Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΧΕΙΜΩΝΑΣ «ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ».

Ανθρωπιά και φιλότιμο

Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα, τραγουδούσε κάποτε ο Σαββόπουλος. Χειμώνας. Κρύο, βροχή και λάσπη εκεί γύρω από τα σκουπίδια. Φοβάσαι να περάσεις. Κι όμως! Εκεί, μέσα στη βρώμα και τη δυσωδία, μέσα στο βούρκο και στο σωρό των σκουπιδιών, έχουμε παραπετάξει κάποιους ανθρώπους να κάνουν παρέα με τη μιζέρια τους και τα ποντίκια. Εκεί ο, Θεοφοβούμενος, οικολόγος και αριστερός (πρώην ή και νυν) δήμαρχος μας, επέλεξε να τους αφήσει να κάνουν το νοικοκυριό τους. Εκεί η Εκκλησία μας δεν φτάνει, χάνει το δρόμο της, αλλόθρησκοι γαρ! Εκεί η κοινωνία μας τους δέχεται, ως άλλη Σπιναλόγκα, να ζήσουν για να μην της χαλάσει, με τη όποια γειτνίαση, τη νιρβάνα της πολυθρόνας και του αναμένου τζακιού.

Εκεί, όχι στη λάσπη φυσικά, ευυπόληπτοι, ηλικιωμένοι, «κύριοι» της κοινωνικής μας ζωής, περιτριγυρίζουν τις, ανήλικες έως παιδούλες, γυφτοπούλες για να αποκομίσουν, έναντι μιας σοκολάτας ή ενός ευτελούς νομίσματος, τι; Δεν φτάνει το μυαλό μου συγχωρήστε με.

Εκεί κάποια παιδιά, ενός κατώτερου Θεού προφανώς, παίζουν και περπατούν ξυπόλητα και κουρελιασμένα. Εκεί ενδημεί η ηπατίτιδα και οι όποιες άλλες ασθένειες. Εκεί έχουμε παραπετάξει όλοι την ανθρωπιά και το φιλότιμό μας.
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ στο τζάκι σας κύριοι και κυρίες! Και μη δακρύζετε όταν βλέπετε την κακομοιριά και τη φτώχεια, μέσα από την πολυτελή ΤV σας. Η υποκρισία έχει και αυτή ένα όριο!

Επιτέλους!


Ύστερα από χρόνια ο, δίπλα από τον δρόμο, χώρος του Κάστρου καθαρίζεται. Το βαλτοτόπι δίνει τη θέση του σε ροή νερού, σε καθαρό περίγυρο, σε ανάδειξη της περιοχής. Μπράβο στους αρμοδίους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στο Λιμενικό Ταμείο. Ελπίζω να προχωρήσουν και στην ανάδειξη και αξιοποίηση, παρά τις δυσκολίες, όλου του πέριξ του Κάστρου χώρου μέχρι τη Φώσα. Ξέρω ότι σκοντάφτουν σε υπηρεσιακές βραχυκυκλώσεις, στην εδαφολογική διαμόρφωση της περιοχής και σε άλλα μα κάθε αρχή και δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση με λίγα χρήματα έχουν ένα όμορφο αποτέλεσμα και αυτό είναι που μετράει. Θυμίζω πως όταν το, απέναντι από το Κάστρο, δασάκι καθαρίστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, άλλαξε με μιας το τοπίο στην περιοχή. Το ότι έχει εγκαταλειφθεί από τη νέα Δημοτική αρχή είναι κάτι που δεν εξηγείται σε δυο γραμμές, γιατί είναι θέμα αντίληψης και πολιτισμού. Ελπίζω και εύχομαι κάτι να κάνουν.
Κάποτε θαρρώ πως πρέπει να πάρουν προτεραιότητα, στα σχέδια των αρμοδίων, τα αυτονόητα. Γιατί είναι αυτά που, κυρίως, δίνουν ποιότητα στη ζωή μας.


Η κομματική ταυτότητα


Η αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας, με την αρωγή και της μισής μείζονος αντιπολίτευσης, προκάλεσε κλυδωνισμούς στην τελευταία. Έμαθα ότι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Η κοινωνία στο προσκήνιο», που δεν ψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας, κλήθηκαν σε κομματική απολογία που στόχο και σκοπό είχε να τους «τραβήξει το αυτί», μέχρις ξεριζώματος λένε οι κακές γλώσσες.
«… Και εμείς έχουμε κομματική ταυτότητα. Τις αφήσαμε όμως προ διετίας στο σπίτι μας και αγωνιζόμαστε από την αντιπολίτευση με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών μας. Είμαστε απέναντι από κάθε μορφή λαϊκισμού, μακριά από τις σειρήνες της εξουσιομανίας…»

Αυτά, μεταξύ άλλων, γράφει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η κοινωνία στο προσκήνιο» κος Κώστας Βλάχος, σε απάντησή του που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο.
Αναρωτιέμαι καλόπιστα. Αφού οι κομματικές ταυτότητες έμειναν σπίτι γιατί διώκονται κομματικά, ή έγινε απόπειρα δίωξης τους, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης που δεν ψήφισαν την αύξηση των τελών;
Δικαίωμα τους, θα μου πείτε. Σύμφωνοι. Οι μεγαλοστομίες όμως τι χρειάζονται και σε ποιους απευθύνονται;

Τα του Καίσαρος…

Αφού αναφέρομαι στη μείζονα αντιπολίτευση, να υπενθυμίσω κάτι που τους έχει διαφύγει. Τις προάλλες «εν χορδαίς και οργάνοις» παρουσίασαν μια «πρωτοποριακή» πρόταση τους για υπογείωση των κάδων των απορριμμάτων. Σωστή, σωστότατη, η πρόταση. Συμφωνώ και επαυξάνω. Θέλω απλώς να τους θυμίσω πως δεν είναι δική τους. Αν έχουν αμφιβολία ας ρίξουν μια ματιά στη σελίδα 9 του προγράμματος της Δημοτικής Κίνησης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ». Εκεί, για πρώτη φορά, παρουσιάζεται η πρόταση, για πιλοτικό πρόγραμμα υπογείωσης των κάδων.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια πρόταση την οποία οι αρμόδιοι πρέπει να μελετήσουν με τη δέουσα προσοχή και να την προωθήσουν.

Off - side

Πλησιάζει το τέλος του χρόνου και, κατά τις εντολές της Ε. Ε., μας τελειώνουν οι χωματερές και η ασυδοσία με την ρίψη των απορριμμάτων. Από το νέο έτος τα πρόστιμα θα πέφτουν βροχή πάνω στα κεφάλια μας. Σε ό,τι μας αφορά είμαστε οff – side. Εκεί στο Σύνδεσμο Καθαριότητας παριστάνουν τα χελωνονινζάκια, όλο λεονταρισμούς, μόνο που είναι απελπιστικά αργοί και αδύναμοι. Θα τελειώσει η θητεία τους και θα περιμένουν ακόμη κάποιες μελέτες.
Η καυτή πατάτα των απορριμμάτων, χρόνια τώρα, αλλάζει χέρια δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων και η μια αναβολή διαδέχεται την άλλη. Τώρα θα κληθεί ο λαός να πληρώσει τα χρηματικά πρόστιμα της ανικανότητας όλων. Και λέω τα χρηματικά, γιατί τόσα χρόνια πληρώνουμε με την υγεία μας την αναισθησία και την αδιαφορία τους.
Μπαζώνουμε με σκουπίδια τις ακτές και τα βουνά μας, τρώμε προϊόντα φορτωμένα, κατά πάσα πιθανότητα, διοξίνες και φουράνια, μολύνουμε το περιβάλλον, καταστρέφουμε το οικοσύστημα, υποδαυλίζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Τώρα ήρθε η ώρα να τους πληρώσουμε και με χρήμα. Μικρό το κακό. Γιατί το μεγαλύτερο κακό είναι ότι παραμένουμε κοιμισμένοι και δεν είναι ορατή, στο άμεσο μέλλον, η αφύπνισή μας.

Είδες η ΔΕΗ;


Τα τελευταία πολλά χρόνια η ΔΕΗ, με τους χρυσοπληρωμένους μάνατζερ, το μόνο που ξέρει να ζητά είναι αύξηση των λογαριασμών ρεύματος. Το πετρέλαιο από τα 150 δολάρια το βαρέλι έπεσε στα 60 μα η αύξηση του ρεύματος είναι εκ των ουκ άνευ. Αφού λοιπόν η ΔΕΗ ζητά από τους πολίτες ολοένα και περισσότερα, γιατί από τη μεριά της δεν εκπληρώνει τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στην κοινωνία;
- Είναι ή δεν είναι υποχρεωμένη να υπογειώσει το δίκτυό της;
- Απαγορεύεται ή όχι οι κολώνες της να απέχουν λιγότερο από ένα μέτρο από τα σπίτια; (Στην παλιά πόλη δεν έπρεπε να υπάρχουν οι περισσότερες κολώνες)!
- Δημιουργούν ή όχι οι πυλώνες υψηλής τάσης προβλήματα υγείας (και όχι μόνο) στους κατοίκους που τους έχουν κοντά τους; (Στους Καρυώτες, στην Κατούνα, στους Σφακιώτες την Καρυά, στην Εγκλουβή, στα Χορτάτα, στο Δράγανο και στο Αθάνι θα έπρεπε να υπάρχουν ήδη επιδημιολογικές μελέτες από την ΔΕΗ ή τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για τον κίνδυνο από τους πυλώνες).
- Είναι υπεύθυνοι ή όχι για ένα σημαντικό μέρος των πυρκαγιών του καλοκαιριού στα δάση;
Θαρρώ την έχουμε παραχαϊδέψει ή κάνω λάθος; Θαρρώ πως η λύση είναι ένα ισχυρό κίνημα πολιτών που θα διεκδικεί και θα προστατεύει. Ένα κίνημα πολιτών που, με κάθε μέσον, θα τους αναγκάσει να μη λειτουργούν σε βάρος της υγείας των δημοτών. Γιατί αν περιμένουμε από τα μονοπώλια, τους κερδοσκόπους και τους πάτρωνες τους…

Σχέδιο σε απόσυρση


Πολλά θα διαβάσετε τούτες τις ημέρες για το, επιστραφέν «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν», σχέδιο Λυγιάς – Καρυωτών. Δεν θα αναφερθώ διεξοδικά, λίγες παρατηρήσεις μόνο.
- Όταν το Φλεβάρη όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι ψήφιζαν το σχέδιο, το έκαναν, οι της αντιπολίτευσης κυρίως, γιατί είχαν τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου και της μελετήτριας κας Παπαδάτου πως δεν θα επιστραφεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Διαβεβαιώσεις που είχαν να κάνουν με «άκρες», «γνωστούς» και δεν ξέρω τι άλλο. Το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε ούτε το δήμαρχο ούτε τη μελετήτρια. Με διαβεβαιώσεις και λόγια δεν προχωράς. Με νόμους και χαρτιά κάνεις τη δουλειά σου. Υπάρχουν ευθύνες και που πρέπει να αποδοθούν;
- Είναι ή δεν είναι περίεργο και έπρεπε να μας έχει «ψυλλιάσει» το γεγονός ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο ψήφισε το εντελώς αντίθετο από το Δημοτικό; Γιατί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν εισακούστηκαν, ή, εν πάσει περιπτώσει,δεν ερευνήθηκαν, οι αιτιάσεις του Νομάρχη , του Αντινομάρχη και Νομαρχιακών συμβούλων που παραβρέθηκαν και πορευτήκαμε με διαβεβαιώσεις;
- Ο κόσμος θέλει λύση στο πρόβλημά του. Με χωριστές συγκεντρώσεις δημάρχου και νομάρχη, με συνεντεύξεις τύπου και χαρτιά που αποδεικνύουν ή όχι την ευθύνη κάποιων, με αναθέματα, επίρριψη ευθυνών και άλλα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Ας κάτσουν όλοι οι αρμόδιοι σε ένα τραπέζι, επιτέλους, και συνετά, ας προσπαθήσουν να τρέξουν το θέμα από κοινού. Ας το προχωρήσουν ταχύτατα και αργότερα, εδώ θα είμαστε για τις ευθύνες και τα σχετικά.

25/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: