Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ

«Παγκόσμιες ημέρες»
Όταν ακούτε ή διαβάζετε για μια οποιαδήποτε παγκόσμια ημέρα, πρέπει να αντιληφθείτε αμέσως ότι αυτό που γιορτάζεται αποτελεί ένα κοινωνικό πρόβλημα, χωρίς λύση ή διάθεση λύσης. Έτσι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι καταφεύγουν στα ευχολόγια, να ζούμε να το θυμόμαστε, και στις υποσχέσεις, μια και μόνη ημέρα το χρόνο. Τις υπόλοιπες 364 ημέρες, δεν υπάρχει πουθενά, είναι θαμμένο ή καταχωνιασμένο, είναι ενόχληση και εμπόδιο γιατί πολύ απλά η κοινωνία ξαναχάνεται στη «νιρβάνα» της.

Οι Ρομά
Τούτες οι γραμμές γράφονται Τρίτη 8 Απριλίου. Πάει να πει γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα για τους Ρομά.
► Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί επίσης και ως Ρομ, Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι ή Σίντηδες και με τον, κάποιες φορές υποτιμητικό, χαρακτηρισμό Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με Ινδική καταγωγή. Η πρώτη ιστορική αναφορά για τους Ρομά γίνεται από τον Ηρόδοτο που αναφέρει τον λαό των "Σιγύνων".
Οι Ρομά είναι στις περισσότερες χώρες γνωστοί με λέξεις συγγενικές με τη λέξη "γύφτος". Η λέξη προέρχεται από τη λέξη "Αιγύπτιος" και η χρήση της οφείλεται στην πεποίθηση παλαιότερων εποχών ότι οι Ρομά προέρχονται από την Αίγυπτο. Η λέξη "Ρομ", που χρησιμοποιείται σε πολλές περιοχές από τους ίδιους, σημαίνει στη γλώσσα τους "άντρας" ή "σύζυγος". Μεταξύ τους χρησιμοποιούν τα "Μελελέ" (Λαός μαύρος), "Μανούχ" (άνθρωπος) και "Σίντε". Επίσης, η λέξη "αθίγγανος" ή "ατσίγγανος" σημαίνει τον "ανέγγιχτο" (από την ονομασία της χαμηλότερης ινδουιστικής κάστας, από την οποία πιθανολογείται ότι προήλθαν) και ετυμολογείται από το στερητικό α- και το ρήμα θιγγάνω, δηλαδή "αγγίζω".
Η γλώσσα των Ρομά, η Ρομανί ή "Ρομανές", είναι μία Ινδοευρωπαϊκή γλώσσα που συγγενεύει με τις διάφορες γλωσσικές διαλέκτους της Ινδίας ιδιαίτερα με την γλώσσα Πουντζάμπι της Βόρειας Ινδίας.
Ο πληθυσμός των Ρομά ανέρχεται περίπου στα 12 εκατομμύρια σε όλη την Ευρώπη ενώ στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους κυμαίνεται από 150.000 μέχρι 600.000 (ανάλογα την πηγή μέτρησης).Η πιο σημαντική τους γιορτή είναι η γιορτή της Άνοιξης και γιορτάζεται από 23 Απρίλη μέχρι 1 Μαΐου σε όλη την Ευρώπη. ◄
Αναφέρω τα παραπάνω εγκυκλοπαιδικά στοιχεία ( για άλλη μια φορά) μόνο και μόνο για να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι πρόκειται για ένα αρχαίο λαό.

Περιθώριο
Αν και βρίσκονται για πάνω από χίλια χρόνια στην Ελλάδα (αν και αυτό αντικρούεται από τα γραφόμενα του Ηροδότου) και εφτακόσια χρόνια στην Ευρώπη, ζουν στη συντριπτική τους πλειονότητα στο περιθώριο των κοινωνιών. Παρόλο που τα εθνικά αστικά κράτη της Ευρώπης και της Αμερικής δημιουργήθηκαν τους τελευταίους δύο με τρεις αιώνες, δεν συμπεριέλαβαν τους τσιγγάνους ως πολίτες τους. Τους είχαν ως ανιθαγενείς, απάτριδες και δεν τους πολιτογραφούσαν. Ακόμα και σήμερα, ένα μεγάλο ποσοστό τσιγγάνων σ’ αυτές τις χώρες είναι χωρίς πολιτικά δικαιώματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι τσιγγάνοι, παρά τις διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από το 1789 και μετά, υφίστανται ταξικές διακρίσεις, με φυλετική μορφή, στην εργασία, την υγεία και τα υπόλοιπα ανθρώπινα δικαιώματα.
Βιώνουν την απειλή της βιολογικής τους εξόντωσης καθώς δεν έχουν εργασία και εισοδήματα για να ζήσουν. Έτσι δέχονται να οδηγούνται δίπλα στις χωματερές, αναζητώντας εκεί τα έσχατα υλικά μέσα συντήρησής τους. Αυτό φυσικά «βολεύει» και τους «ανθρωπιστές» αρμοδίους που έτσι έχουν και την (ανύπαρκτη) συνείδησή τους ήσυχη και την εύνοια της κοινωνίας, γιατί έστειλε τους «καταραμένους» στο πυρ το εξώτερον…

Αδιάφορη γραφειοκρατία

« ΓΙΑΤΙ, όμως, υπάρχουν ακόμη αυτές οι εστίες αθλιότητας στην Ελλάδα του 21ου αιώνα; Η απάντηση είναι: Διότι εγκληματικά αδιάφορο είναι το σημερινό κράτος της γραφειοκρατίας και της βραδυπορίας.
ΙΔΟΥ και οι αποδείξεις: Είχε εγκριθεί το 2001 από την Ευρωπαϊκή Ένωση κονδύλιο ύψους 308 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ελλήνων Ρομά και την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας και την εκπαίδευση.
ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά, το 2005, όπως δείχνουν τα σχετικά στοιχεία, οι ελληνικές υπηρεσίες είχαν αξιοποιήσει μόνο το 17% των πόρων τού φέροντος τον βαρύγδουπο τίτλο «ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης για τους Έλληνες Τσιγγάνους», δηλαδή 53 εκατ. ευρώ.
ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ το πρόγραμμα να κατασκευασθούν 700 οικισμοί με συνολικά 4.000 κατοικίες για τη στέγαση ισάριθμων οικογενειών Τσιγγάνων. Το ελληνικό θαύμα πέτυχε να κατασκευάσει μόλις τέσσερις οικισμούς με συνολικά 185 σπίτια.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ακόμη οι δικαιούχοι του «προγράμματος δράσης» να δράσει το κράτος για να φύγουν από την αθλιότητα της συμβίωσης με τα σκουπίδια και τα ποντίκια. Περιμένουν να τους αναγνωριστούν τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, οι οποίες, επιτέλους, πρέπει να αξιοποιούνται.
ΣΗΜΕΡΑ, που είναι η «Παγκόσμια Ημέρα για τους Ρομά», θα ακουστούν κάποιες μεγαλοστομίες από κυβερνητικούς και μη παράγοντες. Ενδεχομένως να δοθούν και υποσχέσεις, διότι και οι Τσιγγάνοι ψηφίζουν, είναι δηλαδή εκλογική πελατεία. Αύριο όλα θα ξεχαστούν.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/04/2008 »

Γυφτοπούλα στο χαμάμ και… αδιαφορία
Για τους τσιγγάνους στη Λευκάδα έχω ξαναγράψει σε τούτη τη στήλη, πάνω από ένα κύριο άρθρο και κάμποσα, μέχρι αρκετά, σχόλια. Δεν θέλω να επανέλθω στα ίδια και στα ίδια.
Όταν ο «θρησκευόμενος», «αριστερός» και «οικολόγος» δήμαρχός μας μπορεί και τους κοιτάζει (αν πηγαίνει) χωρίς ντροπή στο σκουπιδότοπο που τους έστειλε, όταν η εκκλησία ( σε κάθε μορφή της) προκλητικά αδιαφορεί (ψυχή έχουν και αυτοί, σεβάσμιοί μου), όταν μαζικοί φορείς και η πολιτεία δεν ενδιαφέρονται, όταν οι ανθρώπινες ζωές είναι ένα τίποτα μπροστά στο οικοπεδάκι μας που απαξιώνεται από τη γειτονία με «γύφτους», τι να προσθέσω άλλο; Μια λέξη μόνο. ΝΤΡΟΠΗ ! Και κάτι άλλο.
Ακούγεται πολύ τελευταίως, (το έχω ξαναγράψει αλλά … φωνή βοώντος…), ότι όλο και περισσότεροι «συνάνθρωποι» μας ξημεροβραδιάζονται έξω από τον καταυλισμό των τσιγγάνων στο σκουπιδότοπο. (Τώρα που πήγε εκεί το ΚΤΕΛ, βρήκαν και ωραίο άλλοθι…).
Δεν μπορώ να φανταστώ γιατί, βοηθήστε με.
Δεν θέλω να πιστέψω ό,τι ακούγεται, έλεος! Έχω εγκαταστήσει αυτόματο delete στο μυαλό μου. Μόλις πάει να πλέξει ένα σενάριο για το θέμα, στην πρώτη γραμμή σβήνει…Μα είναι δυνατόν;

Test

Τι ζητά μια γυφτοπούλα από ένα ξεμωραμένο;
Απάντηση: Επιλέξτε μια από τις παρακάτω.
Σοκολάτα □
Πορτοκαλάδα □
Ένα ευρώ □
Άλλο □

Τι ζητά ένας ξεμωραμένος «μωμόγερος» από μια γυφτοπούλα;
Απάντηση: Επιλέξτε μια από τις παρακάτω.

Δεν απαντώ σε υποθετικά σενάρια. □
Δεν απαντώ σε πράγματα αήθη και αυτονόητα. □

8/4/2008. Καλή μας νύχτα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: