Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

Από το Νοέμβριο έως το τέλος των γιορτών στην αίθουσα τέχνης του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας παρουσιάστηκε έκθεση Βυζαντινής αγιογραφίας με έργα των μαθητών ενός σεμιναρίου που διοργάνωσε η ΝΕΛΕ Λευκάδας. Επιμορφώτρια η κα Χαρά Σαϊτη η οποία, με τη βοήθεια των μαθητών της, έστησε και την έκθεση. Σ αυτήν ο επισκέπτης, πέρα από τις πολύ όμορφες εικόνες, έβρισκε τις επεξηγήσεις για τους συμβολισμούς των υλικών , των χρωμάτων καθώς και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται στην αγιογραφία .
Είναι, αν δεν κάνω λάθος, η πρώτη φορά που σεμινάριο της ΝΕΛΕ έχει τόσο άμεσο και χειροπιαστό αποτέλεσμα. Έφτασαν εκατό (100) μόνο ώρες μαθημάτων, πολλή διάθεση και μεράκι από τους μαθητές και περισσότερη υπομονή και βοήθεια από την κα Σαϊτη για να έχουμε τη θαυμάσια αυτή έκθεση.
Εκατό ώρες μαθημάτων, πάει να πει μόλις έντεκα εβδομάδες, και δεκαπέντε μαθητές που δεν είχαν ουδεμία σχέση με την τέχνη της αγιογραφίας - κάποιοι δεν είχαν πριν ασχοληθεί ούτε με το σχέδιο – έγιναν δημιουργοί με θαυμάσιο μάλιστα αποτέλεσμα.
Και λοιπόν, θα μου πείτε, γιατί αυτή η εισαγωγή;
Εξηγούμαι:
Στα εγκαίνια της έκθεσης, κανένα (αν αδικώ κάποιο άτομο συγνώμη) μέλος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας δεν παραβρέθηκε. Αμφιβάλλω αν έχουν δει τα μισά του μέλη την έκθεση παρ ότι συνεδριάζουν στο ίδιο κτίριο (και έχουν συνεδριάσει από τότε τουλάχιστον δύο με τρεις φορές).
Κανένας έπαινος για την προσπάθεια δεν αποδόθηκε στην επιμορφώτρια και στους μαθητές της από αυτούς που θέλουν να λέγονται πνευματική ηγεσία –τρομάρα μας – τούτου του τόπου.
Κανένας φορέας (νομός, δήμος κ.λ.π) δεν έσπευσε να αξιοποιήσει την προσπάθεια και την ευκαιρία, γιατί για ευκαιρία πρόκειται, να καλέσει την κα Σαϊτη και να της αναθέσει την ευθύνη ενός εργαστηρίου Βυζαντινής αγιογραφίας σε μόνιμη βάση στον τόπο. Η δαπάνη, πιστέψτε με, είναι α-σ-ή-μ-α-ν-τ-η σε σχέση με το αποτέλεσμα που είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει. Η σύμβαση της επιμορφώτριας και η δαπάνη (ενοικίου ή παραχωρήσεως) μιας αίθουσας. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ από ό,τι γνωρίζω, και γνωρίζω κάποια πράγματα. Τα υλικά τα φτιάχνουν μόνοι οι μαθητές αγοράζοντας τις πρώτες ύλες !

Δηλαδή όλο και όλο η δαπάνη μια καλοκαιρινής εκδήλωσης και έχεις μια σειρά ατόμων να γεμίζουν τις άδειες χειμωνιάτικες ημέρες τους δημιουργικά. Δηλαδή αντί να φέρουμε τον τάδε ευκαιριακό και εποχικό καλλιτέχνη να μας τραγουδήσει για δυο μόλις ώρες τις όποιες αηδίες του, δημιουργούμε , με τα ίδια χρήματα, καλλιτέχνες ενός άλλου είδους και ήθους, γεμίζοντάς τους συγχρόνως τον χρόνο και την ψυχή.
Θα μου πείτε τώρα: - Αυτά που λες είναι ψιλά γράμματα για την «πνευματική» μας ηγεσία. Έχουν άλλα πράγματα σοβαρότερα να ασχοληθούν οι πνευματικοί μας ταγοί. Δεν παρευρίσκονται, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις, ούτε στις συνεδριάσεις του Πνευματικού Κέντρου, ούτε στις εκδηλώσεις, δεν συμμετέχουν, δεν βοηθούν γιατί δεν έχουν χρόνο, δεν σκέφτονται ποταπά πράγματα και δεν αναλίσκονται σε ασημαντότητες.
Θα συμφωνήσω θέτοντας κάποιες ερωτήσεις:
• Γιατί μετά μανίας ζήτησαν την συμμετοχή τους στο Πνευματικό Κέντρο;
• Γιατί σε όσους προτάθηκε η συμμετοχή δεν αρνήθηκαν με αιτιολογία την έλλειψη χρόνου (κάποιοι και την αγνωσία τους);
• Γιατί δεν κάνουν χώρο σε ανθρώπους που έχουν διάθεση, μεράκι και γνώσεις να προσφέρουν;
• Γιατί κάποιοι αντιδρούν σε οτιδήποτε νέο πάει να δημιουργηθεί; Τι φοβούνται; Μήπως ότι θα χάσουν τη «σημαντικότητά» τους, ότι θα πάψουν να επιβεβαιώνονται μέσα από την εγγραφή του ονόματός τους στα προγράμματα των Γιορτών Λόγου και Τέχνης;
Όταν δεν έχεις προσόντα κανένα μαγικό ραβδί δεν θα σε κάνει χρήσιμο. Όταν μάλιστα δεν έχεις ούτε το προσόν της αυτογνωσίας τότε το μόνο που προσφέρεις είναι η άρνηση , τότε μόνο την τροχοπέδη μπορείς να παραστήσεις, ποτέ την προωθητική δύναμη.
Όταν, και δεν αναφέρομαι μόνο στην πνευματική μας ηγεσία, έχεις βολευτεί τόσα χρόνια μονόφθαλμος μέσα σε αόμματους, μήπως τρέμεις στην ιδέα ότι θα ξεμπροστιαστεί η άγνοιά σου μπροστά σε κάποιον που βλέπει πραγματικά και προσπαθείς να τον διαβάλεις με κάθε μέσον και τρόπο; Στον αιώνα της εικόνας και της ταχύτητας όμως αυτά τα κόλπα δεν κρατάνε πολύ. Κάποια στιγμή ο «βασιλιάς» θα σταθεί γυμνός μπροστά στους «υπηκόους» του και τότε «τα όνειρα θα λάβουνε εκδίκηση» κατά πως λέει ο ποιητής.


Υ. Γ 1. Είναι θαρρώ αστείο μα υπήρξαν προσπάθειες να κλείσει νωρίτερα η έκθεση γιατί , κατά τις Αρχές μας, καταναλισκόταν πολύ ρεύμα και πετρέλαιο το απογευματινό κυρίως δίωρο που ήταν ανοικτή !!!
Υ. Γ 2. Είναι απαράδεκτο, και δείχνει αν μη τι άλλο προχειρότητα και έλλειψη σεβασμού, να ανακοινώνεις παράταση της έκθεσης έως 12/1 και εντελώς αναπάντεχα να ειδοποιείς την επιμορφώτρια να ξεστήσει την έκθεση στις 5/1 γιατί, τάχα, υπάρχει άλλη έκθεση !!!
6/1/2004

Δεν υπάρχουν σχόλια: