Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ο ΣΥΝΗΘΗΣ ΥΠΟΠΤΟΣ…..ΤΟ ΝΕΡΟ!

Έρχεται καλοκαιράκι. Πάει να πει ζέστη, πάει να πει ιδρώτας, πάει να πει δίψα και κατανάλωση νερού.
Από τα μαθητικά μας χρόνια έχουμε μάθει ότι το σώμα μας αποτελείται από νερό κατά 70% και ότι το νερό μας διατηρεί στη ζωή. Το καθαρό νερό όμως. Γιατί, δυστυχώς, σήμερα πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι το νερό ευθύνεται άμεσα για την αρτηριοσκλήρωση, τις νεφρικές παθήσεις, τις καρδιοπάθειες, την επάρατο ασθένεια αλλά και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες.
Εψαξα λοιπόν πολύ για να βρω τα στοιχεία που θα παραθέσω σε τούτο το άρθρο, και στο επόμενο, που αφορούν στο (εμφιαλωμένο) κυρίως νερό.
Θεωρώ, και το λέω εξ αρχής, ότι υποχρέωση όλων μας είναι, να απαιτούμε από τις αρχές το νερό που έρχεται στη βρύση μας να είναι καθαρό και πόσιμο. Μιλώ για εγγυήσεις με επιστημονικούς όρους και διαδικασίες και όχι για διαβεβαιώσεις ελέγχων που ποτέ δεν γίνονται, για δίκτυα σάπια που μας τα παρουσιάζουν ως σωστά, για σωληνώσεις αμιάντου που ακόμη δεν έχουν αντικατασταθεί, παρά τους όρκους, για, για, για,…

Τι κάνει το νερό;


● Μεταφέρει υδατοδιαλυτές βιταμίνες και λοιπά συστατικά στα όργανα, στους ιστούς, στα κύτταρα.
● Υγραίνει τα μάτια, το στόμα, τις ρινικές κοιλότητες, τις αναπνευστικές οδούς.
● Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος.
● Αγκαλιάζει τα όργανα και τις αρθρώσεις και προστατεύει από τους κραδασμούς.
● Καθαρίζει τα νεφρά από τις τοξικές ουσίες.

Όταν υπάρχουν τα κατάλληλα επίπεδα νερού στο σώμα μας:

● Αισθανόμαστε καλά.
● Αυξάνονται οι καύσεις και μειώνεται ο χώρος αποθήκευσης λίπους. Αν πριν το φαγητό πιούμε νερό, μειώνεται το αίσθημα της πείνας.
● Εμποδίζει όλες τις αρρώστιες, από το κοινό κρυολόγημα μέχρι τον καρκίνο.
● Ενυδατώνει το δέρμα. Το δέρμα είναι το τελευταίο όργανο που λαμβάνει νερό ενώ είναι το πρώτο που το χάνει.

Συμπέρασμα: Το νερό κάνει καλό…ΑΝ είναι καλό όμως!






Το πρόβλημα

Τα τελευταία πενήντα χρόνια ο άνθρωπος μόλυνε τόσο τα επίγεια νερά λιμνών, ποταμών όσο και τα υπόγεια νερά με χιλιάδες χημικά δηλητήρια.
Σκεφτείτε τα χημικά λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιεί, για να αυξήσει και να προστατεύσει την παραγωγή, τα βιομηχανικά απόβλητα, την όξινη βροχή, τις εκατοντάδες υπόγειες δεξαμενές καυσίμων που δημιούργησε από τις περισσότερες των οποίων υπάρχουν διαρροές στο υπέδαφος, τις μολύβδινες και αμιαντοτσιμεντένιες σωληνώσεις, με τις οποίες μεταφέρεται το νερό μέχρι το σπίτι, τις χωματερές κ.λ.π.

Ποιές χηµικές ουσίες µπορεί να έχουν την σοβαρότερη επίπτωση
στην υγεία µας;



Αρσενικό: (αιµοποιητικό, νευρικό και γαστρεντερικό σύστηµα)
Είναι δηλητηριώδες και βρίσκεται στην φύση αλλά και στα φυτοφάρμακα.
Κάδμιο: (σε προσθετικά βαφής πλαστικών, µπαταρίες, ηλεκτρονικά
στοιχεία, στις γαλβανισµένες σωλήνες ή καδµιούχων κολλήσεων σε
υδραυλικά εξαρτήµατα, κατά το κάπνισµα)
Συνδυάζεται µε νεφροπάθειες και υπέρταση.
Χαλκός: Σε µεγάλη συγκέντρωση είναι πολύ τοξικός. Προκαλεί κύρωση του ήπατος.
Χρώμιο: (βυρσοδεψεία, στην παραγωγή καταλυτών, στα χρώµατα,
σε µυκητοκτόνα, στην βιοµηχανία γυαλιού και κεραµικών και για
κράµατα ή επιµεταλλώσεις )
Εισπνεόµενο είναι καρκινογόνο (καρκίνος του πνεύμονα).
Νιτρικά (Λιπάσματα)
Μειωµένη µμεταφορά οξυγόνου. Μετατροπή σε νιτρώδη
Νιτρώδη (Λιπάσµατα)
Αύξηση της µεθαιµογλοβίνης. Ασφυξία

Πως αλλοιώνεται το νερό

Α. Στους ταμιευτήρες νερού.

Μόλυβδος από τις συνδέσεις των σωληνώσεων, καθώς και από μερικούς παλαιότερης τεχνολογίας σωλήνες.
Μικροβιολογική ανάπτυξη στις δεξαμενές και στις σωληνώσεις.
Σωματίδια από διάβρωση και σκουριά στις σωληνώσεις και στα ντεπόζιτα.
Βινυχλωρίδιο από τις σωληνώσεις PVC.
Διαρροές βιομηχανικών αποβλήτων, παράσιτα.
Το Κρυπτοσπορίδιο είναι ένα παράσιτο το οποίο προκαλεί οξείες και χρόνιες περιπτώσεις διάρροιας, κράμπες, πυρετό και εμετό. Επειδή το μέγεθός του είναι μόλις 5μm (ΣτΜ: πέντε μικρά, δηλαδή πέντε εκατομμυριοστά του μέτρου) -250 τέτοια παράσιτα χωράνε στο κεφάλι μιας καρφίτσας - μπορεί να γλιστρήσει μέσα στις συνηθισμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και να εισέλθει στο πόσιμο νερό.
Επιπλέον, είναι ανθεκτικό στο χλώριο. Μόλις μπει στον ανθρώπινο οργανισμό, αυτό το μονοκύτταρο παράσιτο γεννά αβγά στο πεπτικό σύστημα.

Β. Στις Δημόσιες εγκαταστάσεις Ύδρευσης.

Η χλωρίωση του νερού δημιουργεί Τριαλογομεθάνια (THMs) το πιο γνωστό εκ των οποίων είναι το χλωροφόρμιο. Η Greenpeace λέει.
«Ο θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15, και ο διάβολος μόνο ένα, το χλώριο»

Τι προκαλούν όλα αυτά στον οργανισμό


Η χλωρίωση του νερού δημιουργεί Τριαλογομεθάνια (THMs) το πιο γνωστό εκ των οποίων είναι το χλωροφόρμιο. Η Greenpeace λέει.

«Ο θεός δημιούργησε 91 στοιχεία, ο άνθρωπος 15, και ο διάβολος μόνο ένα, το χλώριο»

ΘΑ ΠΙΝΑΤΕ ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΧΛΩΡΙΝΗ;


Το χλώριο επιδρά με την υγρή χοληστερόλη του αίματος, δημιουργείται ίζημα το οποίο και κατακάθεται στις αρτηρίες τις οποίες προοδευτικά φράσσει. Το χλώριο θεωρείται από τους ειδικούς ως ο μεγαλύτερος παράγοντας αναπηρίας και ασθενειών. Ενοχοποιείται ακόμα για παθήσεις των νεφρών, εγκεφαλικές βλάβες, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο.
Ο Μόλυβδος προκαλεί αναιμία, αύξηση της πίεσης στους ενήλικες, γεννήσεις ελλειποβαρών μωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 30 χρόνια, έχει μειωθεί το βάρος των μωρών κατά 800 γρ.
Ο υδράργυρος προκαλεί ζημιά στα νεφρά.
Το ραδόνιο αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου.
Το χλωροφόρμιο είναι ύποπτο για καρκινογένεση.
Επιστήμονες διατείνονται ότι το 2%-10% των κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη καθώς και καρκίνου της ουροδόχου κύστης οφείλονται σε μολυσμένο πόσιμο νερό.

Υπάρχει λύση;

1. Να πίνουμε από το δίκτυο ύδρευσης.


Στην Ελλάδα σε γενικές γραμμές το νερό είναι πόσιμο και καθαρότατο.
Οφείλουμε και πρέπει να διεκδικήσουμε σωστά δίκτυα ύδρευσης, παρακολούθηση της ροής του νερού από τις πηγές μέχρι την κατανάλωση, συνεχείς ελέγχους στην ποιότητά του. Οφείλουμε και πρέπει να πιέζουμε συνεχώς τις αρχές προς αυτή την κατεύθυνση γιατί καλά γνωρίζουμε όλοι ποιες είναι οι συνηθέστερες, να μην πω σχεδόν αποκλειστικές, αιτίες θανάτων τα τελευταία χρόνια.
Δεν λέω ότι το εμφιαλωμένο νερό είναι ανθυγιεινό. Αλλά από τη στιγμή που θα φύγει από τη συσκευάστρια εταιρεία κανείς δεν ξέρει σε τι συνθήκες φυλάσσεται . Και επιπλέον είναι τελείως χαζό να δίνουμε όταν δεν συντρέχει συγκεκριμένος λόγος 1700 φορές περισσότερο για ένα προϊόν που έχει ο καθένας σε αφθονία σπίτι του….

2. Εμφιαλωμένο νερό υπό προϋποθέσεις.

Το νερό είναι απαραίτητο για να ζήσουμε. Δεν χρειάζεται να είναι όμως εμφιαλωμένο. Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Είναι περιττό. Αναγκαίο είναι όταν είσαστε σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό ή πόσιμο. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι σπατάλη και τελείως αντιοικολογική η κατανάλωσή του.
Είναι επίσης, ενίοτε, και επικίνδυνη.
Περίπου είκοσι πέντε εκατομμύρια θάνατοι προκαλούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως από τα εμφιαλωμένα νερά, επειδή είτε δεν ελέγχονται
ποιοτικά σε ειδικά εργαστήρια είτε δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής κατά τη μεταφορά τους.
Ύποπτες ουσίες στο νερό – πιθανώς καρκινογόνες θεωρούνται τα τρικλομεθάνια που σχηματίζονται κατά τη χλωρίωση.


Η μόνη λύση για να μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση πετρελαίου για τη δημιουργία πλαστικών , αλλά και να αποφύγουμε τα περισσότερα άσχημα επακόλουθα για το περιβάλλον, είναι να υιοθετήσουν οι εταιρείες παγκοσμίως την χρήση βιοδιασπώμενων μπουκαλιών.

3. Φίλτρα νερού.


Οι ειδικοί επιστήμονες συνιστούν ότι ο πιο ασφαλής τρόπος για να έχουμε καθαρό, υγιεινό νερό είναι να έχουμε σπίτι μας ένα καλό σύστημα καθαρισμού του νερού υψηλής τεχνολογίας το οποίο εγγυημένα να καθαρίζει το νερό μας από οτιδήποτε είναι επικίνδυνο για την υγεία μας τόσο τους επικίνδυνους ρύπους όσο και τους παθογόνους μικροοργανισμούς αφήνοντας όμως μέσα σε αυτό τα χρήσιμα μεταλλικά άλατα.
Βεβαίως και για τα φίλτρα νερού υπάρχουν προβλήματα, είναι όμως αποκλειστικά στο δικό μας χέρι να επιλέξουμε τα πλέον κατάλληλα για την υγεία μας!

21/4/2009

Υ. Γ. Για τα εμφιαλωμένα νερά θα συνεχίσω την επόμενη εβδομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: