Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

ΑΠΛΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

8/4/2005
Ας κάνουμε κάποιους απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς. Απλούστατους, για μαθητές του δημοτικού.
Το καλοκαίρι πλησιάζει και η ζέστη απαιτεί νερό. Όλοι μας λοιπόν θα κυκλοφορούμε με ένα πλαστικό μπουκάλι στο χέρι για την απαραίτητη δροσιά. Πόσοι κάτοικοι ζούμε σ αυτό το νησί; Πόσοι μας επισκέπτονται; Πόσα μπουκαλάκια νερό χρειαζόμαστε όλοι μαζί την ημέρα; Βάλτε ένα υποθετικό αριθμό και πολλαπλασιάστε.
Κάθε ημέρα πόσες εφημερίδες αγοράζονται στο νησί; Πόσα κιλά χαρτί κατάντησε να είναι η κάθε μία; Βάλτε ένα υποθετικό αριθμό και πολλαπλασιάστε.
Ας κάνουμε το ίδιο για τα αλουμινένια κουτάκια των αναψυκτικών, τα γυάλινα μπουκάλια των ποτών, τα κιβώτια συσκευασίας, τις πλαστικές σακούλες, τα χαρτιά των υπηρεσιών, τα περιοδικά, κ. λ. π
Προσθέστε τα επί μέρους γινόμενα και αποθέστε το σύνολο σε κάποιο χώρο. Εμβαδομετρήστε ή ογκομετρήστε το χώρο που καταλαμβάνουν σε ένα μόνο μήνα και πολλαπλασιάστε επί δώδεκα. Τι συμπέρασμα βγάζετε; Θα σας βοηθήσω λίγο.
Υποθέτω ότι στο νομό διακινούνται τους καλοκαιρινούς μήνες καθημερινώς πάνω από είκοσι χιλιάδες πλαστικά μπουκαλάκια νερού. Αναρωτηθήκατε ποτέ που πάνε αυτά τα μπουκαλάκια μετά τη χρήση; Σας διευκολύνω. Στη θάλασσα, στα χωράφια, στις ρεματιές, στις χωματερές.
Αναρωτηθήκατε ποτέ τι θα γινόταν αν αυτά τα μπουκαλάκια δεν τα πετάγαμε μα τα μαζεύαμε, τα συμπιέζαμε και τα πουλούσαμε στις εταιρείες ανακύκλωσης; (Γιατί όλα είναι PET, πάει να πει ανακυκλώσιμα)
Θα σας δώσω τη λύση.
1. Κέρδος στο χρόνο ζωής του οικοσυστήματος
2. Κέρδος σε χώρους ταφής των απορριμμάτων άρα και χρόνου λειτουργίας των χώρων ταφής
3. Κέρδος οικονομικό, μικρό μεν μα…
Αναφέρομαι στα μπουκαλάκια του νερού περισσότερο επειδή και πολλά είναι και χρειάζονται χρόνια πολλά για να αποσυντεθούν. Επίσης επειδή δεν τα συμπιέζουμε πριν τα πετάξουμε ο χώρος που καταλαμβάνουν είναι μεγάλος.
Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν για μια μόνο ημέρα όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δεν πετιόταν μα τα μαζεύαμε και τα ανακυκλώναμε. Κάντε το ίδιο με τα κάθε είδους χαρτιά, τα μπουκάλια (γυάλινα και αλουμινένια) τις σακούλες, τις μπαταρίες, τα ογκώδη αντικείμενα, τα λάστιχα, κ.. λ. π. Πολλαπλασιάστε επί 365 ημέρες και βγάλτε τα συμπεράσματά σας!
Αν εντυπωσιάζεστε με τα νούμερα που βλέπετε στις πράξεις σας, αν προβληματίζεστε με τον όγκο, αν αναρωτιέστε για το μέλλον, σκεφτείτε αμέσως και τη λύση. Είναι μια λέξη μόνο. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ !
Κάποιοι ακόμα και σήμερα (πολλοί από τους οποίους κρατάνε καίρια πόστα στη διοίκηση) δεν ξέρουν τούτη τη λέξη. Κάποιοι αρμόδιοι χαμογελούν όταν έστω την ψελλίσεις. Κάποιοι μιλούν για γραφικούς που σκαλίζουν πράγματα ακατανόητα (άρα αδύνατα).
Που να μπλέκουμε τώρα, σκέφτονται και αλλάζουν κουβέντα γιατί φοβούνται ότι θα «απολέσουν τον ήλιο», πάει να πει την ησυχία τους. Μετράνε «τα κότσια τους» και δεν τα βρίσκουν αρκετά για «παράτολμες» τάχα ενέργειες. Δεν ψάχνουν παραπέρα, δεν βλέπουν τι γίνεται κάπου αλλού, δεν θέλουν σκοτούρες περισσές και οχυρώνονται πίσω από λέξεις και οικονομικούς τάχα υπολογισμούς που καθιστά το θέμα ασύμφορο. Την ίδια ώρα βεβαίως συζητούν για γιορτές και εκδηλώσεις που το κόστος μιας μόνο ξεπερνά το κόστος της ανακύκλωσης. Βλέπετε ο άρτος και τα θεάματα πάντα προσέδιδαν κύρος στους άρχοντες και τύφλωναν το λαό. Βλέπετε και ο λαός θέλει την ησυχία του. Σκουπίδια να παράγουμε και ας τα πετάμε όπου και να τύχει, αρκεί να μην είναι στο χωράφι μας ! Σιγά μη τα μαζεύουμε και χάνουμε χρόνο από το καφενείο!
Βλέπετε είμαστε μύωπες και δεν βλέπουμε λίγα χρόνια πιο μπροστά, στο μέλλον. Δεν θα ζούμε λέμε άρα τι μας νοιάζει; Τα παιδιά μας; Ε ! κάποια λύση θα βρούνε όταν ο κόμπος φτάσει στο χτένι !
Δεν ξέρουν βεβαίως ότι έτσι ή αλλιώς στα αμέσως επόμενα χρόνια (υπάρχουν σχετικές οδηγίες της Ε. Ε και ελληνική νομοθεσία) είμαστε υποχρεωμένοι να ανακυκλώνουμε μέχρι και το 80 % των απορριμμάτων μας και να κομποστοποιούμε σχεδόν το 65 % των οργανικών υπολειμμάτων μας. Δεν ξέρουν ότι δεκάδες προγράμματα της Ε. Ε επιδοτούν παρόμοιες ενέργειες και πολλές πόλεις στην Ευρώπη ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ Χ. Υ. Τ. Α γιατί απλούστατα τους μένουν ελάχιστα σκουπίδια !
Ασχολούνται και ιδρώνουν τάχα (γιατί αυτό το αμφισβητώ εντόνως) για να πείσουν τους απέναντι γείτονες να εντάξουν τη Λευκάδα στον δικό τους μελλοντικό (αν υπάρξει και όποτε υπάρξει ) Χ. Υ. Τ. Α. Περιμένουν το ρουσφέτι ως μάννα εξ ουρανού (χωρίς έγγραφα που να αποδεικνύουν συγκεκριμένες ενέργειες) γιατί είναι ανεπαρκείς (για να μη πω ανίκανοι και παρεξηγηθώ) να βρουν λύση στο δικό μας νομό.
Δεν ξέρουν επίσης ή το ξέρουν και σιωπούν, ότι έτσι και αρχίσουν τα πρόστιμα για την παράνομη και εγκληματική χωματερή της πόλης στη θάλασσα μα και τις ανεξέλεγκτες άλλες στο νομό, το κόστος της ανακύκλωσης θα είναι πασατέμπος !
Πού θα τρέξουν να κρυφτούν τότε όλοι αυτοί; Με ποιους θα τα βάλουν και σε ποιους θα φορτώσουν την αποτυχία τους; Ποιους θα πείσουν;
Δεν φταίνε βεβαίως πάντα οι αρμόδιοι. Φταίμε κυρίως εμείς οι ψηφοφόροι γιατί ψηφίζουμε από κομματική συνήθεια, από συμπάθεια, από συγγένεια, από το επάγγελμα, από οτιδήποτε άλλο πέραν του σωστού που είναι να ψηφίζουμε βάσει ιδεών, προγραμμάτων και ικανότητας του υποψηφίου να τα υλοποιήσει. Α ! και κάτι άλλο. Να ξέρουν να υπολογίζουν, πέρα από τα κουκιά, και το πραγματικό κόστος των όποιων (υλοποιημένων ή μη) προγραμμάτων. Με απλούς, απλούστατους μαθηματικούς υπολογισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: