Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ


Μια ημέρα μετά τις εκλογές, με νωπά ακόμη τα αποτελέσματα που έφεραν πρώτη τη Ν.Δ και δεύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά, δεν είναι εύκολες οι αναλύσεις.  Χρειάζεται προσεκτική μελέτη των αποτελεσμάτων και ανάγνωση «πίσω από τις γραμμές».

Θα αναφερθώ πολύ γενικά στα αποτελέσματα και επιφυλάσσομαι.

Τα δίπολα που ανεπτύχθησαν προεκλογικώς, μνημόνιο – αντιμνημόνιο, φόβος – ελπίδα, αριστερά – δεξιά, ευρώ – δραχμή, μέσα – έξω (από την Ευρωζώνη), έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τελική, και πέρα από την επιθυμία του ίσως, επιλογή του λαού.

Οι συμμαχίες, ιερές ή ανίερες και η περισυλλογή «σκουπιδιών», εκ μέρους της Ν.Δ, τη βοήθησαν μεν την φαλκιδεύουν δε. Μια «Πύρρειος νίκη» που κοντοπρόθεσμα της δίδει ανάσα. Φοβούμαι πως σύντομα θα φανούν οι αγιάτρευτες πληγές της, που θα μολύνουν δυστυχώς και το λαό!

Η ευρωλαγνεία της και η υπακοή της στις προσταγές των ισχυρών από τη μια και οι λεονταρισμοί της για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου (18 σημεία) από την άλλη, δεν ταιριάζουν. Ήδη λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τη βεβαιότητα για την πρωτιά της, ο κ. Σόιμπλε και οι γερμανοί της έστειλαν τελεσίγραφο. Ισχύουν τα συμφωνηθέντα. «Καθίστε στα αυγά σας» πάει να πει, μην κάνετε ότι κουνιέστε, γιατί…

«Μαύρα μας κ’ λούρια» κατά τους Λευκαδίτες!

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής τούτων των εκλογών. Κατάφερε, μέσα από συμπληγάδες, όχι μόνο να βγει αλώβητος μα να γράψει ιστορία στην Ευρώπη, σαν το πρώτο, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, κόμμα που μέσα σε δυο μήνες υπερπενταπλασίασε το ποσοστό του!

Έχοντας να αντιμετωπίσει τους πάντες και τα πάντα, λες και είναι πολιτικά ανάδελφο κόμμα, έχοντας να αντιπαλέψει με τα θηρία της Ευρώπης και όχι μόνο, βαλλόμενος από παντού στο εσωτερικό και το εξωτερικό, άντεξε! Κράτησε όχι μόνο το ποσοστό του Μαΐου μα, αυξάνοντάς το σημαντικά, διεκδίκησε και την πρωτιά.

Θυμούμαι πολλές εκλογικές αναμετρήσεις. Πάρα πολλές. Έχω συμμετάσχει ενεργά στις περισσότερες. Είναι η πρώτη φορά που μη «κυβερνητικό» κόμμα είχε να αντιμετωπίσει όλα τα άλλα κόμματα! Είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα πολεμήθηκε από δεξιά και από αριστερά και μάλιστα για εντελώς αντίθετα πράγματα. Από τη μια κατηγορούνταν για υπακοή και από την άλλη για ανταρσία. Από τη μια για «ευρωλαγνεία» και από την άλλη για έξοδο από την Ευρώπη και το ευρώ! Παράκρουση!

Τα ΜΜΕ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, και οι  πληρωμένοι κονδυλοφόροι τον υπονόμευσαν όσο μπορούσαν. Βομβάρδισαν τον κόσμο με ανακρίβειες, στα τηλεοπτικά πλατό δεν άφηναν ομιλητή του να ολοκληρώσει τη σκέψη του, έκαναν την τρίχα τριχιά, ανέλυαν αρνητικά κάθε πρόταση, έστησαν εκπομπές τρόμου, έκοβαν και έραβαν δηλώσεις στελεχών για να τα υπονομεύσουν, εξομοίωσαν τον Τσίπρα με τον Βελζεβούλ …

Μόνο για το … προπατορικό αμάρτημα δεν τον κατηγόρησαν!

Μέχρι και μεσημβρινά χαζοπρογράμματα της μόδας και του κουτσομπολιού, με μεγάλη θεαματικότητα όμως, μετετράπησαν σε προγράμματα «πολιτικής ανάλυσης», τρομάρα μας, για να παρασύρουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν ισχυρίζομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε όλα σωστά. Μακριά από εμένα τέτοιοι δογματισμοί. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν είχε λάθη και ασάφειες. Όμως για δέστε. Ένα κόμμα του 5% φτάνει ξαφνικά στο 17% και γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση. Είχε ένα πρόγραμμα 400 σελίδων από το 2009, αρκετά λεπτομερές είναι αλήθεια, που ήθελε επικαιροποίηση. Ένας αγώνας δρόμου πάει να πει με βάση τα στοιχεία του κράτους στα οποία απέκτησε, ενώ δεν είχε, πρόσβαση και βεβαίως με βάση τα νέα «μνημονιακά» δεδομένα που προέκυψαν. Θαρρείτε πως είναι εύκολο όλα τα στελέχη να προλάβουν να μάθουν και να εμπεδώσουν τις νέες επικαιροποιημένες θέσεις; Θαρρείτε πως όλα τα στελέχη, του όποιου κόμματος, έχουν την ίδια δυνατότητα μετάδοσης απόψεων και θέσεων;

Έχετε αλήθεια προσέξει τι γένεται με τις θέσεις των στελεχών των άλλων κομμάτων; Έχει ασχοληθεί κανείς μικρός ή μεγάλος, πληρωμένος ή απλήρωτος δημοσιογράφος; Θέλετε να ασχοληθείτε έστω και ελάχιστα, τώρα που δεν υπάρχει προεκλογική περίοδος, για να καταλάβετε το … χάος;

 

 

 

Το ΠΑΣΟΚ βρήκε προεξοχή και σταμάτησε (προσωρινά;) την κατρακύλα του στο γκρεμνό. Ο πάτος είναι κοντά, ο ανήφορος απότομος και δύσκολος. Οι καταστροφικές επιλογές του για τον λαό και τον τόπο φοβούμαι πως θα συνεχιστούν, ελέω πιθανής συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ, οπότε…

Η προσπάθεια της ηγεσίας του για κυβέρνηση οικουμενική και με τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δεν είναι προβοκατόρικη, χρήζει ψυχιατρικής ερμηνείας!

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ άρχισαν να ξεφουσκώνουν. Πιέστηκαν πολύ, τους τέθηκαν διλήμματα, είναι φρέσκοι άρα ευάλωτοι, ο πρώην χώρος τους διεκδικούσε την πρωτιά, ήταν φυσικό να χάσουν αν και δήλωναν πατριώτες και αντιμνημονιακοί. Το αντιμνημονιακό το κάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ από αριστερά, το πατριωτικό το υπερκάλυψαν οι χρυσαυγίτες από δεξιά, άρα;

Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ κράτησε τα, έτσι και αλλιώς απαράδεκτα, ποσοστά της. Δυστυχώς θα πρέπει να συνηθίσουμε στη θέα της και στην ιδέα της. Ποιοι την εκκόλαψαν είναι γνωστοί. Γιατί δεν αυτοκτονούν ομαδικώς είναι απορίας άξιον. Παίζει πάνω στον φόβο και στον πόνο του κόσμου, αντικαθιστά κρατικές υπηρεσίες, είναι «κολέας» κατά πως λένε όλοι της αστυνομίας. Ζήτω το κράτος!

Η ΔΗΜ.ΑΡ, του Φώτη Κουβέλη, πατά σε δυο βάρκες και, αν και κράτησε τα ποσοστά της, κινδυνεύει. Ήταν και είναι αποφασισμένος ο αρχηγός της να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με όποιο κόμμα πάρει την πρωτιά και, προφανώς, «βγαίνουν τα κουκιά». Με βάση ποιο πρόγραμμα αλήθεια θα συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ; Επαναδιαπραγμάτευσης; Με βάση ποια θα συγκυβερνούσε με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ακύρωσης; Και με το Θεό και με το διάβολο; Γίνεται; Δεν γίνεται!

Το Κ.Κ.Ε πήρε θαρρώ το χαμηλότερο ποσοστό του μετά τη μεταπολίτευση. Λυπηρό που ένα τόσο ιστορικό κόμμα, με προσφορές και αγώνες υποχώρησε τόσο. Λυπηρό που κάποιες επιλογές της ηγετικής του ομάδας, θεωρητικά σωστές ή λάθος δεν έχει σημασία, δεν ευθυγραμμίζονται με την εποχή μας, δεν απαντούν στις απαιτήσεις των καιρών. Λυπηρό που, ακόμη και στην ανακοίνωση μετά το αποτέλεσμα, «εχθρός» παρέμεινε ο ΣΥΡΙΖΑ!

Τα μικρά κόμματα έχασαν ότι είχαν και δεν είχαν. Ένα μήνα πριν 18% των ψηφοφόρων δεν είχαν έκφραση στο κοινοβούλιο. Χθες μόλις το 5,5% με ότι αυτό συνεπάγεται.

Η Αποχή έφτασε πάνω από το 37%! Έπαιξε το ρόλο της στο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό σημάδι, σε τόσο κρίσιμες στιγμές του τόπου, ο μισός σχεδόν πληθυσμός να μη συμμετέχει στη διαμόρφωση του μέλλοντός του.

Στη Λευκάδα η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε αρκετά. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ,του έδωσε πρωτιές στα μικρά νησιά, στην ορεινή Λευκάδα και όχι μόνο, μα δεν ήταν εύκολο να κερδηθεί η έδρα, σε αντίθεση με όλα τα Ιόνια. Δεν πειράζει, να είναι καλά ο κόσμος και την άλλη φορά, από διαφορετική αφετηρία πια, θα διεκδικηθεί με μεγαλύτερες πιθανότητες.

Να έχει κουράγιο ο κόσμος γιατί τα δύσκολα είναι, δυστυχώς, μπροστά μας…

 

18/6/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: