Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΠΕΡΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

 Από τον Απρίλιο του 2011, που το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, είδε το φως της δημοσιότητας, δεκάδες φορείς από όλη την Ελλάδα εξέφρασαν την αντίθεση τους στα σχέδια της Πολιτείας, η οποία δίχως να ζητήσει τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και αυτοδιοίκησης, αποφάσισε να μετατρέψει τις περιοχές τους σε βιομηχανικές ζώνες.
Ωστόσο οι διαμαρτυρίες τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων δεν φαίνεται ότι εισακούστηκαν, και το σχέδιο δεν αποσύρθηκε.
Θυμίζουμε τι έχει συμβεί:
  οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας έφτιαξαν ένα bussiness plan, με το οποίο χάρισαν στον εαυτό τους όλο τον ελληνικό παράκτιο χώρο,
 «Στις 9.9.2011 συστάθηκε στην Επίδαυρο η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» προκειμένου να εκπροσωπήσει συλλογικά τις περιοχές αυτές σε κάθε θεσμική διαδικασία διαλόγου που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στον οποίο και απαιτούν να συμμετέχουν. Ο Δήμαρχος Λευκάδας είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής.
Οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την θεσμοθέτηση και την επιτυχή εφαρμογή του αναγκαίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες ενσωματώνονται στα εξής δύο αιτήματα:
1. Να προηγηθεί της θεσμοθέτησής Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο συνολικά, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοία, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).
2. Για την θεσμοθέτησή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην Υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη η δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν.
Ο κάτοικοι και οι φορείς, θεσμικοί και μη, που μετέχουν στην Επιτροπή ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του παράνομου και αντισυνταγματικού «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, και δηλώνουν ότι, αν αυτό θεσμοθετηθεί, είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια κατά της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
► Εφτά Υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου θεσμοθέτησαν στις 4.11.2011 με «διαδικασίες – μαϊμού» το bussiness plan αυτό ως το μοναδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του ελληνικού παράκτιου χώρου και
► 111 θιγόμενοι φορείς (ανάμεσα στους οποίους 21 Δήμοι, η ΚΕΔΕ, η Συνομοσπονδία Αλιέων κ.α.) προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της σκανδαλώδους Απόφασης. Λόγω της σπουδαιότητας της υπόθεσης, η δικάσιμος αρχικά προσδιορίστηκε για τις 2.5.2012, αλλά εν συνεχεία αναβλήθηκε για τις 5.12.2012. Αναβλήθηκε και αυτή. Λόγος αναβολής είναι ότι η Διοίκηση δεν έχει αποστείλει στο δικαστήριο τις απόψεις της επί του θέματος. Και γιατί να το κάνει άλλωστε, αφού όσο καθυστερεί με τον τρόπο αυτό την εκδίκαση της υπόθεσης, δημιουργεί τετελεσμένα, εκδίδοντας κατ΄ εφαρμογήν του Χωροταξικού δεκάδες διοικητικές πράξεις υπερεπέκτασης και αύξησης δυναμικότητας ιχθυοτροφείων σε όλη την Ελλάδα και θεσμοθετώντας την πρώτη βιομηχανική ζώνη αποκλειστικής ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), στο Νότιο και Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο και το Δίαυλο των Ωρεών.
Νέα δικάσιμος ορίστηκε η 3η Απριλίου 2013.
Eχει ήδη εκδοθεί και ισχύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση 31722/04-11-12 (ΦΕΚ 2505/04-11-12) με την οποία η χώρα εξοπλίστηκε με ένα εθνικό Χωροταξικό Σχεδιασμό για τις υδατοκαλλιέργειες.

Ονόματα
Ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ  Κ. Μαρκόπουλος σε ερώτησή του(Νοέμβριος του 2011) στον τότε αρμόδιο Υπουργό ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«…Οφείλω όμως να σας δώσω μια διευκρίνιση γι’ αυτό που λέω προμελετημένο σχεδιασμό. Υπάρχουν δυο ονόματα, δυο εταιρείες: ο κ. Αναγνώπουλος και ο κ. Παπαγεωργίου. Έχουν σπουδάσει ιχθυολογία. Τον κ. Αναγνώπουλο τον έχετε Πρόεδρο στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου. Είναι σύμβουλος στο σύνδεσμο των ιχθυοτρόφων των εταιρειών. Είναι αυτός που έκανε τη μελέτη του χωροταξικού. Και μάλιστα μαθαίνουμε ότι επειδή δεν είχε λεφτά το υπουργείο τα πλήρωσε η Ένωση Ιχθυοκαλλιεργητών.
Ο κ. Παπαγεωργίου είναι επίσης μαζί στις εταιρείες. Είναι Αντιπρόεδρος στην εταιρεία του κ. Αναγνώπουλου και έχει και δική του εταιρεία. Είναι και εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι και σύμβουλος του κ. Γερουλάνου στο Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Είναι σύμπτωση ότι η οικογένεια του κ. Γερουλάνου έχει ιχθυοκαλλιέργειες; Και είναι σύμβουλος εκεί; Και κάνει και το εθνικό χωροταξικό;…»
Δεν σχολιάζω…

Στη Λευκάδα

Αντιγράφω από την ανακοίνωση της κίνησης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» της 11/12/12 (οι υπογραμμίσεις δικές μου).
«Με απόφασή του στις 19/10/2011, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εκφράσει την
κατηγορηματική αντίθεση του στην θεσμοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού πλαισίου για την ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών στην ευρύτερη περιοχή του νομού μας (Κάλαμος – Καστός – Μεγανήσι) που είχε εγκριθεί με Κ.Υ.Α από τα συναρμόδια Υπουργεία.
Πριν λίγες μέρες και συγκεκριμένα με ημερομηνία 28/11/2012, εκ μέρους της Διοικούσας Επιτροπής της Π.Σ.Ε. ο κ. Δημητριάδης Ιωάννης, απέστειλε επιστολή προς τις Δημοτικές κοινότητες Καλάμου και Καστού, στην οποία αναφέρει:
«…Στα πλαίσια της συμμετοχής αυτής, ο Δήμος {Λευκάδας} έχει ενημερώσει
προκαταβολικά για τη συμμετοχή του στην προσφυγή που έκαναν τα μέλη της Π.Σ.Ε. (συνολικά 111 θιγόμενοι φορείς, ανάμεσα στους οποίους 21 Δήμοι και η ΚΕΔΕ) στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Καινής Υπουργικής Απόφασης του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών.
Κατόπιν της ενημέρωσης αυτής, η Π.Σ.Ε. φρόντισε για την επιλογή των δικηγόρων που ανέλαβαν τις απαιτούμενες ενέργειες και υπέβαλαν εμπρόθεσμα στις 12/1/2012 τα απαιτούμενα νομικά έγγραφα στο ΣτΕ εκ μέρους και του Δήμου Λευκάδας.
Έκτοτε, με οχτώ τουλάχιστον επιστολές που έχουμε αποστείλει στην ηλεκτρονική
διεύθυνση aravanis.lefkada@gmail.com (την οποία μάς έδωσε ως διεύθυνση επικοινωνίας ο κ. Δήμαρχος), καθώς και με το υπ. αρ. πρωτ. Δήμου Λευκάδας 7534/23.3,2012 έγγραφο μας προς το Δήμαρχο και όλα τα μέλη του ΔΣ Λευκάδας, έχουμε ενημερώσει το Δήμο για τις ενέργειες της Π.Σ. Επιτροπής και του έχουμε ζητήσει να μας κοινοποιήσει τις απαιτούμενες αποφάσεις συλλογικών οργάνων που είναι απαραίτητες για τον ορισμό και την αμοιβή των δικηγόρων που υπέβαλαν την προσφυγή, εν όψει της δικασίμου της υπόθεσης, η οποία έχει προσδιοριστεί για τις 5 Δεκεμβρίου 2012.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν μάς έχει κοινοποιηθεί καμία σχετική απόφαση, ούτε καμία άλλη απάντηση που να ενημερώνει για την τυχόν αλλαγή στάση του Δήμου σας και την τεκμαιρόμενη απόφαση του να μην πρόσβαλα τελικά το
Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών…
… Επισημαίνουμε ότι αν η δίκη δεν αναβληθεί και γίνει στις 5 Δεκεμβρίου και οι δικηγόροι δεν προσκομίσουν τις ως άνω αποφάσεις, τότε η συμμετοχή του Δήμου Λευκάδας θα απορριφθεί από το Δικαστήριο. Αντίθετα, αν η δίκη αναβληθεί, και οι ως άνω αποφάσεις του Δήμου Λευκάδας κοινοποιηθούν στους δικηγόρους πριν την επόμενη δικάσιμο, τότε η συμμετοχή του Δήμου Λευκάδας θα γίνει αποδεκτή».
Από τη μεριά μας, ως Κίνηση, αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε (τυχαία) για την επιστολή, θέσαμε το θέμα στο Δ.Σ. της 7/12/2012, και πιο συγκεκριμένα ρωτήσαμε:
α)  Γιατί ο Δήμος δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του απέναντι στην Π.Σ.Ε. για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θίγει άμεσα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά, την ευρύτερη περιοχή μας και αποτελεί «βόμβα» ιδιαίτερα για Κάλαμο, Καστό και Μεγανήσι;
β) Γιατί απέκρυψε, ο κ. Δήμαρχος, από το Δ.Σ. το αριθ. 7534/23-3-2012 έγγραφο της .Σ.Ε. που απευθύνονταν προς όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου;
γ) Υπάρχει αλλαγή στη στάση του Δήμου; Γιατί αν υπάρχει, σημαίνει ότι ο Δήμος
αποδέχεται το Χωροταξικό.
Η απάντηση που πήραμε από τον αντιδήμαρχο κ. Λ. Αραβανή (ο κ. Δήμαρχος
απουσίαζε στο εξωτερικό), ήταν πως όλα αυτά που ζητά η Π.Σ.Ε. δεν χρειάζονται,
επειδή έχει αναλάβει να τα καλύψει η Κ.Ε.Δ.Ε.. Δεν μας έδειξε όμως κανένα σχετικό
έγγραφο που να αποδεικνύει κάτι τέτοιο.
Την επόμενη μέρα επικοινωνήσαμε με τον κ. Ι. Δημητριάδη, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι πρέπει να γίνουν όλα όσα αναφέρει στην επιστολή του και ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν μπορεί να υποκαταστήσει του Δήμους (κάλυψε οικονομικά μόνον ένα μέρος), μιας και δεν είναι προσφεύγουσα η ίδια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά οι Δήμοι, ως έχοντες ειδικό συμφέρον.
Παράλληλα μας ενημέρωσε ότι η εκδίκαση της υπόθεσης που είχε ορισθεί για τις 5
Δεκεμβρίου (ευτυχώς) αναβλήθηκε...»
Επιμύθιον
Στο δημοτικό Συμβούλιο της 17/12/12 ετέθη στον δήμαρχο, από τον κ. Δρακονταειδή, η ίδια ερώτηση. Ο δήμαρχος αμφισβήτησε την αρμοδιότητα του κ Δημητριάδη και είπε ότι καλύπτεται από την ΚΕΔΕ.
Ερωτώ ως αδαής περί τα νομικά πολίτης.
Αν υπάρχει μια αίτηση ακυρώσεως στο ΣτΕ (τμήμα Ε):
1.  Της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) που εδρεύει στην Αθήνα (Ακαδημίας 65 & Γενναδίου 8), όπως εκπροσωπείται νόμιμα.
6.   Του Δήμου Λευκάδας, που εδρεύει στη Λευκάδα, όπως εκπροσωπείται νόμιμα.
7.   Του Δήμου Μεγανησίου, που εδρεύει στο Κατωμέρι Μεγανησίου, όπως εκπροσωπείται νόμιμα ... 
και συνολικά 111 φορέων,
από πού τεκμαίρεται ότι η ΚΕΔΕ εκπροσωπεί τους δήμους; Οι δικηγόροι δεν πρέπει να έχουν εξουσιοδοτηθεί από τους ενάγοντες; Είναι δηλαδή μόνο θέμα αμοιβής, όπως διατείνεται ο δήμαρχος;  Έχω τις αμφιβολίες μου.
Σε κάθε περίπτωση η δημοτική κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» θα δώσει τα έγγραφα που έχει στη δημοσιότητα. Ας το κάνει και ο δήμαρχος αντίστοιχα και ας δούμε ποιος τελικά έχει δίκιο.
Εγκαίρως όμως, και πριν την εκδίκαση της υπόθεσης, πρέπει να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι δήμοι Λευκάδος και Μεγανησίου να είναι ανάμεσα στους προσφεύγοντες. Γιατί η όποια «γραφειοκρατική αμέλεια» θα αποβεί σε βάρος του τόπου και των κατοίκων του.
Η διαφαινόμενη προσπάθεια συντονισμού, εκ μέρους της κυβέρνησης, όλων των «μνημονιακών» δυνάμεων που ελέγχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και η «χρησιμοποίησή τους» για την επιβολή των νόμων του μνημονίου και την υφαρπαγή των φυσικών πόρων της χώρας, προς όφελος κάποιων «μεγαλοκαρχαριών», πρέπει να μας αφυπνίσει ως πολίτες.
Το πρόσφατο ταξίδι των τοπικών δημάρχων στις Βρυξέλλες, η συνάντησή τους με την κ Δαμανάκη, αρμόδια επίτροπο, και του περιφερειάρχη κ. Σπύρου στην κ. Μέρκελ, δεν μου φαίνεται τυχαίο!
Φοβούμαι πως, ακόμη και αν ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση αύριο, το ξεπούλημα των φυσικών πόρων της χώρας θα μας κρατά ομήρους και δέσμιους αλλότριων δυνάμεων για πολλά, πολλά χρόνια.

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

18/12/2012
Πηγή: http://syntonistikiepitropi.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια: