Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

ΠΕΡΣΕΑΣ 7 ΕΝΑ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Επί είκοσι έτη η Γερμανική Εταιρεία Β.Τ.Α., εργάστηκε εντατικά πάνω στην τελειοποίηση συστημάτων και μεθόδων Βιοτεχνολογίας, για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των Αστικών Απορριμμάτων.
Δημιούργησε ένα σύστημα που συνδυάζει την Αερόβια και την Αναερόβια τεχνολογία και κατάφερε να επιτύχει καθαρότητα compost 99,8% !
Με άλλα λόγια κατήργησε σχεδόν τον Χ.Υ.Τ.Υ. μετά τη διαδικασία επεξεργασίας των απορριμμάτων!
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θέλοντας να εφαρμόσει την νέα αυτή επαναστατική μέθοδο στον Ελληνικό χώρο, υλοποίησε ένα Πιλοτικό Πρόγραμμα, το οποίο ονόμασε ΠΕΡΣΕΑΣ – 7.
Συμβολή στο πρόγραμμα αυτό είχαν:
Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Ευθυμιάδης, υπεύθυνος της έρευνας.
Η Γερμανική Εταιρεία Β.Τ.Α. για την τελική επεξεργασία των υπολειμμάτων.
Η Ολλανδική εταιρεία BOLLEGRAAF, για την αρχική επεξεργασία και συλλογή του οργανικού υπολείμματος.
τα ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ Α.Ε., για τις εγκαταστάσεις του συστήματος.
H EN.G.AL.SA., (Ενεργειακή Γ. Αλεξάκη) για τον γενικό συντονισμό και εφαρμογή του προγράμματος.

Οικονομικοί παράμετροι

► Ο ενδιαφερόμενος δήμος ή Σύνδεσμος που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, μπορεί να υπογράψει δεκαετή προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (με δυνατότητα ανανέωσης ανά πενταετία) και να παραδίδει τα απορρίμματά του, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση, εκτός από ένα ετήσιο συμβολικό ποσό στο Πανεπιστήμιο. (Τα σημερινά κοστολόγια διάθεσης των απορριμμάτων κυμαίνονται από 35 έως 60 ευρώ ανά τόνο).
► Ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του προγράμματος είναι 18 εβδομάδες από την ολοκλήρωση των απαιτούμενων αδειών, όταν για κάθε άλλη υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος απαιτούνται 2 – 3 χρόνια.
ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Χ.Υ.Τ.Υ. Ο κάθε δήμος πραγματοποιεί την αποκομιδή των απορριμμάτων με τα απορριμματοφόρα του όπως σήμερα. Τα απορρίμματα ανακυκλώνονται, τα ανακυκλώσιμα υλικά χωρίζονται από τα οργανικά τα οποία οδεύουν προς κομποστοποίηση. Άρα δεν πετάγεται ΤΙΠΟΤΑ !
► Η δυνατότητα του συστήματος αρχίζει από 5 τόνους την ώρα και μπορεί να φτάσει τους 15 τόνους.

Ο δήμος ή ο Σύνδεσμος:
Δεν επιβαρύνεται με το κόστος εγκατάστασης της μονάδας το οποίο ανέρχεται σε ποσόν άνω των 4.000.000 ευρώ.
Δεν επιβαρύνεται με κόστος λειτουργίας της μονάδας η οποία , σε διαφορετική περίπτωση, θα απαιτούσε αμοιβές 30 – 40 εργαζομένων.
☺ Έχει τη μοναδική υποχρέωση να παραχωρήσει ένα χώρο – οικόπεδο τουλάχιστον πέντε (5) στρεμμάτων, με την απαιτούμενη χωροθέτηση, για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Η Πρόταση στο Σύνδεσμο Καθαριότητας

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την προγραμματική σύμβαση που έστειλε (τέλος Ιανουαρίου) στο Σύνδεσμο Καθαριότητας νομού Λευκάδας η εταιρεία Ενεργειακή Γ. Αλεξάκη, στη συνέχεια ενημερωτικής επιστολής (Νοέμβριος).
Η Λευκάδα λοιπόν, έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα το οποίο, εκ πρώτης αναγνώσεως, φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον έγκειται, όχι τόσο στο κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας ενός εργοστασίου μηχανικής επιλογής των απορριμμάτων, το οποίο βεβαίως είναι εξόχως σημαντικό, μα κυρίως, στο γεγονός ότι κάνει και κομποστοποίηση, πάει να πει ότι κυριολεκτικώς ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΧΑΜΕΝΟ, άρα ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΥΤΥ!

Η μελέτη του δήμου Λευκάδας

Θυμίζω εδώ ότι ο δήμος Λευκάδας με την με αριθμό 200/2007 απόφασή του ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή εργοστασίου μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων, η οποία αφορούσε μόνο στο Δήμο Λευκάδας και όχι σε ολόκληρο το νομό.
Θυμίζω επίσης ότι η μελέτη αυτή δεν προβλέπει κομποστοποίηση! Άρα κρίνεται απαραίτητη, με βάση και τις ισχύουσες διατάξεις, η ύπαρξη Χώρου Υγειονομικής Ταφής των Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.), ένα αγκάθι στο αιώνιο πρόβλημα μας.

Η κίνηση ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

Αντιγράφω από το διαδίκτυο και την ιστοσελίδα της δημοτικής κίνησης ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ (www.oloigiatilefkada.gr)

15o Δ.Σ. 6/5/2007
1. Απόφαση Δ.Σ για απ’ ευθείας ανάθεση εκπόνησης της μελέτης «Προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας και περιβαλλοντικής αδειοδότησης – αξιοποίησης αστικών αποβλήτων δήμου Λευκάδας». εργοστασίου επεξεργασίας
(Στο μελετητικό γραφείο «Τσιλιγιάννης Χρήστος και συνεργάτες» έναντι του ποσού των 36.000 ευρώ με ΦΠΑ.)

Η πρότασή μας:

α) Προϋπόθεση είναι η εξεύρεση ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στο νομό. Προτείνουμε να ανατεθεί μελέτη για την εξεύρεση του χώρου, με χρονικό ορίζοντα τριών το πολύ μηνών, σε φορέα που θα διασφαλίζει την αντικειμενικότητα της επιστημονικής κρίσης όπως π. χ Πολυτεχνείο κ.α.
β) Η λύση της μηχανικής αερόβιας επεξεργασίας είναι η καλύτερη, σύμφωνα και με την μελέτη του ΤΕΕ. Για την ευκολότερη χρηματοδότησή του και για τη μείωση του κόστους λειτουργίας (άρα λιγότερη οικονομική επιβάρυνση του δημότη τουλάχιστον κατά 30%), η κατασκευή του εργοστασίου να γίνει σε διανομαρχιακό και διαδημοτικό επίπεδο. (Νομοί Πρέβεζας, Λευκάδας και μέρος του νομού Αιτωλοακαρνανίας).
γ) Η κατασκευή και λειτουργία του έργου να μην ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα, αλλά να κατασκευαστεί με χρηματοδότηση από το 4ο πλαίσιο στήριξης και να λειτουργήσει από Σύνδεσμο Καθαριότητας.
δ) Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, και έχετε ευθύνη για αυτό, πρόγραμμα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ στην πηγή που έτσι κι αλλιώς είναι απαραίτητο. Να ξεκινήσει ΤΩΡΑ. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε χρόνο!

Σχόλιο: Είναι θετικό το ότι, ύστερα από την πρότασή μας, η παράταξη «Λευκάδα. Η κοινωνία στο προσκήνιο» (Κος Βλάχος) και η παράταξη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» (κος Σταματέλος) δέχτηκαν την ανάγκη εξεύρεσης ΧΥΤΥ στο νομό.

Τελικά ψηφίστηκε η εκπόνηση της μελέτης από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης (κος Βλάχος).

Η πρότασή μας, παρά τα παραπάνω, έλαβε τρεις ψήφους…

Η ανοικτή μου επιστολή 16/5/2007

Σε ανοικτή μου επιστολή στο δήμαρχο Λευκαδίων για το θέμα ανέφερα μεταξύ άλλων και τα παρακάτω:

… Εισηγήθηκες στο δημοτικό σου συμβούλιο, και τα μέλη του φυσικά ψήφισαν την εισήγηση , από «συνήθεια» ή από άγνοια, τη λύση της δημιουργίας εργοστασίου μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων στην Λευκάδα. Χρησιμοποίησες στοιχεία από τα απορρίμματα ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ όμως δεν έκανες τον κόπο να συνεννοηθείς με τους υπολοίπους δημάρχους του νησιού. Προσπαθείς να τους φέρεις προ τετελεσμένου γεγονότος ή όχι; Αν ναι για ποιο λόγο;
Διαβάζοντας την εισήγησή σου, έψαξα να βρω τι ακριβώς προτείνεις και ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει ακόμη. Εξηγούμαι:

β) Ψάχνεις οικόπεδο 4 στρεμμάτων για την εγκατάσταση του εργοστασίου, και την ίδια ώρα μιλάς για κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων. Σε τέσσερα στρέμματα θα γίνει αυτό; Η διαφαινόμενη στην εισήγησή σου τεχνολογία που θα έχει το προτεινόμενο εργοστάσιο, οσμίζομαι ότι ΔΕΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΕΙ. Ακόμη και αν ξεπεράσουμε τον σκόπελο της Ε. Ε, που έχει θέσει πλαφόν και χρονικά όρια για κομποστοποίηση (16 Ιουλίου 2010 , κομποστοποίηση του 25% των απορριμμάτων), αντιλαμβάνεσαι ότι το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων θα πηγαίνει στο ΧΑΔΑ, αφού τα οργανικά καταλαμβάνουν το 60% των απορριμμάτων.
γ) Προφανώς θα κάνεις επιφανειακή συνεργασία με την ΕΕΑΑ Α. Ε, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς σου και προσπαθείς να μπάσεις, έστω και εξορκίζοντάς την λεκτικά, τη ΣΔΙΤ από το παράθυρο. (ΣΔΙΤ = Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Επιδιώκεις έστω και άθελά σου (πείρα έχεις όμως) να μας βάλεις κάποιους ιδιώτες, «νταβατζήδες» πάνω από τα κεφάλια μας για χρόνια.

ε. Για τη δημιουργία ΧΥΤΥ θα κάνεις κάποια προσπάθεια ή το θέμα είναι «καυτή πατάτα» ακόμη και για τολμηρούς σαν και σένα; Τι εννοείς στην εισήγησή σου με το « Σε περίπτωση μη αποδοχής του απαραίτητου ΧΥΤΥ εντός του Ν. Λευκάδος…); Αν υποθέσουμε ότι δεν είσαι ενδοτικός στις πιέσεις, με αυτή σου την αποστροφή τι έδαφος προετοιμάζεις; ( Αν είσαι…)
στ) Μια νέα τεχνολογία έχει ένα εργοστάσιο που εγκαινιάστηκε πέρυσι στη Γερμανία, στην πόλη Osnabruck, το οποίο έχει δυναμικότητα 90,000 ton σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων ανά έτος, εξυπηρετώντας έτσι συνολικό πληθυσμό 350.000 κατοίκων. Οι εγκαταστάσεις της μονάδας καταλαμβάνουν έκταση 7.500 m2 επί συνολικού οικοπέδου 14.000 m2.

Σε αντίθεση με άλλες συμβατικές τεχνολογίες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, η εν λόγω τεχνολογία δεν παράγει εδαφοβελτιωτικό υλικό (compost), η διάθεση του οποίου (όταν προέρχεται από επεξεργασία σύμμεικτου απορρίμματος) έχει αποδειχθεί προβληματική λόγω χαμηλής καθαρότητας Η μονάδα αποτελείται από τρία βασικά τμήματα :Τμήμα υποδοχής και προεπεξεργασίας, τμήμα βιολογικής ξήρανσης και τμήμα Μηχανικής Διαλογής Ξηρού Κλάσματος Το ξηρό κλάσμα που προκύπτει από τη βιολογική ξήρανση στους κλειστούς βιοαντιδραστήρες τροφοδοτείται στο τμήμα Μηχανικής Διαλογής όπου μέσω μίας σειράς μηχανικών διαχωρισμών (τεμαχισμοί, κοσκινίσεις, αεροδιαχωρισμοί, βαρυμετρικοί διαχωρισμοί, μαγνητικοί διαχωρισμοί και αλουμινοδιαχωρισμοί) επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός του ξηρού μίγματος στα ακόλουθα προϊόντα : • Υψηλής ποιότητας δευτερογενές καύσιμο με την εμπορική ονομασία Stabilat που διατίθεται σε χύδην (fluff) ή συμπιεσμένη μορφή (pellets) αναλόγως της ζήτησης του τελικού αποδέκτη • Σιδηρούχων και αλουμινούχων υλικών σε χύδην μορφή προς ανακύκλωση • Υπολείμματος αποτελούμενο κυρίως από μίγμα αδρανών, άκαυστων, υλικών (πέτρες, γυαλί, κεραμικά κ.α.) με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε βιοαποδομήσιμα υλικά (περιεκτικότητα σε βιοαποδομήσιμα <5% κ.β.) το οποίο οδηγείται προς ταφή σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. (ECOTEC Τεύχος Απριλίου). Διαβάζοντας τα παραπάνω και την εισήγησή σου θαρρώ ότι υπάρχει ταύτιση. Αυτό ομολογώ ότι με τρομάζει, όχι γιατί δεν έχει πλεονεκτήματα η νέα τεχνολογία, μα γιατί ψάχνουμε την εύκολη λύση, δεν ενημερώνουμε τους πολίτες και δεν τους ευαισθητοποιούμε και το χειρότερο τους χαρατσώνουμε άγρια στο βωμό κάποιων ιδιωτικών, εύχομαι όχι, συμφερόντων … Γιατί καλά ξέρεις πως όσα περισσότερα είναι τα απορρίμματα τόσο λιγότερο θα είναι το κόστος. Με τους 12.000 τόνους του νομού (αν συμφωνήσουν οι άλλοι δήμοι να πάνε μαζί σου) φοβάμαι ότι το χαράτσι θα πέσει βαρύ στα κεφάλια όλων μας… - . - Τα παραπάνω ανέφερα στην ανοιχτή μου επιστολή και τα αναδημοσιεύω για να μην επαναλαμβάνομαι. Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας νομού Λευκάδας συνεδρίασε για το θέμα την Παρασκευή 1/2/2008.
Η γραπτή εισήγηση του προέδρου του Συνδέσμου, ούτε λίγο ούτε πολύ γνωμοδότησε ότι η πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου έχει νομικά κενά, για να μην πω ότι είναι παράνομη. Την εισήγηση, όπως ομολόγησε, ύστερα από πιέσεις, ο πρόεδρος του συνδέσμου, την έγραψε ο κος Τσιλιγιάννης, μελετητής μιας άλλης πρότασης για το θέμα ! Ακόμη και αν έχει δίκιο, μένει να ερευνηθεί, αυτό είναι το λιγότερο, φάουλ.
Αποφασίστηκε εν τέλει να σταλεί η σύμβαση στο ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να ερευνηθεί από νομικής και τεχνικής απόψεως.
Αυτό εμένα, και να με συγχωρείτε, μου θυμίζει καθυστέρηση. Είναι γνωστό ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ για να απαντήσει χρειάζεται κάποιους μήνες! Έπειτα, από όσα γνωρίζω, εκεί στέλνονται για γνωμοδότηση διαμορφωμένες τελικές προτάσεις – συμβάσεις. Η πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου δεν είναι τελική και χωράει αλλαγές. Άρα, τη στέλνουμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ, γιατί;
Γιατί τρεις μήνες (από μέσα Νοεμβρίου) δεν έχουν διερευνήσει τους όρους της σύμβασης;
Γιατί δεν κλήθηκαν, τρεις μήνες τώρα, οι εμπλεκόμενοι στην πρόταση - εισήγηση για διευκρινήσεις και πληροφορίες, παρουσία κάποιου ή κάποιων ανεξάρτητων ειδικών συμβούλων;
Έχω την άποψη ότι για τη μελέτη της προτεινόμενης σύμβασης πρέπει να ζητηθεί σύμβουλος από την ΕΕΤΑ που συνδέεσαι άμεσα με την Τ. Α. ή άλλος από δημόσιο φορέα (Πολυτεχνείο π.χ.), προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα η διαδικασία.
Επιμύθιον
● Το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει στις 6/2/2008, οφείλει να συζητήσει την παραπάνω πρόταση, αφού σκύψει επάνω της και τη μελετήσει με ενδιαφέρον, σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους δήμους του νησιού. Θεωρώ σωστό να αναβάλει τη λήψη απόφασης έως ότου υπάρξουν οι απαραίτητες γνωμοδοτήσεις, για τις οποίες πρέπει να ενεργήσει τάχιστα, είτε με πίεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, είτε, το προτιμότερο, με αναζήτηση και άλλου ανεξάρτητου μελετητή.
● Η Οικολογική Πρωτοβουλία Λευκάδας έχει ήδη αποστείλει σχετικές επιστολές (28/1/2008) στο δήμο Λευκάδας και στο Σύνδεσμο Καθαριότητας, καλώντας τους να δεχτούν την πρόταση. Έχω την αίσθηση ότι συνέβαλε στη συζήτηση της πρότασης, γιατί όπως λέω και παραπάνω, αρκετή καθυστέρηση υπήρξε, ελπίζω όχι σκοπίμως.
● Αποψή μου είναι ότι η πρόταση αυτή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη. Θα είναι κρίμα, αν τελικώς και οι λεπτομέρειες, που προφανώς θα συζητηθούν και διερευνηθούν, δεν κρύβουν παγίδες ή νομικά κενά (κάτι που δεν πιστεύω), να χάσουμε τούτη την ευκαιρία.
(Να θυμίσω εδώ ότι ο χρόνος μας πιέζει αφόρητα. Τέλος του 2008 δεν πρέπει να υπάρχουν χωματερές και το 2010 καταργούνται οι ΧΥΤΑ. Όλοι οι δήμοι θα επεξεργάζονται τα απορρίμματά τους με Ανακύκλωση και ΧΥΤΥ).
Σε κάθε περίπτωση πιστεύω και εύχομαι ότι, τα μέλη του Συνδέσμου Καθαριότητας και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι στο δήμο Λευκάδας, θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
3/2/08

Δεν υπάρχουν σχόλια: