Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2008

ΘΙΑΣΟΙ

Μου αρέσει η τέχνη σε κάθε της έκφανση. Μου αρέσει ιδιαιτέρως το θέατρο με το οποίο έχω ασχοληθεί αρκετά χρόνια, σε ερασιτεχνική πάντα βάση, παίζοντας και σκηνοθετώντας. Ομολογώ πως τέτοια παράσταση, όπως αυτή που έδωσαν κάποια μέλη του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας της 6/2/2008 δεν μπορούσα να φανταστώ.
Αναρωτιέμαι πολλές φορές τι λαός είμαστε. Αναρωτιέμαι με τι κριτήριο ψηφίζουμε τους δημοτικούς μας συμβούλους. Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν η όποια συγγενική μας σχέση, η όποια φιλία, η όποια κομματική γραμμή, ο όποιος διαμερισματικός τοπικισμός ( αν ισχύει μια τέτοια έκφραση), να μας κάνει να σταυρώνουμε ανθρώπους και να τους καθιστούμε εξουσιαστές μας, παραγνωρίζοντας τα , θου Κύριε, προσόντα τους.
Αναρωτιέμαι πως ένας δήμαρχος δίδει εξουσία σε αιρετούς συμβούλους του. Με τι κριτήρια, κάτω από ποιες πιέσεις, μέσα από πόσους συμβιβασμούς.


Θέτω ευθέως κάποια ερωτήματα και δεν περιμένω απάντηση.

► Θαυμάστε δημόσια απάντηση αντιδημάρχου σε έγγραφο - καταγγελία της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Λευκάδας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ως θιγόμενου από αυτήν την καταγγελία.
Η καταγγελία αφορά στην αρνητική στάση του αντιδημάρχου (ως προέδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης) σε πρόταση – συμμετοχή του Συνδέσμου σε πιλοτικό πρόγραμμα για τα απορρίμματα, που έκανε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η πρόταση βολόδερνε για δυο μήνες, δεν διερευνήθηκε, δεν αντιμετωπίστηκε με σοβαρότητα και, το χειρότερο, για την αρνητική αυτή θέση στην πρόταση, σημαντικό ρόλο έπαιξε η γνώμη μελετητή «αντιπάλου» πρότασης, ο οποίος, άκουσον – άκουσον, συνέταξε και το κείμενο – απάντηση! (Το άκρον – άωτον της δεοντολογίας)

«Δεν καταδέχομαι να απαντήσω σε αυτόν το θίασο, γιατί τα μέλη της Οικολογικής Πρωτοβουλίας είναι θίασος. Δεν απαντώ για να μην κατέβω στο επίπεδό τους. Ας ανέβουν αυτοί, να με φτάσουν και ύστερα να συζητήσουμε».
Τι μας λες μεγάλε! Θίασος λοιπόν. Μέλος του θιάσου προφανώς είναι και ο δήμαρχός σου ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό μέλος αυτής της Πρωτοβουλίας. Μέλος του θιάσου και προηγούμενος δήμαρχος, μέλη και τόσα επιφανή στελέχη της κοινωνίας της Λευκάδας και μόνο εσύ στέκεις ψηλότερα από όλους αυτούς και όχι μόνο δεν καταδέχεσαι να τους απαντήσεις μα τους προτρέπεις να ανέβουν και στο επίπεδό σου! Ευχαριστούμε πολύ μα δεν θα πάρουμε. Άσε μας εκεί στα χαμηλά που μας αρέσει και κράτα για πάρτη σου τους εξώστες και τα ρετιρέ.
Επί της καταγγελίας καμιά απάντηση υπάρχει; Επί της ουσίας που λένε και οι πολιτικοί; Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε… Αν αποδειχτεί ότι ήταν τεράστια ευκαιρία η πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για επεξεργασία, με μηδενικό σχεδόν κόστος και χωρίς αναγκαιότητα ΧΥΤΥ, όλων των απορριμμάτων του νομού μας, και την χάσατε με τις ενέργειές σας, τι θα κάνετε; Θα παραιτηθείτε; Ακόμη και αυτό αν γίνει, ποιοι θα πληρώνουν για χρόνια το τεράστιο κόστος;
Έπειτα κάποτε πρέπει να μάθεις πως η λέξη θίασος επ ουδενί δεν θεωρείται υβριστική. Φαντάζομαι θα έχεις ακούσει, δεν ξέρω στο επίπεδό σου αν βλέπατε, κάποιους θιάσους που έχουν αφήσει εποχή. Λαμπέτη – Χορν, Μάνου Κατράκη, Παξινού – Μινωτή και τόσους άλλους ων ουκ έστιν αριθμός.
Μήπως ήθελες να πεις μπουλούκι; Μα και τούτη η λέξη μια χαρά μου ακούγεται! Μεροκαματιαρήδες δούλευαν στα μπουλούκια με ρίσκα και αφάνταστες ταλαιπωρίες, προκειμένου βγάζοντας τα προς το ζην να εκπολιτίσουν και κάποιους, υψηλά ιστάμενους κατά τα άλλα… Άλλο αν κάποιοι δεν εκπολιτίζονται ούτε με ενέσεις απ ευθείας στο μυαλό τους!
Πως γίνεται κάποιοι που κατέχουν εξέχουσα θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο να μη γνωρίζουν στοιχειωδώς τους κανονισμούς του; Πως γίνεται να αγνοούν τον τρόπο και τη διαδικασία των ψηφοφοριών;
Πως γίνεται να βρίσκονται σε άλλες εποχές που ο λόγος του δημάρχου ήταν νόμος και οι της πλειοψηφίας σύμβουλοι απλώς σήκωναν συναινετικά το χέρι τους; Μήπως θεωρούν ότι ισχύει το ίδιο και σήμερα ή μήπως η στάση των μελών της πλειοψηφίας, πάντοτε συναινετική, τους δίδει το δικαίωμα να το θεωρούν; Αν αυτό ισχύει πόση τιμή περιποιεί στα δημοτικά μας πράγματα; Πόση;
Από πότε αλήθεια ένας προϋπολογισμός δεν τροποποιείται; Τι άποψη είναι αυτή, ότι δεν έχουν δικαίωμα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να επιφέρουν αλλαγές σε κάποια κονδύλια;
► Τι σημαίνει αλήθεια ψηφίζω ένα προϋπολογισμό εκφράζοντας την ευχή να τροποποιηθεί ένα τμήμα του; Η το ψηφίζεις ή όχι. Τα ναι μεν αλλά μόνο η μείζων αντιπολίτευση καταφέρνει!

Τελειώνοντας θα τονίσω τούτο. Αν και δεν είχα χρόνο να παρακολουθήσω όλη την παράσταση του δημοτικού συμβουλίου, στην πρώτη πράξη γέλασα αρκετά. Πικρό το γέλιο βεβαίως γιατί γρήγορα, στη δεύτερη πράξη ακολούθησε δράμα και κλάμα. Το υπόλοιπο έργο θα το παρακολουθήσω κονσέρβα από τον τοπικό σταθμό.
Και κάτι ακόμη. Σε μια παράσταση με ενδιαφέρει ποιος «τα λέει» (και διέκρινα καλούς ερμηνευτές στην ελάσσονα αντιπολίτευση) και ποιος παπαγαλίζει (δυστυχώς οι περισσότεροι της πλειοψηφίας όχι μόνο παπαγαλίζουν μα πάντα χρειάζονται και τον υποβολέα)!
Δεν μπόρεσα να διακρίνω αν την παράσταση έπαιζε θίασος ή μπουλούκι. Θαρρώ πως εν τέλει δεν έχει και τόση σημασία.
6/2/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: