Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ VI




 Γαστρίτιδα
► Ένα από τα πιο δραστικά αφεψήματα που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της γαστρίτιδας είναι η γλυκόριζα. Το βότανο αυτό παράγει μια βλέννα στο στομάχι η οποία επικάθεται στα τοιχώματά του, περιορίζοντας τις εκκρίσεις των οξέων.

Αναμείξτε σε 1/2 λίτρο βραστό νερό μία κουταλιά της σούπας γλυκόριζα σε μορφή σκόνης, αφήστε τη για 10 λεπτά και ύστερα σουρώστε τη. Πίνετε αυτό το τσάι κρύο, 2-3 φορές τη μέρα πριν από τα γεύματα. 
 
Γλυκόριζα
Προσοχή, όμως! Η λήψη γλυκόριζας είναι απαγορευτική για τους υπερτασικούς
► Γαστρίτιδα και αυξημένη οξύτητα του στομάχου, αγνό ελαιόλαδο.


Γένια
 «Δια να φυτρώσουσι τρίχες.
● Καύσε αβδέλαις, να γένουν σκόνι, την οποία βράσε με νερόν έως να φυράνη το τρίτον, και με το νερόν αυτό άλειφε τον τόπον. Βράσε την φλούδα της πτελέας, ήγουν φτηλιάς (ιταλ. οlmo), με νερόν, και μετ' εκείνο αλείφου, έπειτα βάνε απάνω σκόνιν απηγάνου.
  Έπαρε ένα αχηναίον και μίαν κολυσαύραν, οπού λέγουν εις την στερεάν γουστερίτσα (ιταλ. topa) και ρίζαν καλαμίου. Κάμε σκόνιν αυτά τα τρία, και πρώτον μεν άλειφε με το μέλι τον τόπον, οπού θέλεις να φυτρώσουσιν οι τρίχες. Έπειτα βάνε απάνω την άνωθεν σκόνιν.
  Το οξύγγι του λούτσου να αλείφεσαι συχνάκις φυτρώνουσι».
                                                         (Μοναστηριακή Φαρμακευτική, «Γεωπονικόν»)

Γρίπη
► Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του τζίντζερ (πιπερόριζα) - που εδώ και αιώνες αντιμετωπιζόταν ως πανάκεια στην Ανατολή - σήμερα πια αναγνωρίζονται και από τη Δύση. Αν γυρίσατε στο σπίτι σας και νιώθετε τα προεόρτια της γρίπης να σας τριγυρίζουν, ιδιαίτερα μάλιστα αν έχετε κομμάρες και μυϊκούς πόνους, κάντε, πριν πέσετε για ύπνο, ένα 15λεπτο καυτό ποδόλουτρο με 1-2 ρίζες φρέσκου τζίντζερ ή 2-3 κουταλάκια τζίντζερ σε σκόνη.
► Πίνετε καθημερινά το χυμό δύο λεμονιών αφού έχετε προσθέσει και δύο κουταλιές  της σούπας μέλι και λίγη κανέλλα κοπανισμένη.


 
► Βράστε σ' ένα κιλό νερό 20 γραμμάρια άνθη φλαμουριάς και 20 γραμμάρια άνθη από χαμομήλι και πίείτε δύο φλυτζάνια ζεστού τσαγιού την ημέρα.
► Βράστε σ' ένα κιλό νερό 10  γραμμάρια φύλλα ευκαλύπτου και 10  γραμμάρια φύλλα  δεντρολίβανου με κορυφές και κάντε εισπνοές πάνω από το βραστό ατμό 5- 10 φορές τη μέρα.
 Αν νιώθετε καταβεβλημένοι και φοβάστε ότι τα «προεόρτια» της γρίπης είναι προ των πυλών, πριν πέσετε για ύπνο, κόψτε ένα ξερό κρεμμύδι στη μέση και ακουμπήστε το στο κομοδίνο σας. Μπορεί να σας ενοχλεί η μυρωδιά του στην κρεβατοκάμαρα, αλλά το κρεμμύδι λειτουργεί σαν ένα σφουγγάρι που απορροφά ιούς και μικρόβια καθαρίζοντας το περιβάλλον.
► Αν είστε ενήλικοι, αρρωστήσατε πριν από λίγο καιρό με γρίπη και αργείτε να συνέλθετε τελείως, δοκιμάστε μια αρκετά «ακραία» αλλά αποτελεσματική θεραπεία με μήλα. Για 2 έως το πολύ 3 μέρες πρέπει να διατρέφεστε αποκλειστικά και μόνο με μισό έως ένα κιλό τριμμένα μήλα τη μέρα. Πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, τα μήλα ενισχύουν την άμυνα, ενώ οι απλοί υδατάνθρακες που περιέχουν αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό, προσφέροντάς του άφθονη ενέργεια. Αν ψωνίσετε μήλα γι’ αυτόν το σκοπό, προτιμήστε να προέρχονται από βιολογική καλλιέργεια.
► Tο σαλέπι αποτελεί θαυμαστό όπλο ενάντια στην έξαρση των εποχικών νόσων. Φτιάχνεται από τις ρίζες ενός φυτού, που ήταν γνωστό πολλούς αιώνες πριν στον ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με το όνομα «όρχις» (Orchis mascula, της οικογενείας τών Ορχιδωδών). Τού αποδίδονταν ιδιότητες αφροδισιακές, γι’ αυτό και πέρασε στη λαϊκή παράδοση ως «σερνικοβότανο». Το σαλέπι είναι ένα ρόφημα θερμαντικό (εξαιτίας και των μπαχαρικών που περιέχει), προληπτικό τού κρυολογήματος και της γρίπης, φτιάχνει το κρυωμένο στομάχι, καταπραΰνει τα νεύρα, διώχνει το άγχος και την κούραση, χαρίζοντας ευεξία και εγρήγορση ταυτόχρονα. Είναι πλούσιο σε άμυλο και πολύτιμα μεταλλικά άλατα, φώσφορο και ασβέστιο. Περιέχει μια κολλώδη ουσία, την βασσαρίνη, που όταν βράσει με νερό, δίνει αυτό το άριστο μαλακτικό κατά τού βήχα και όλων των παθήσεων τού θώρακα, αλλά και τού στομάχου και των εντέρων.
 
                                                                   Ορχις
Κοπανάμε καλά σε ένα γουδί φλοιό ιτιάς και τρώμε δύο κουταλάκια του γλυκού (μέχρι τρεις φορές την ημέρα), με μέλι ή και σκέτο.
Βράζουμε ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο φλοιό ιτιάς για 10 λεπτά σε ένα λίτρο νερού (4 ποτήρια) και σουρώνουμε. Πίνουμε ένα ποτήρι, πριν από κάθε γεύμα (το βραδινό θα μας βοηθήσει και στην αϋπνία).
Βάζουμε μερικά φύλλα ιτιάς σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το αφήνουμε 5 λεπτά και σουρώνουμε. Εκτός από τους πόνους, θα μας βοηθήσει και σε προβλήματα πέψης.
► Για να μη μας πιάσει γρίππη, βράζουμε και πίνουμε συχνά καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς. Έχουν άφθονη βιταμίνη C (Ήπειρος).
  Μια φυσική πρόταση ενάντια του κρυολογήματος και της κοινής γρίπης είναι το αμύγδαλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατανάλωση αμυγδάλων βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να καταπολεμήσει τις μολύνσεις από ιούς. Τρώτε αμύγδαλα με τη φλούδα τους!

Δάγκωμα σκύλου
 Παίρνουμε φύλλα αγριοσυκιάς και τα κοπανίζουμε, τα ανακατεύουμε με μέλι και το μείγμα αυτό το βάζουμε πάνω στην πληγή .
 Κοπανίζουμε το σπόρο της τσουκνίδας, με λίγο αλάτι και το βάζουμε πάνω στην πληγή (Κρήτη).
 Κοπανίζουμε καρύδια με αλάτι και μέλι και τα βάζουμε πάνω στην πληγή (Κρήτη).
  Δένουμε στην πληγή ζεστό μισό φασόλι σχισμένο στη μέση, ή βρασμένο καπνό σε ρακί ή νόμισμα ασημένιο (Ήπειρος) .

Δέρμα 
  Για δερματικές παθήσεις βράζουμε ρίζες φραουλιάς και πίνουμε 2 ποτήρια κρασιού τη μέρα.
  Για τη νευραλγία και τους δερματικούς ερεθισμούς, αφήνουμε να βράσουν, σε περίπου 2 λίτρα νερού για μισή ώρα, μισό κιλό αχύρων βρώμης. Σουρώνουμε το υγρό και το προσθέτουμε στο καυτό μπάνιο μας.
Προσοχή: να αποφεύγεται η πρόσληψη βρώμης αν υπάρχει ευαισθησία στη γλουτένη
► Για το δέρμα του προσώπου μπορούμε να κάνουμε καθημερινά μία μάσκα:
α) από χυμό όλων των φρέσκων λαχανικών. Κάρδαμου, αγγουριού, καρότου, μαϊντανού, φράουλας, ροδάκινου κ.ά. Μέσα σε αυτό το χυμό βάζουμε και λίγες σταγόνες λεμόνι.
β) από χυμό όλων των φρούτων. Μήλου, καρπουζιού, πεπονιού, μπανάνας, ανανά κ.ά.
γ) Μάσκα μπορούμε ακόμα να κάνουμε με ψύχα φρέσκου ψωμιού βρεγμένη με λίγο νερό ή με ένα ασπράδι αυγού φρέσκου χτυπημένου καλά και μέσα να ρίξουμε πέντε
στ) Σαν λοσιόν προσώπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό βρασμένο με χαμομήλι, ή με θυμάρι, ή με φασκομηλιά, ή με δεντρολίβανο, ή με άνιθο, ή με μαϊντανό, ή με μαρούλι. Όταν το δέρμα μας είναι ξερό μπορούμε αντί για γαλάκτωμα και λοσιόν να χρησιμοποιούμε γάλα κατσίκας ή προβάτου ή αγελάδας ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μυζήθρα φρέσκια, γιαούρτι, ανθόγαλο κ.ά. Μάσκα για το ξηρό δέρμα μπορούμε να κάνουμε με ένα κρόκο αυγού καλά χτυπημένο με μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο. Την μάσκα αυτήν την αφήνουμε στο πρόσωπο 15-20 λεπτά και μετά ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με ένα βαμβάκι βουτηγμένο μέσα σε ζεστό γάλα, σταγόνες λεμόνι και δύο σταγόνες λάδι (Κρήτη).
► Σαν λοσιόν προσώπου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό βρασμένο με χαμομήλι, ή με θυμάρι, ή με φασκομηλιά, ή με δεντρολίβανο, ή με άνηθο, ή με μαϊντανό, ή με μαρούλι.
Όταν το δέρμα μας είναι ξερό μπορούμε αντί για γαλάκτωμα και λοσιόν να χρησιμοποιούμε γάλα κατσίκας ή προβάτου ή αγελάδας ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα μυζήθρα φρέσκια, γιαούρτι, ανθόγαλο κ.ά (Κρήτη).
►Μάσκα για το ξηρό δέρμα μπορούμε να κάνουμε με ένα κρόκο αυγού καλά χτυπημένο με μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο. Την μάσκα αυτήν την αφήνουμε στο πρόσωπο 15-20 λεπτά και μετά ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με ένα βαμβάκι βουτηγμένο μέσα σε ζεστό γάλα (Κρήτη).
Για ωραία επιδερμίδα. Παίρνομε δύο κατσαρόλες. Στην μία βάζομε ζεστό νερό και 15 σταγόνες ευκάλυπτο. Στην άλλη βάζομε κρύο νερό και 15 σταγόνες ευκάλυπτο. Βουτάμε στις κατσαρόλες από μία πετσέτα και κάνομε εναλλάξ κομπρέσες στο πρόσωπο.
► Για τεντωμένο το δέρμα. 1 κουταλιά μέλι σε 1 ασπράδι αυγού. Το απλώνετε στο πρόσωπο για 20 λεπτά και ξέπλυμα.
► Για απαλή επιδερμίδα. 1 κουταλιά μέλι με 2-3 σταγόνες λεμονιού αλείψτε το πρόσωπο. Αφήστε το 10 λεπτά και μετά ξέπλυμα.
Για ερεθισμένο δέρμα από τον ήλιο κάνουμε μάσκα με μήλα. Βράζουμε ένα μήλο κομμένο σε κομμάτια με ένα ποτήρι γάλα για 5 λεπτά. Βγάζουμε το μίγμα από τη φωτιά, προσθέτουμε αλεύρι και μια κουταλιά ελαιόλαδο. Απλώνουμε τη μάσκα στο ερεθισμένο δέρμα για 15 λεπτά (Ηπειρος).  

Δηλητηρίαση
► Μετά από κάθε δηλητηρίαση, από οποιαδήποτε αιτία, προκαλέστε εμετό και μετά να πιείτε ένα ποτήρι τού κρασιού ελαιόλαδο.
Mέσα σε ένα κιλό νερό βράζετε 40-50 γραμμάρια φύλλα μέντας δροσερά ή και ξερά και πίνετε ανά δεκάλεπτο δύο φλιτζάνια τού τσαγιού, προσπαθώντας κάθε φορά να κάνετε εμετό. Αυτό επαναλαμβάνεται 4-5 φορές.
Mέσα σε ένα κιλό νερού βράζουμε 15  γραμμάρια ρίζες από σπαράγγι και πίνουμε ανά δεκάλεπτο δύο φλυτζάνια του τσαγιού, προσπαθώντας κάθε φορά αφού το πιούμε να κάνουμε εμετό, αυτό επαναλαμβάνεται 4-5 φορές μέχρι να καθαρίσει καλά το στομάχι.
► Πίνουμε λεμόνι με σόδα και γάλα (Ήπειρος).

Δίαιτα - αδυνάτισμα
Ετοιμάζετε έγχυμα ή αφέψημα Λουΐζας και το αφήνετε να κρυώσει. Πίνετε ένα φλιτζάνι το βράδυ πριν να κοιμηθείτε. Τα αποτελέσματα θα είναι πολύ καλλίτερα αν πίνετε και ένα φλιτζάνι το μεσημέρι μετά το φαγητό.
Έγχυμα: Μουλιάζουμε 1-2 κουταλάκια Λουΐζα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό για 10 -12 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε 1-3 φλιτζάνια την ημέρα.
Αφέψημα:  Βράζουμε 30 γρ. Λουΐζας σε ένα φλιτζάνι νερό.
Γαλακτοτροφία και χόρτα, ραδίκια, πράσσο, λάχανα, κουνουπίδι, κομπόστες και καφέ δια την καρδιά.
Απαγορεύονται: ψωμί, αυγά και όλα όσα αρχίζουν από σίγμα (σ): σπανάκι, σέσκουλα, σέλινα, πλην σκόρδου, δια την πτώσιν της πιέσεως».
Δια να περιορίσωμεν το πάχος, θα τρώγωμεν οι πολύσαρκοι κάθε βράδυ σκορδαλιά
 (Τετράδιον πρακτικών συνταγών Ι.Μ. Καρακάλλου)
 
► Το τσάι περιέχει τανίνες, τεΐνη, σάκχαρα, βιταμίνες, θεοφυλλίνη, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, που διεγείρουν την έκλυση της αδρεναλίνης στον οργανισμό και παρατείνουν το χρόνο δράσης της. Επίσης, ευνοούν την απελευθέρωση και την αποβολή τού λίπους από το λιπώδη ιστό. Αν, λοιπόν, θέλετε να αδυνατίσετε, θα πετύχετε πιο εύκολα τον στόχο σας πίνοντας 3 - 4 φλιτζάνια πράσινο ή μαύρο τσάι την ημέρα.
Το ταραξάκο μειώνει την όρεξη και βοηθάει στο να μεταβολίζονται σωστά τα λίπη και τα σάκχαρα του οργανισμού. Κάνετε έγχυμα με το βότανο και πίνετε
Αν δεν έχετε καλή διάθεση και πέφτετε με τα μούτρα στο φαγητό,η σπιρουλίνα είναι το καταλληλότερο βότανο για να αντιμετωπίσετε αυτή τη κατάσταση. Σε ένα ποτήρι φρέσκο νερό ή φρέσκο χυμό διαλύετε ένα κουταλάκι σκόνη σπιρουλίνας και το πίνετε μισή ώρα πριν το φαγητό.
  Η φυτολάκκα (Αγριοσταφίδα ή κρεμέζι) είναι ένα αποτελεσματικό βότανο για τη καταπολέμιση του τοπικού πάχους, διότι η δράση της είναι λιποδιαλυτική. Παρασκευάζετε έγχυμα φυτολάκκας και πίνετε ένα φλυτζάνι την ημέρα. Η φυτολάκκα δεν ενδείκνυται για μεγάλες δόσεις και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Φάτε ένα μεσαίου μεγέθους μήλο 15 λεπτά πριν από τα γεύματα για να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης σας. Μια αμερικανική μελέτη έδειξε ανθρώπους που έφαγαν 15 τοις εκατό λιγότερες θερμίδες, αφού  πριν από ένα κύριο γεύμα  είχαν φάει ένα μήλο.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι αν καταναλώσουμε μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένες  κόκκινες πιπεριές τσίλι  μέσα στα γεύματα μπορεί να περιορίσουμε την όρεξή μας. Τα περισσότερα αποξηραμένα και φρέσκα τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη. Ψεκάστε μισό κουταλάκι πάνω από τα κύρια γεύματα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Διατροφής, η κατανάλωση δύο χτυπητών αυγών για πρωινό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, για το υπόλοιπο της ημέρας και, ιδιαίτερα, τις επόμενες 36 ώρες.
Προσπαθήστε να συμπεριλάβετε το ξύσμα και το χυμό από ένα λεμόνι στη διατροφή σας, καθημερινά  σε σαλάτες, σε σάλτσες ή απλά να προσθέσετε ζεστό νερό και να το πιείτε. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα οξέα και η πηκτίνη του λεμονιού μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση του σακχάρου μετά από ένα γεύμα, και να αποφύγουν πιθανές απότομες βουτιές του σακχάρου. Η βιταμίνη C στα λεμόνια βοηθά επίσης εμάς να παράγουμε καρνιτίνη - ένα αμινοξύ που ενθαρρύνει το σώμα να κάψει λίπος.
Πιείτε ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν από τα γεύματα. Το πόσιμο νερό πριν από τα γεύματα, μας κάνει να αισθανόμαστε χορτάτοι. Θυμηθείτε  υπερβολικές ποσότητες μπορεί να είναι επικίνδυνες, να είναι προσεκτικοί να μην υπερβαίνει τα 500ml που συνιστούνται.
Προσθέστε σκόρδο συστηματικά σε όλα τα γευστικά πιάτα κατά το μαγείρεμα. Ερευνητές στο Ισραήλ ανακάλυψαν ότι το ταπεινό σκόρδο όχι μόνο  μπορεί να  αποτρέψει την αύξηση του βάρους  αλλά μπορεί να προκαλέσει και απώλεια.
Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα καθημερινά πάνω από δημητριακά, γιαούρτι ή φρούτα,  ή ακόμα και ανακατέψτε το με τον καφέ. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική εάν καταναλωθεί αμέσως μετά τα γεύματα. Μια σκανδιναβική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition διαπιστώθηκε ότι όταν οι εθελοντές έτρωγαν ρυζόγαλο με τρία γραμμάρια κανέλας, παράγονταν λιγότερη ινσουλίνη μετά το γεύμα. η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που μετατρέπει την ζάχαρη σε λίπος, αυτό σημαίνει μικρότερη αύξηση βάρους.

Διάρροια
Όποια και αν είναι η αιτία της διάρροιας (μικροβιακή ή ιογενής) που σας ταλαιπωρεί, υπάρχει ένας τρόπος να τη σταματήσετε αμέσως.
Φάτε ένα κουταλάκι ωμό ελληνικό καφέ πάνω στον οποίο έχετε στάξει 2-3 σταγόνες φρέσκο λεμόνι. Τα αλκαλοειδή συστατικά του καφέ, σε συνδυασμό με τις αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του λεμονιού, θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.
  Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη ρίγανη και πίνουμε.
  Βράστε φλούδα από ρόδι (Μακεδονία).
  Πίνουμε πικρό ελληνικό καφέ με μία κουταλιά χυμό λεμόνι ανακατεμένα   (Μακεδονία).
► Σε ένα μικρό ποτήρι αναμιγνύουμε 3 μέρη λεμόνι και ένα μέρος καφέ. Το πίνουμε με μικρές γουλιές (Πελοπόννησος).
 Πίνουμε αφέψημα από χαμομήλι, γιατί βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου (Πελοπόννησος). 


                                 

 ► Τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυανοσίδια, ουσίες οι οποίες διαθέτουν αντιβακτηριδιακή δράση. Για το λόγο αυτό οι Σουηδοί τα καταναλώνουν σε περιπτώσεις διάρροιας (ελπίζοντας ότι θα σκοτώσουν τα κακά βακτηρίδια που έχουν εγκατασταθεί στο έντερό τους).
► Δοκιμάστε να πιείτε Κόκα Κόλα, αλλά προηγουμένως ανακινείστε το μπουκάλι για να ξεθυμάνει το ανθρακικό.
► 1-2 κομματάκια από γλυκό παστοκύδωνο, είναι πολύ αποτελεσματικό φάρμακο σε περίπτωση διάρροιας. Το κυδώνι περιέχει τανίνες και οξέα, που έχουν συσφιγκτική επίδραση στις ελαστικές ίνες των ιστών, ενώ η πηκτίνη που περιλαμβάνει εξομαλύνει τις συσπάσεις τού εντέρου. Πέρα από αυτό, είναι ένα εύγευστο γιατροσόφι, που συνήθως είναι ευπρόσδεκτο ακόμα και από τους πιο «δύσκολους» ή μικρούς ασθενείς.
► Βράστε ένα φλιτζάνι ρύζι μέσα σε διπλάσιο νερό από ότι συνήθως, δοκιμάστε μια αναλογία 1 προς 4. Σουρώστε το ζωμό και πιείτε τον ζεστό ή κρύο.
► Ζυμώνουμε έναν κρόκο βρασμένου αυγού με καφέ ελληνικό και φτιάχνουμε μικρά χαπάκια, σαν φασόλια. Παίρνουμε τρία κάθε μέρα (Ήπειρος) .
► Βράζουμε κράνα ή καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς ή φλούδα ροδιάς (Ήπειρος).
► Βράζουμε σε νερό φύλλα βαλσαμόχορτου ή μούρα ή φύλλα βατσινιάς ή φύλλα και βλαστάρια κληματαριάς ή ρίζα σέλινου (Ήπειρος).
  Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού θυμάρι σε ένα μπρίκι νερό και, μόλις αρχίσει να βράζει, το κατεβάζουμε και το αφήνουμε δέκα λεπτά επιπλέον. Το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
► Βάζουμε 10 γραμμάρια κορυφές με άνθη Αψιθιάς σε ένα λίτρο νερού. Το σουρώνουμε σε 15 λεπτά. Πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα, ανάμεσα στα γεύματα, με μέλι γιατί είναι πολύ πικρό. Καλύτερος είναι ο συνδυασμός με φλισκούνι).

Διάστρεμμα
► Τρίψτε την άρθρωση που πάσχει μέσα σε λεκάνη με ζεστό νερό και σαπουνάδα ή με ζεστό νερό και λάδι (Μακεδονία).
► Kαθαρίστε ένα κεφάλι σκόρδο και αφήστε τις σκελίδες να μείνουν σε 1/4 του λίτρου ελαιόλαδο για λίγες ώρες. Στη συνέχεια, αλείψτε το σημείο του διαστρέμματος με άφθονο λάδι, κάντε απαλά τοπικές μαλάξεις και καλύψτε το τραυματισμένο μέλος με έναν επίδεσμο, που θα αφήσετε για όλο το βράδυ. Το σκόρδο βοηθάει να απομακρυνθούν οι τοξίνες και δρα αποσυμφορητικά στο σημείο της φλεγμονής, ενώ το ελαιόλαδο δρα μαλακτικά στους τραυματισμένους ιστούς και ανακουφίζει από τον πόνο.
► Ρίξτε μία χούφτα ψίχα ψωμί σε μισό λίτρο κρασί, ανακατέψτε καλά και βουτήξτε το πονεμένο μέλος για μισή ώρα στο μείγμα. Αλλιώς, βάλτε τη μουσκεμένη μπάλα ως κατάπλασμα.
 Tρίβουμε λίγο πράσινο σαπούνι, ρίχνουμε λίγο ούζο, λίγη ρίγανη και ένα ασπράδι αυγού. Τα ανακατεύουμε όλα και γίνονται κρέμα. Τη βάζουμε σε χαρτοσακούλα και την κολλάμε στο στραμπουλιγμένο μέρος, ώστε να συγκρατιέται εκεί (Ήπειρος).
► Κάνουμε κομπρέσα με βάλσαμο (Ήπειρος)
► Βάζουμε κατάπλασμα με φρέσκα φύλλα μαϊντανού(Ήπειρος)
► Βάζουμε κατάπλασμα με πλεξούδα σκόρδου βρασμένη σε ξύδι (Ήπειρος).

Δόντια (καθαρισμός)
  «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα», λέει η παροιμία και σωστά. Τα τραγανά φρούτα, όπως τα μήλα, και τα λαχανικά δρουν σαν… μικρές οδοντόβουρτσες όταν τα μασάτε. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, διαθέτουν μια φυσική καθαριστική δράση που απομακρύνει τους λεκέδες από το σμάλτο των δοντιών.
  Για να είναι τα δόντια κάτασπρα και γεμάτα υγεία στο πρωινό βούρτσισμα θα βρέχετε την οδοντόβουρτσα με λεμόνι και πάνω της θα βάλετε αλάτι και σόδα φαγητού.

Δυσκοιλιότητα
► Κοπανίζουμε καλά ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο, ένα κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλα κι ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλλα. Βάζουμε αυτή τη σκόνη μέσα σε ζεστό νερό, την πίνουμε και θα ενεργηθούμε (Κρήτη).
► Κόβουμε κάθε μέρα λίγες κορυφές από βασιλικό και βάζουμε και λίγο λάδι ελιάς και τις τρώμε σαν σαλάτα (Κρήτη).
► Τρώμε, καθημερινά, το φλοιό 1-2 πορτοκαλιών ή να τον βράζουμε μέσα σε 2 φλιτζάνια νερό και να το πίνουμε σαν τσάι (Κρήτη).
► Πίνουμε, κάθε μέρα, 2-3 φλιτζάνια του καφέ χυμό φρέσκιας ντομάτας ή τρώμε 400-500 γραμμάρια φρέσκιες ντομάτες (Κρήτη).
► Τρώμε, καθημερινά, 3-4 δροσερά αγγούρια ή πίνουμε το χυμό τους (Κρήτη).
► Τρώμε, καθημερινά, πολλά φρέσκα ή ξερά σύκα
(Κρήτη).
► Παίρνουμε σπόρους από αραβόσιτο (καλαμπόκι), τους καβουρδίζουμε στο τηγάνι, τους κοπανίζουμε στο γουδί καλά - καλά μέχρι να γίνουν σκόνη. Αυτή τη σκόνη κάνουμε καφέ 2-3 φορές τη μέρα
(Κρήτη).
► Μουλιάζουμε ξερά δαμάσκηνα σε νερό μια νύχτα, το πρωί πίνουμε το χυμό και τρώμε τα δαμάσκηνα.
► Πίνουμε ζεστό νερό με μέλι κάθε πρωί.
► Τρώμε αχλάδια ξηρά, τσάι, καφέ βραστό ή σκέτο, ή και με λίγο λεμόνι.
► Ρίχνουμε σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό 1 κουταλιά φύλλα αγκινάρας, για 10 λεπτά. Πίνουμε 3 φλιτζάνια την ημέρα, 20 λεπτά πριν το φαγητό, για 7-10 ημέρες.
► Πίνουμε το πρώτο νερό που παίρνουμε από το βράσιμο των φασολιών.
► Βράζουμε ρίζα σκάρφης (Ήπειρος).
► Τρώμε γλυκό από πέταλα τριανταφυλλιάς, 3 κουταλάκια τη μέρα (Ήπειρος).
► Πίνουμε λάδι (Ήπειρος).
► Βάζουμε στον πρωκτό σουβλερό σαπουνάκι (Ήπειρος).
► Τρώμε κορφές βασιλικού με λάδι σε μορφή νωπής σαλάτας (Ήπειρος).
► Βράζουμε καλαμποκόμαλλα ή φύλλα από βατσινιά. Είναι ήπιο καθαρτικό (Ήπειρος).
► Τρώμε δαμάσκηνα κομπόστα, βρασμένα κρεμμύδια, γινωμένα μούρα, πεπόνι, χυμό ντομάτας, φρέσκα ή ξερά σύκα (Ήπειρος).
Θὰ βράσωμε τὸ ἄνθος ἀπὸ τὰ βοῦρλα καὶ θὰ πίνωμε τὸ νερό. Ὅταν τὸ ἕντερο εἷνε τυλιγμένο ἀντὶ τὸ ἄνθος τῶν βούρλων θὰ βρἀσωμε τὸ φυτόν (Πάτερ Γυμνάσιος).


Δυσκολία στην ούρηση
► Καβουρντίζουμε στο τηγάνι 100γρ. κανναβούρι, το κοπανίζουμε καλά, το δένουμε σ’ ένα μαντήλι και το βυθίζουμε σε 1 κιλό νερό, Το νερό θ’ ασπρίσει σαν το γάλα. Απ’ αυτό πίνουμε 1 ποτήρι το πρωί και 1 το βράδυ (Κρήτη).
► Βράζουμε σκορπιδόχορτο και πίνουμε 1 ποτήρι το πρωί και 1 το βράδυ (Κρήτη).
► Ο σπόρος των πράσων όταν πίνεται με κρασί από ξερά σταφύλια γιατρεύει την δυσουρία (Αγάπιος μοναχός).

Ετοιμάστε έγχυμα από ιβίσκο και πίνετε μια φορά την ημέρα.

Δυσοσμία ποδιών
Bράστε 2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε 1/2 λίτρο νερό για 10 λεπτά και μόλις το αφέψημα κρυώσει αρκετά, κάντε με αυτό ένα ποδόλουτρο για μισή ώρα. Αν επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αυτή καθημερινά για ένα διάστημα, η κακοσμία θα εξαφανιστεί.

Δυσπεψία
 Αν είστε αγχώδεις και έχετε δυσπεψία, πολύ πιθανόν να μπορέσετε να χωνέψετε ευκολότερα αν πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές και χαλαρώσετε. Ο λόγος είναι ότι το σώμα που βρίσκεται σε κατάσταση «συναγερμού» λόγω άγχους, επιβραδύνει αυτομάτως όσες διαδικασίες δεν θεωρούνται ζωτικές στη φάση της κρίσης. Υπάρχουν κατά συνέπεια πολλές πιθανότητες η ψυχογενής δυσπεψία να περάσει με μερικές βαθιές αναπνοές. Εναλλακτικά, φάτε μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και αμέσως 1-2 ποτήρια νερό. Προσοχή όμως! Η συχνή κατάποση σόδας, είναι πιθανόν να σάς δημιουργήσει γαστρεντερολογικά προβλήματα.
 Μασώντας μια πάστα από πιπερόριζα, γνωστή ως τζίντζερ, και αλάτι πριν το φαγητό απομακρύνετε τον κίνδυνο της δυσπεψίας. Ξύστε την επιφάνεια ενός φρέσκου τζίντζερ και ανακατέψτε μια πρέζα από αυτό με μια πρέζα χοντρό αλάτι, έως ότου φτιάξετε μια πάστα. Μασήστε την για 2 – 3 λεπτά χωρίς να την καταπιείτε και φροντίστε να ξεκινήσετε το φαγητό μέσα στα επόμενα 15 λεπτά. Αλλιώς η αίσθηση καψίματος που θα σας φέρει, θα είναι ενοχλητική.
 Αν αντιμετωπίζετε δυσπεψία πιείτε ένα ποτήρι νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικές σταγόνες λεμόνι: θα νιώσετε αμέσως ανακούφιση… Ο οργανισμός για να αφομοιώσει τις τροφές εκκρίνει διάφορα γαστρικά υγρά, με πιο δυνατό από όλα το υδροχλωρικό οξύ, του οποίου η υπερέκκριση προκαλεί την καούρα. Αν έχετε υπερέκκριση και πιείτε λίγο χυμό λεμονιού (δηλαδή φυσικό κιτρικό οξύ), το στομάχι σας θα πάψει να παρασκευάζει υδροχλωρικό οξύ. Έτσι, η πέψη γίνεται καλύτερα και χωρίς καούρες. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγετε να συνδυάζετε λεμόνι με αμυλούχες τροφές (πατάτες, μακαρόνια), γιατί ο συνδυασμός στα ευαίσθητα στομάχια προκαλεί συνήθως δυσπεψία.
► Βάζουμε σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, μια κουταλιά ή δύο δυόσμο ξηραμένο ή και νωπό και πίνουμε. 


► Πίνουμε  αφέψημα χαμομηλιού, φασκόμηλου ή μελισσοβότανου (Ηπειρος).
► Πίνουμε λεμονάδα με σόδα (Μάνη)
► Βάζουμε 10 γραμμάρια κορυφές με άνθη Αψιθιάς σε ένα λίτρο νερού. Το σουρώνουμε σε 15 λεπτά. Πίνουμε τρία φλιτζάνια την ημέρα, ανάμεσα στα γεύματα, με μέλι γιατί είναι πολύ πικρό. Καλύτερος είναι ο συνδυασμός με φλισκούνι).
Θα σκοτώσετε τα βακτήρια που προκαλούν πρήξιμο με ένα αφέψημα που θα παρασκευάσετε με φύλλα μέντας. Το ρόφημα του φυτού έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους γαστρεντερικούς μυς και να ανακουφίζει από τις καούρες και τη δυσπεψία.

Δύσπνοια
► Ρίξτε μία χούφτα «μάτια»* του πεύκου σε 1 λίτρο νερό και αφήστε τα να μείνουν μία ώρα. Στη συνέχεια, βάλτε τα να πάρουν βράση για 2 λεπτά, βγάλτε τα από τη φωτιά και αφήστε τα στην άκρη για ένα 10λεπτο πριν τα φιλτράρετε. Πίνοντας 3-4 φλιτζάνια από αυτό το αφέψημα με το άρωμα σαν ρετσίνι όποτε έχετε δυσκολία στην αναπνοή, θα δείτε άμεσα αποτελέσματα.
* Tα «μάτια» ή αλλιώς τα μπουμπούκια τού πεύκου είναι η καφέ αιχμηρή άκρη που είναι καλυμμένη με φολίδες και βρίσκεται στην κορυφή των λεπτότερων κλαδιών τού δέντρου. Με ένα κοφτερό κοπίδι, αποσπάστε από διαφορετικά δέντρα μία χούφτα από τα «μάτια», για να φτιάξετε αυτό το γιατροσόφι.
► Επίσης ωφελούν και οι εισπνοές από τον ατμό βρασμένου ξυδιού.


► Βράζουμε σε κατσαρόλα ευκάλυπτο. Καθόμαστε πάνω από την καυτή ξεσκέπαστη κατσαρόλα και, αφού σκεπάσομε το κεφάλι μας με μία πετσέτα, κάνομε εισπνοές ώσπου να κρυώσει το νερό..


Πέρνουμε μιὰ κεχριμπαρένια μπαλίτσα, τὴν κάνουμε σκόνη.
Τὴν ἀναμιγνῦουμε μὲ ἔνα αὐγὸ καὶ ἀλεῦρι καὶ κάνουμε 12 χάπια˙ ἀπ' αὐτὰ πέρνουμε ἔνα κάθε βράδυ πρὸ τοῦ φαγητοῦ (Πάτερ Γυμνάσιος).

Πέρνουμε 100 δράμια γλυκάνισο, 50 δράμια κανέλλα καὶ τὰ βράζουμε σὲ μιὰ ὀκᾶ νερό, ῦστερα τὸ βάζουμε σὲ ἔνα μπουκάλι καὶ ρίχνουμε μέσα 20 κόκους κάμφορας. Ἀπ' αὐτὸ πίνουμε κάθε βράδυ ἀπὸ ἔνα ρακοπότηρο (Πάτερ Γυμνάσιος).
Πέρνουμε 100 δράμια ζαμποῦκο, 50 δράμια πετροζάχαρι καὶ ἔνα κρόκο αὐγοῦ καὶ τὰ κτυπᾶμε καλά. Ἀπ' αὐτὸ πέρνουμε κάθε πρωὶ ἀπὸ ἔνα ποτηράκι οὔζου (Πάτερ Γυμνάσιος).
                                   
Δυσφορία
Αν υποφέρετε από βάρος, δυσφορία, διάρροια και εμετούς που αποδίδονται σε κόπωση του συκωτιού και της χολής, αλλά και αν το παρακάνατε με το φαγητό και το αλκοόλ, υπάρχει λύση.
Κόβετε 50 γρ. ανθισμένου φυτού δενδρολίβανου, το ρίχνετε σε 1 λίτρο βραστό νερό και το αφήνετε να μείνει για 10 λεπτά. Πίνετε ένα φλιτζάνι έγχυμα έπειτα από κάθε γεύμα για όσες μέρες νιώθετε ενόχληση. Για τον υπόλοιπο χρόνο, μπορείτε να αποξηράνετε μια ποσότητα ανθισμένου δεντρολίβανου και να χρησιμοποιείτε κάθε φορά 30 γρ. για 1 λίτρο νερό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: