Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Κύριε δήμαρχε, αγαπητέ Βασίλη
Επίτρεψε μου, να σου απευθύνω δημόσια αυτή την επιστολή και συγχώρησε μου, αφού γνωριζόμαστε χρόνια, τον ενικό και το ύφος.
Οφείλω εξ αρχής να κάνω καθαρή τη θέση μου. Με τον Βασίλη θέλω να είμαι φίλος, αισθάνομαι καλά και τον εκτιμώ ιδιαιτέρως. Με το δήμαρχο θα είμαι σκληρός όταν πρέπει, ίσως και περισσότερο από το κανονικό, έτσι όμως φαντάζομαι εγώ την κριτική σε ένα δημόσιο λειτουργό. Και κάτι ακόμη. Η σκληρή κριτική πρέπει να γίνεται σε ικανούς ανθρώπους από τους οποίους έχουμε απαιτήσεις. Εκεί άλλωστε είναι δημιουργική, έτσι δεν είναι;
Δυο θέματα θα θίξω μόνο τώρα και επιφυλάσσομαι.
1.
Οι «γύφτοι» στα σκουπίδια λοιπόν έτσι δήμαρχε; Με δική σου απόφαση. Εγώ τώρα τι να πω σε έναν άνθρωπο αριστερό, οικολόγο και θρησκευόμενο; Με μια σου απόφαση αμφισβήτησες και τις τρεις σου ιδιότητες. Να προσθέσω και την ιδιότητα του δασκάλου; Λυπάμαι. Ο ισχυρισμός σου ότι οι ίδιοι οι Τσιγγάνοι επέλεξαν το μέρος, σε αφήνει περισσότερο έκθετο γιατί, αφού φαντάζομαι τους «έβαλες το πιστόλι στον κρόταφο», χρησιμοποιείς ένα άλλοθι που καλά ξέρεις πως είναι έωλο.
Είμαι βέβαιος πάντως ότι οι περισσότεροι Λευκαδίτες, ούτε το σκυλί τους δεν θα άφηναν να κατουρήσει εκεί…
Αλήθεια η υγειονομική υπηρεσία της νομαρχίας συμφώνησε σε αυτή την επιλογή;
2.
Εισηγήθηκες στο δημοτικό σου συμβούλιο, και τα μέλη του φυσικά ψήφισαν την εισήγηση , από «συνήθεια» ή από άγνοια, τη λύση της δημιουργίας εργοστασίου μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων στην Λευκάδα. Χρησιμοποίησες στοιχεία από τα απορρίμματα ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ όμως δεν έκανες τον κόπο να συνεννοηθείς με τους υπολοίπους δημάρχους του νησιού. Προσπαθείς να τους φέρεις προ τετελεσμένου γεγονότος ή όχι; Αν ναι για ποιο λόγο;
Διαβάζοντας την εισήγησή σου, έψαξα να βρω τι ακριβώς προτείνεις και ομολογώ ότι δεν έχω καταλάβει ακόμη. Εξηγούμαι:
α) Προτείνεις εργοστάσιο μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων επειδή, όπως εισηγείσαι, επιβάλλεται από τη νομοθεσία και της Ε.Ε. Ποιος νόμος επιβάλλει εργοστάσιο και από πότε; Μήπως περνούν οι ημερομηνίες, δεν μπορείς (ή δεν θέλεις) να κάνεις ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, δεν προλαβαίνεις να καλύψεις τους στόχους, και βρήκες την εύκολη – αν και πανάκριβη -λύση;
β) Ψάχνεις οικόπεδο 4 στρεμμάτων για την εγκατάσταση του εργοστασίου, και την ίδια ώρα μιλάς για κομποστοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων. Σε τέσσερα στρέμματα θα γίνει αυτό; Η διαφαινόμενη στην εισήγησή σου τεχνολογία που θα έχει το προτεινόμενο εργοστάσιο, οσμίζομαι ότι ΔΕΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΕΙ. Ακόμη και αν ξεπεράσουμε τον σκόπελο της Ε. Ε, που έχει θέσει πλαφόν και χρονικά όρια για κομποστοποίηση (16 Ιουλίου 2010 , κομποστοποίηση του 25% των απορριμμάτων), αντιλαμβάνεσαι ότι το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων θα πηγαίνει στο ΧΑΔΑ, αφού τα οργανικά καταλαμβάνουν το 60% των απορριμμάτων.
γ) Προφανώς θα κάνεις επιφανειακή συνεργασία με την ΕΕΑΑ Α. Ε, παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς σου και προσπαθείς να μπάσεις, έστω και εξορκίζοντάς την λεκτικά, τη ΣΔΙΤ από το παράθυρο. (ΣΔΙΤ = Σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα). Επιδιώκεις έστω και άθελά σου (πείρα έχεις όμως) να μας βάλεις κάποιους ιδιώτες, «νταβατζήδες» πάνω από τα κεφάλια μας για χρόνια.
δ) Φαντάζομαι θα ξέρεις πως εργοστάσιο μηχανικής διαλογής μόνο στα Χανιά, λόγω Κουρουπητού, έχει κατασκευαστεί. Θα ξέρεις επίσης πως καλύπτει χώρο περίπου 230 στρέμματα (μαζί με το κομπόστ). Σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα στοιχεία το 2006 εισήλθαν στις εγκαταστάσεις του 83.493 τόνοι εκ των οποίων 68.810 τόνοι οδηγήθηκαν στον ΧΥΤΥ, 9.079 οδηγήθηκαν στην υποδοχή της μηχανικής διαλογής και 5.604 τόνοι ανακυκλώσιμων από το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή διαχωρίστηκαν στα επί μέρους υλικά.
Ο ημερήσιος μέσος όρος των εργάσιμων ημερών του τελευταίου διμήνου, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2007, ήταν 264 τόνοι εισερχόμενων ΑΣΑ εκ των οποίων 203 τόνοι 73,8% κβ του συνόλου των ΑΣΑ κατέληξαν στον ΧΥΤ, 60 τόνοι οδηγήθηκαν στην υποδοχή της μηχανικής διαλογής εκ των οποίων 45 τόνοι ήτοι το 17% κβ του συνόλου των απορριμμάτων οδηγήθηκαν στην κομποστοποίηση, και 24,3 τόνοι δηλαδή το 9,2% κβ του συνόλου από το πρόγραμμα διαλογής στην πηγή διαχωρίστηκαν στα επί μέρους υλικά. Συνολικά εκτρέπεται σε ημερήσια βάση το 26,2 % κβ από τον ΧΥΤ. Τα στοιχεία προέρχονται από τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α (Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων).
Δηλαδή ανακτήθηκε ελάχιστο ποσοστό με τη μηχανική διαλογή (ούτε 10%) και περίπου τα μισά υλικά που ανακτήθηκαν προέρχονται από διαλογή στην πηγή.
Και να σκεφτείς ότι στα Χανιά κάνουν ανακύκλωση από το 1995…
Μια απλή ανάγνωση των παραπάνω μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ η Ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή και πρέπει να τη λάβουμε σοβαρά υπόψη.
ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ Ή ΟΧΙ; Αν ναι πότε; ΕΠΡΕΠΕ ΧΘΕΣ ! Σκέψου ότι μόνο το καλοκαίρι, με απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, στη χωματερή θα πετάξουμε πάνω από 10.000.000 πλαστικά μπουκάλια. Σαν ευαίσθητο περί τα περιβαλλοντικά δεν σε τρομάζει αυτό; Θα μολύνουν το υπέδαφός μας για παραπάνω από διακόσια χρόνια, τη στιγμή που μπορούσαν να ανακτηθούν! Δεν είναι τραγικό;
ε. Για τη δημιουργία ΧΥΤΥ θα κάνεις κάποια προσπάθεια ή το θέμα είναι «καυτή πατάτα» ακόμη και για τολμηρούς σαν και σένα; Τι εννοείς στην εισήγησή σου με το « Σε περίπτωση μη αποδοχής του απαραίτητου ΧΥΤΥ εντός του Ν. Λευκάδος…); Αν υποθέσουμε ότι δεν είσαι ενδοτικός στις πιέσεις, με αυτή σου την αποστροφή τι έδαφος προετοιμάζεις; ( Αν είσαι…)
στ)Μια νέα τεχνολογία έχει ένα εργοστάσιο που εγκαινιάστηκε πέρυσι στη Γερμανία, στην πόλη Osnabruck, το οποίο έχει δυναμικότητα 90,000 ton σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων ανά έτος, εξυπηρετώντας έτσι συνολικό πληθυσμό 350.000 κατοίκων. Οι εγκαταστάσεις της μονάδας καταλαμβάνουν έκταση 7.500 m2 επί συνολικού οικοπέδου 14.000 m2.
Η λειτουργία του ξεκίνησε την 1/2/2006 και δέχεται καθημερινά σε πενθήμερη βάση περίπου 350 τόνους σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων. Από τη μονάδα παράγονται ετησίως περίπου 48.000 τόνοι ξηρού δευτερογενούς καυσίμου (DryStabilat®) που διατίθεται στην εταιρεία παραγωγής Τσιμέντου HOLCIM στο Αμβούργο και σε τοπικούς εμπόρους ανακυκλώσιμων προϊόντων καθώς και προϊόντα ανακύκλωσης κυρίως σίδηρος και αλουμίνιο.
Το αδρανές υπόλειμμα (περίπου 15% επί των εισερχομένων απορριμμάτων) διατίθεται στον τοπικό χώρο υγειονομικής ταφής. Η μονάδα απασχολεί 11 άτομα προσωπικό που αναπτύσσεται σε δύο βάρδιες ενώ συνολικά λειτουργεί 10 ώρες ημερησίως.
Η τεχνολογία της επεξεργασίας των σύμμεικτων απορριμμάτων που εφαρμόστηκε έχει αναπτυχθεί από την γερμανική εταιρεία Herhof (που αποτελεί 100% θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.) η οποία κατέχει και τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης των 30 περίπου πατέντων που την απαρτίζουν.
Σε αντίθεση με άλλες συμβατικές τεχνολογίες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, η εν λόγω τεχνολογία δεν παράγει εδαφοβελτιωτικό υλικό (compost), η διάθεση του οποίου (όταν προέρχεται από επεξεργασία σύμμεικτου απορρίμματος) έχει αποδειχθεί προβληματική λόγω χαμηλής καθαρότητας
Η μονάδα αποτελείται από τρία βασικά τμήματα :Τμήμα υποδοχής και προεπεξεργασίας, τμήμα βιολογικής ξήρανσης και τμήμα Μηχανικής Διαλογής Ξηρού Κλάσματος
Το ξηρό κλάσμα που προκύπτει από τη βιολογική ξήρανση στους κλειστούς βιοαντιδραστήρες τροφοδοτείται στο τμήμα Μηχανικής Διαλογής όπου μέσω μίας σειράς μηχανικών διαχωρισμών (τεμαχισμοί, κοσκινίσεις, αεροδιαχωρισμοί, βαρυμετρικοί διαχωρισμοί, μαγνητικοί διαχωρισμοί και αλουμινοδιαχωρισμοί) επιτυγχάνεται ο διαχωρισμός του ξηρού μίγματος στα ακόλουθα προϊόντα :
• Υψηλής ποιότητας δευτερογενές καύσιμο με την εμπορική ονομασία Stabilat που διατίθεται σε χύδην (fluff) ή συμπιεσμένη μορφή (pellets) αναλόγως της ζήτησης του τελικού αποδέκτη
• Σιδηρούχων και αλουμινούχων υλικών σε χύδην μορφή προς ανακύκλωση
• Υπολείμματος αποτελούμενο κυρίως από μίγμα αδρανών, άκαυστων, υλικών (πέτρες, γυαλί, κεραμικά κ.α.) με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε βιοαποδομήσιμα υλικά (περιεκτικότητα σε βιοαποδομήσιμα <5% κ.β.) το οποίο οδηγείται προς ταφή σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων. (ECOTEC Τεύχος Απριλίου). Διαβάζοντας τα παραπάνω και την εισήγησή σου , ύστερα από πρόταση του «μόνιμου» μελετητή μας των τελευταίων χρόνων (γιατί;), θαρρώ ότι υπάρχει ταύτιση.
Αυτό ομολογώ ότι με τρομάζει, όχι γιατί δεν έχει πλεονεκτήματα η νέα τεχνολογία, μα γιατί ψάχνουμε την εύκολη λύση, δεν ενημερώνουμε τους πολίτες και δεν τους ευαισθητοποιούμε και το χειρότερο τους χαρατσώνουμε άγρια στο βωμό κάποιων ιδιωτικών, εύχομαι όχι, συμφερόντων Το εργοστάσιο που εισηγείσαι να γίνει, αν δεν κάνω λάθος, έχει την τεχνολογία που αναφέρω παραπάνω,την αποκλειστικότητα της οποίας έχει η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ συμφερόντων ΜΠΟΜΠΟΛΑ, αν αυτό σου λέει κάτι. ( Δεν έχω κάτι με τον, όποιο, Μπόμπολα, με το ξεπούλημα στον ιδιωτικό τομέα των πάντων τα έχω).
Γιατί καλά ξέρεις πως όσα περισσότερα είναι τα απορρίμματα τόσο λιγότερο θα είναι το κόστος. Με τους 12.000 τόνους του νομού (αν συμφωνήσουν οι άλλοι δήμοι να πάνε μαζί σου) φοβάμαι ότι το χαράτσι θα πέσει βαρύ στα κεφάλια όλων μας.
Κάποτε επιτέλους πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι: Οι πρακτικές διαχείρισης οφείλουν να ιεραρχούνται κατά προτεραιότητα (από το καλύτερο προς το χειρότερο):
ΠΡΟΛΗΨΗ, ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΑΝΑΚΤΗΣΗ, ΔΙΑΘΕΣΗ σε χώρους ταφής (ΧΥΤΥ)
Το δημοτικό συμβούλιο, και τα μέλη της μείζονος μειοψηφίας δυστυχώς, με την απόφασή τους, δεν προλαμβάνουν, δεν ελαχιστοποιούν και δεν επαναχρησιμοποιούν. Τρέχουν και προσκυνούν το ξεκούραστο, το άνετο, το ελπιδοφόρο, το πανάκριβο. Δεν θέλουν να ιδρώσουν, δεν τους ενδιαφέρει η ενημέρωση, η συμμετοχή, η δράση των πολιτών. Γιατί όλα αυτά θέλουν κόπο και πειθώ. Πώς να πείσεις όμως τους πολίτες για κάτι στο οποίο δεν πιστεύεις; Πώς να λειτουργήσεις προληπτικά όταν περιμένεις την τελευταία στιγμή, ως γνήσιος Ελλην, να εκπληρώσεις τις υποχρεώσεις σου; Λειτουργούμε μόνο κάτω από πίεση κι όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι.
Χωρίς όμως τη ενεργό συμμετοχή των δημοτών, ούτε με δέκα εργοστάσια δε κάνουμε προκοπή.

Εσύ όμως αγαπητέ μου δήμαρχε άλλα πιστεύεις ή άλλα προσπαθούσες να μας πείσεις ότι πίστευες. Πριν εν πάσει περιπτώσει υποθηκεύσεις το μέλλον μας για 15 – 20 χρόνια, καλό είναι να ζητήσεις, σε συνεργασία με τους άλλους δήμους, μελέτη από ανεξάρτητη αρχή και να σπρώξετε όσο γίνεται γρηγορότερα το κάρο της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ με διαλογή στην πηγή.
Και κάτι ακόμη. Αν από τα 8 εκατομμύρια ευρώ που θα στοιχίσει το εργοστάσιο (έχω σοβαρές επιφυλάξεις ότι θα είναι τόσο μικρό το ποσόν μα, δεν είμαι ειδικός και δεν επιμένω) δώσεις ελάχιστα, αγοράσεις οικιακούς κομποστοποιητές και τους δώσεις (με σοβαρή ενημέρωση) ΔΩΡΕΑΝ στους δημότες, αν γεμίσεις με κάδους ανακύκλωσης το δήμο και τα δημοτικά διαμερίσματα, αν πραγματοποιήσεις μια εκστρατεία ενημέρωσης, αν δημιουργήσεις ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) με τη βοήθεια της ΕΕΑΑ Α.Ε, θαρρείς θα έχεις χειρότερα αποτελέσματα; Αμφιβάλλω.
Ξέρεις τι πιστεύω όμως; Ο καυγάς είναι για το ΧΥΤΥ. Με σκουπίδια που δεν θα μυρίζουν ελπίζεις να μειώσεις τις αντιστάσεις και να τον χωροθετήσεις σε χώρο μέσα στο δήμο. Αυτό είναι ντρίπλα. Πρόσεξε όμως γιατί οι ντρίπλες, αν δεν είσαι βιρτουόζος, στοιχίζουν διαστρέμματα, ρήξεις ή κατάγματα στα πόδια όλων μας.16/5/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: