Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΟΤΕ Ο ΑΞΟΝΙΚΟΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ;


Τι είναι Αξονική Τομογραφία (A. T.) Είναι μια ακτινολογική μέθοδος, στην οποία χρησιμοποιούνται ακτίνες Χ και απεικονίζει εγκάρσιες τομές του ανθρωπίνου σώματος.
Διαφορές της Α. Τ. από τις απλές ακτινογραφίες
· Στις απλές ακτινογραφίες η τρισδιάστατη δομή του σώματος απεικονίζεται στο φιλμ σε μία διάσταση με συμπροβολή όλων των ανατομικών μορίων, ενώ στην Α. Τ. στην εγκάρσια τομή απεικονίζονται τα ανατομικά μόρια σε δύο διαστάσεις σε εγκάρσιο επίπεδο.
· Στις απλές ακτινογραφίες μπορεί να διακριθούν εύκολα τα οστά από τα μαλακά μόρια, η καρδιά από τους πνεύμονες που την περιβάλλουν ,αλλά δεν έχει την ευαισθησία να καταγράψει μικροδιαφορές πυκνότητος, όπως στην απεικόνιση του εγκεφάλου, με την διάκριση λευκής - φαιάς ουσίας , στην εξέταση άνω-κάτω κοιλίας με σαφή απεικόνιση του ήπατος, νεφρών, παγκρέατος, αγγείων κ.λ.π. ή την διαφοροποίηση του αίματος από άλλο υγρό. Ενώ στις εξετάσεις με την Α. Τ είναι σαφής η απεικόνιση των διαφόρων ανατομικών μορίων και οι παθολογικές αλλοιώσεις όπως είναι πολύ εύκολο να διακρίνουμε μια αιμορραγία στον εγκέφαλο η οποία πριν την εφαρμογή της Α. Τ. μόνο μία αγγειογραφία με έμμεσα σημεία μπορούσε να μας δώσει, η οποία είναι επεμβατική μέθοδος, με τις γνωστές αντενδείξεις. (στοιχεία από το διαδίκτυο)
Ο Αξονικός τομογράφος στη Λευκάδα

Ηρθε μια εβδομάδα πριν τις εκλογές στο νοσοκομείο της Λευκάδας, «κατόπιν ενεργειών» του πρώην διοικητή του Νοσοκομείου και του πρώην βουλευτή Λευκάδας (πολιτευτές αμφότεροι…). Τον έφεραν από το νοσοκομείο της Βούλας, μεταχειρισμένο μεν, αναβαθμισμένο με νέο λογισμικό, άρα σαν καινούργιο, δε.
Έως εδώ, αν εξαιρέσουμε την εμφανή προσπάθεια πολιτικών ωφελημάτων, καλά. Άσχετα πως έρχεται ένα χρήσιμο μηχάνημα, σημασία έχει ότι ήρθε.
Στην παρουσίασή του, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε μια μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές, τέως βουλευτής και περιφερειάρχης ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει επάρκεια προσωπικού για να λειτουργήσει άμεσα.
Μεγάλο ψέμα. Το νοσοκομείο Λευκάδας έχει στελεχωθεί με τρεις ακτινολόγους (εκ των οποίων ο ένας εκτάκτως βοηθά, δεδομένου ότι είναι αντινομάρχης και ο δεύτερος οδεύει για τη σύνταξη) και στην καλύτερη περίπτωση, το ακτινολογικό τμήμα, θα μείνει σύντομα με δύο – τρεις χειριστές, όταν οι ανάγκες του είναι για επτά με οκτώ.
Από τους παραπάνω ΚΑΝΕΝΑΣ δεν ξέρει να χειρίζεται αξονικό τομογράφο και για να μάθει απαιτείται μια εκπαίδευση σχεδόν ενός χρόνου.
Την ίδια ώρα στο νοσοκομείο υπάρχουν κενές θέσεις χειριστών (μια τουλάχιστον με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ και μια με μετάθεση) μα τέσσερα χρόνια δεν έχουν πληρωθεί ακόμη.
Την ίδια ώρα ο Α. Τ. απαιτεί, για να λειτουργήσει όλο το χρόνο και όλες τις ώρες, τουλάχιστον τρεις γιατρούς και πέντε χειριστές γνώστες του αντικειμένου και με αποκλειστική απασχόληση σε αυτόν.
Την ίδια ώρα δεν υπάρχει εκτυπωτής ακόμα, η εταιρεία πρέπει να εκπαιδεύσει, στο συγκεκριμένο μηχάνημα, χειριστές γνώστες και ο Α. Τ πρέπει να προγραμματιστεί. ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ;
Η ερώτηση είναι απλούστατη. Υπάρχει νοήμων άνθρωπος που πιστεύει ότι με τη σημερινή στελέχωση του νοσοκομείου, ακόμη και αν οι υπάρχοντες γιατροί και χειριστές ήξεραν να τον λειτουργούν σωστά, ο Α. Τ. μπορεί στοιχειωδώς να λειτουργήσει;
Ποιος από τους υπάρχοντες γιατρούς (δεν μπορεί κανένας να τους υποχρεώσει) θα μπει στη διαδικασία εκπαίδευσης ενός χρόνου;
Ποιος θα αναλάβει το ρίσκο να χειρίζεται ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ένα τόσο σοβαρό μηχάνημα, η τελευταία και πιο σοβαρή εξέταση για ένα ασθενή, και ποιος θα ρισκάρει μια διάγνωση, αν δεν είναι πεπειραμένος, παίζοντας με τη ζωή των ασθενών του; ΠΟΙΟΣ;
ΚΑΝΕΝΑΣ λέω εγώ και είμαι σίγουρος, γιατί συνάγεται εκ των πραγμάτων. Αλλά άντε και πήγε ένας εκ των δυο (ο τρίτος είπαμε είναι αντινομάρχης και μένουν άλλα τρία χρόνια για τις εκλογές). Ποιος θα μείνει πίσω για τη λειτουργία του ακτινολογικού;
Για πια επάρκεια, και σε ποιους «ιθαγενείς» μιλούσαν λοιπόν προεκλογικά, τέως βουλευτής και περιφερειάρχης;
Από την ενημέρωσή μου ξέρω ότι ο νυν διοικητής του νοσοκομείου κάνει προσπάθειες για τη στελέχωση με προσωπικό του Α. Τ. . Κάνει προσπάθειες να αποσπαστούν στο νοσοκομείο δυο ειδικευμένοι χειριστές του Α. Τ. και ένας ειδικευμένος επίκουρος γιατρός (με σύμβαση για ένα χρόνο).
Πολύ καλά κάνει και μπράβο του. Πάλι όμως θα μιλάμε για μια υπολειτουργία του Α. Τ. Πάλι θα μας καλύπτει η Πρέβεζα, με την ένσταση όμως ότι θα μπορεί πλέον να αρνείται τέτοια εξυπηρέτηση, λόγω υπάρξεως τομογράφου στη Λευκάδα.
Δυστυχώς έτσι μάθαμε να λειτουργούμε στο «βασίλειο της Δανιμαρκίας». Αποσπασματικά, «αρπακολατζίδικα», με γνώμονα το πολιτικό μας μικροσυμφέρον, δίνοντας καθρεπτάκια και χάντρες στους «ιθαγενείς υπηκόους» μας. Φιγουράρουμε ως σωτήρες για να υφαρπάξουμε την, με όποιο τρόπο, εύνοιά τους, και μετά… άσε τους να «κουρεύονται». Κάποιοι άλλοι θα κληθούν να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».
Μέχρι τότε όμως ούτε φωτιά θα υπάρχει ούτε κάστανα…
6/11/07

Υ.Γ. Μετά την απεμπλοκή του οικοπέδου για το νέο νοσοκομείο, σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε; Θαρρώ ΟΛΟΙ οι κάτοικοι του νομού πρέπει να απαιτήσουμε και να παλέψουμε έτσι που οι διαδικασίες για νέο νοσοκομείο να υλοποιηθούν και να επιταχυνθούν.
Ο Εγκέλαδος καραδοκεί και το παλιό δεν στηρίζεται, εξ όσων γνωρίζω, καλά στα «ποδάρια του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: