Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ V

Βαρυκοία

Στίβουμε φύλλο βρομοκαρυάς και τον χυμό του τον βάζουμε με βαμβάκι στα αφτιά.
Τηγανίζουμε τέσσερις κρόκους αβγών και το λάδι που θα βγάλουν το βάζουμε με βαμβάκι στα αφτιά
Βήχας
Μια κρίση βήχα και το ενοχλητικό γαργάλημα στο λαιμό μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα φυσικό σιρόπι που θα φτιάξετε στο σπίτι.
► Βάλτε ένα λεμόνι με τη φλούδα του (προσοχή: λεμόνι από τον κήπο μας όχι εισαγόμενο) σε ένα κατσαρόλι με λίγο νερό και αφήστε το να βράσει για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια, βγάλτε το, κόψτε το στη μέση και στύψτε το. Όσο είναι ακόμα ζεστό, διαλύστε στο χυμό του 3 κουταλιές μέλι, ανακατέψτε καλά και πιείτε το σε δύο δόσεις μέσα στην ημέρα. Το μέλι δρα ως μαλακτικό στο λαιμό και έτσι μαλακώνει το βήχα. O χυμός λεμονιού έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. O συνδυασμός και των δύο δημιουργεί ένα φυσικό, ήπιο αντιμικροβιακό διάλυμα, που θα ανακουφίσει το λαιμό σας (Πελοπόννησος).
1-2 πλάκες μαύρης σοκολάτας θα σας ανακουφίσουν. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ουσία θειοβρωμίνη της σοκολάτας είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του επίμονου βήχα
► Μέσα σ' ένα κιλό νερό βράζουμε 15 γραμμάρια φύλλα και άνθη δροσερά θυμαριού και πίνουμε ζεστό ένα φλιτζάνι την ημέρα ή και το βράδυ πριν τον ύπνο.
  Μέσα σ' ένα κιλό νερό  βράζουμε 15  γραμμάρια  άνθη του αμαράντου και πίνουμε ζεστά 2-3  φλιτζάνια τσαγιού  την ημέρα.
  Μέσα σ' ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30  γραμμάρια  δροσερές κορυφές του πεύκου και πίνουμε ζεστά 2-3  φλιτζάνια τσαγιού  την ημέρα ή και το βράδυ πριν από τον ύπνο.
  Μέσα σ' ένα κιλό νερό βράζουμε 35-40 γραμμάρια φύλλα καστανιάς δροσερά και πίνουμε ζεστά δύο φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα. 
  Μέσα σ' ένα κιλό νερό βράζουμε 25-30 γραμμάρια φύλλα και άνθη κυδωνιάς και πίνουμε ζεστά δύο φλυτζάνια τσαγιού τη μέρα.
  Βράζουμε καλά σκορπιδόχορτο και πίνουμε κάθε πρωί 1 φλιτζάνι (Κρήτη).
  Βράζουμε μισό κιλό δενδρομολόχα με λίγη ρίγανη και 1 κιλό ζάχαρη. Πίνουμε 3 κουταλιές την ημέρα.
► Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη ρίγανη και πίνουμε (Ήπειρος) .
► Χτυπάμε καλά 1 κρόκο αυγού, 1 κουτάλι μέλι, 1 κουτάλι ζάχαρη, λίγο βιτάμ, λίγο κακάο και τα ρίχνουμε σε καυτό γάλα. Το πίνουμε λίγο, λίγο.
► Ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι,  το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και το αφήνουμε σε ένα δοχείο με νερό όλη την νύχτα. Το πρωί μόλις ξυπνήσουμε πίνουμε το ζουμί αργά-αργά.
► 7 φύλλα δάφνης, 7 κουταλιές φαγητού ζάχαρη, 2 ποτήρια τσαγιού νερό. Βράζει να μείνει το μισό. Όταν κρυώσει το στραγγίζομε και πίνομε 4 φορές την ημέρα από μία κουταλιά. Τελευταία κουταλιά όταν κοιμηθούμε.
► Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένους σπόρους γλυκάνισου, και πίνουμε
  Παίρνουμε παλιά κεραμίδια, τα ζεσταίνουμε καλά , τα τυλίγουμε με ζεστά πανιά (μάλλινα) και τα τοποθετούμε στο στήθος, όταν έχουμε βήχα, βρογχίτιδα, πνευμονία. Το ίδιο γίνεται και με ζεστά πίτουρα. (Ήπειρος)
► Ο χυμός του μαρουλιού, όταν πίνεται σε μικρές δόσεις, ρίχνει τα φλέματα (Ήπειρος)
Αψινθίαν πήγαινον, ξυλοκέρατα βράσον ομού μετά ύδατος και πότισον τρεις πρωίας και ας τρώγη και το ήγλιμα (Πόντος).
► Τα ρεπάνια γιατρεύουν τον βήχα όταν τα τρώει κανείς μαζί με μέλι. Επίσης
και ο σπόρος τους καβουρδισμένος, αν τον φάει κανείς με μέλι πάει το
βήχα και τη δύσπνοια (Αγάπιος μοναχός).
►Βράζουμε ένα κουταλάκι ρίζες η σπόρους Αγγελικής, για κάθε φλιτζάνι νερό για 10-15 λεπτά, πίνουμε 1 φλιτζάνι 2 φορές την ημέρα και καλό είναι αυτό να γίνεται μετά το φαγητό.

                                                       

                                          
                                                                      Δάφνη


 Αν υποφέρετε από έναν ενοχλητικό βήχα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό μαλακτικό για το λαιμό που θα σας ανακουφίσει.
Κόψτε σε ροδέλες 3 πράσα και βάλτε τα να βράσουν καλά με λίγο νερό. Όταν μαλακώσουν, σουρώστε τα και αναμείξτε τα καλά με 2 κουταλιές μέλι μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Κάθε φορά που σας πιάνει κρίση βήχα, πίνετε μία κουταλιά από αυτό το φάρμακο. Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι και διαθέτει, όπως κι αυτά, πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες, χωρίς όμως να έχει τόσο έντονη γεύση και μυρωδιά. Το μέλι, γνωστό για τις αντιβιοτικές, μαλακτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες υπάρχει σε πολλά αντιβηχικά γιατροσόφια (Πελοπόννησος).
 Αν υποφέρετε από κρίσεις ξερού ή παραγωγικού βήχα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό γιατροσόφι με φρέσκα κρεμμυδάκια. Βάλτε στον αποχυμωτή ή στο μπλέντερ 5 χοντρά φρέσκα κρεμμυδάκια, σουρώστε τα και πιείτε μικρές γουλιές από το χυμό πολλές φορές μέσα στη μέρα. O χυμός αυτός δρα ως ένα αποτελεσματικό αποχρεμπτικό, ενώ ταυτόχρονα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
 Αν το παιδί σας βασανίζεται από ένα παραγωγικό βήχα, αλλά δυσκολεύεται να απαλλαγεί από τα φλέγματα, δώστε του να πιεί ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό από φρέσκο, ώριμο ανανά περίπου κάθε δύο ώρες. Το ένζυμο βρομελίνη, που περιέχει ο ανανάς, έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική δράση, η οποία βοηθάει στην καταπολέμηση τοπικών οιδημάτων.

Bουλωμένη μύτη
  Βράζετε σε μια κατσαρόλα φύλλα ευκάλυπτου ή μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο και το αφήνετε να βγάλει ατμό στο δωμάτιο που κοιμόσαστε.

  Όταν στεγνώσει η μύτη ρουφάμε αλατόνερο ή χρησιμοποιούμε φυσικό ορό.

  Εάν η μύτη είναι βουλωμένη από κρυολόγημα βάλτε τρία δόντια σκόρδο σε ένα μαντηλάκι και κοπανίστε τα ώσπου να λιώσουν. Αναπνέετε βαθειά πιέζοντας το μαντίλι.
Ένα πικάντικο φαγητό, όπως ένα πιάτο με καυτό κάρι, μπορεί να ανακουφίσει μια βουλωμένη μύτη ή ένα πονεμένο αυτί, σύμφωνα με τον δρα Π. Γκρίφινς άπό τη κλινική Blemish του Μάντσεστερ. Αυτό κάνει τη μύτη και τα μάτια να τρέχουν, αποβάλλοντας τη βλέννα.
Το σκόρδο επίσης βοηθά στην αποβολή της βλεννας, ενώ είναι επίσης γνωστό αντιικό, αντιβακτηριακό και αντιοξειδωτικό τρόφιμο.

                                    
 
Βουλωμένο αυτί
  Αν το αυτί σας βουίζει και δεν ακούτε καλά , ίσως το πρόβλημά να οφείλεται στη συγκέντρωση κηρήθρας στο εσωτερικό του. Για να απαλλαγείτε από την κηρήθρα βάλτε στο αυτί ένα κομμάτι βαμβάκι που θα έχετε μουλιάσει με 1/2 κουταλάκι ελαιόλαδο. Αφήστε το βαμβάκι όλη τη νύχτα και το πρωί ξεπλύνετε το εσωτερικό του αυτιού με χυμό λεμονιού. Ακολουθήστε τη θεραπεία για 4-5 μέρες και, αν το αυτί σας συνεχίσει να είναι βουλωμένο, κάντε του μια πλύση με χλιαρό νερό. Προσοχή  Δεν πρέπει να ακολουθήσετε αυτή την θεραπεία αν δεν είστε σίγουροι ότι το πρόβλημα οφείλεται στην κηρήθρα ή αν έχετε πάθει διάτρηση του τυμπάνου.
  Για να μη βουλώνουν τα αφτιά στα αεροπορικά ταξίδια, μπορείτε να μασάτε τσίχλα ή να πιπιλάτε καραμέλες. Άλλη λύση είναι το χασμουρητό.
  Αν τελικά τα αφτιά σας βουλώσουν στο αεροπλάνο, κλείστε τη μύτη με τα δάχτυλά σας, πάρτε μια ανάσα, στη συνέχεια κλείστε το στόμα και μετά «ωθήστε» δυνατά τον αέρα προς το πίσω μέρος της μύτης σας, χρησιμοποιώντας τούς μυς των μάγουλων και τού λαιμού, σαν να προσπαθείτε να «ξεφορτωθείτε» τα δάχτυλα που κλείνουν τη μύτη σας. Όταν το πετύχετε - ίσως όχι με την πρώτη - θα το καταλάβετε!
► Αν ακούτε παράξενους ήχους όπως βούισμα ή συριγμό, ακόμα κι όταν είστε σε πλήρως ηχομονωμένο περιβάλλον, μάλλον ανήκετε στο 15% των ενηλίκων στη χώρας μας που ταλαιπωρείται από βουητό στα αφτιά. Επειδή η διαταραχή μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη μαγνησίου, φρόντιστε να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με μεγαλύτερες ποσότητες του συγκεκριμένου μετάλλου. Μία από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου είναι το πασατέμπο, ενώ υπάρχει και στο σουσάμι, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα ωμά φιστίκια.

Βραχνάδα
► Aν ξυπνήσετε κάποιο πρωί με έντονη βραχνάδα, βάλτε δύο μήλα να βράσουν για αρκετή ώρα σε λίγο νερό, λιώστε τα, περάστε τον πολτό από ένα τουλουπάνι και φυλάξτε το ζουμί. Προσθέστε ζάχαρη και κάντε γαργάρες όσο περισσότερες φορές την ημέρα μπορείτε.
► Το βράχνιασμα και ο νυχτερινός βήχας μπορεί να υποχωρήσει και με μια πρόχειρη «κομπρέσα» με οινόπνευμα στον λαιμό. Γενικά όμως προσέχετε τις κομπρέσες με οινόπνευμα, γιατί ενοχοποιούνται για εγκεφαλικά επεισόδια. Επειδή δηλαδή το οινόπνευμα «σπάει» τα τριχοειδή αγγεία δημιουργεί μικρούς θρόμβους, οι οποίοι μετά ταξιδεύουν στο υπόλοιποι σώμα, στην καρδιά και στον εγκέφαλο.
► Πολύ αποτελεσματικό (αν το αντέχετε) είναι και το κρητικό ρακόμελο. Θα χρειαστείτε ένα ρακοπότηρο ρακί, μία κουταλιά μέλι και λίγη κανέλα. Ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά το ρακί με προσοχή να μην βράσει (αν ζεσταθεί πολύ και πιτσιλίσει υπάρχει κίνδυνος να αναφλεγεί το οινόπνευμά του). Απομακρύνετε από τη φωτιά και προσθέτετε ανακατεύοντας το μέλι και λίγη κανέλα. Πίνεται ζεστό και θεωρείται ιδανικό και για το κρυολόγημα (Κρήτη).
► Γαργάρες με φασκόμηλο. Ρίχνουμε 10 γρ. φύλλα φασκόμηλου σε ¼ λίτρου βραστό νερό. Αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε, ρίχνουμε μερικές σταγόνες ξίδι και κάνουμε γαργάρες 2 φορές τη μέρα (Ήπειρος, Πελοπόννησος).
► Το βρασμένο πράσο, όταν πίνεται μαζί με μέλι γιατρεύει τη βραχνάδα (Αγάπιος μοναχός)
 

                                                  Λιναρόσπορος

Βρογχίτιδα
Για να καλμάρετε τον ενοχλητικό ξερόβηχα που προκαλεί η χρόνια βρογχίτιδα, μπορείτε να φτιάξετε ένα αποτελεσματικό σιρόπι από υλικά που θα βρείτε στην κουζίνα σας.
► Ψιλοκόψτε ένα ξερό κρεμμύδι και δύο φύλλα άσπρου λάχανου, ανακατέψτε τα, πασπαλίστε τα με σκούρα ζάχαρη και αφήστε τα να μείνουν για 48 ώρες. Αν πίνετε 1-2 κουταλιές από το σιρόπι που φτιάξατε 3-4 φορές την ημέρα, ο βήχας σας θα υποχωρήσει.
► Βράστε λιναρόσπορο, αρμπαρόριζα και μήλα. Σουρώστε και πιείτε 1 νεροπότηρο μεσημέρι και βράδυ (Κρήτη).
► Ρίξτε δύο σκελίδες σκόρδο σε ένα φλιτζάνι κρύο γάλα και αφού πάρει βράση, αφήστε το για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Πιείτε το γάλα όσο είναι ακόμα ζεστό. Το σκόρδο έχει πολλά να προσφέρει στο αναπνευστικό σύστημα. Το αιθέριο έλαιό του έχει αποχρεμπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ οι θειικές ενώσεις που περιέχει επενεργούν απολυμαντικά στα πνευμόνια.
► Aν ξυπνήσετε κάποιο πρωί με έντονη βραχνάδα, βάλτε δύο μήλα να βράσουν για αρκετή ώρα σε λίγο νερό, λιώστε τα, περάστε τον πολτό από ένα τουλουπάνι και φυλάξτε το ζουμί. Προσθέστε ζάχαρη και κάντε γαργάρες όσο περισσότερες φορές την ημέρα μπορείτε.
  Παίρνουμε λιναρόσπορο. Ἀφοῦ τὸν φρεσκοαλέσωμεν, παίρνουμε ἐξ αὐτοῦ, ἕνα κουταλάκι τοῦ γλυκοῦ — κοφτό. Τὸ θέτομεν σὲ ἑνάμισυ φλυτζάνι νερὸ. Νά βράση 4—5 λεπτά. Ρίχνομε σάκχαρι κατ' ἀρέσκειαν καὶ τὸ πίνομε ζεστό. Καθαρίζει τοὺς βρόγχους καὶ ἀποβάλλει, κάτωθεν, ἄπαντα. Αὐτὸ νὰ γίνεται πρωί, μεσημέρι,βράδυ (μοναχός Παχώμιος Τσάκωνας).
► Βράζουμε ένα κουταλάκι ρίζες η σπόρους Αγγελικής,για κάθε φλιτζάνι νερό για 10-15 λεπτά, πίνουμε 1 φλιτζάνι 2 φορές την ημέρα και καλό είναι αυτό να γίνεται μετά το φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: