Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008

Η τυφλή βία, δεν έχει τυφλά αίτια

Σήμερα θα αναμασήσω δημοσιεύματα εφημερίδων, χωρίς να κάνω κανένα σχόλιο. Έτσι κι αλλιώς τα συμπεράσματα προκύπτουν άρα τα σχόλια περιττεύουν… (Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου).Ένας διαδηλωτής που συγκρούεται με τα ΜΑΤ (ή σπάει τράπεζες) φοράει κουκούλα για προφανείς λόγους: για να μην «ταυτοποιηθεί» και υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Οι κουκουλοφόροι της φωτογραφίας, αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., ποια ακριβώς «αποστολή» είχαν; Το ερώτημα απευθύνεται προσωπικά στον πολιτικό τους προϊστάμενο κ. Παυλόπουλο, που, εκτός από υπουργός Εσωτερικών, τυγχάνει και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου. Προς διευκόλυνσή του διευκρινίζουμε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στα Χαυτεία το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ο Ιός ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2008

Η τυφλή βία δεν έχει τυφλά αίτια.

Με αυτόν ακριβώς τον τίτλο δημοσιεύτηκε πριν τρία χρόνια άρθρο στο Ριζοσπάστη, με αφορμή την εξέγερση των μεταναστών στη Γαλλία.
« Δε χρειάζεται να ζήσω ούτε εγώ ούτε κάποιος άλλος σε προάστιο, ούτε χρειάζεται να έχω υψηλές σπουδές για να αντιληφθώ ότι οτιδήποτε και οποιοσδήποτε έγιναν στόχος όσων συμμετείχαν στις ταραχές, εκπροσωπούν το κράτος. Ένα κράτος που αρνείται να δει κατάμουτρα το πρόβλημα και που συνεχίζει να μην αποδέχεται τις ευθύνες του...
… Ακόμη και αν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι ούτε τα κατάλληλα, ούτε τα δίκαια, ακόμη και έτσι, είναι τα μόνα μέσα που διαθέτουν αυτοί οι άνθρωποι για να ακουστούν. Τα χιλιάδες πυρπολημένα αυτοκίνητα και η ολική απώλεια του κύρους της πολιτικής, συμβολίζουν κάτι πολύ περισσότερο από απλές εκρήξεις τυφλής βίας...Όταν επικαλείστε την ανάγκη επιστροφής στις δημοκρατικές αξίες, μην ξεχνάτε ότι για να σεβαστεί κανείς κάτι, θα πρέπει πρώτα να τον σεβαστούν και αυτόν... Και υπάρχουν πλείστα παραδείγματα, εδώ και πολλά χρόνια, ότι αυτό δε συμβαίνει...».
Ριζοσπάστης 2 Δεκέμβρη του 2005

Ο αγώνας είναι ταξικός και όχι φυλετικός ή θρησκευτικός

Ανακοίνωση για τον ξεσηκωμό των εργατικών συνοικιών της Γαλλίας

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Γαλλία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που οδήγησαν στην εξέγερση των εργατικών συνοικιών - γκέτο της Γαλλίας αποκαλύπτουν πως πίσω από το λεγόμενο "ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος", που υμνούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, βασιλεύει η απίστευτη αθλιότητα και η καταπίεση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας! Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της ΕΕ! Ο ξεσηκωμός φανερώνει πως οι κεντροδεξιές και οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες και συνένοχες. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και ειδικά τους εργάτες και εργάτριες, τους νέους και τις νέες οικονομικούς μετανάστες να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από όσα συμβαίνουν στη Γαλλία. Να απορρίψουν την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της,…
… Προκαλεί η γαλλική κυβέρνηση και όσοι μιλούν για συμμορίες, στηρίζοντας την προπαγάνδα τους αποκλειστικά στις μορφές που παίρνει ο αγώνας και υποβαθμίζοντας ή κρύβοντας τις αιτίες και το περιεχόμενό του, την απόγνωση που νιώθουν οι εξεγερμένοι.
Το ΚΚΕ εκφράζει την ολόθερμη συμπαράστασή του στους σύγχρονους "Αθλίους" του Παρισιού και όλης της Γαλλίας. Καλεί το λαό να εκδηλώσει μαζικά την αλληλεγγύη του στους ξεσηκωμένους προλετάριους των "γκέτο"».


ΠΑΜΕ: Αλληλεγγύη στους «καταφρονεμένους»

«Οι προκλητικά "καταφρονεμένοι" από το γαλλικό κράτος εξεγέρθηκαν και διαμαρτύρονται με μορφές που μυρίζουν απόγνωση, θυμό και αυθορμητισμό…

…Όταν ο άνθρωπος πεινάει δε λογαριάζει τίποτα! Άρα οι θιασώτες του καπιταλιστικού συστήματος, που προσπαθούν με επιδερμικές αναλύσεις και ανούσιες εμβαθύνσεις να καναλιζάρουν τις συνειδήσεις των λαϊκών στρωμάτων, δε θα καταφέρουν να κρύψουν την αλήθεια.
Μια αλήθεια που υπογραμμίζει την ορθότητα των θέσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για συμπόρευση και ταύτιση συμφερόντων ανάμεσα στους Έλληνες εργαζόμενους και στους οικονομικούς μετανάστες. Γιατί είμαστε τμήματα της ίδιας τάξης.
Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους εξεγερμένους του Παρισιού, απαιτούμε να σταματήσει η χρήση κρατικής βίας από τη γαλλική κυβέρνηση. Καλούμε ταυτόχρονα τα συνδικάτα της χώρας μας να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τους οικονομικούς μετανάστες, να διεκδικούν ανυποχώρητα τα δικαιώματά τους και να τους μπολιάζουν με τον αγώνα μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης».

Οι «γκλοπιές»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων, βλέποντας μπροστά στην κάλπη μαξιλάρια ή καρέκλες».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ομπρέλα κάθε λογής κουκουλοφόρων».
«Αν θα συνεργαζόμασταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μας προπηλάκιζε ο λαός».
«Ο ΣΥΝ κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το ΠΑΣΟΚ, έχει ίδιες θέσεις με τον πρόεδρο του ΣΕΒ».
Αλέκα Παπαρήγα

«Όλες τις μέρες βλέπουμε να διαδηλώνουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ οι κουκουλοφόροι. Προσφέρει κάλυψη και προστασία σε αυτό τον μηχανισμό. Δεν αποκλείουμε να καλύπτει ανθρώπους κοινού ποινικού δικαίου».
Γιάννης Γκιόκας (βουλευτής Κ.Κ.Ε.)

ΑΝΥΠΑΚΟΗ, ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
Τελευταία συνθήματα του Κ.Κ.Ε.

Οι «μολότοφ»

«Είναι θλιβερό οι ακραίοι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που κατευθύνουν αυτή την επιχείρηση, να βρίσκουν συμπαραστάτες στο ΚΚΕ. Αναφέρομαι, βεβαίως, στο παραλήρημα της κ. Παπαρήγα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου».
«Τα κόμματα δεν είναι αλύγιστα κλαδιά. Η αλλαγή των συσχετισμών μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην Αριστερά».
«Η κ. Παπαρήγα δεν ξέρω τι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή, αλλά διάλεξε να στηρίξει την προπαγάνδα την Ακροδεξιάς».
Αλέξης Τσίπρας

«Αυτά που ακούστηκαν δυστυχώς από την κυρία Παπαρήγα είναι απόψεις που ακούγονται από τα στελέχη της Ν.Δ. στην επίθεσή τους ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».
Α. Αλαβάνος

«Η κ. Παπαρήγα έκανε κάτι που νομίζω ότι θα ντροπιάσει έναν κόσμο του ΚΚΕ. Δεν δείχνεις σε στιγμές μάχης τον διπλανό σου, δείχνεις τον απέναντι.
Γ. Δραγασάκης


Οι «υποστηρικτές»

Υπάρχουν (στην Αριστερά) πολιτικές δυνάμεις που δείχνουν σοβαρότητα και υπάρχουν και δυνάμεις που «χαϊδεύουν αυτιά», όπως άκουσα κάποιον να λέει.
Γ. Καρατζαφέρης

Πες μου ποιος σε παινεύει, για να σου πω τι λάθος έκανες.
ΛένινΓιατί ανέβαλε την επίσκεψή του ο Τσίπρας στη Λευκάδα;

Η απάντηση στο σκίτσο που ακολουθεί. (Είναι του Γ. Καλαϊτζή από την Ελευθεροτυπία).
16/12/2008

ΚΑΛΑ και ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε ΟΛΟΥΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: