Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2008

Η ΝΥΧΤΑ ΒΓΑΖΕΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΙ ... Ο ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (;) ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ !

Δεν είναι στα ενδιαφέροντά μου τα εκκλησιαστικά θέματα. Όχι ότι παριστάνω τον άπιστο, ο καθένας έχει τον τρόπο του να πιστεύει, μα γιατί δεν μπορεί κάποιος να ασχολείται «επί παντός επιστητού» και μάλιστα να θέλει να το κάνει με επιτυχία.
Θεωρώ όμως ότι η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης 14/2/2008, να αποστείλει ψήφισμα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, υπέρ του Ηγουμένου της Ι. Μονής Φανερωμένης Νικηφόρου Ασπρογέρακα, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του μακαριστού μητροπολίτη κ. Νικηφόρου, είναι το λιγότερο ατυχής.
Εκτιμώ βαθύτατα τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Φανερωμένης και το έχω εκφράσει δημοσίως αρκετά χρόνια πίσω. Θα χαιρόμουν αν καταλάμβανε τη θέση του μητροπολίτη. Αυτό όμως δεν έχει να κάνει.
Κάθε πολίτης , και με την ιδιότητά του, έχει δικαίωμα να έχει άποψη για οποιοδήποτε θέμα. Μπορεί να υπογράφει σε κείμενα, να αρθρογραφεί, να προπαγανδίζει, να βροντοφωνάζει τα πιστεύω του.
Η Εκκλησία όμως και η Πολιτεία είναι δυο διακριτές εξουσίες, αυτοδιοικούνται και είναι λάθος να παρεμβαίνει η μία στο θεσμικό πεδίο της άλλης.
Σκέφτεστε π. χ τι θα γινόταν από όλους αν η Εκκλησία έβγαινε και στήριζε στις δημοτικές εκλογές την παράταξη ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ; (για να μη λέω για άλλες παρατάξεις ή για τα … αυτονόητα). Πώς θα αντιδρούσε ο κος Φέτσης;
Έπειτα είναι άκομψο να τάσσεσαι υπέρ ενός υποψηφίου πριν μάθεις τους υπόλοιπους. Δηλαδή αν τελικά, παρ΄ ελπίδα, δεν εκλεγεί ο Ηγούμενος της Φανερωμένης, θα ανοίξει πόλεμος δήμου και νέου μητροπολίτη; Δεν το κατάλαβα.
Θαρρώ πως ο δήμαρχος Λευκάδας τρέχει τα εκατό μέτρα σε κάτω από δέκα δευτερόλεπτα όταν πρόκειται για εκκλησιαστικό θέμα και κυρίως για την Ι. Μονή Φανερωμένης. Όταν πρόκειται για το θέμα των απορριμμάτων, της Λαγκάδας (ες αύριον τα σπουδαία), της κλοπής των φωτιστικών, της κατάληψης (ή της ενοικίασης από … ιδιώτες) των πεζοδρομίων, της καθαριότητας, κ. α, κάνει επί τόπου σημειωτόν!
Να πω αυτό που σκέφτομαι, περί εντεταλμένου, ή να το αφήσω;
Στον καιρό…

Τα κανόνια του … Μπουρανελόνε


Είμαι περίεργος να μάθω τίνος φαεινή ιδέα είναι η τοποθέτηση των κανονιών ένθεν κακείθεν της πλωτής γέφυρας, στην είσοδο της πόλης.
Το καρακιτσαριό σε όλο του το μεγαλείο και συγχωρήστε μου την έκφραση.
Μα είναι δυνατόν να έρχεσαι επισκέπτης στο νησί και να σε σημαδεύουν δυο κανόνια; Εγώ όποτε περνώ, ανατριχιάζω στη θέα τους!
Είναι δυνατόν να είναι γυμνοί οι προμαχώνες του Κάστρου, λίγα μέτρα από τη γέφυρα, και τα κανόνια να είναι στημένα εκεί που τα έβαλαν;
Μήπως δεν θέλουμε άλλους επισκέπτες και το λέμε πλαγίως πλην σαφώς;
Μήπως μας περίσσευαν και δεν ξέραμε τι να τα κάνουμε;
Μήπως κάποιοι θέλουν να κηρύξουμε την … αυτονομία μας και δεν μας το λένε;
Καφενεδάκι
Και μια και αναφέρομαι στη Γέφυρα. Μήπως είναι καιρός να ανακαινιστεί ή να εκλείψει το καφενεδάκι – παράγκα στην είσοδο της πόλης; Οι συναισθηματικοί λόγοι εξέλιπαν λόγω θανάτου της ιστορικής εκμισθώτριάς του. Από ότι γνωρίζω δεν είναι ιδιοκτησία. Η λοιπόν ο ιδιοκτήτης του (το Λιμενικό Ταμείο φαντάζομαι) θα πρέπει να το ευπρεπίσει ή να προχωρήσει στην κατεδάφισή του. Ξέρω καλά ότι θα προκαλέσω αντιδράσεις με αυτό. Υπάρχουν ιστορικοί και συναισθηματικοί λόγοι που το θέλουν να διατηρείται έτσι όπως είναι. Υπάρχει όμως και το Κάστρο και η είσοδος της πόλης και του νομού, που πρέπει να έχουν μια αισθητική. Και η αισθητική δεν έχει να κάμει με συναισθηματισμούς.

Κάστρο


Να παραμείνουμε στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας. Θαρρώ είναι προσβολή για όλο το νομό, είναι αντιαισθητική και εξόχως ανθυγιεινή η κατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του. Βορειοανατολικά του μια θάλασσα – βούρκος γεμάτη σκουπίδια, στο πλάι του, γειτονικά με τον δρόμο, έλος, βούρλα, καλάμια και κουνούπια και προς τη Φώσσα, μαυρίλα και βρωμιά. Ένα υπέροχο κάστρο που, ενώ θα έπρεπε να είναι το καμάρι του νομού και ένας από τους «κράχτες» του, παραμένει αναξιοποίητο.
Έμαθα από τον κο Τάκη Αραβανή, πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες άδειες και έχει δρομολογηθεί ο εξωτερικός καθαρισμός του και η κατασκευή – διάνοιξη περιμετρικής τάφρου. Μακάρι. Γιατί το Κάστρο και η ευρύτερη περιοχή, είναι το πρόσωπό μας στον κόσμο και θαρρώ κανείς δεν πρέπει να βγαίνει στον κόσμο άπλυτος και… τσιμπλιασμένος!

Γλίστρα
Μένω στο χώρο πέριξ του Κάστρου. Θαρρώ πως η αισθητική απαιτεί να σταματήσει να είναι ταρσανάς. Άρα θα πρέπει να φύγουν τα σκάφη που μερεμετίζονται εκεί. Άρα θα πρέπει να πάνε αλλού. Άρα χρειάζεται επειγόντως ένας χώρος φτιασιδώματος και επισκευής των μικρών πλεούμενων και προφανώς μια γλίστρα για την έξοδό τους από τη θάλασσα..
Επιτέλους! Τόσες βάρκες, τόσα πριάρια, τόσα μικρά σκάφη, δεν είναι δυνατόν να μην έχουν το χώρο επισκευής και συντήρησής τους.
Δεν είναι δυνατόν να καταλαμβάνουν τούτους τους μήνες τα πεζοδρόμια στην ανατολική παραλία ή τον μεσαίο μονοπάτι στη δυτική.
Λίγος σεβασμός από τους αρμοδίους στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες, είναι επιβεβλημένος.
Δεν περισσεύουν σε όλους χρήματα, για να τρέχουν στα καρνάγια!
19/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: