Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Γιατροσόφια για Εγκαύματα

 Αν πάθατε ένα έγκαυμα πρώτου βαθμού:
α)  Χτυπήστε το ασπράδι ενός αυγού σε σφιχτή μαρέγκα και απλώστε το πάνω στο σημείο του εγκαύματος. O πόνος και η ενόχληση θα υποχωρήσουν αμέσως.
β) Κόψτε μια ωμή πατάτα στη μέση και περάστε απαλά, μερικές φορές, τα κομμάτια πάνω στο δέρμα. Αν το σημείο προσφέρεται, μπορείτε ακόμα να δέσετε μία ροδέλα ωμής πατάτας πάνω στο έγκαυμα, με μια γάζα.
γ) Ρίξτε 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι καλής ποιότητας σ' ένα τηγανάκι & όταν ζεσταθεί, προσθέστε ένα κομμάτι - σαν καρύδι - καθαρό κερί μέλισσας. Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει το κερί και αδειάστε το ομοιογενές αυτό μίγμα σ' ένα καθαρό γυάλινο βαζάκι. Στην κηραλοιφή μπορείτε να προσθέσετε κοπανισμένο λιβάνι ή μαστίχα για άρωμα.
Η αλοιφή αυτή κάνει και για το σύγκαμα των μωρών.
δ) Παίρνουμε πολλά φύλλα από λάχανα και τα βάζουμε ένα -  ένα πάνω στο έγκαυμα, καταπραΰνουν τον πόνο και δροσίζουν το δέρμα με το έγκαυμα. Μόλις τα φύλλα ζεσταθούν και μαραθούν τα αλλάζουμε με φρέσκα. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με φύλλα από μαρούλι, με φέτες από τομάτα, με φέτες από πατάτα και με αλάτι.
ε) Βάλτε επάνω αλεύρι. Δεν αφήνει να δημιουργηθεί σημάδι. (Μακεδονία).
στ)  Βράζουμε σε ½ κιλό μαύρο κρασί ½ κιλό κερασόφυλλα. Αφού βράσουν καλά, βγάζουμε τα φύλλα και τα βάζουμε πάνω στο έγκαυμα (Κρήτη).
ζ) Βράζουμε καλά 4 αυγά, παίρνουμε τους κρόκους και τους τηγανίζουμε. Με το λάδι, που θα βγάλουν κάνουμε επαλείψεις (Κρήτη).
η)  Τοποθετούμε στο καμένο σημείο στρώσεις από φέτες κρεμμύδι. Το κρεμμύδι απορροφά τη θερμότητα, δροσίζει και ανακουφίζει από τον πόνο (Πελοπόννησος).
θ) Τοποθετούμε βάλσαμο ως κατάπλασμα για να απορροφήσει τη θερμότητα (Πελοπόννησος).
ι)  Κάνουμε στο σημείο επάλειψη με βάμμα καλέντουλας, γιατί βοηθά στο να μην σχηματιστούν πρηξίματα (Πελοπόννησος).
ια) Κάνουμε επάλειψη με αλοιφή αλόης, γιατί απορροφά το πρήξιμο και τον πόνο (Πελοπόννησος)
ιβ) Η επάλειψη με ντοματοπελτέ ή οδοντόκρεμα στο σημείο τού εγκαύματος, ειδικά αν αυτό είναι ελαφρύ, λειτουργεί καταπραϋντικά.
Ιγ) Βάλτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο από πλατύφυλλο λεβάντα αδιάλυτο, κατευθείαν πάνω στην πληγή. Επαναλάβετε μέχρι και 2-3 φορές την ημέρα μέχρι να εξαφανιστεί η πληγή.
ιδ)  Κερί μέλισσας, στάχτη από καμένο λευκό σεντόνι, χαρτί από τσιγάρο, κονιάκ. Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το κερί και ρίχνουμε μέσα τη στάχτη. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο κονιάκ. Ανακατεύουμε πάλι μέχρι να γίνει πολτός. Όπως είναι το τοποθετούμε πάνω στο κάψιμο και τραβάει τα υγρά, με αποτέλεσμα να γίνουμε καλά (Ήπειρος) .
ιε)  Σ’ ένα παλιό τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει ρίχνουμε μέσα τους κρόκους από 5 αυγά, χωρίς να τους χτυπήσουμε. Τους γυρίζουμε ανάποδα, μέχρι να σχηματιστεί μια μάζα καμένου υλικού, σαν κάρβουνο. Αυτήν τη μάζα την πετάμε και κρατάμε το μαύρο λάδι που μένει στο τηγάνι, περίπου ένα φλιτζάνι του καφέ. Όταν κρυώσει, το χρησιμοποιούμε στα καψίματα (Ήπειρος).
ιστ) Πολτοποιούμε φύλλα μολόχας, τα δουλεύουμε με λάδι και αλείφουμε (Ήπειρος).
ιζ)  Σε 3-4 κουταλιές οινόπνευμα, διαλύουμε λίγο σαπούνι. Βουτάμε καθαρό πανί στο μίγμα και επαλείφουμε 3-4 φορές το κάψιμο. Καταπραΰνει (Ήπειρος).
ιη)  Φρέσκα φύλλα μαρουλιού σαν επίθεμα επουλώνουν την πληγή (Ήπειρος).    
Ιθ) Τοποθετούμε στρώσεις από ωμή πατάτα για να μη δημιουργηθούν στο σημείο του εγκαύματος φουσκάλες (Πελοπόννησος).
κ)  Κάνουμε επάλειψη με αλοιφή αλόης, γιατί απορροφά το πρήξιμο και τον πόνο
κα)  Βράζουμε σὲ μισῆ ὀκᾶ κρασὶ ,μισῆ ὀκᾶ κερασὀφυλλα.Βγάζουμε τὰ φύλλα ἀφοῦ βράσουν καὶ τὰ βάζουμε ἀπάνω στὸ ἔγκαυμα. Τὰ ἀφίνουμε 10 λεπτά. Κατόπιν τὰ βγάζουμε καὶ ἀλοίφουμε τὸ ἔγκαυμα μὲ ρετσινόλαδο (Πάτερ Γυμνάσιος).
κβ)  Βράζουμε 4 αυγὰ καλὰ. Κατόπιν θὰ πάρουμε τοὺς κρόκους καὶ θὰ τοὺς τηγανίσουμε σκέτους˙ μὲ τὸ λάδι ποὺ θὰ βγάλουν κάνουμε ἐπάλειψι τοῦ ἐγκαύματος (Πάτερ Γυμνάσιος).
 κγ) Ο Γάλλος καθηγητής Μπ. Ντεκότ, διευθυντής του χειρουργικού τμήματος στο νοσοκομείο Λιμόζ, απέδειξε ότι το θυμαρίσιο μέλι (περιέχει θυμόλη, μια φαινόλη με αντισηπτικές ιδιότητες) βοηθά στη ταχύτερη επούλωση πληγών και εγκαυμάτων, δυο φορές μάλιστα πιο γρήγορα απ΄ ότι η ειδική γάζα.
Ηλιακό έγκαυμα
  Για ηλιακό έγκαυμα, περάστε μια πατάτα από τον τρίφτη και βάλτε τον πολτό της ως κατάπλασμα πάνω στα πονεμένα σημεία. Το άμυλο που περιέχει η πατάτα (σε ποσοστό 20% περίπου) θα καταπραΰνει τους φλογισμένους ιστούς, ενώ θα δράσει μαλακτικά και αναλγητικά μειώνοντας το «τράβηγμα» και τον πόνο. Για άλλου τύπου έγκαυμα, κόψτε μια ωμή πατάτα στη μέση και περάστε απαλά, μερικές φορές, τα κομμάτια πάνω στο δέρμα. Aν το σημείο προσφέρεται, μπορείτε ακόμα να δέσετε μία ροδέλα ωμής πατάτας πάνω στο έγκαυμα, με μια γάζα.
  Kαήκατε από τον ήλιο και το δέρμα σας είναι ερεθισμένο, σάς «τραβάει» και ετοιμάζεται να σχηματίσει φουσκάλες; Για να ανακουφιστείτε από την ενόχληση, αλλά και για να μην ξεφλουδίσετε, φτιάξτε ένα κατάπλασμα από τη σάρκα ενός πεπονιού. Τοποθετήστε το μέσα σε μια γάζα και βάλτε το πάνω στα ερεθισμένα σημεία. Μόλις το κατάπλασμα ζεσταθεί, ανανεώστε το με φρέσκο πεπόνι. Το πεπόνι, επειδή είναι καλή πηγή βιταμίνης A, έχει επουλωτικές ιδιότητες, ενώ παράλληλα δροσίζει την περιοχή και γρήγορα θα νιώσετε τη φλόγωση να υποχωρεί.
  Κόβουμε λεπτούς βλαστούς από μια βελανιδιά σε μικρά κομμάτια και τους βράζουμε για είκοσι λεπτά (100 γραμμάρια ανά λίτρο) και φιλτράρουμε. Κάνουμε κομπρέσες 3 με 4 φορές την ημέρα.
  Προσθέστε μερικές σταγόνες αιθέριου ελαίου λεβάντας σε νερό, μέσα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού, και ψεκάστε το ηλιοκαμένο δέρμα.
  Όταν από τον καυτό ήλιο δημιουργηθούν φουσκάλες στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε πράσινο σαπούνι. Αυτό το τοποθετούμε πάνω στο σπυρί για πάρα πολλές ώρες. Βρέχομε ένα κομμάτι σαπούνι και το κολλάμε. Ύστερα τρίβομε το σημείο εκείνο με ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε ξύδι. Και τελευταία βάζομε λίγη αλοιφή κορτιζόνη.
● Το τσάι περιέχει στυπτικά που βοηθούν στη μείωση των εγκαυμάτων. Ακουμπήστε επάνω στο καμένο από τον ήλιο δέρμα παγωμένα και χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού και αφήστε τα για 20 λεπτά. Έτσι δεν θα δημιουργηθούν φουσκάλες και θα μαλακώσει το κάψιμο.
Κηραλοιφή για εγκαύματα, συγκάματα μικροεκδορές,
ανάπλαση δέρματος:
    3 κουταλιές της σούπας κερί μέλισσας
    5 κουταλιές της σούπας αγνό παρθένο ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο
    1 κουταλιά της σούπας λάδι καλέντουλας.
    3 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομηλιού
    3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
    3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γερανιού

Το τσάι περιέχει στυπτικά που βοηθούν στη μείωση των εγκαυμάτων. Ακουμπήστε επάνω στο καμένο από τον ήλιο δέρμα παγωμένα και χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού και αφήστε τα για 20 λεπτά. Έτσι δεν θα δημιουργηθούν φουσκάλες και θα μαλακώσει το κάψιμο.
10/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: