Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012

ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ


Ο κόσμος είναι επικίνδυνος όχι εξαιτίας αυτών που κάνουν το κακό, αλλά εξαιτίας αυτών που τους κοιτάζουν χωρίς να κάνουν τίποτα.
Albert Einstein

 

Το παρακάτω κείμενο κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο εδώ και κάμποσο καιρό. Είναι ένα κείμενο που με αγγίζει γιατί γεννήθηκα πολύ πριν το 1980, άρα σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, αφενός, λέει, μέσα από νοσταλγικές αναμνήσεις του παρελθόντος, μεγάλες αλήθειες για το σήμερα αφετέρου. Πολλά μπορεί να προσθέσει στο κείμενο κάποιος πάνω από τα  - ήντα μα θαρρώ δεν έχει και τόση σημασία. Αυτό που θέλει να πει το κείμενο το λέει με τον καλύτερο τρόπο.
Ας βάλει κάθε αναγνώστης τις δικές του αναμνήσεις μέσα και συγχρόνως ας σκεφτεί που, πως και γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε σήμερα.
Πέρα από άθλιες πολιτικές που είναι δεδομένες και πανθομολογούμενες, πέρα από την αγανάκτηση και την οργή, πέρα από την όποια τιμωρία των υπευθύνων, να δούμε και τις δικές μας ευθύνες σαν πολίτες που, λησμονώντας το μακρινό μας παρελθόν, πέσαμε στη λούμπα της ευκολίας, του «άρπα κόλλα», του «δεν βαριέσαι», «της μίζας και της αρπαχτής», του «κουμπάρου», του «μπάρμπα» και ενός οπαδικού κομματισμού που μας τύφλωνε τόσα χρόνια μέχρι που μας έβγαλε εντελώς τα μάτια και … ησυχάσαμε!
Έχουμε ξεχάσει το μακρινό μας παρελθόν και τώρα, με μια τόσο βίαιη προσαρμογή στην πραγματικότητα, καλό είναι να το ξαναθυμηθούμε. Όχι για να το μιμηθούμε, αυτό είναι αδύνατον, μα για να μας δώσει όπλα και εφόδια στο δύσκολο δρόμο που βαδίζουμε ήδη. Και θα είναι μακρύς ετούτος ο δρόμος…
Ας το βάλουμε καλά στο μυαλό μας. Για την οικονομική και κοινωνική μας υποχώρηση, δεν φταίνε μόνο οι πολιτικές που μας οδήγησαν ίσαμε εδώ. Φταίμε και εμείς ως κυρίαρχοι πολίτες που, για το λόγο του ο καθένας, τις ανεχτήκαμε και τις τροφοδοτήσαμε τόσα χρόνια.
Καιρός να το συνειδητοποιήσουμε. Καιρός να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Γιατί, ουδένα λάθος αναγνωρίζεται, μετά την απομάκρυνση από την κάλπη…
Γιατί το λάθος πληρώνεται, από ΟΛΟΥΣ δυστυχώς!

 

Είμαστε ακόμα ζωντανοί

(Για όσους γεννήθηκαν πριν το 1980)


H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε.
Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε... δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.
Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί…
 Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης».
Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και ...μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά…
Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.
Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση.. Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά.
Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους».
Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα.. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.
Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο.
Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα.
Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι..
Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους.. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν.
Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;
Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση.
Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι.. Τι φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ.. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P>
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.
Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί....

4/6/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: