Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Παλιά γιατροσόφια

Το γιατροσόφι, ή «ιατροσόφιον» στην καθαρεύουσα, είναι ένας πρακτικός τρόπος αντιμετώπισης, μέσω φαρμακευτικών φυτών κυρίως, μικρών ή μεγαλύτερων προβλημάτων υγείας. Από τον Ασκληπιό, τον  Ιπποκράτη και τον Γαληνό ίσαμε τον προηγούμενο αιώνα,  τα γιατροσόφια κυριαρχούσαν στη θεραπεία των ασθενειών.

Οι κλασσικοί Έλληνες συγγραφείς και γιατροί της αρχαιότητας, όπως ο Ιπποκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Διοσκουρίδης, ο Γαληνός έγραψαν διάφορα συγγράμματα για τις θεραπευτικές ιδιότητες και τον τρόπο χρήσης των φυτών, βασισμένοι στις λαϊκές παραδόσεις του καιρού τους.
Στα χρόνια του Μεσαίωνα και της Τουρκοκρατίας η χρήση των βοτάνων ήταν πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη (λαϊκοί γιατροί με το όνομα Κομπογιαννίτες ή Βικογιατροί). 
Από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, άρχισε να εγκαταλείπεται σταδιακά η βοτανοθεραπεία και τα φυτά αντικαταστάθηκαν από διάφορα χημικά παρασκευάσματα. Η βαθιά αλλαγή στη στάση των ανθρώπων απέναντι στα βότανα, ήταν το αποτέλεσμα της ανάπτυξης της χημικής - φαρμακευτικής βιομηχανίας.
 Όσο γιγαντώνονταν όμως οι χημικές βιομηχανίες τόσο φούντωνε και η πολυφαρμακία. Τα φάρμακα από εκατοντάδες έγιναν χιλιάδες. Το ίδιο όμως και οι αρρώστιες...
Έτσι η ανάγκη επιστροφής στη φύση, έγινε σιγά-σιγά μεγαλύτερη και στον καιρό μας πλέον έχει πολλούς οπαδούς σ’ όλη τη γη. Τα βότανα, που εδώ και 30-40 χρόνια είχαν εξαφανιστεί από την αγορά και την κουζίνα μας, γιατί μας έμαθαν να τα περιφρονούμε, ξαναπαίρνουν σιγά - σιγά τη θέση που τους ανήκει.
Στην εποχή μας, όχι μόνο πλέον δεν αμφισβητείται η πατροπαράδοτη πείρα, που θεωρεί αποτελεσματικά τα βότανα για χίλιες - δυο αρρώστιες, αλλά καταφεύγουμε σ’ αυτά και στις θαυματουργές τους ιδιότητες, για να γλυτώσουμε από τις παρενέργειες των φαρμάκων.
Σε κάθε περίπτωση η χρήση των βοτάνων είναι μια  τελετουργία παλιά και ξεχασμένη που όμως φανερώνει τις ρίζες της στην παράδοση κάθε τόπου, αν και έχει αμφισβητηθεί από τους οπαδούς της κλασσικής ιατρικής. Τα περισσότερα γιατροσόφια πάντως έχουν στέρεη επιστημονική τεκμηρίωση και, σε κάθε περίπτωση, ένα αβλαβές ή μη αποτελεσματικό γιατροσόφι, τουλάχιστον βοηθά τον ασθενή μέσω αυθυποβολής. Κάτι είναι και αυτό.
Πάντως, τα γιατροσόφια, δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν την ιατρική επιστήμη και θα πρέπει να εκλαμβάνονται μόνο ως μια προσωρινή λύση (εάν μπορούν να την δώσουν), εάν δε τα συμπτώματα επιμένουν ή πρόκειται για σοβαρό πρόβλημα, η κλασική ιατρική θεραπεία, έχει πάντα την αυτονόητη προτεραιότητα…

Θα περιγράψω πιο κάτω θεραπείες και πρακτικές συνταγές ανά ασθένεια, που βρήκα στη βιβλιογραφία και το διαδίκτυο. Τις διασταύρωσα όσο γίνεται καλύτερα και συνεχίζω να το κάνω.

Προσοχή:  Τα φαρμακευτικά φυτά δεν είναι εντελώς αθώα. Κάποια από αυτά είναι ισχυρά δηλητήρια, κάποια άλλα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις κ.ο.κ
Αν το γιατροσόφι που θα διαβάσετε περιέχει υλικά που δεν τα ξέρετε καλά, αν έχετε ιστορικό αλλεργιών, πριν το δοκιμάσετε επισκεφτείτε ή ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Κάτι μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερο από ό,τι φαίνεται και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αντί για καλό να προξενήσουμε βλάβη στον εαυτό μας ή σε κάποιον δικό μας από κακή χρήση των βοτάνων.
Ένα παράδειγμα μόνο. Στο χωριό μου στην Κρήτη κυριαρχεί ένα είδος άγριας φασκομηλιάς με έντονο άρωμα. Βγάζαμε το μεροκάματό μας μαζεύοντας τη και πουλώντας τη. Αυτή η φασκομηλιά αν χρησιμοποιηθεί αυτούσια σαν αφέψημα, όπως μου έλεγε κάτοικος του χωριού, μακαρίτης τώρα, μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα!


Γιατροσόφια ανά ασθένεια
Άγχος
Δεν μπορείτε για κάποιο λόγο να χαλαρώσετε;
 Bάλτε 25 γρ. φύλλα φρέσκου βασιλικού σε 1/2 λίτρο κρύο νερό και αφήστε το αφέψημα να βράσει σε χαμηλή φωτιά, με το καπάκι κλειστό, για 10 λεπτά. Αφού κρυώσει το αφέψημα, πιείτε 3-4 φλιτζάνια μέσα στην ημέρα. Θα κάνετε ένα ήσυχο ύπνο!
► Τρίψτε φύλλα φασκομηλιάς σ’ ένα ποτήρι κρασί και πιείτε (Κρήτη).
Η Αρωματοθεραπεία θεωρείται πολύ αποτελεσματική. Δοκιμάστε αιθέρια έλαια από λεβάντα, γιασεμί ή γαλάζιο χαμομήλι. Ρίξτε μια δύο σταγόνες σ’ ένα ύφασμα και εισπνεύστε ή προσθέστε έλαια πριν κάνετε εισπνοές ατμών ή ένα αχνιστό μπάνιο, ή ακόμα τρίψτε μια σταγόνα στους κροτάφους σας.
► Αν το άγχος σχετίζεται με αίσθημα παλμών παίρνουμε Λεώνουρο  (Leonurus cardiaca) .Φτιάξτε έγχυμα ρίχνοντας βραστό νερό σε 1 – 3 κουταλάκια αποξηραμένο (ή μια χούφτα φρέσκο) φυτό. Μουλιάστε για 10 – 15 λεπτά και πιείτε μία κούπα  3 - 4 φορές την ημέρα.
► Αν συνδέεται με υπέρταση πάρτε Βιμπούρνο (Viburnum opulus) και άνθη φλαμουριάς. Φτιάξτε έγχυμα ρίχνοντας βραστό νερό σε 1 – 3 κουταλάκια αποξηραμένο (ή μια χούφτα φρέσκο) φυτό. Μουλιάστε για 10 – 15 λεπτά και πιείτε μία κούπα  3 - 4 φορές την ημέρα.
► Σε περιόδους έντονου στρες μπορούμε να πίνουμε 2 φλιτζάνια βαλεριάνας ή μελισσόχορτου (Ήπειρος).


Αδενοπάθεια
► Παίρνουμε 100γρ. λιναρόσπορο, δεμένο σε πανί, 100γρ. γλυκάνισο και 50γρ. κύμινο. Τα βράζουμε όλα μαζί σ’ ένα κιλό νερό. Από αυτό το ρόφημα πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού πρωί και βράδυ (Κρήτη).
► Γίνονται και επαλείψεις με αμυγδαλόλαδο στο μέρος που είναι ο πόνος(Κρήτη).
 Παίρνουμε 50γρ. γόμα κερασιάς, 50γρ. μαστίχα, 50γρ. κανέλα, 100γρ. ζάχαρη κι ένα κυπαρισσόμηλο. Τα βράζουμε σε 2 ½ κιλά μαύρο κρασί, ώσπου να μείνει το 1 ½ κιλό και πίνουμε ένα κρασοπότηρο πριν από το φαγητό (Κρήτη) (Πάτερ Γυμνάσιος).
Πέρνουμε 1 ὀκᾶ Καραγὰτς μιὰ κουταλιὰ κατράμι, 100 δράμια σέλινο, 700 δράμια κίνα, 100 δράμια ζάχαρι καὶ τὰ βράζουμε σὲ 3 ὀκάδες νερό. Ἀπὸ αὐτὸ θὰ πίνῃ ὁ πάσχων ἕνα ποτῆρι κρασιοῦ πρωὶ καὶ βράδυ (Πάτερ Γυμνάσιος).
► Πέρνουμε 100 δράμια λιναρόσπορο καὶ τὸν βράζομε τυλιγμένον μέσα σὲ μαντῆλι μέσα σὲ μιὰ ὀκᾶ νερὸ θὰ βράσῃ ὡς που νὰ μείνῃ 1)2 ὀκᾶ. Ἀπὸ τὸ νερὸ αὐτὸ θὰ πίνῃ ὁπάσχων 2 ποτήρια κρασιοῦ τὴν ἡμέρα. θὰ γίνεται δὲ καὶ ἐπάλειψις μὲ ἀμυγδαλόλαδο τοῦ μέρους ποὺ πονεῖ (Πάτερ Γυμνάσιος)
Βράζουμε σὲ μιὰ ὀκᾶ νερὸ 100 δράμια λιναρόσπορο τυλιγμένο σὲ πανὶ 100 δράμια γλυκάνισο, 50 δράμια κίμινο. Ἀπὸ αὐτὸ θὰ πίνῃ ὁ πάσχων 2 ποτήρια τοῦ κρασιοῦ τὴν ἡμέρα πρωὶ καὶ βράδυ (Πάτερ Γυμνάσιος).


Αδυναμία, Ατονία
Για να πάρετε την ενέργεια που σας λείπει:
α)  Χτυπήστε τον κρόκο ενός αυγού με όση ζάχαρη θέλετε και με μία κουταλιά ρούμι, μέχρι να ασπρίσει και να αφρίσει. Στη συνέχεια, ρίξτε από πάνω ένα ποτήρι γάλα ή νερό ζεστό και πιείτε το ρόφημα. H λεκιθίνη που περιέχει ο κρόκος θα σας δυναμώσει, ενώ το αλκοόλ από το ρούμι θα επιδράσει διεγερτικά και τονωτικά στον οργανισμό σας.
β)  Αν νιώθετε αδυναμία και ατονία, κάντε θεραπεία με ωμό λάχανο. Πλούσιο σε φυτικές ίνες, μέταλλα και βιταμίνες (με πρώτη και καλύτερη τη βιταμίνη C), το λάχανο έχει θαυμάσια τονωτικά αποτελέσματα. Τρώτε ένα μπολ λαχανοσαλάτα 2 φορές την ημέρα, για 3-4 ημέρες.
γ)
Στην ατονία βοηθούν σκευάσματα που μπορείτε να βρείτε στα φαρμακεία και τα οποία περιέχουν είτε γκουαράνα είτε τζίνσεγκ. Βοηθά, όπως ξέρετε ο καφές, αλλά και κάτι άλλο. βλαβερό για το στομάχι. Πρόκειται για την ασπιρίνη, που μεταξύ άλλων φαίνεται πως «ξυπνάει» και το μυαλό, παρ ότι αυτό δεν μπορεί να ερμηνευθεί επιστημονικά και οι ειδικοί το θεωρούν μύθο. (Προσοχή, μην δώσετε ασπιρίνη σε μικρό παιδί). Επίσης τονωτική για το μυαλό και το σώμα είναι και η φρέσκια πορτοκαλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι και η πορτοκαλάδα πειράζει καμιά φορά στο στομάχι.
δ)
  Αν νυστάζετε ή νιώθετε ατονία ενώ έχετε ακόμα κάτι να κάνετε, δοκιμάστε σαν φάρμακο ένα δεκάλεπτο γυμναστικής. Μην το παρακάνετε, όμως, γιατί η εξόντωση θα φέρει σαν φυσικό επακόλουθο τον . ύπνο.
ε)  Αν θέλετε να «ξυπνήσετε» λίγο το μυαλό σας επειδή πρέπει να διαβάσετε, αλλά ο καφές σας πειράζει στο στομάχι, σηκωθείτε και αρχίστε να περπατάτε πάνω-κάτω στο δωμάτιο με κάπως ταχύ ρυθμό - όχι περιπάτου, αλλά κάπως νευρικά. Σε 15 λεπτά, συνήθως έχετε «ξυπνήσει» αρκετά.
στ)  Πέρνουμε 25 δράμια γόμα κερασιᾶς, τὴν βάζουμε σὲ ἕνα μπουκάλι, ρίχνουμε μέσα ἕνα ποτῆρι νερὸ καὶ τὸ χτυποῦμε καλὰ λίγη ὥρα, ὥστε νὰ πάρῃ τὸ νερὸ οὐσία ἀπὸ τὴ γόμα, κατόπιν πίνουμε τὸ νερὸ αὐτό, τὸ ἐπαναλαμβάνουμε ὀσάκις διψοῦμε. Δηλαδὴ ὁ ἀδύνατος ἀντὶ  νερὸ καθαρὸ νὰ τὸ πίνῃ ὅπως λέμε παραπάνω (Πάτερ Γυμνάσιος)
ζ)  Πέρνουμε 1)2 ὀκᾶ καραγάτς, 100 δράμια κίνα, 100 δράμια ζάχαρι, 100 δράμια σέλινο, 50 δράμια κανέλλα, 2 κυπαρισσόμηλα. Τὰ βράζουμε σὲ 2 ὀκάδες νερό, τὸ στραγγίζουμε καὶ πίνουμε τρία ρακοπότηρα τὴν ἡμέρα, πρωί, μεσημέρι καὶ βράδυ (Πάτερ Γυμνάσιος).                                   

Αεροφαγία
H άμεση εναλλακτική «απάντηση» κάθε φορά που μια αεροφαγία σάς ταλαιπωρεί με ρεψίματα και φούσκωμα κρύβεται σε μία κουταλιά της σούπας σπόρους κόλιαντρου. Βάλτε τους σε 1 λίτρο καυτό νερό και αφήστε τους να «κάτσουν» για 10 λεπτά. Το κόλιαντρο, που από την αρχαιότητα θεωρείται σημαντικό θεραπευτικό βότανο, φημίζεται για τις σπασμολυτικές και χωνευτικές του ιδιότητες, που αποδίδονται στην υψηλή συγκέντρωση ενός ευεργετικού αιθέριου ελαίου που έχουν οι σπόροι του.


Αίμα στα ούρα
► Σε ένα κιλό νερό, μέσα σε πήλινο τσουκάλι, βράζουμε 10-15 γραμμάρια δροσερά φύλλα κουμαριάς και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα (Κρήτη).
► Συνιστάται έγχυμα φύλλων τσουκνίδας από ½ ποτηριού πρωί και βράδυ και φρέσκος χυμός από 1 κουταλάκι του καφέ, 3 φορές την ημέρα.
Βράζουμε ἄγρια φράουλα καὶ πίνουμε κάθε μέρα ἀπὸ ἕνα ποτήρι (Πάτερ Γυμνάσιος).

Αιμορραγία του στομάχου
Παίρνουμε μερικά χαρούπια, τριαντάφυλλα και βάλσαμο και τα βράζουμε όλα μαζί με κρασί. Αν πιούμε μερικές φορές θα σταματήσει η αιμορραγία (Κρήτη).

 
 
Αιμορραγίες διάφορες (εσωτερικές και εξωτερικές)
 Σε 1 κιλό νερό βράζουμε 30-50 γραμμάρια δροσερά φύλλα καστανιάς και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα, μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία (Κρήτη).
► Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 5-10 γραμμάρια φύλλα μυρτιάς και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα (Κρήτη).
► Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 5-10 γραμμάρια ξερό φλοιό κανέλλας και πίνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού τη μέρα (Κρήτη).
► Βγάζουμε το χυμό 5-6 λεμονιών και το πίνουμε σε τρεις δόσεις τη μέρα (πρωί-μεσημέρι-βράδυ), μετά το φαγητό (Κρήτη).
► Μπορούμε να φάμε από 1 πιατάκι φράουλες, πρωί – μεσημέρι - βράδυ ή να πιούμε 3 - 4 φλιτζάνια τσαγιού χυμό φράουλας τη μέρα (Κρήτη).
► Κόβουμε ένα κυδώνι και το ρίχνουμε σε λευκό κρασί. Το αφήνουμε για 1 βδομάδα και μετά κάνουμε πλύσεις. Έχει αιμοστατικές ιδιότητες
► Βράζουμε 50γρ. αχλαδόριζα, λίγα κρεμμυδότσουφλα και 1 κιλό μαύρο κρασί και πίνουμε ένα ποτήρι του κρασιού κάθε μέρα  (Κρήτη), (Πάτερ Γυμνάσιος)
Πέρνετε ἔνα αὐγὸ ὀκταποδιοῦ, θὰ τὸ βράσετε στὴ χόβολη, θὰ τὸ ξύσετε σὰν σαποῦνι ψιλά, ψιλά. Σ' ἕνα καφεμπρίκι θὰ βάλετε κρασὶ καὶ θὰ βράσῃ, μέσα θὰ ρίξετε μιὰ κουταλιὰ τοῦ καφὲ ἀπὸ τὰ τρίμματα τοῦ αὐγοῦ. Ἀφοῦ βράσῃ τὸ στραγγίζετε καὶ θὰ πίνετε κάθε πρωὶ ἕνα φλυτζανάκι τοῦ καφέ (Πάτερ Γυμνάσιος).
Ἐσωτερικὴ αἱμορραγία: Ὁποθενδήποτε προερχομένη ἐσωτερικὴ αἱμορραγία (γαστρορραγία, αἱμορραγία μήτρας, ἐγκεφαλικὴ αἱμορραγία, αἱμοπτύσεις ἐκ φυματιώσεως). Τὸ ὑπέροχον καὶ θαυματουργὸν βότανον Καμέντριον ἤ Γούδερο ἤ λατινιστὶ «Τεύκτριουμ φλάβουμ», 1 ματσάκι (50 γρμ. περίπου) νὰ βράση σὲ 2 κιλὰ νερὸ. Νὰ μείνη τὸ μισό.Πρωί, μεσημέρι, βράδυ ἕνα φλυτζάνι τσαγιοῦ, ἄνευ σακχάρεως.Διὰ τοὺς αἱμοπτύοντας ἐκ φυματιώσεως νὰ λαμβάνεται συνεχῶς ἐπὶ μῆνα. Ὡς γνωστόν· μετὰ μακρὰν, χρῆσιν (Ριμιφὸν) προσβάλλονται τὰ νεφρά, μὲ πόνους δυνατοὺς καὶ μὲ προοδευτικὴν ἀνουρίαν.Ἀμα ἐκδηλωθῆ ἡ ἀνωτέρω περίπτωσις, νὰ βράσετε σκορπιδόχορτον ὡς εἰς ἄλλον σημεῖον ἀναφέρω, καὶ μετὰ διήμερον θὰ ἔχετε τελείαν ἀνακούφισιν ἐκ τῶν πόνων καὶ καθάρισμα τῶν νεφρῶν (μοναχός Παχώμιος Τσάκωνας).


Αιμορραγία μύτης
► Χρησιμοποιούμε τοπικά τη σκόνη ξερών δαφνόφυλλων.
Στουμπίζουμε καὶ κάνουμε σκόνη τσαχμακόπετρα καὶ τὴν ρουφᾶμε σὰν ταμπάκο (Πάτερ Γυμνάσιος).
►Στραγγίζουμε δύο λεμόνια βάζουμε μέσα μιὰ κουταλιὰ καφὲ καὶ τὸ πίνουμε (Πάτερ Γυμνάσιος)
  Αιμορραγίες τραυματικές. Τις αιμορραγίες από τραυματισμούς (ποντ. από γεράδες) τις θεράπευαν ως εξής: έπλεναν καλά την πληγή με λάδι ή με ρακή. Μετά έβαζαν πάνω στην καθαρή πληγή καθαρό πανί βουτηγμένο μέσα σε λάδι ή ρακή. Για το σταμάτημα της αιμορραγίας χρησιμοποιούσαν επίσης κομμένο καπνό, άσπρη πέτρα σε σκόνη και ζάχαρη πάνω στην πληγή (Πόντος).
  Από κόψιμο ή χτύπημα: τη σταματάμε με τριμμένο καπνό ή τυρί (Ήπειρος).
Αἱμορραγία νεφρῶν. Βράζουμε 100 δράμια φράουλα ἄγρια,10 δράμια μαστίχα χιώτικη, 10 δράμια ψαρόκολλα σὲ μιὰ ὀκᾶ κρασὶ μαῦρο καὶ πίνουμε δύο φλυντζάνια τὴν ἡμέρα (Πάτερ Γυμνάσιος).

Αιμορροΐδες
► Παίρνουμε από μια δρακοντιά τους σπόρους και καταπίνουμε από έναν πρωί -μεσημέρι - βράδυ και θα γίνουμε καλά (Κρήτη).
► Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 20 - 30 γραμμάρια δροσερά φύλλα βάτου και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα πριν από το φαγητό (Κρήτη).
 Ξεραίνουμε τα κοτσάνια (ποδίσκους) από τους καρπούς της μελιτζάνας, τους κοπανίζουμε στο γουδί και χρησιμοποιούμε αυτή τη σκόνη, για τοπική χρήση πάνω στις αιμορροΐδες (Κρήτη).
► Παίρνουμε δροσερές, ανθισμένες κορυφές δενδρολίβανου, τις κοπανίζουμε στο γουδί μέχρι να γίνουν πολτός. Τον πολτό αυτό τον 2-3 φορές τη μέρα ή και τη νύκτα σαν κατάπλασμα εξωτερικά (Κρήτη).
 Μέσα σ’ ένα κιλό νερό βράζουμε 50-60 γραμμάρια σπόρους κυδωνιού και κάνουμε πάνω στις αιμορροΐδες τοπικές πλύσεις (Κρήτη).
 Παίρνουμε φύλλα φλώμου 10-15 γραμμάρια τα βράζουμε μέσα σε μισό κιλό γάλα και μετά τα βάζουμε σαν μαλακτικά επιθέματα πάνω στις αιμορροΐδες (Κρήτη).
► Ρίχνουμε μία μικρή χούφτα λουλούδια χαμομηλιού σε 1 λίτρο νερό. Αφού πάρουν μία βράση τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το αφέψημα στο νερό με το οποίο έχουμε γεμίσει την μπανιέρα μας και απολαμβάνουμε, χάρη στις ιδιότητες του χαμομηλιού, ένα καταπραϋντικό και αναλγητικό λουτρό.
► Βράζουμε ένα φρέσκο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει καλά, το πολτοποιούμε και διπλώνουμε  τον πολτό σε μια καθαρή γάζα. Τοποθετούμε το κατάπλασμα στην πονεμένη περιοχή και μένουμε ξαπλωμένοι όσο περισσότερη ώρα μπορούμε. Οι διάφορες ουσίες που περιέχει το κρεμμύδι ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και περιορίζουν την υπερβολική διαστολή των αγγείων τοπικά.
► Βράζουμε για 10 λεπτά ένα μεγάλο μάτσο μαϊντανό σε 1 ποτήρι γάλα. Στη συνέχεια, τυλίγουμε το μαϊντανό μέσα σε μια γάζα και κάνουμε με αυτήν ένα τοπικό κατάπλασμα. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν για κατάπλασμα βάλουμε ωμό μαϊντανό, τον οποίο θα έχουμε πολτοποιήσει στο μπλέντερ.
► Κόβουμε λεπτούς βλαστούς από μια βελανιδιά σε μικρά κομμάτια και τους βράζουμε για είκοσι λεπτά (100 γραμμάρια ανά λίτρο) και φιλτράρουμε. Κάνουμε κομπρέσες 3 με 4 φορές την ημέρα
► Αν θέλετε να ανακουφιστείτε από πόνους αιμορροΐδων βάλτε δύο φορές την ημέρα οδοντόκρεμα.
Αν έχετε αιμορροΐδες, αποφεύγετε τις ασπιρίνες και τα αντιφλεγμονώδη όπως και τα αντιβιοτικά που ίσως παίρνετε χωρίς σοβαρό λόγο - ό,τι ερεθίζει το στομάχι, ερεθίζει και τις αιμορροΐδες. Ένας ασυνήθης ύποπτος για τον ερεθισμό των αιμορροΐδων είναι και οι σάλτσες, λόγω των καρυκευμάτων τους.
Ένα παλιό γιατροσόφι για τις εξωτερικές αιμορροΐδες είναι και το λεμόνι, μόνον που μερικές φορές (αν υπάρχει αμυχή), η επάλειψη τσούζει ενοχλητικά. Οι γαστρεντερολόγοι δεν το συνιστούν διόλου πάντως. Απεναντίας συμβουλεύουν να κάνετε τοπικά μια μικρή «εντριβή» με κάπως στρογγυλό παγάκι.
Εσωτερικές: Ἀνακατώνουμε σὲ κατράμι , ἀλεῦρι ἀπὸ στύψι καὶ τὰ ζυμώνουμε. Ἀπὸ τὸ μῖγμα αὐτὸ κάνομε χάπια μικρὰ καὶ πέρνουμε 2κάθε πρωὶ (Πάτερ Γυμνάσιος).
Εξωτερικές:  Πέρνουμε λίγο ζαμποῦρι καὶ τὸ βάζουμε μέσα σὲ ζεστή ψημμένη μικρὴ μελιτζάνα καὶ ἀφοῦ βάλουμε καὶ λίγο σπίρτο καμινέτου, τὴ βάζουμε στὸ πονεμένο μέρος. Σὲ λίγο βγάζουμε τή μελιτζάνα καὶ βἀζουμε πάγο. Αὐτὸ θὰ γίνῃ 5—6 φορές (Πάτερ Γυμνάσιος).
Ἐσωτερικὲς αἱμορροΐδες: Κατὰ μῆνα Αὔγουστον ὡριμάζει ἡ λεγομένη δρακοντειά. Νὰ εἷναι κατακόκκινη — μαραγκιασμένη (ὅπως ἡ σταφίδα). Στὴν ἀρχὴ ἐπὶ 10 ἡμέρες, πρωί, μεσημέρι· βράδυ, ἀπὸ ἕνα σπυρί. Μετὰ τὰς 10 ἡμέρας, ἐπὶ μῆνα˙ δύο τὸ πρωί, δύο τὸ μεσημέρι, δύο τὸ βράδυ. Τὰς θεραπεύει διὰ παντός (μοναχός Παχώμιος Τσάκωνας).

Ακμή
Για να καταπολεμήσουμε τα αντιαισθητικά σπυράκια και να καταπραΰνουμε τον ερεθισμό του δέρματος που προκαλεί η ακμή χρησιμοποιούμε τομάτα.

► Πλένουμε καλά μια ώριμη, βιολογική κατά προτίμηση τομάτα, την κόβουμε σε λεπτές φέτες και την απλώνουμε για 15΄ σε καλά καθαρισμένο πρόσωπο. Μετά, πλένουμε το πρόσωπό μας με ένα φυσικό σαπούνι που έχει ουδέτερο pH και σκουπιζόμαστε. Η αντισηπτική δράση της ντομάτας θα βοηθήσει στον περιορισμό της υπερβολικής παραγωγής σμήγματος. H μικροβιοκτόνος δράση της θα εμποδίσει την περαιτέρω επιμόλυνση των ανοιχτών πόρων, ενώ οι βιταμίνες θα επισπεύσουν την ίαση και η δροσιστική της υφή θα μας ανακουφίσει από την αίσθηση φουντώματος (Πόντος).
► Για να «σβήσουμε» την ακμή με φυσικό τρόπο, κόβουμε μερικές φέτες τομάτας και τις απλώνουμε για 15 λεπτά το πρωί και ξανά πάλι το βράδυ, όπου υπάρχουν σπυράκια. Ξεβγάζουμε καλά το πρόσωπό μας και το πλένουμε απαλά με ένα ουδέτερο σαπούνι. Τα άλατα και οι βιταμίνες που περιέχει η ντομάτα είναι μικροβιοκτόνα, επουλωτικά και αντιτοξικά και θα εξαφανίσουν τα σπυράκια.
► Ανάλογα με τη βαρύτητα μπορεί να βοηθήσει λοσιόν από χυμό τομάτας το βράδυ και λίγο χυμό λεμονιού σε βαμβακερό ύφασμα ή γάζα το πρωί, ή με αφέψημα λεβάντας ή χαμομηλιού, ξεπλένουμε το πρόσωπό μας πρωί και βράδυ. Σε μεμονωμένα σπυράκια, τοπικά μόνο  λεμόνι.
► Μέσα σε ένα κιλό νερό βράζουμε 30-50  γραμμάρια φύλλα, βλαστούς ή και άνθη μαϊντανού και πλένουμε καλά - καλά το πρόσωπό μας πρωί, μεσημέρι και βράδυ και καθημερινά μέχρι να καθαρίσει το δέρμα μας από την ακμή (Κρήτη).
Η λεβάντα έχει καταπληκτικά αποτελέσματα στην περίπτωση της ακμής (ιδιαίτερα η πλατύφυλλος).
Μπορείτε να βάλετε 1 σταγόνα απευθείας πάνω σε κάποιο σπυράκι.
Μπορείτε, επίσης, να κάνετε μια μάσκα από λεβάντα και άργιλο. Χρησιμοποιήστε μια κουταλιά σκόνη αργίλου, ανθόνερο λεβάντας ή κάποιο έλαιο βάσης (π.χ. αμυγδαλέλαιο, τζοτζόμπα) και 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.

Ακράτεια ούρων
 Πίνουμε ρόφημα από γάλλιο ή μπελαντόνα (Κρήτη) .
 Δέκα φρέσκα ή ξερά φύλα βελανιδιάς, τα βάζουμε σε ένα λίτρο (4 ποτήρια) βρασμένο νερό, τα αφήνουμε πέντε λεπτά και σουρώνουμε. Πίνουμε δύο ποτήρια την ημέρα για δέκα μέρες
► Πέρνουμε μία μύτη χοίρου τὴν ψήνουμε καὶ τὴν κάνουμε σκόνη· ἐπίσης πέρνουμε λίγη σκόνη μαστίχας χιώτικης καὶ σόδα φαγητοῦ θὰ τὰ ἀνακατέψουμε καὶ τὰ τρία αὐτὰ καὶ θὰ πίνουμε μὲ νερὸ ἀπὸ ἔνα σκονάκι πρωὶ καὶ βράδυ (Πάτερ Γυμνάσιος).

Άλατα
Βράζουμε σέλινο σε νερό και πίνουμε κάθε μέρα ένα ποτήρι του νερού (Κρήτη).

Αλλεργία ματιών
Κάνουμε  κομπρέσες με χαμομήλι

Αμοιβάδες
► Να τρώμε αντράκλα, ή μαϊντανό, ή ρόδια, ή σκόρδα, χωρίς να κάνουμε κατάχρηση (Κρήτη).
► Να πάρουμε λουμπούνια ξερά και να καταπίνουμε από ένα κάθε πρωί –μεσημέρι - βράδυ, αφού πρώτα τους βγάλουμε μ’ ένα μαχαίρι το ματάκι. Σε κάμποσες μέρες θα αφοδεύσουμε τις αμοιβάδες (Κρήτη).
►Παίρνουμε τη ρίζα από πουρνάρι, πρῖνος ,κοκκινοπούρναρον, κατὰ προτίμησιν τὸ φυόμενον ἄνωθεν τῆς θαλάσσης 700 μέτρα. Τὴν ρίζα τὴν τεμαχίζομεν σὲ πολὺ μικρὰ κομματάκια˙ 650 γραμμάρια ἐξ αὐτῶν, θὰ τεθοῦν σὲ πήλινο τσουκάλι) προσθέτοντας δύο κιλὰ νερὸ. Ἀρχικῶς θὰ βράση (νὰ κοχλάση) καἱ ἕπειτα νὰ ἐλαττωθῆ ἡ φωτιὰ στὸ ἐλάχιστον, βράζοντας 2—3 ὧρες, νὰ μείνη δὲ ἀκριβῶς 650 γραμμάρια ὐγρόν. Διά ἐκείνους (ποὺ θὰ εἷναι καὶ οἱ περισσότεροι) νὰ μείνη 600 γραμμάρια, προσθέτοντας 25% οἱνόπνευμα καθαρὸν 95 βαθμῶν. Δηλαδή τρία μέρη ὐγρὸν πουρναρὀρριζα, ἕνα μέρος οΐνόπνευμα. Διατηρεῖται ἄνευ ψυγείου, ἐπ' ἀόριστον. Διἀ τοὺς προβεβηκότας τῇ ἡλικία, εἷναι προτιμωτέρα ἡ παρασκευή του οὕτως. Δόσις: Δι' ὅλας τὰς ἀνωτέρω διαλαμβανομένας περιπτώσεις, δι' ἐνηλίκους πρωί·μεσημέρι, βράδυ ἀπὸ ἕνα ποτηράκι τοῦ λικὲρ καὶ ἀμέσως φαγητόν. (Περιέχει πολύ ἀσβέστιον φυσικόν). Ἀποτελέσματα: Διὰ τὶς ἀμοιβάδες θὰ λαμβάνεται ἐπὶ δίμηνον.
Σάκχαρον ἐπὶ 20 ἡμέρας συνεχῶς. Ἀνευ οὐδεμιᾶς διαίτης.
Πίεσιν — ὐπότασιν — ζαλάδες ἐπὶ μῆνας συνεχῶς, ἄνευ διαίτης.
Ὀρεκτικὸν — δυναμοτικόν. Δημιουργεῖ πολὺ μεγάλην ὅρεξιν καὶ τὸ ἀσβέστιον ποὺ ἐμπεριέχει είναι ἰδεῶδες δι' ἐξασθενισμένους ὀργανισμούς, καὶ ἀναιμικὰ καὶ ἀδενικὰ παιδιά. Διὰ προφυματίωσιν (μέχρι σκιὲς στὸν πνεύμονα). Λαμβανόμενον ἐπὶ μῆνα συνεχῶς, καὶ κατόπιν ἀκτινογραφίας διαπιστοῦται οὐδέν (μοναχός Παχώμιος Τσάκωνας).

Αμυγδαλίτιδα
► Αν πονάει ο λαιμός και αν είναι ερεθισμένες οι αμυγδαλές ψήνουμε λιναρόσπορο κοπανισμένο και τον βάζουμε κατάπλασμα εξωτερικά στο λαιμό, τυλίγοντας τον μ’ ένα μάλλινο ύφασμα (Κρήτη).
► Για τις ερεθισμένες αμυγδαλές κάνουμε γαργάρες με λεμόνι και αλατόνερο (Κρήτη).
  Βουτούμε, επίσης, ένα βρεγμένο δάχτυλο του χεριού στο αλάτι και τις τρίβουμε ελαφρά με αυτό (Κρήτη).
► Βράζουμε φύλλα αγκινάρας και κάνουμε κατάπλασμα στο λαιμό (Κρήτη) (Πάτερ Γυμνάσιος).
► Μέσα σ' ένα ποτήρι νερό βάζουμε το χυμό δύο λεμονιών με λίγο αλάτι φαγητού και κάνουμε γαργάρες στο λαιμό μας 8-10φορές την ημέρα.
► Βγάζουμε τα σπόρια από το ρόδι και τα βράζουμε για αρκετή ώρα μέσα σε λίγο νερό. Κατόπιν, στραγγίζουμε τα κουκούτσια από το νερό. Αυτόν το χυμό τον φυλάμε σε ένα βάζο και κάθε φορά που πονάει ο λαιμός κάνουμε γαργάρες. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα (Μακεδονία).
► Κάνουμε γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο, λεμόνι ή ρακί ή σόδα φαγητού (Ήπειρος).
► Παίρνομε ἀκριβῶς 100 γραμμάρια στύψι χημικῶς καθαρή.Θέτομεν 400 γραμμάρια ἀκριβῶς νερὸ. Νὰ βράσουν ὁμοῦ. Ἀφοῦ βεβαιωθοῦμεν ὅτι ἔλυωσε ἡ στύψις, ἐλαττώνομεν τὴν φωτιά, στὸ ἐλάχιστον. Θέτομεν εἰς ποτήριον νεροῦ, τὸ περιεχόμενον ἀφοῦ βεβαιωθοῦμε διά τοῦ δακτύλου μας ὅτι εἷναι ἀνεκτόν, παίρνομε βαθείαν ἀναπνοὴν κάμνοντες γαργαρισμοὺς καὶ ἐν συνεχεία τὸ ἴδιον τὸ καταβιβάζομεν στὰ δόντια ὀλίγον διάστημα. Καθαρίζοντας οὕτω τὴν οὐλίτιδα καὶ σφίγγοντας καὶ τὰ δόντια. Προηγουμένως ἀπαιτεῖται ὅπως πατήσωμεν τὶς άμυγδαλὲς ὥστε νὰ δημιουργηθῆ ἐρέθεσις, καὶ οὕτως εἰσέλθη τὸ ὑγρὸν διὰ τοῦ γαργαρισμοῦ καὶ τὶς καθαρίσει. Ἐπὶ 24ωρον πρὸς στιγμὴν θὰ αἰσθανώμαστε ἄγευστα τὰ φαγητὰ καὶ τὸ νερὸ. Ὅταν τὸ ὑγρὸν κρυώση, θὰ συμπληρώσωμεν στὸ ποτήρι ἐκ τοῦ ζεστοῦ ὑγροῦ,ὥστε πάντοτε ἡ γαργάρα νὰ εἷναι ζεστή, ποτὲ κρύα. Αὐτὸ εἵναι διὰ μεγάλους ἀπὸ 12 ἐτῶν καὶ ἄνω. Διὰ μικρά: 30 ἑκατοστὰ μελάνι εἰς κόνιν χημικῶς καθαρή, τὴν λεγομένην «Μπλὲ ντὲ Μεθυλὲν» καὶ εἴκοσι (20) γραμμάρια ροδομέλι, καὶ δι' αὐτοῦ θὰ γίνωνται ἐπαλήψεις στὰ μικρά, καὶ οὕτω τὸ στόμα δὲν στεγνώνει, ἐπιφέροντας ἀνακούφισιν στὸ μικρό (μοναχός Παχώμιος Τσάκωνας).

Αναιμία
  Στη σαλάτα βάζουμε σπανάκι, μαϊντανό και, ως φρέσκο χυμό από τα φύλλα, φρέσκη πικραλίδα (ταραξάκο) και αφέψημα από ρίζα αγγελικής.
  Τρώτε άφθονα λαχανικά, φρούτα, μαϊντανό, τσουκνίδες, βατόμουρα, φράουλες, αγριοτριαντάφυλλα.
► Καθαρίστε και χοντροκόψτε 20-25 σκελίδες σκόρδο και ανακατέψτε τις σε ένα μπουκάλι με 250 γραμμάρια αλκοόλ 40 βαθμών. Κλείστε το μπουκάλι ερμητικά και αφήστε το για δύο εβδομάδες στον ήλιο. Στη συνέχεια, φιλτράρετε το μείγμα και διατηρήστε το σε ένα μπουκάλι με σφιχτό πώμα. Καταναλώστε αυτό το «λικέρ» σταγόνα-σταγόνα, διαλύοντάς το σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Αρχίστε με μία σταγόνα και αυξάνετε τη δόση καθημερινά μέχρι να φτάσετε τις 20 σταγόνες. Μετά, μειώστε σταδιακά τη δόση με τον ίδιο τρόπο.
(Γαλλικό γιατροσόφι)
► Πέρνουμε 100 δράμια Κίνα, 100 δράμια ζάχαρι, 50 δράμια κανέλλα, 100 δράμια φλοῦδα Καραγάτς, 1 δράμι κινίνο. Τὰ βράζομε ὅλα σὲ 3 ὁκάδες νερὸ καὶ πίνομε κάθε μέρα ἀπὸ τρία ποτήρια (Πάτερ Γυμνάσιος).
► Βράζομε σὲ 1) 2 ὀκᾶ κρασὶ 100 δράμια ἀγριάδα, 100 δράμια ζάκχαρι, 100 δράμια κίνα καὶ δύο χοῦφτες σκορπίδια (φυτὸ) καὶ πίνουμε κάθε μέρα ἀπὸ ἕνα ποτῆρι (Πάτερ Γυμνάσιος).
► Παραγεμίζουμε τρία καρπούζια μὲ 50 δράμια γαρύφαλλα καὶ 100 δράμια μαστίχα. Τὰ ψήνουμε στὸ φοῦρνο καλά. Ἀφοῦ ψηθοῦν τὰ κάνουμε πολτὸ μέσα σὲ ἕνα ἀγγεῖο καὶ βάζουμε ἀνάλογη ζάκχαρι καὶ τὸ βράζωμε μέχρις ὅτου πήξῃ καλὰ καὶ ἀπὸ αὐτὸ θὰ πέρνῃ ὁ ἀσθενής ἀπὸ 3 κουταλάκια τὴν ἡμέρα (Πάτερ Γυμνάσιος).
► 100 δράμια μέλι, 50 δράμια σκόνη ἀρκουδόψωμο, 10 δράμια κίνα, 10 δράμια ρεβέντι, 10 δράμια σιδηροῦχο,3 δράμια στραμέτι, 1)2 μπουκαλάκι κινίνου Ἀμστερδαμ, 2 κυπαρισόμηλα σκόνη. Ὅλα αὐτὰ τ' ἀνακατεύομεν εἰς τὸ μέλι καὶ ὁ καχεκτικὸς λαμβάνει καθημερινώς 2 κουταλιὲς γλυκοῦ ἐπὶ 10—15ἡμέρας (Πάτερ Γυμνάσιος).
► Πέρνομε 1)2 ὀκᾶ Καραγάτς, 100 δράμια κίνα, 100 δράμια ζάχαρι, δύο κυπαρισσόμηλα, 100 δράμια σέλινο, 50 δράμια κανέλλα. Τὰ βράζομε ὅλα καὶ ἀφοῦ τὰ στραγγίσουμε πίνουμε ἀπὸ αὐτὸ τρία ποτηράκια τὴν ἡμέρα (Πάτερ Γυμνάσιος).
► Πέρνουμε 50 δράμια ἀψηθιά, 50 δράμια κανέλλα, 50 δράμια κίνα, θὰ τὰ βράσουμε σὲ 2 ὀκάδες κρασὶ καὶ θὰ πίνουμε ἀπὸ 2 ποτηράκια τοῦ κρασιοῦ τὴν ἡμέρα(Πάτερ Γυμνάσιος)


Πηγές:
http://pkoteflo.knetfl.gr/ 1 σχόλιο:

Ιωάννης Σ. Κιούσης είπε...

Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα !

Εκτός από τις προσεγγίσεις που αναφέρονται στο άρθρο σας, εκτιμώ ότι αξίζει να εξετάσετε και το Γανόδερμα διότι βοηθάει σημαντικά στην κακή απόδοση του κυκλοφορικού συστήματος, το οποίο είναι και ένα από τα βασικά αίτια στις αιμορροΐδες.

Επιπρόσθετα, το ότι το Γανόδερμα είναι αποτελεσματικό στις αιμορροΐδες, τονίζεται και από τον Dr. Teow Sun, του οποίου οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το Γανοδερμα βοηθάει ιδιαίτερα στις αιμοροιδες. Υπάρχει και σχετική δημοσίευση για τα ευρήματα του.

Επίσης, το Γανόδερμα, είναι "προσαρμογόνο βότανο", πρόσφατος ιατρικός όρος, ο οποίος εισήχθη για το 1947 από τον Ρώσο Τοξικολόγο Lazarev.
Αυτό επί της ουσίας σημαίνει, ότι εκτός από τις αιμορροΐδες, ο καταναλωτής θα βοηθηθεί και σε άλλες δυσλειτουργίες που τυχόν εμφανίζει.

Υπάρχουν 3 προσεγγίσεις:
Α. να καταναλωθεί σε σκόνη ή κάψουλες
Β. να εφαρμοστεί τοπικά,
Γ. να συνδυαστούν οι δύο παραπάνω προσεγγίσεις για βέλτιστα αποτελέσματα

Κλείνοντας, το γανόδερμα πλέον είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και στην Ελλάδα και κάποιος μπορεί να το βρει εύκολα.

Σημαντικός παράγοντας ποιότητας, που χρειάζεται να λάβει υπ'οψιν κάποιος πριν το προμηθευτεί, είναι το Γανόδερμα να έχει καλλιεργηθεί βιολογικά αλλά και η ωρίμανση του, δηλαδή να είναι γανοδερμα 90 ημερων

Φιλικά,