Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΞΥΠΝΑ ή ΒΟΛΕΥΕΙ ;

Πέρασε ένας μήνας από τον καταστροφικό σεισμό των 6,4 R και θαρρώ πως ψύχραιμοι πια μπορούμε να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματά του. Μπορούμε κοιτώντας ο ένας τον άλλο κατάματα να δούμε πέρα από το ατομικό μας συμφέρον και να ομολογήσουμε αλήθειες που κάποιοι εσπευσμένα προσπαθούν να κουκουλώσουν.
Ο σεισμός ήρθε αναπάντεχα για τους περισσότερους, έχω την άποψη όμως πως κάποιοι τον περίμεναν και ήταν ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι.
Ο κρατικός μηχανισμός σαν έτοιμος από καιρό κινήθηκε ταχύτατα. Ο αυτοδιοικητικός ακόμη ψάχνεται. Οι μεν έταζαν λαγούς με πετραχήλια οι δε μοίραζαν νερά. Οι πρώτοι ανακοίνωσαν πλούσιο πακέτο βοήθειας (προεκλογική περίοδος γαρ) οι δεύτεροι έτρεχαν σε μια πραγματικά συγκινητική προσπάθεια μα … «… ανεπαισθήτως μ’ έκλεισαν από τα τείχη έξω» που λέει και ο ποιητής.
Η αυτοδιοίκηση και πως την αντιλαμβάνονται οι σοσιαλισταράδες μας !!! Για τα μπάζα, την αγγαρεία και το άγχος. Οι άλλοι στα γραφεία να δέχονται επισκέψεις, να συντονίζουν, να δίνουν υποσχέσεις. Εκ των υστέρων όλοι θα αντιληφθούμε πως οι υποσχέσεις θα παραμείνουν τέτοιες αν είσαι στην απ’ έξω. Αν είσαι μέσα στα πράγματα μπορεί και να πάρεις δάνειο δέκα σχεδόν χρόνια μετά όπως έγινε με τον σεισμό του 94. Αν είσαι από τους από μέσα θα τη βολέψεις και αλλιώς. Το σπίτι σου μπορεί αν και κατεδαφιστέο να σωθεί (;) με άλλο χρώμα πέρα από το κόκκινο ( αν και χρώματα δεν χρησιμοποιήθηκαν για ψυχολογικούς λένε λόγους ή και τουριστικούς).
Η Λευκάδα λένε άντεξε ! Δεν είμαστε καλά. Εν τάξει δεν έπεσαν σπίτια και δεν είχαμε νεκρούς (λόγω ώρας σίγουρα), δυστυχώς για τα κανάλια μας που σαν κοράκια περίμεναν να μετρήσουν πτώματα, μα δεν άντεξε. Βυθίστηκε στη λάσπη πάνω στην οποία χτίσαμε και χτίζουμε τα σπίτια μας, έχασε κακοκατασκευασμένους δρόμους και πεζοδρόμια προς δόξα των εργολάβων και αυτών που επιβλέπουν τα έργα, έπαθαν ζημιά όλα της τα λιμάνια, θα πρέπει να κατεδαφιστούν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες σπίτια της. Πως άντεξε;
Σε ένα πράγμα θα συμφωνήσω. Άντεξαν τα σπίτια που κτίστηκαν με τις προδιαγραφές του αντισεισμικού σχεδιασμού. Μια βόλτα στην πόλη και τα χωριά είναι αρκετή για να καταλάβει κάποιος του λόγου το αληθές. Σπίτια και καταστήματα σωστά φτιαγμένα δεν … συγκινήθηκαν. Κατασκευές όμως «κερδοσκοπικές» χωρίς τσέρκια στις κολώνες, με ένα ή και δυο ορόφους παραπάνω από το επιτρεπόμενο όριο, με αβαθή εντελώς θεμέλια, με, με, υπέκυψαν στις ορέξεις του Εγκέλαδου. Οι ζημιές τους σημαντικές και μάλλον ανεπανόρθωτες.
Βέβαια κάτι θα γίνει πάλι και θα μπαλωθούν τα πράγματα. Οι σπασμένες κολώνες θα σοβαντιστούν πρόχειρα να μη φαίνονται και … εν τάξει μωρέ σε τριάντα χρόνια θα ξανακάνει τέτοιο σεισμό… (Αλήθεια ποιος ελέγχει τι σ’ αυτόν τον τόπο; Η Πολεοδομία δυστυχώς είναι γραφείο εκδόσεως αδειών. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της είναι ανύπαρκτοι είτε γιατί δεν προβλέπονται –το πλέον σίγουρο- είτε γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί. Τα πάντα επαφίενται στον πατριωτισμό των ιδιωτών μηχανικών…)
Ανέφερα παραπάνω για τα κανάλια – κοράκια. Αλήθεια πότε θα αντιληφθούμε την τεράστια ζημιά που έκαναν στην κοινωνία μας οι δημοσιογράφοι – φρικιά που περίμεναν ημέρες με On τις κάμερες έξω από το μόνο σπίτι που έγειρε, περιμένοντας προφανώς να πέσει; Πότε θα σταματήσουμε να τα τροφοδοτούμε με τα χαμόγελα ή τα κλάματά μας, με τις επιθυμίες και τις προσδοκίες μας νομίζοντας – αλίμονο - πως θέλουν να μας βοηθήσουν ! Γιατί τις ημέρες του σεισμού – το λέω και δεν ντρέπομαι – δεν πήγαμε όλοι να τους στείλουμε καροτσάκι από εκεί που ήλθαν; Πού είναι τώρα οι τρανοί δημοσιογράφοι να καταγράψουν τα αποτελέσματα του σεισμού στην οικονομία του τόπου, να μιλήσουν για τα προβλήματα του κόσμου, να εμφανίσουν την πραγματική ζημιά στο νησί; Πού είναι οι κερδοσκόποι ελπιδοπωλητές και τα τσιράκια τους να μιλήσουν για τοπική αυτοδιοίκηση και πως την καταντήσανε οι κυβερνώντες, για παράλληλες εξουσίες που αλληλοαναιρούνται, για ορυμαγδό υποσχέσεων που δεν θα υλοποιηθούν ποτέ –παρεκτός και μας σώσει η προεκλογική περίοδος που διανύουμε- , για τη δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου;
Ασχολούνται με το τι φορά ο Σάκης και με τα κοτσιδάκια της τάδε …
Εν τέλει ο σεισμός ξυπνά ή βολεύει;
· Βόλεψε τους κυβερνώντες γιατί εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου εμφανίζονται με πακέτα μέτρων και προσφορών προς τον κόσμο που δυστυχώς, όπως και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, δεν διαβάζει τα ψιλά γράμματα.
· Βόλεψε τα κανάλια γιατί εν μέσω της λειψυδρίας ειδήσεων του Αυγούστου απέκτησαν θέματα και … θύματα.
· Βόλεψε κάποιους «υπευθύνους» που απόκτησαν πρόσθετες αρμοδιότητες και εξυπηρετούν ποικιλοτρόπως προκειμένου να εξυπηρετηθούν άμεσα ή αργότερα.
· Θα βολέψει προφανέστατα κάποιους που θα εκμεταλλευτούν γνωριμίες και πολιτικές για ίδια οφέλη είτε λέγονται δάνεια είτε εργολαβίες.
· Θα βολέψει πολεοδομικώς παρανομήσαντες που επλήγησαν γιατί αντί να τιμωρηθούν για τα παράνομα κτίσματα μάλλον θα αποζημιωθούν για τις ζημιές.
Το ερώτημα βεβαίως παραμένει: Ποιους ξυπνά ο σεισμός;
· Φαντάζομαι ξυπνά τους κερδοσκόπους κάθε λογής και ράτσας.
· Θα ήθελα να μας ξυπνήσει όλους προκειμένου να σεβόμαστε τους κανονισμούς στις κατασκευές μας όσο και να μας στοιχίζουν.
· Θα ήθελα να ξυπνήσει τους σεισμολόγους μας που, πέραν κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων, δεν θέλουν να τα βρουν μεταξύ τους και κοκκορομαχούν ύστερα από κάθε σεισμό στα παράθυρα των καναλιών ελλείψει εθνικού δικτύου σεισμογράφων.
· Θα ήθελα να μας ξυπνήσει όλους όσους ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να διεκδικήσουμε δυναμικά από το κράτος πόρους και αρμοδιότητες. Δεν είναι αρμοδιότητα το να μαζεύεις τα σπασμένα κεραμίδια από τους δρόμους και να μοιράζεις νερά μα η πλήρης και αποτελεσματική αντιμετώπιση όλων των επιπτώσεων του σεισμού σε συνεργασία με την πολιτεία.
· Θα ήθελα να υπάρξουν αντικειμενικοί και αμερόληπτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί στην κατασκευή όλων των έργων, ιδιαιτέρως των δημοσίων, γιατί είναι αδιανόητο να κατασπαταλάται δημόσιο χρήμα σε έργα πρόχειρα, κακοφτιαγμένα και επικίνδυνα για τους πολίτες.
· Θα ήθελα να τιμωρούνται οι υπεύθυνοι κακών κατασκευών αντί να αποζημιώνονται ή να παίρνουν εργολαβία πάλι το ίδιο έργο όπως στη Λευκάδα κατά κόρον συμβαίνει.
· Θα ήθελα να στραφούμε κάποτε εναντίον των Μ.Μ.Ε που εξουσιάζουν τον τόπο δυστυχώς και αποτελούν – με ελάχιστες εξαιρέσεις- τροχοπέδη στην ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινωνίας. Κοράκια και ύαινες μυρίζουν φορμόλη και εμείς βοηθούμε δυστυχώς στην θηριώδη ανάπτυξή των…

Βλέπετε; Βόλεψε από τη μια μεριά, Θα ήθελα από την άλλη…Δυστυχώς.

21/9/2003

Δεν υπάρχουν σχόλια: