Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010

Ο ί κ α δ ε

Χρίσματα

Η διοικητική διαίρεση του νησιού αλλάζει με τον νέο νόμο για την αυτοδιοίκηση. Δύο δήμοι αντί για έξι. Ο δήμος Λευκάδας και ο δήμος Μεγανησίου. Πάει να πει ο νέος δήμος της Λευκάδας ξεκινά από την πόλη και καταλήγει στον Καστό!
Είναι φυσικό σε ένα τέτοιο δήμο και με δεδομένη την κατάργηση της νομαρχίας, πολλοί «μουστερήδες», από τα δύο μεγάλα κόμματα, να τρέξουν για να καταλάβουν τη θέση του δημάρχου. Προβάλουν διαθεσιμότητες, παρουσιάζονται ως σωτήρες του τόπου (λες και δεν έχει ο καθένας την «ιστορία» του), επιζητούν το πολυπόθητο «χρίσμα» (αλήθεια τι αστεία λέξη και τι ντροπή για τη δημοκρατία) με κάθε μέσον, αγκαλιάζουν αρχηγούς που δεν στήριξαν στο πρόσφατο παρελθόν, τρέχουν να κλείσουν υποψηφίους χωρίς να έχουν ακόμη ανακοινώσει υποψηφιότητα ή χωρίς να έχουν το χρίσμα, αναζητούν συμμαχίες στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης και του κόμματος και όλα αυτά φαντάζομαι όχι για να μας σώσουν …
Κάποιοι διαβλέποντας πως δεν έχουν πιθανότητες για χρίσμα, αυτονομήθηκαν νωρίς και τράβηξαν το δικό τους δρόμο. Μόνο που μια τέτοια αυτονόμηση, το χρόνο που έγινε, γεννά αμφιβολίες (δικαίως ή αδίκως) για τους πραγματικούς στόχους και σκοπούς… Η «αυτονομία» άλλωστε, για να γίνει πιστευτή, προϋποθέτει αντιδράσεις και ενέργειες του παρελθόντος που τείνουν προς τα εκεί, κάτι που δεν ήταν ορατό, δια γυμνού οφθαλμού τουλάχιστον.
Κάποιοι άλλοι (έτσι ακούγεται) μπαίνουν μπροστά, θέτοντας εαυτούς στη διάθεση του κόμματος, ως αδιάβλητοι και τα ρέστα, για να υποχωρήσουν μετά τις εκλογές, προς όφελος άλλων που δεν είναι και τόσο αρεστοί …
Το χρίσμα βεβαίως θα το δώσει ο αρχηγός. Οι δημοσκοπήσεις που παραγγέλλονται και διενεργούνται, οι εκλογές στις νομαρχιακές επιτροπές των μεγάλων κομμάτων (ή κωμάτων) πολύ λίγη σημασία έχουν. Είναι επίφαση δημοκρατίας που καταστρέφει την έννοια της δημοκρατίας! Είναι αστειότητα την οποία δυστυχώς υποστηρίζουν τα μέλη των νομαρχιακών αυτών επιτροπών, παίζοντας το ρόλο εν τέλει του Χατζηαβάτη, πάει να πει σκύβω για να φάω τη σφαλιάρα μου…
Γιατί αν η βάση ενός κόμματος, που θέλει να λέγεται δημοκρατικό, δεν έχει λόγο και αποφασιστική αρμοδιότητα στα του τόπου της, αν η νομαρχιακή της επιτροπή είναι διακοσμητική, αν δεν έχει ρόλο, γιατί άραγε να υπάρχει!

Σε κάθε περίπτωση το λόγο έχουν οι πολίτες. Θεωρώ μόνο πως κάποιοι κάνουν ένα τραγικό λάθος. Απογοητευμένοι από το παρελθόν, αποστασιοποιούνται και απέχουν θαρρώντας πως έτσι εκδικούνται τα μεγάλα κόμματα.
Ισχυρίζομαι το αντίθετο και είμαι βέβαιος πως έχω δίκιο.
Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες, ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ, από όποιο μετερίζι κρίνει ο καθένας ότι θα αντιπαλέψει τη λαίλαπα, στην οποία μας οδήγησαν οι λεγόμενοι «μεγάλοι» (στο στομάχι, μάλλον)! Η αποχή τους στηρίζει, είναι αυτονόητο. Απέχουν οι σκεπτόμενοι, όχι τα πρόβατα που μαντρώνονται εύκολα…

Ύδρευση


Μήνες τώρα ένας αγωγός νερού έχει σπάσει στους Τσουκαλάδες, στα Καμίνια συγκεκριμένα. Παρά τις οχλήσεις των κατοίκων στην περιοχή, η βλάβη δεν έχει αποκατασταθεί έως σήμερα. Κάποιες «αστείες» προσπάθειες αποκατάστασης, όπως είναι φυσικό, δεν είχαν αποτέλεσμα. Τα «ψευτομπαλώματα» έτσι κι αλλιώς πάντα έχουν τον χαρακτήρα του εντελώς προσωρινού. Αντί να αλλάξουν τη σωλήνα, προσπαθούν να την διορθώσουν με όποιο τρόπο, χωρίς αποτέλεσμα, σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή.
Χάνονται ή χάθηκαν εκατοντάδες κυβικά νερού, την ώρα που πολλά χωριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα ύδρευσης. Χάθηκαν και εξακολουθούν να χάνονται εκατοντάδες κυβικά νερού, την ώρα που και οι πέτρες γνωρίζουν πως αυτό το πολύτιμο αγαθό παρουσιάζει έλλειψη και πως η διαχείρισή του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε διοικητικής Αρχής, σε όποια βαθμίδα και αν βρίσκεται!
Θα μου πείτε αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τους αιρετούς μας στο δήμο της Λευκάδας και ιδιαιτέρως αυτών του Συνδέσμου Ύδρευσης.
● Οι παράνομες συνδέσεις στο δήμο «πάνε σύννεφο» κατά τα κοινώς λεγόμενα. Στο κέντρο της πόλης και ιδιαιτέρως στις παρυφές της, η νόμιμη σύνδεση, κατά πως λέγεται, δεν είναι της μόδας!
● Επώνυμες καταγγελίες για παράνομες συνδέσεις, δεν διερευνώνται!
● Κάτοχοι νόμιμων συνδέσεων δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους, απλούστατα γιατί δεν τους στέλνονται λογαριασμοί.
● Δεν υπάρχει στο δήμο της Λευκάδας υδρομετρητής, πάει να πει άνθρωπος που να μετρά τις ενδείξεις των ρολογιών. Οι λογαριασμοί στέλνονται «κουτουρού»!
● Το γραφείο ύδρευσης του δήμου της Λευκάδας δουλεύει με δύο υπαλλήλους STAGE, τι να πρωτοκάνουν τα παιδιά.
Την ίδια ώρα η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα, γιατί έχει λαμβάνειν, καταστρέφοντας με τις συνεχείς διακοπές ένα κοινωφελές έργο, ως μη όφειλε…Μύλος!
Την ίδια ώρα ο αγωγός από τον Αη Γιώργη είναι «σουρωτήρι» και θέλει αντικατάσταση.
Την ίδια ώρα πολλά χωριά, όπως το Φτερνό π.χ., έχουν δεν έχουν νερό το μισό χρόνο, προς δόξαν της αποτελεσματικότητας και της προνοητικότητας των κ.κ.α(να)ρμοδίων!

Βιολογικός Αγίου Νικήτα

Χάλασε πάλι ο Βιολογικός του Αγίου Νικήτα και τα απόβλητα πέφτουν ατόφια στη θάλασσα. Ουδεμία έκπληξη για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ».
Στην προσπάθεια αποκατάσταση της βλάβης κανένας από το δήμο της Λευκάδας δεν εμφανίστηκε, ζέστη που να τρέχουν οι άνθρωποι… Ο Δρακονταειδής πήγε μόνο, αυτόν ήξεραν αυτόν φώναξαν οι καταστηματάρχες από τον Άγιο Νικήτα για τη βλάβη! Να σχολιάσω περαιτέρω; Θαρρώ δεν χρειάζεται…

Parking

Είναι γνωστό το πρόβλημα στάθμευσης των αυτοκινήτων που υπάρχει στην πόλη. Είναι γνωστή και η αθλιότητα του, υποτίθεται, parking της Ανατολικής παραλίας. Έχω βαρεθεί είναι αλήθεια να αναφέρομαι στο πρόβλημα. Έχω βαρεθεί να απευθύνομαι σε «ώτα μη ακουόντων».
Ω! του θαύματος, ένα νέο Parking κατασκευάστηκε, δίπλα στον καινούριο δρόμο μπροστά από τη μαρίνα. Ένας χώρος στάθμευσης που δεν θα είναι δωρεάν, ο «τσάμπας» πέθανε στη σύγχρονη εποχή, δυστυχώς…
Όμως, τι δικαιοσύνη είναι αυτή των κ. αρμοδίων;
Γιατί το κόστος, είτε για δεκαπέντε ώρες είτε για μισή ώρα, να είναι το ίδιο;
Γιατί η μπίλια της ταρίφας «έκατσε» στα τέσσερα ευρώ;
Γιατί οι πολίτες τούτης της πόλης και οι επισκέπτες να έχουν τον ίδιο τιμοκατάλογο;
Θεωρώ τεράστιο λάθος αυτή την επιλογή και καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι να την αλλάξουν γρήγορα. Έτσι ή αλλιώς ελάχιστοι παρκάρουν στο χώρο. Άδειο σχεδόν τον βλέπω από τότε που άνοιξε.
Γιατί να πληρώσει κάποιος, αφού διπλοπαρκάρει ή παρκάρει σε περιοχή που απαγορεύεται και κανείς δεν τον γράφει;
Γιατί να πληρώσει κάποιος αφού, ακόμη και αν τον γράψουν, θα βρει τρόπο να σβήσει την κλήση;
Μια λύση είναι η προμήθεια αυτόματου μηχανήματος, που θα καταγράφει την είσοδο και την έξοδο και θα χρεώνει, με λογική τιμή, αναλόγως. Οι κάτοικοι τούτης της πόλης που θα παρκάρουν σε τακτική βάση, ας έχουν μια μηνιαία κάρτα με μειωμένη τιμή ασφαλώς.
Την ίδια ώρα ας αστυνομεύεται καλύτερα η περιοχή από τα διπλοτριπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα, το χάλι μας σε αυτό δεν έχει όριο.

Parking

Αφού αναφέρομαι σε parking. Κοντά ένα εκατομμύριο ευρώ μας κόστισε ο χώρος στάθμευσης απέναντι από το ΚΤΕΛ. Κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ! Θα τρελαθώ Παναγία μου, που θα έλεγε και ο Λαζόπουλος… Αυτό λέγεται ΞεΦλΟΥΔΙσμα!
Μα καλά. Με πολύτιμα μέταλλα έστρωσαν το πάτωμα; Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να κοστολογήσει ένα υπαίθριο Parking, ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ευρώ; Ποια επιτροπή αποφάσισε το έργο, με τι επίβλεψη υλοποιήθηκε, γιατί παραλήφθηκε εν τέλει;
Τι «γλέντια» στήνονται πίσω από τις πλάτες των δημοτών; Τι δαπάνη σε καιρούς λιτότητας είναι αυτή και γιατί έγινε; Τι είδους «εξυπηρέτηση» παίχτηκε στο χώρο και γιατί είχε προτεραιότητα η κατασκευή του, όταν γύρω τριγύρω τα προβλήματα βοούν και οι κάτοικοι αναστενάζουν;
Ένα εκατομμύριο ευρώ, για να είναι πάντα σχεδόν άδειο.
Ένα εκατομμύριο ευρώ, για να παρκάρουν τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ !
Ένα εκατομμύριο ευρώ, για να στήνουν τα τσαντίρια τους οι Ρομά!
Ένα εκατομμύριο ευρώ, για να παρκάρουν στους δρόμους της παραλίας τα εκδρομικά πούλμαν, αντί για εκεί.
Ένα εκατομμύριο ευρώ, για να παρκάρουν τα μεγάλα φορτηγά υποτίθεται. Έλα όμως που παρκάρουν στους δρόμους, απέναντι από τα σχολεία και στον άθλιο χώρο απέναντι από το Τελωνείο, χωρίς κανείς να ενοχλήσει τους οδηγούς τους!

Έχω ρωτήσει πολλές φορές για το έργο από τούτη τη στήλη αλλά κανένας αρμόδιος, της προηγούμενης δημοτικής αρχής που υλοποίησε το έργο ή της σημερινής που το παρέλαβε, εδέησε να απαντήσει. Γιατί άλλωστε; Πλειοψηφία έχουν, ότι θέλουν κάνουν…
Γιατί άλλωστε; Άμα ζητάς το λόγο για κάτι, σε κατηγορούν ως εχθρό του δήμου και και του λαού και ως φερέφωνο των αντιπάλων… Τόσο αστείοι είναι!

Το ψωμί, ψωμάκι


Έμαθα, από εντελώς αρμόδιο άτομο, πως το κόστος των πρώτων υλών για την παραγωγή του ψωμιού μειώθηκε από πέρυσι κατά 40% περίπου.
Η αξία του ψωμιού δεν έχει μειωθεί βεβαίως, ίσα – ίσα, με την αύξηση του Φ.Π.Α, κάποιοι θα προσπαθήσουν να αυξήσουν την τιμή του.
Στις ημέρες που ζούμε, ο ατομικισμός και η κερδοσκοπία προκαλούν. Ο κόσμος αναστενάζει κάτω από τη μπότα της τρόικα, κάτω από μια οικονομική δικτατορία που αποφασίζει και διατάσσει, που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και στέλνει τους φτωχούς στο χείλος του τάφου, που στο όνομα της λαμογιάς τιμωρεί τα θύματα και ενισχύει ή καλύπτει τα λαμόγια.
Θαρρώ μια καλή κίνηση από τους αρτοποιούς του νησιού θα ήταν μια, συμβολική έστω, μείωση της τιμής του ψωμιού. Για να μη βάλουμε τα μαθηματικά κάτω και τις ζυγαριές… Στο κάτω της γραφής είναι το βασικότερο είδος διατροφής, αγοράζεται κάθε ημέρα και μια μείωση της τιμής του θα ανακουφίσει τους μη έχοντες, έστω και ψυχολογικά.


Να ξοδεύουμε στο νησί μας


Δεν είμαι τοπικιστής, άλλωστε από την Κρήτη είμαι… Θεωρώ όμως πως τούτο τον καιρό, με αυτή την κρίση, καλό θα είναι να αγοράζουμε από το νησί μας, να ξοδεύουμε στον τόπο μας, να ενισχύουμε καταστηματάρχες του τόπου που κινδυνεύουν με λουκέτο, δυστυχώς, λόγω της κρίσης.
Από την άλλη, καλό θα είναι οι καταστηματάρχες και όλοι οι επιτηδευματίες, να βάλουν νερό στο κρασί τους και να μην κερδοσκοπούν. Είναι πρόκληση τούτο τον καιρό να βλέπεις κάποιες τιμές να μη μειώνονται.
Είναι πρόκληση ο καφές να έχει φτάσει στα ύψη, μιλάμε για κέρδος πάνω από 500%.
Είναι πρόκληση να θέλεις να φας κάπου και να σου κάνουν λογαριασμό με το … κεφάλι, είκοσι ευρώ πάνω - κάτω.
Είναι πρόκληση να ξέρεις πως ένα δωμάτιο πληρώνεται από μια εταιρία 20 - 25 ευρώ και εμείς ζητάμε από το φουκαρά, που θα μας το ζητήσει, πάνω από εκατό! Γιατί ρε παιδιά. Για να βρω φτηνό δωμάτιο στην Ελλάδα πρέπει να το κλείσω μέσω… Φρανκφούρτης: Τρελό δεν είναι;

6/7/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: