερινό Πακιστάν.
Η γλώσσα των Ρομά, η Ρομανί ή "Ρομανές", είναι μία Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που συγγενεύει με τις διάφορες γλωσσικές διαλέκτους της Ινδίας ιδιαίτερα με την γλώσσα Πουντζάμπι της Βόρειας Ινδίας. Στις διάφορες περιοχές που κατοικούν Ρομ έχουν διαμορφωθεί πολλές τοπικές διάλεκτοι, επηρεασμένες από τις τοπικές γλώσσες.
Εξαιτίας του νομαδικού τρόπου ζωής τους και της έλλειψης επιθυμίας ή/και δυσκολίας προσαρμογής στον τρόπο ζωής της πλειοψηφίας των υπόλοιπων κατοίκων κάθε περιοχής οι Τσιγγάνοι έχουν πέσει συχνά θύματα διακρίσεων. Συχνά αρνητικά στερεότυπα είναι αυτά του "κλέφτη", του "επαγγελματία ζητιάνου", του "τσιγγούνη" κ.ά. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον, οι αρνητικοί συνειρμοί εναντίων των Ρομά συντηρούνται εν μέρει και από την σχετικά αυξημένη εγκληματικότητα μεταξύ των Τσιγγάνων, που δεν οφείλεται βέβαια σε κάποιο εγγεννές χαρακτηριστικό της φυλής, αλλά στα υψηλά επίπεδα φτώχιας στις τάξεις τους.Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ρομά υπήρξαν μεταξύ των θυμάτων των μαζικών εκτελέσεων στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως, μαζί με Εβραίους, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους και Μάρτυρες του Ιεχωβά. Υπάρχει η άποψη οτι περίπου 400.000 Ρομά εκτελέστηκαν από τους Ναζί την περίοδο εκείνη.
Οι οικογένειες των τσιγγάνων που διαμένουν στη Λευκάδα αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες αρχές με τρόπο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, με τρόπο που προσβάλει τον πολιτισμό μας.
Αφού στην αρχή τους έδωσαν, προκειμένου να εγκατασταθούν, το χώρο του μελλοντικού διοικητηρίου στις Κάτω Αλυκές, ένα χώρο αδιαμόρφωτο, γεμάτο λακκούβες και νερά, χωρίς ρεύμα, πόσιμο νερό και τουαλέτες, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα σε βάρος της υγείας τους (μηνιγγίτιδα κ. λ. π), σήμερα έρχονται «να λύσουν το πρόβλημα» με ακόμη χειρότερο τρόπο. Διαμόρφωσαν ένα χώρο μέσα στον σκουπιδότοπο, τους έδωσαν ρεύμα και νερό, τους έφτιαξαν τουαλέτες και τους εγκατέστησαν, θεωρώντας προφανώς ότι έχουν λύσει το πρόβλημα. Κάποιοι «αρμόδιοι» θα καμαρώνουν κιόλας με το κατόρθωμά τους και πιθανότατα να ζητήσουν και την επιδοκιμασία όλων μας.
Από πότε αλήθεια η συνύπαρξη ανθρώπων, με ποντίκια και αρουραίους, με διοξίνες και φουράνια, θεωρείται σωστή; Από πότε η εισπνοή του μεθανίου που αναδύεται μέσα από το σκουπιδότοπο, θεωρείται υγιεινή;
Είμαστε βέβαιοι πως οι υπεύθυνοι αυτής της λύσης για τους τσιγγάνους, δεν αντέχουν να περάσουν καν από αυτή την περιοχή. Πόσο μάλλον να ζήσουν κιόλας.
Αν οι κύριοι αυτοί θεωρούν τους τσιγγάνους ανθρώπους τέταρτης κατηγορίας, αν τους βαρύνει η παρουσία τους, ας αποκτήσουν το θάρρος να το πουν δημοσίως. Ας μην τους αφήσουν να εγκατασταθούν στην πόλη. Από τη στιγμή που τους δέχονται όμως, είναι ντροπή να τους φέρονται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο.
Επιτέλους, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, μια συντεταγμένη πολιτεία να μην έχει τρόπο να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους κάτω υπό υγιεινότερες συνθήκες। Χώροι καταλληλότεροι ασφαλώς και υπάρχουν। Ας κάνουμε τον κόπο να τους ψάξουμε. Ας κάνουμε τη ζωή τους περισσότερο ανθρώπινη. Στο κάτω - κάτω έτσι διασφαλίζουμε και την υγεία όλων μας. Γιατί οι επιδημίες, αν υπάρξουν, δεν γνωρίζουν φυλές και δεν ξέρουν τι πάει να πει ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.
30042007

Δεν υπάρχουν σχόλια: