Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2008

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΑΛΟΓΟΥ !

Ο επισκέπτης της Λευκάδας και κάτοικος των παραλιακών ξενοδοχείων της βλέπει από το μπαλκόνι του ένα θαυμαστικό. Ο κύκλος και το τρίγωνο που - επιτέλους – κατασκευάστηκαν στο δρόμο μπροστά από το πάρκο της παραλίας, έτσι δείχνει από ψηλά. Σαν θαυμαστικό. Το ερώτημα βεβαίως είναι τι θαυμάζει από την πόλη μας κάποιος επισκέπτης. Θα έλεγα αμέσως πολλά, δεν της λείπουν δα οι ομορφιές. Η είσοδός της και ο δίαυλος σε συνδυασμό με τα ιχθυοτροφεία είναι από τα ωραιότερα μέρη που θα ήλπιζε να δει ένας επισκέπτης, ιδιαιτέρως από ψηλά.
Ας χαμηλώσουμε όμως τώρα και ας δούμε τα πράγματα περισσότερο γήινα. Επιτέλους λοιπόν κάποιος αποφάσισε, εν προκειμένω ο Παναγιώτης Αραβανής, πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, να διορθώσει την χαώδη κατάσταση που επικρατούσε σε αυτόν τον δρόμο. Όλοι ξέρουμε τι γινόταν, ιδίως τα καλοκαίρια, με τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα καταμεσής του οδοστρώματος. Μπράβο λοιπόν μα… κάποτε πρέπει και να τελειώσει το έργο. Να μπουν φώτα, λουλούδια, δέντρα και ότι άλλο σχεδιάζεται. Εκτός και αν περιμένουν να μαζέψουν πρώτα τα … ραδίκια που θα βγουν οπότε, «ζήσε Μάη μου».!
Αριστερά του θαυμαστικού, ο επισκέπτης βλέπει την οδό Σικελιανού που ανακατασκευάζεται σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό. Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα μου πείτε, όμως δείτε! Φτιάχνουν το οδόστρωμα και δεν υπάρχει σχεδιασμός για τα πεζοδρόμια. Θαυμάσιο έτσι; Όμορφο οδόστρωμα με πεζοδρόμιο προς τη θάλασσα μπαταρισμένο με όλες τις έννοιες της λέξης. Και γερμένο δηλαδή και χιλιομπαλωμένο. Το απέναντι πεζοδρόμιο δεν υπάρχει, γιατί έχει καταληφθεί, έτσι χωρίς σχέδιο, από τους καταστηματάρχες. Αυτό βεβαίως είναι ένα θέμα προς συζήτηση ένθεν – κακείθεν και εξεύρεση λύσεως.
Παρακάτω το δημοτικό κατάστημα και το … θέατρο. Εδώ ήταν ο κατάλληλος χώρος για να παιχθεί ένα … θέατρο παραλόγου που θα έκανε τον ΙΟΝΕΣΚΟ να αυτοκτονήσει από το κακό του.
Κάποιοι λοιπόν, γνωστοί σε όλους, αποφάσισαν πριν πολλά χρόνια σε μπαζωμένο μέρος να κατασκευάσουν δημαρχείο. Για να χρηματοδοτηθούν όμως από τους «κουτόφραγκους» της ΕΟΚ τότε, το βάφτισαν Πολιτιστικό Κέντρο και Θέατρο. Τέλος πάντων. Δεν φρόντισαν να έχουν τις κατάλληλες άδειες, το έχτισαν δηλαδή παράνομα και, αφού δεν ηλεκτροδοτείτο, το νομιμοποίησαν αργότερα δια της πολιτικής οδού. Παράνομη νομιμοποίηση. Ωραίες που είναι οι λέξεις !
Δεν πήραν κανένα μάθημα και αποφάσισαν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους μπαζώνοντας το ιχθυοτροφείο και σχεδιάζοντας το θέατρο σε χώρο αμφισβητούμενο, λόγω μη καθορισμού αιγιαλού και παραλίας. Αγνόησαν την υπουργική απόφαση του 1998 που έθετε ως προϋπόθεση, για την έκδοση αδείας κατασκευής, τον καθορισμό αιγιαλού και παραλίας, έβγαλαν άδεια (ποιος τους την έδωσε και γιατί;) και προχώρησαν σε εργασίες. Φρόντισαν μάλιστα αργότερα να δηλώσουν τον μπαζωμένο χώρο στο κτηματολόγιο (με ποιους τίτλους) για να τον … κατοχυρώσουν ! Ισχυρίστηκαν μάλιστα τώρα τελευταία πως αφού το δημόσιο δεν έκανε τότε ένσταση η έκταση ανήκει στο δήμο ! Μα καλά. Το δημόσιο πως θα κάνει ένσταση για ένα χώρο που για αυτό δεν έχει καθοριστεί, άρα δεν υπάρχει; Τόση σοφία θέλει για να το καταλάβουν αυτό κάποιοι ή το λένε εκ του πονηρού;
Εν τω μεταξύ όλα αυτά έχουν γίνει απόντων των συνιδιοκτητών, που είναι οι υπόλοιποι δήμοι του νομού. Δεν τους ρώτησαν και αυτοί δεν κατάλαβαν τίποτα ! Αστείο έτσι;
Ηρθε βεβαίως η ώρα που οι «κουτόφραγκοι», της Ε. Ε πλέον, το πήραν χαμπάρι (τυχαία ή με κάρφωμα, τι σημασία έχει για το ζητούμενο) και έκοψαν τη χρηματοδότηση. Σου λένε, νομιμοποιηθείτε για να πληρωθείτε.
Πως νομιμοποιούνται όμως; ΜΕ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ, παραχωρήσεις από το δημόσιο κ. λ. π. Ναι άλλα έτσι θα χαθούν( όλα τα οικόπεδα που βρίσκονται στον παλιό αιγιαλό (χώρος θεάτρου, πάρκιγκ, κληροδότημα Σκένα, Κλειστό κ.λ.π) και θα περιέλθουν στο δημόσιο ! Θέλοντας λοιπόν και την πίττα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, απεφάνθησαν, στο απελθόν δημοτικό συμβούλιο ότι δεν χρειάζεται καθορισμός γιατί «δικό μας είναι το ιχθυοτροφείο και ότι θέλουμε το κάνουμε». Δεν έχει, σου λένε αιγιαλό και παραλία. Καταλάβατε; Σε ένα τόσο λεπτό και νομικό θέμα γνωμοδότησαν αυθαίρετα ! Όταν αργότερα αποφάσισαν να ζητήσουν γνωμοδότηση από διακεκριμένο νομικό κατάλαβαν ότι αιγιαλός υπάρχει και τα πράγματα δεν είναι απλά. Παρ όλα αυτά αρνήθηκαν να ζητήσουν καθορισμό και πέταξαν το μπαλάκι στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο.
Για να μην πολυλογώ, σε ένα από τα τελευταία δημοτικά συμβούλια, έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο ο δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι, μια και έτρεχαν οι ημερομηνίες και θα χάνονταν η χρηματοδότηση, αποφασίστηκε – κατά πλειοψηφία – να καθοριστεί αιγιαλός και παραλία με όλα τα ρίσκα που αυτό συνεπάγεται. (Μειοψήφησε η άποψη να αναζητηθεί πολιτική λύση με αλλαγή της υπουργικής απόφασης).
Εδώ λοιπόν μπαίνει θέμα πολιτικών και όχι μόνο ευθυνών. Κάποιοι παίζουν με τα χρήματα του κοσμάκη, κάποιοι παίζουν με την άγνοια και τις ανοχές του. Κάποιοι πρέπει, επιτέλους, «να πληρώσουν το μάρμαρο», γιατί δεν γίνεται σε αυτόν τον τόπο να υπάρχει εσσαεί ατιμωρησία.
◙ Κάποιοι αναρριχώνται σε θέσεις και κάνουν τις … κοπτοραπτούδες σε βάρος μας και – φαντάζομαι – προς όφελος τους. (Λαμόγια)
◙ Κάποιοι, έχοντας μεσάνυχτα, κάνουν τους πεφωτισμένους και τους ηλιόλουστους, γιατί έλαχε να πάρουν παραπάνω ψήφους (το πώς είναι ερώτημα επίσης) από τους άλλους και γίνονται ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ για το δημόσιο συμφέρον !
◙ Κάποιοι, ως μη όφειλαν, νομολόγησαν όντας άσχετοι.
◙ Κάποιοι έδωσαν άδειες χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κατόπιν άνωθεν πιέσεων υποψιάζομαι.
◙ Κάποιοι, θεματοφύλακες κατά τα άλλα της νομιμότητας, έκαναν έργα εκατομμυρίων ευρώ χωρίς τις απαραίτητες άδειες.
◙ Κάποιοι, όντας συνιδιοκτήτες ενός χώρου, «έκλειναν τα μάτια» χρόνια στις αυθαιρεσίες και τώρα «ζητούν τα ρέστα». Έχουν όμως και αυτοί τις ευθύνες τους.
Ο κατάλογος των ευθυνών είναι μακρύς και ο χώρος λίγος. Κλείνω εδώ και, αν χρειαστεί, θα επανέλθω.
26/3/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: