Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ

Οι Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές αποτελούν παρελθόν. Η αλλαγή σκηνικό στο νομό και στους δήμους ελπίζω να αποτελέσει αφετηρία για ένα καλύτερο αυτοδιοικητικό αύριο. Σε κάθε περίπτωση εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους όσοι εξελέγησαν, καλή και δημιουργική θητεία.
Τα αποτελέσματα χρίζουν εμπεριστατωμένης ανάλυσης, η οποία πρέπει να γίνει με σύνεση και προσοχή σε βάθος χρόνου.
Προσπαθώντας να τα αποτιμήσω, όπως φαίνονται από την πρώτη ματιά, έχω να παρατηρήσω ότι:
► Είναι φανερό ότι δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν τα κομματικά αντανακλαστικά. Τα αποτελέσματα της κίνησης ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Δρακονταειδή, του Νίκου Μπρατζουκάκη στον δήμο Απολλωνίων και του Ευτύχη Ζουριδάκη στον δήμο Ελλομένου βεβαίως, δίδουν ελπίδες, ότι μια σοβαρή προσπάθεια υπέρβασης των κομματικών χρισμάτων μπορεί να έχει επιτυχία και να την αγκαλιάσει στην πορεία του χρόνου όλο και περισσότερος κόσμος. Τα μεγάλα ποσοστά, ειδικά στους δύο πρώτους, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης στο νομό και θεωρώ πως θα αποτελέσουν ένα οδηγό για περισσότερες τέτοιες κινήσεις στο άμεσο μέλλον.
► Η αναπαλαίωση σε ότι αφορά στα λεγόμενα κόμματα, ή παρατάξεις αν θέλετε, της εξουσίας είναι δεδομένη. Οι καρεκλοκένταυροι δεν αφήνουν εύκολα τις θέσεις τους σε νέα πρόσωπα και αυτό είναι λυπηρό. Πρόσωπα που θα έπρεπε να έχουν «συνταξιοδοτηθεί» εδώ και χρόνια βρίσκονται στο προσκήνιο, σε πείσμα των ανακοινώσεων των υποψηφίων δημάρχων και της υποτιθέμενης θέλησής τους να τα ξεπεράσουν.
► Υποψήφιοι με πανθομολογουμενη αποτυχημένη θητεία σε δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια, φιγουράρουν στις εκλόγιμες πρώτες θέσεις των συνδυασμών και μας απειλούν με μια επανάληψη χασμουρητού για μια ολόκληρη τετραετία.
► Τα κάθε λογής λαμόγια βρίσκονται στην κεντρική σκηνή και δεν είναι ορατή, εύχομαι να αποδειχθεί το αντίθετο, η αποκαθήλωσή τους.
► Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της εξουσίας – κουτάλας, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, δεν μπόρεσαν, γιατί δεν θέλησαν ή δεν τους άφησαν, να ξεσκαρτάρουν τις παρατάξεις τους. Σε κάθε περίπτωση είναι υπεύθυνοι για το αποτέλεσμα και θα το βρουν μπροστά τους στο άμεσο μέλλον. Το τραγικό βεβαίως δεν είναι αυτό. Τι τραγικό είναι ότι οι λάθος αυτές επιλογές πιθανότατα θα στοιχίσουν στην κοινωνία μια ακόμη οπισθοδρόμηση, μια ακόμη χαμένη τετραετία.
► Οι εκλογές έγιναν με όρους του μακρινού παρελθόντος. Ήταν θαρρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ η εικόνα των εκλογικών τμημάτων τις ημέρες των εκλογών (ιδιαιτέρως την πρώτη Κυριακή). Υποψήφιοι και συγγενικά τους πρόσωπα κάθονταν όλοι την ημέρα στις εισόδους και τραβολογούσαν στην κυριολεξία τον κάθε ψηφοφόρο. ΣΑΝ ΚΟΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΥΑΙΝΕΣ ΟΡΜΟΥΣΑΝ, ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΑΝ ΠΤΩΜΑ, ΝΑ ΦΑΝΕ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ! Eίναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα υποψηφίου ενός συνδυασμού που του «την έπεσαν» για να πάρουν την ψήφο του υποψήφιοι άλλων συνδυασμών. Τραγελαφικό, αστείο ή εικόνα μιας αποσαρθρωμένης κοινωνίας; Διαλέξτε !
Κάποτε πρέπει επιτέλους να σεβαστούμε τους ψηφοφόρους. Κάποτε, με ευθύνη των επικεφαλής των συνδυασμών, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ αυτής της μορφής η άγρα ψήφων. Κάποτε, με ευθύνη των ψηφοφόρων, πρέπει να σταματήσει η απαράδεκτη εκμετάλλευση της θέσης ή της ιδιότητας οποιουδήποτε υποψηφίου ο οποίος, πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε αίσθηση δικαίου, εκβιάζει εμμέσως ή αμέσως τους ψηφοφόρους για ένα σταυρό στην καλύτερη περίπτωση ή ένα ψηφοδέλτιο. ΜΑΥΡΟ ΣΤΟΝ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ !
Κάποτε πρέπει επίσης να σταματήσει η μεταφορά ετεροδημοτών με όλα τα κοινωνικά και οικονομικά παρεπόμενα που αυτό συνεπάγεται. Ο ψηφοφόρος είναι σωστό να ψηφίζει στον τόπο που ζει και εργάζεται. Δεν μιλώ για περιστασιακούς μετανάστες, φοιτητές κ. λ. π μα για ανθρώπους που για πάνω από δέκα χρόνια εργάζονται αλλού, μακριά από τον τόπο καταγωγής τους. Ο συναισθηματικός δεσμός με ένα τόπο άλλωστε δεν εξαρτάται από το που ψηφίζεις.
►Η παραφιλολογία για ανίερες συμμαχίες, για συναλλαγές και ανταλλαγές, αν δεν αποδεικνύονται, δεν έχουν θέση στον τόπο, δημιουργούν πόλωση, εμπάθεια και δημιουργούν εχθρότητα.
►Οι ακραίες ενέργειες όπως τα ανθρώπινα περιττώματα στη βιτρίνα εκλογικού κέντρου το πρωί της πρώτης Κυριακής δείχνουν το ξεπεσμό της κοινωνίας σε όλο της το μεγαλείο. Αν και είναι προφανές ότι κάποιοι έσπασαν τα κεφάλια τους στα τζάμια και χύθηκαν τα μυαλά τους, εντούτοις το συμβάν, πρωτάκουστο στο νησί, μας οδηγεί δεκαετίες πίσω σε μαύρες εποχές.
Η Αυτοδιοίκηση νίκησε και σε τούτες τις εκλογές κατά τους μεγαλοπαράγοντες των κομμάτων. Τώρα εγώ γιατί ανησυχώ; Γιατί αισθάνομαι ότι η Αυτοδιοίκηση θα νικήσει μόνο όταν γίνει πραγματικά ανεξάρτητη, όταν θα έχει οικονομική αυτοτέλεια και όταν ανανεωθεί σε πρόσωπα και νοοτροπία;
Θα μου περάσει φαντάζομαι…
4/11/2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: