Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ IV


Γιατροσόφια από το Α μέχρι το Ω. Είναι μακρύς ο δρόμος, είναι πολλή η δουλειά, η οποία συνεχώς ανανεώνεται. Οι πηγές στο διαδίκτυο, και όχι μόνο, είναι ανεξάντλητες. Υπομονή ακόμα στο Α είμασε….

Προσοχή:  Τα φαρμακευτικά φυτά δεν είναι εντελώς αθώα. Κάποια από αυτά είναι ισχυρά δηλητήρια, κάποια άλλα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις κ.ο.κ
  Αν το γιατροσόφι που θα διαβάσετε περιέχει υλικά που δεν τα ξέρετε καλά, αν έχετε ιστορικό αλλεργιών, πριν το δοκιμάσετε επισκεφτείτε ή ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας. Κάτι μπορεί να είναι πολύ σοβαρότερο από ό,τι φαίνεται και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αντί για καλό να προξενήσουμε βλάβη στον εαυτό μας ή σε κάποιον δικό μας από κακή χρήση των βοτάνων.

Αναπνευστικά 
Mε την πρώτη ένδειξη αναπνευστικού προβλήματος, ρίξτε μία χούφτα «μάτια» του πεύκου σε 1 λίτρο νερό και αφήστε τα να μείνουν μία ώρα. Στη συνέχεια, βάλτε τα να πάρουν βράση για 2 λεπτά, βγάλτε τα από τη φωτιά και αφήστε τα στην άκρη για ένα 10λεπτο πριν τα φιλτράρετε. Πίνοντας 3-4 φλιτζάνια από αυτό το αφέψημα με το άρωμα σαν ρετσίνι όποτε έχετε δυσκολία στην αναπνοή, θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.
Tα «μάτια» ή αλλιώς τα μπουμπούκια του πεύκου είναι η καφέ αιχμηρή άκρη που είναι καλυμμένη με φολίδες και βρίσκεται στην κορυφή των λεπτότερων κλαδιών του δέντρου. Mε ένα κοφτερό κοπίδι, αποσπάστε από διαφορετικά δέντρα μία χούφτα από τα «μάτια», για να φτιάξετε αυτό το γιατροσόφι.

Κακοσμία αναπνοής
► Μασάμε ρίζες γλυκόριζας. Έχει επίσης αντισηπτική και χωνευτική δράση (Ήπειρος).
► Πολυάριθμες εργαστηριακές έρευνες έχουν δείξει το εξής παράδοξο: τα ζωντανά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι μπορούν να καταπολεμήσουν τη δυσάρεστη αναπνοή – η οποία προκαλείται από βακτήρια. Οι λακτοβάκιλοι που περιέχει καταστρέφουν τα βακτήρια που γεννούν το πρόβλημα, λύνοντάς το άμεσα.
► Παίρνουμε ξερά τριαντάφυλλα και τα κοπανάμε μέχρι να γίνουν σκόνη και με αυτή τη σκόνη τρίβουμε τα δόντια μας. Η άσχημη μυρωδιά θα κοπεί αμέσως (Κρήτη).
                                                           Γλυκόριζα
 Ανάρρωση
Αν έπειτα από μια σοβαρή ή μακροχρόνια αρρώστια είστε αδύναμοι, αδύνατοι, χλομοί και άτονοι, ακολουθήστε το γιατροσόφι που σας προτείνουμε, που θα σας βοηθήσει να ανακτήσετε πιο γρήγορα τις δυνάμεις σας. Aγοράστε 1 κιλό βιολογικό σπανάκι, καθαρίστε, πλύνετε το και βάλτε το στον αποχυμωτή. Ρίξτε το χυμό που θα συγκεντρώσετε σε ένα μπουκάλι και προσθέστε κόκκινο κρασί και 3 κουταλιές μέλι. Κλείστε το μπουκάλι με φελλό, ανακινήστε το καλά και φυλάξτε το στο ψυγείο. Αν πίνετε δύο ποτηράκια από το μείγμα πρωί και βράδυ - κατά προτίμηση αρκετή ώρα πριν ή μετά τα γεύματα -, θα νιώσετε γρήγορα πολύ καλύτερα. Τη θεραπεία αυτή πρέπει να την ακολουθήσετε για έναν έως το πολύ τρεις μήνες.

Ανεμοβλογιά
 ► Μέσα σ' ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια δροσερό μάραθο και πίνουμε 2-3 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα.
► Μέσα σ' ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια άνηθο και πίνουμε 2-3 φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα.

Ανορεξία
Βράζουμε κάθε πρωί 3 κλωνιά ύσσωπο. Βάζουμε ζάχαρη και το πίνουμε ως ρόφημα (Κρήτη) (Πάτερ Γυμνάσιος).
Βάζουμε σε νερό τους καρπούς ή το ξυλώδες μέρος από αγριοκυπαρίσσι (Άρκευδος - Juniperus communis
) (δεν βράζουμε), αφήνουμε για λίγο και πίνουμε. Εναλλακτικά μασάμε τους καρπούς (3 - 4 την ημέρα).

Ανωμαλία περιόδου ή Έλλειψη περιόδου (Εμμηνόρροια)
► Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 10-20 γραμμάρια ανθισμένες κορυφές θυμαριού και πίνουμε 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού τη μέρα, μέχρι να τακτοποιηθεί ή περίοδος (Κρήτη).
 Μέσα σε 1 κιλό νερό βράζουμε 30-50 γραμμάρια δροσερά ή ξερά φύλλα, βλαστούς ή και άνθη φασκομηλιάς. Πίνουμε 1-3 φλιτζάνια του τσαγιού, τη μέρα, ανάλογα με την ανωμαλία της περιόδου (Κρήτη).
► Μέσα σε 1κιλό νερό βράζουμε 20-30 γραμμάρια δροσερά ή ξερά φύλλα, βλαστούς ή και άνθη από δίκταμο. Πίνουμε 2-3 φλιτζάνια τσαγιού τη μέρα (Κρήτη).

                                   
                                   
                                                                        Δίκταμος

 Απόστημα
Βάζουμε πάνω βρασμένη μολόχα. (Ήπειρος)

Αποτοξίνωση
► Για μια θεραπεία αποτοξίνωσης αγοράστε βιολογικά κεράσια και φυλάξτε τα κοτσάνια τους.
Χτυπάτε 30 γρ. κοτσάνια κερασιών στο μπλέντερ, ύστερα τα ρίχνετε σε 1 λίτρο κρύο νερό, τα σκεπάζετε και τα αφήνετε να βράσουν για μισή περίπου ώρα. Πίνετε 1 ποτήρι από αυτό το αφέψημα πρωί και βράδυ, κατά προτίμηση ανάμεσα στα γεύματα. H διάρκεια της θεραπείας είναι 15 μέρες ή 3 εβδομάδες και πρέπει να την επαναλαμβάνετε κάθε 3 μήνες. Τα φλαβονοειδή και τα άλατα καλίου που περιέχουν τα κοτσάνια καθαρίζουν το αίμα και ενεργοποιούν το ουροποιητικό, εξαγνίζοντας, με ήπιο και φυσικό τρόπο, τον οργανισμό.
► Ρίχνετε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλιά φύλλα αγκινάρας, για 10 λεπτά. Πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα, 20 λεπτά πριν το φαγητό, για 7-10 ημέρες.
Η αγκινάρα συγκαταλέγεται στα φυτά που χρησιμοποιούνται ως ροφήματα. Βοηθά ιδιαίτερα όσους θέλουν να αποτοξινωθούν, αλλά και να αντιμετωπίσουν τη δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, η αγκινάρα καθαρίζει το συκώτι και το έντερο, γι αυτό και μπορεί να συμβάλει στον έλεγχο των λιπιδίων του αίματος.
Αρθριτικά
 Παίρνουμε 1 κιλό σκόρδα καθαρισμένα. 100γρ. λάδι, 50γρ. λουλάκι μπουγάδας και μ’ αυτό κάνουμε επαλείψεις στις αρθρώσεις (Κρήτη).
  Πέρνουμε 4 ὁλόκληρα σκόρδα, τὰ καθαρίζομε, τὰ κοπανίζομε καὶ τὰ δένουμε στὸ μέρος ποὺ μᾶς πονεῖ. Τὰ ἀφίνουμε ἐκεῖ ἐπὶ 12 ὥρες (Πάτερ Γυμνάσιος).
► Παίρνουμε 12 κοκκινοπιπεράκια, 2 κρασοπότηρα ακάθαρτο πετρέλαιο, 1 κρασοπότηρο οινόπνευμα, 4 κλωνιά φασκόμηλο. Τα αφήνουμε τρεις νύχτες έξω και μετά κάνουμε εντριβές στα πόδια (Κρήτη).
► Τρώμε βραστή τσουκνίδα με λάδι και λεμόνι, χωρίς αλάτι (Κρήτη).
Πέρνομε 1) 2 ὀκᾶ σκόρδα, 100 δράμια λάδι καὶ τὰ βράζουμε μαζί. Κατόπιν ἀφοῦ γίνη πολτὸς τὸν στραγγίζουμε καὶ πέρνουμε μόνο τὸ λάδι. Μέσα σ' αὐτὸ ρίχνουμε 50 δράμια κερί, 50 δράμια λουλάκι μπογιατζίδικο. Μὲ τὴν ἀλοιφὴ αὐτὴ κάνουμε ἐπαλείψεις εἰς τὰς ἀρθρώσεις (Πάτερ Γυμνάσιος).
► Βράζουμε μιὰ ὀκᾶ σκόρδα καθαρισμένα σὲ μιὰ ὀκᾶ λάδι. Μετὰ τὸ βράσιμο στραγγίζουμε αὐτὰ καὶ βάζουμε στὸ στραγγισμένο λάδι 50 δράμια νέφτι καί 5 κρόκους αὐγῶν. Μὲ αὐτὸ νὰ κάνῃ ὁ πάσχων ἐντριβὰς στὰ μέρη πού πονοῦν.
 (Πάτερ Γυμνάσιος).
 Ζεστάνετε ελαφρά λίγο ελαιόλαδο, ανακατέψτε το με τον χυμό ενός
φρεσκοστυμμένου λεμονιού και τρίψτε απαλά για 10-15 λεπτά το σημείο που πονάει με το χλιαρό μείγμα. Καλύψτε την άρθρωση με έναν χαλαρά δεμένο επίδεσμο και αφήστε τον όλη τη νύχτα. Το πρωί, πιείτε ένα χλιαρό ποτήρι νερό, στο οποίο θα έχετε ρίξει 1-2 κουταλιές μηλόξιδο και μία ή περισσότερες κουταλιές μέλι. Έτσι, θα επωφεληθείτε από τις αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες του ελαιόλαδου και του λεμονιού και από την αποτοξινωτική δράση του μηλόξιδου και του μελιού, που βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από την πονεμένη άρθρωση.
► Ρίξετε 1 κουταλιά αποξηραμένα φύλλα αγκινάρας, που θα τα προμηθευτείτε από καταστήματα που πωλούν θεραπευτικά βότανα, μέσα σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και θα τα αφήσετε για ένα τέταρτο της ώρας. H αγκινάρα, πλούσια σε φαρμακευτικές ουσίες και πιο γνωστή για την αντιμετώπιση ηπατικών προβλημάτων, φαίνεται ότι έχει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, που ανακουφίζει και από τον πόνο στις αρθρώσεις. Mπορείτε να πιείτε όσα φλιτζάνια εγχύματος θέλετε μέσα στη μέρα. Άλλωστε, θα επωφεληθεί παράλληλα και το συκώτι σας.
► Κάντε επαλείψεις με χυμό αλόης στις προβληματικές περιοχές και συνδυάστε τις με εσωτερική λήψη. Για διάστημα 2 μηνών, πίνετε 2-3 φορές την ημέρα 1-2 κουταλάκια χυμό αλόης με χυμό φρούτων και 1 ποτήρι νερό και, μόλις τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μειώστε τη δόση στο 1 κουταλάκι πρωί και απόγευμα.
► Βάζουμε μερικά φύλλα δάφνης σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και ύστερα από 10 λεπτά το σουρώνουμε. Πίνουμε 2 – 3 φλιτζάνια την ημέρα ανάμεσα στα γεύματα.
Τρίβουμε τα φρέσκα φύλλα δυόσμου στις κλειδώσεις που πονάνε, καθώς και στο μέτωπο σε περιπτώσεις πονοκεφάλου.
► Γιατρεύει την ποδάγρα και την αρθρίτιδα αν βρέξουμε με το ζουμί του καραμπολάχανου το πονεμένο μέρος καθώς και αν ανακατέψουμε το κραμπολάχανο με κριθαράλευρο, κόλιαντρο, απήγανο και λίγο αλάτι και το βάλουμε πάνω στο μέρος που πονάει (Αγάπιος μοναχός).

Αρτηριοσκλήρωση
► Βοηθούν οι αγκινάρες, ή ο ιβίσκος, ή το τίλιο, ή τα πράσα, ή τα κρεμμύδια ή και τα σκόρδα (Κρήτη).
► Πιείτε εκχύλισμα από κράταιγο (μπερκιά). Τονώνει την κυκλοφορία βελτιώνοντας τη ροή του αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες.
► Συμπυκνωμένο εκχύλισμα φύλλων του δέντρου γκίνγκο  (Ginkgo biloba) βοηθά στην κυκλοφορία διαστέλλοντας τις αρτηρίες. Προσοχή γιατί έχει παρενέργειες!
► Το ασιατικό βότανο gotu kola (Centella asiatica) αν ληφθεί από το στόμα φαίνεται πως βελτιώνει την κυκλοφορία δυναμώνοντας και τονώνοντας τα τοιχώματα των αγγείων.

                                                         Ginkgo biloba
Άσθμα
► Ποτίζουμε πρόβειο μαλλί με ούζο και κόκκινο πιπέρι και το βάζουμε στο στήθος (Μακεδονία).
► Μέσα σ' ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια φύλλα και άνθη δεντρολίβανου και πίνουμε δύο κουταλιές σούπας την ημέρα.
► Παίρνουμε φύλλα από τριφύλλι, τα ξεραίνουμε καλά, φτιάχνουμε τσιγάρα με αυτά και καπνίζουμε 3-4 φορές την ημέρα.
► Βράζομεν ἀρκετή φλοῖδα Καραγατσιοῦ ἀνάλογο σκορπιδόχορτο, κάντιο καὶ ζάχαρι˙ ἀφοῦ βράσουν καλὰ στὸ νερό, περνᾶμε κατόπι τὸ νερὸ αὐτὸ ἀπὸ ἕνα ψιλὸ πανὶ νὰ στραγισθῇ καλά. Ὁ πάσχων θὰ πέρνῃ ἕνα ποτῆρι τοῦ κρασιοῦ κάθε πρωὶ ἀφοῦ προηγουμένως χτυπήσῃ ἕνα αὐγὸ μέσα στὸ ποτῆρι καλἀ (Πάτερ Γυμνάσιος).
► Πίνουμε κἀθε πρωὶ ἀπὸ μισὸ φλυντζανάκι τοῦ καφὲ πετρέλαιο. (Πρόκειται γιὰ μιὰ ἀπὸ τὶς πιὸ περίεργες συνταγὲς) (Πάτερ Γυμνάσιος).
► Πέρνουμε σκόνη κεχριμπαρόπετρας μιὰ κουταλιά, κατόπι μιὰ κουταλιὰ ἀλεῦρι καὶ μιὰ κουταλιὰ καφὲ τὰ ἀνακατεύουμε μὲ λίγο νερὸ καὶ τὰ κάνουμε χάπια. Ἀπὸ αὐτὰ θὰ πέρνῃ τρία τὴν ἡμέρα (Πάτερ Γυμνάσιος).
► Βράζουμε ὀλίγο ζαμποῦκο σὲ 100 δράμια νερὸ, κατόπι σὲ ἕνα ἄλλο δοχεῖο χτυπᾶμε ἕνα κρόκο αὐγοῦ μὲ λίγο κάντιο. Ἀφοῦ χτυπηθοῦν καλὰ αὐτὰ ρίχνουμε λίγο λίγο ἀπὸ τὸ ζεστὸ νερὸ μὲ τὸ ζαμποῦκο καὶ τὸ ἀνακατεύουμε προσέχοντες νὰ μήν κόψῃ. Κάθε πρωὶ καὶ βράδυ θὰ τὸ κάνουμε αὐτὸ καὶ θὰ τὸ πίνουμε(Πάτερ Γυμνάσιος).
► Ρίχνουμε σε καυτό νερό φύλλα τριφυλλιού χλωρά ή ξερά και ύστερα από δέκα λεπτά το σουρώνουμε και το πίνουμε.
► Παίρνουμε άνθη του ζουρνά (είναι λουλούδι θάμνος και κάνει άσπρα μεγάλα άνθη σαν κρίνος) τα ξεραίνουμε καλά και φτιάχνουμε με αυτά τσιγάρα και καπνίζουμε 1-3 την ημέρα.
► Μέσα σ' ένα κιλό νερό βράζουμε 15 γραμμάρια ρίγανη φύλλα και άνθη, δροσερή ή και ξερή, και πίνουμε δύο φλιτζάνια του τσαγιού την ημέρα.
► Παίρνουμε φύλλα από μενεξέ τα ξεραίνουμε καλά και τα καπνίζουμε σαν τσιγάρο, τυλιγμένα σε τσιγαρόχαρτο 2-3 φορές την ημέρα.
► Μέσα σε ένα κιλό νερό βράζουμε 20-25 γραμμάρια ρίζες από πουρνάρι δροσερές και πίνουμε τρία φλιτζάνια του τσαγιού κάθε μέρα, πρωί, μεσημέρι και βράδυ.
► Βράζουμε φύλλα και κοτσάνια μαϊντανού μέσα σε γάλα και πίνουμε από αυτό πολλές φορές την ημέρα.
► Κάνουμε επιθέματα στο στήθος με φρέσκα φύλλα λάχανου.
► Αν φύγατε από το σπίτι χωρίς να πάρετε μαζί σας τη συσκευή για τις εισπνοές και μια κρίση άσθματος πλησιάζει, μην πανικοβληθείτε. Μπείτε στην πρώτη καφετέρια που θα βρείτε μπροστά σας και παραγγείλτε έναν διπλό εσπρέσο ή δύο φλιτζάνια ζεστή σοκολάτα. Αυτό το γιατροσόφι του περασμένου αιώνα, σήμερα πια γνωρίζουμε ότι έχει και επιστημονική βάση: Ο καφές, όπως και η σοκολάτα, έχουν πράγματι αποσυμφορητική επίδραση στους βρόγχους και σας επιτρέπουν να αναπνέετε με μεγαλύτερη ευκολία. Βέβαια, το γιατροσόφι αυτό δεν μπορεί επ’ ουδενί να αντικαταστήσει τη συσκευή για εισπνοές.
► Το σέλινο, το σκόρδο, το πράσο  και η τσουκνίδα κάνουν καλό στο άσθμα.
  Αν το άσθμα είναι αρκετά βαρύ τότε 1 κομμάτι (35 γραμ.) γλυκόριζα σε φέτες είναι αρκετό. Αφήστε το να μουλιάσει για 24 ώρες σε 1 ½ λίτρο καθαρό νερό και πίνετέ το τακτικά (Ήπειρος). .
► Βράζουμε τα κουκούτσια από το κυδώνι και πίνουμε
► Περιχύνετε με βραστό νερό φέτες από μήλα και πίνετε το ζουμί τους αφού κρυώσει.
► Σ’ ένα ποτήρι ρίχνουμε 10 γραμ. από τρυφερές κορφές πεύκου, τα αφήνουμε 10 λεπτά και πίνουμε 1 ποτήρι το πρωί και 1 ποτήρι το βράδυ.
Εξαιρετικό είναι και το σαλέπι
► Βράστε μισό κιλό δενδρομολόχα με λίγη ρίγανη και 1 κιλό ζάχαρη. Πίνετε 3 κουταλιές την ημέρα.
                                                     Υσσωπος
Αϋπνία
 ► Βράστε τα φύλλα ενός βιολογικού μαρουλιού σε 1/2 λίτρο νερό για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Πριν κοιμηθείτε, πιείτε αφού το σουρώσετε μια μεγάλη κούπα από το υγρό.
Αυτό το γιατροσόφι, σε μικρότερη ποσότητα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και στα παιδιά .
 Πίνουμε ρόφημα από θυμάρι ή χαμομήλι ή λεβάντα (Κρήτη).
► Τοποθετούμε ένα σακουλάκι λεβάντας κάτω από το μαξιλάρι μας, όταν πάμε για ύπνο, γιατί έχει καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες (Πελοπόννησος).
► Πίνουμε αφέψημα βαλεριάνας, γιατί έχει καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες (Πελοπόννησος).
► Πίνουμε ζεστό γάλα με μέλι, γιατί έχει καταπραϋντικές και χαλαρωτικές ιδιότητες (Πελοπόννησος).
Φόρεσε κάλτσες λίγο πριν κοιμηθείς για να είναι τα άκρα σου ζεστά!
  Ανακατεύουμε 3  φλιτζάνια νερό ζεστό, 1 κουταλάκι μελισσόχορτο, 1 κουταλάκι γεράνια, 1 κουταλάκι μπαρμπαρόζα και ένα ξυλαράκι γλυκόριζα. Πίνουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ μισή ώρα κάθε μεσημέρι πριν από το φαγητό.
  Τρώμε 2-3 κρεμμύδια ωμά κάθε βράδυ πριν από τον ύπνο ή ένα πιάτο κρεμμυδόσουπα, ή 1 μήλο.
► Σε 1 ποτήρι χαμομήλι προσθέσουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
► Σε 1 ποτήρι νερό βράζομε 20 γραμ. κυδωνιάς και αφού κρυώσει ρίχνουμε ζάχαρη και το πίνουμε πριν από τον ύπνο.
► Ρίχνομε σε καυτό νερό πέταλα κόκκινα από παπαρούνα για 10 λεπτά. Πίνουμε το ζουμί με ζάχαρη. 
Ψεκάστε τα σεντόνια σας ή τις μαξιλαροθήκες με ανθόνερο λεβάντας ή ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο κάτω από το μαξιλάρι. Μπορείτε, επίσης, να βάλετε 1-2 σταγόνες στο ηλιακό πλέγμα (θωρακική περιοχή) και στην περιοχή της καρδιάς λίγο πριν κοιμηθείτε.
Τυλίξτε μια χούφτα ξηρών λουλουδιών λεβάντας σε ένα πάνινο σακούλι, να το δέσετε και να ρίξετε στη μαξιλαροθήκη σας (Πελοπόννησος).
► Αφέψημα τίλιου ή χαμομηλιού με μια κουταλιά μέλι. (Ήπειρος)
► Αναμιγνύουμε ένα λίτρο λευκό κρασί με 30 γρ. μελισσόχορτο. Τα αφήνουμε για δυο βδομάδες σε μπουκάλι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Στραγγίζουμε και πίνουμε δυο ποτηράκια κάθε μέρα. (Ήπειρος)
  Βάζουμε 8 κουταλιές του τσαγιού ρίζες βαλεριάνας σε μια κατσαρόλα, σκεπάζουμε με ένα λίτρο νερό και τη σκεπάζουμε με το καπάκι για 10-12 ώρες ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Στραγγίζουμε και αφήνουμε το περιεχόμενο να πάρει μια βράση. Στραγγίζουμε εκ νέου και πίνουμε δυο φλιτζάνια από το αφέψημα αυτό καθημερινά, πριν τον ύπνο. (Ήπειρος)
► Μπορούμε να φάμε ένα μήλο μετά το βραδινό. (Ήπειρος)
► Αφέψημα με πέταλα αγριοτριαντάφυλλου ή παπαρούνας. (Ήπειρος)
Μετά τις 7 το απόγευμα μην τρώτε κρέας και μετά τις 9 το βράδυ μην πίνετε πορτοκαλάδες. Τόσο η πρωτεΐνη του κρέατος όσο και η βιταμίνη C της πορτοκαλάδας τονώνουν και «ξυπνούν» τον οργανισμό.
Προτιμήστε να κάνετε κάτι για να ζεσταθείτε, π.χ. πίνοντας ένα ζεστό ρόφημα ή κάνοντας ένα ζεστό μπάνιο. Όταν το πίνετε, ζεσταίνεστε. Λίγα λεπτά αργότερα όμως παύετε να αισθάνεστε τη ζεστασιά και νιώθετε να κατεβαίνει η θερμοκρασία. Αυτή η σχετική μείωση της θερμοκρασίας βοηθά στο να
«ναρκωθεί» το σώμα σας πιο εύκολα.
Αμπελόφυλλα, καλαμόφυλλα και της ιτέας τα φύλλα βράσον και άντλιε τους πόδας και τας χείρας μέχρις αγκώνος και κοιμήσου… (Πόντος)
► Όταν τρώμε κραμπολάχανο προ του φαγητού ωμό παύει την αϋπνία και δεν μας αφήνει να βλέπουμε φαντάσματα (Αγάπιος μοναχός).


                                   
                                                        Βατόμουρο
 Άφθες
► Για να επουλωθούν γρήγορα οι άφθες, μπορείτε να βράσετε δύο καρότα για 15 λεπτά σε δύο φλιτζάνια νερό και, αφού αφήσετε το νερό να κρυώσει, να κάνετε στοματικές πλύσεις με αυτό (Ήπειρος - Μακεδονία) . Για τον ίδιο σκοπό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα φύλλα τού καρότου. Bράστε μία χούφτα καλά πλυμένα φύλλα καρότου σε λίγο νερό, αφήσετε τα να «κάτσουν» για 15 λεπτά και σουρώστε. Αν κάνετε με το αφέψημα στοματικές πλύσεις πρωί και βράδυ, θα «σβήσουν» γρήγορα οι άφθες.
► Τα βατόμουρα θεραπεύουν τις άφθες καθώς και η γαργάρα με ζουμί από βρασμένα φασκόμηλα.
Αν έχετε αύθες ή έρπητα στα χείλη, βάλτε ταλκ για να «μαραθούν» πιο
γρήγορα οι πληγές. Μην βάλετε όμως ταλκ μέσα στο στόμα. Βοηθά και το
οινόπνευμα, γιατί επίσης ξηραίνει την πληγή. Ανακουφίζει τοπικά και ένα παγάκι που έχετε ξεπλύνει πρώτα -για να μην κολλήσει πάνω στην πληγή


18/9/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: