Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

« Η κατάσταση που παρουσιάζει η πόλη μας σε ότι αφορά στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της είναι επιεικώς απαράδεκτη. Πέρα από τις ζημιές εξ αιτίας των σεισμών, οι οποίες δεν πρέπει με τίποτα να εκληφθούν ως δικαιολογίες από τους αρμοδίους, τα πάντα σχεδόν παρουσιάζουν προβλήματα. Από την ποιότητα των δρόμων, την ύδρευση, την αποχέτευση, την καθαριότητα, το φωτισμό, ίσαμε τα μικρά και καθημερινά τα οποία δεν χρειάζεται να αναφέρω εδώ. Οι αμαρτίες του παρελθόντος είναι αναμφισβήτητα πολλές, σίγουρα στον καταμερισμό των ευθυνών η νεόκοπη δημοτική αρχή έχει τις λιγότερες λόγω χρόνου θητείας, δεν είναι όμως απαραίτητο να διατηρηθούν ή να πολλαπλασιαστούν.
Οι πολίτες τούτου του δήμου έχουν δικαίωμα να κυκλοφορούν με ασφάλεια στην πόλη τους, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Τα άτομα με κινητικές ανάγκες, οι πάσχοντες και οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, πρέπει να τυγχάνουν της μέριμνας της πολιτείας και των κατά τόπους αρχών, προκειμένου να διευκολύνεται η ζωή τους, στον τόπο που ζουν και κινούνται.
Στην πόλη μας τα παραπάνω είναι «ψιλά γράμματα». Εδώ τα πάντα λειτουργούν για την εξυπηρέτηση κάποιων επιτηδευματιών είτε στα πλαίσια προσωπικών διευκολύνσεων είτε από την αδιαφορία των αρμοδίων αρχών για τους πολλούς είτε γιατί κάποια πενιχρά έσοδα αποτελούν μια πρώτης τάξεως δικαιολογία.
Ρωτώ ευθέως τους αρμοδίους και δεν περιμένω απάντηση. Υπάρχει πεζοδρόμιο στη Λευκάδα; Υπάρχει πεζόδρομος; Ναι θα απαντήσουν, κάτι υπάρχει.
Τι σημαίνει λοιπόν πεζοδρόμιο και τι πεζόδρομος; Φαντάζομαι δεν χρειάζεται φιλόλογος για να ετυμολογήσει τις λέξεις.
Ποιο πεζοδρόμιο και ποιος πεζόδρομος χρησιμοποιείται από τους πεζούς;
Σε ποιο πεζοδρόμιο μπορεί να κινηθεί ένας ανάπηρος, μια γυναίκα με το καροτσάκι του παιδιού της, ένας ηλικιωμένος, ο οποιοσδήποτε τέλος πάντων;
Τα όποια πεζοδρόμια της πόλης μας έχουν γίνει θερμοκήπια ανθρώπων ή πραγμάτων. Αυτές οι απαράδεκτες τέντες από νάιλον που μεγαλώνουν αυθαίρετα το χώρο των καταστημάτων στερούν από τους πολίτες τα πεζοδρόμια, που για αυτούς φτιάχτηκαν, και προσφέρουν στην πόλη μια αντιαισθητική όψη.
Τα αυτοκίνητα από έλλειψη χώρων στάθμευσης στενεύουν διπλοπαρκαρισμένα τους ήδη στενούς δρόμους, με αποτέλεσμα οι πολίτες να κινούνται καταμεσής του δρόμου διατρέχοντας ανά πάσα στιγμή κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα.
Ο δήμος θα αντιτείνει κάποιος έχει έσοδα από τον φόρο παρεπιδημούντων, χρειάζεται έσοδα άρα καλά κάνει και νοικιάζει τα πεζοδρόμια. Ωραία λογική ! Νεοφιλελεύθερη που ούτε ο νεοφιλελευθερισμός φαντάζομαι την ασπάζεται. Και τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη, στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η, γιατί τα εισπράττει από τους πολίτες; Για το φωτισμό που δεν έχουν; Για τους δρόμους που έχουν το κακό τους το χάλι; Για τα πεζοδρόμια που, όσα υπάρχουν, έχουν καταληφθεί; Για τους ανύπαρκτους πεζοδρόμους; ΓΙΑΤΙ ;
Αν τα τέλη λοιπόν είναι ανταποδοτικά ας πληρώσουμε όλοι οι πολίτες, στις προσφορές της δημοτικής μας αρχής, τα χρήματα που μας αντιστοιχούν. ΜΗΔΕΝ. Ας ζητήσουμε πίσω και αυτά που πληρώσαμε τόσα χρόνια χωρίς ανταποδοτικότητα και ας παραπέμψουμε τους αρμοδίους προκειμένου να «ρεφάρουν» σε αυτούς που καταλαμβάνουν (πληρώνοντας ή χάριν ρουσφετιού) ό,τι μας ανήκει και το στερούμαστε χρόνια. Τα πεζοδρόμια. Τους δρόμους. Την αξιοπρέπειά μας εν τέλει.
Οκτώβρης 2003 »


Πάνε πέντε χρόνια από τη δημοσίευση του παραπάνω άρθρου. Το διαβάζω, το ξαναδιαβάζω και διαπιστώνω πως παραμένει όσο ποτέ, επίκαιρο. Το επαναφέρω και το συμπληρώνω.

Κατειλημμένοι δρόμοι

Για την οδό Σικελιανού έγραφα την προηγούμενη εβδομάδα. Θα οριοθετήσουν, λένε, σαν πεζοδρόμιο το τμήμα του δρόμου από τις κατασκευές μέχρι την κίτρινη γραμμή! Αστείο και να το σκέφτεσαι. Δεν είναι λειτουργικό, δεν είναι βολικό, δεν υπάρχει περίπτωση να υλοποιηθεί. (Μου θυμίζει τα μπλε ανθρωπάκια του προηγούμενου δημάρχου, στην οδό Γολέμη, που, ζωγραφισμένα στο δρόμο, έκαναν το … πεζοδρόμιο! Σβήστηκαν γρήγορα, φαντάζομαι μόνα τους, γιατί δεν άντεχαν τις ρόδες των αυτοκινήτων και την … ξεφτίλα! Απορώ πως ο ιθύνων νους δεν πήρε βραβείο ευρεσιτεχνίας τότε !)
Η υπεκφυγή σε όλο της το μεγαλείο. Το βόλεμα των πάντων μέχρις νεοτέρας. Η πλήρης υποταγή, από την πλειοψηφία και την μείζονα αντιπολίτευση, στους καταστηματάρχες και η παντελής έλλειψη σεβασμού στους πεζούς. Η πρόταση της κίνησης ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ, οριοθετούσε, τουλάχιστον, διακριτό και μόνιμο πεζοδρόμιο προς τη θάλασσα! Απευθύνθηκε όμως σε «ώτα μη ακουόντων». Άλλωστε σε αυτό το δρόμο, όπως και σε όλους τους παραλιακούς, κουμάντο κάνουν προς την πόλη ο δήμος, προς τη θάλασσα το Λιμενικό Ταμείο και στη μέση όποιος προλάβει!
Το πεζοδρόμιο της οδού Γολέμη, στην δεξιά, όπως ανεβαίνουμε προς Άγιο Μηνά, πλευρά, είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ. Είναι στην κυριολεξία φυτεμένο με τις κλειστές πέργκολες κάθε καταστήματος, με ασήμαντες εξαιρέσεις. Στην αριστερή πλευρά προς τη θάλασσα, αν και αρκετά μεγάλο, είναι ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΚΑΤΕΙΛΗΜΜΕΝΟ από τα τραπεζάκια και τις καρέκλες. Χώρος διακριτός για τους πεζούς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Μάλιστα το χειμώνα οι βάσεις από τις ομπρέλες παραμένουν, παλούκια καταμεσής του πεζοδρομίου, λες και το πεζοδρόμιο είναι ιδιοκτησία του κάθε καταστηματάρχη και την οριοθετεί. Αλήθεια γιατί τόσα χρόνια ΚΑΝΕΝΑΣ αρμόδιος δεν διέταξε να αφαιρούνται το χειμώνα τούτες οι βάσεις;
Το αριστερό πεζοδρόμιο της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, από την Εμπορική ίσαμε την Πανάγου, είναι ιδιοκτησίες διαφόρων οι οποίοι μας κάνουν τη χάρη και μας αφήνουν και περνάμε. Οικόπεδό τους δηλαδή και ο δήμος βολεύεται από τις όποιες παραχωρήσεις για να μην κατασκευάσει πεζοδρόμιο, μην και στενέψει ο δρόμος. Στο δεξιό πεζοδρόμιο, από Καρούσου Τζαβαλά μέχρι Άγιο Μηνά, υπάρχουν από γλάστρες και καρέκλες μέχρι σκαλοπάτια οικοδομής που φύτρωσαν σε ένα σημείο και χώρισαν το πεζοδρόμο στη μέση, κανείς δεν ξέρει με ποιο σπόρο! Τόσο τυφλοί είναι επιτέλους οι αρμόδιοι στον τόπο μας; Η 8ης Μεραρχίας, η Βαλαωρίτη, η Πεφανερωμένης, η Αναπαύσεως, η Ξενοφώντα Γρηγόρη και οι υπόλοιποι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, δεν διαθέτουν καν πεζοδρόμιο, εκτός αν θεωρείται πεζοδρόμιο η μια πλάκα των 30 ή 40 εκατοστών, που και αυτή είναι συνήθως κατειλημμένη !
Σε ό,τι αφορά στον «πεζόδρομο» της Ι. Μελά μόνο πεζόδρομος δεν είναι, ιδιαίτερα τις προμεσημβρινές ώρες.

Προβλήματα καθημερινότητας

Ας πάμε και σε άλλα θέματα και ας μιλήσουμε για:
Καθαριότητα: Οι «λαμπεροί» κάδοι απορριμμάτων μαρτυρούν από μόνοι τους την πικρή αλήθεια.
Parking: Ο χώρος δίπλα στον ΟΤΕ και ο χώρος πέριξ και εντός του μελλοντικού διοικητηρίου, κραυγάζουν απελπισμένοι!
Δημοτικό ηλεκτροφωτισμό: Αστείο.
Ύδρευση: Η Κατούνα, οι Τσουκαλάδες, το Καλαμίτσι και άλλοι οικισμοί, θα σας διηγηθούν τα βάσανά τους.
► …
Ατέλειωτες επιτυχίες


Δεν θέλω με τα παραπάνω να μηδενίσω το έργο της δημοτικής μας αρχής.
Δεν θα τα κατάφερνα άλλωστε, όση μαστοριά και αν έβαζα, γιατί οι επιτυχίες της διαδέχονται η μία την άλλη. Από τις Γαλάζιες Σημαίες στις παραλίες, μέχρι την τέλεια λειτουργία του Βιολογικού στον Άγιο Νικήτα. Από το πάθος που δείχνει για την επιτυχία της Ανακύκλωσης και την γρήγορη ανεύρεση ΧΥΤΥ, μέχρι την αστραφτερή καθαριότητα της Αμμόγλωσσας και το τερατώδες μεγάλωμά της. Από τους «αγώνες» της στο θέμα των κοινωνικών δομών, μέχρι την «υποστήριξή» της σε ομάδες και σχήματα του Πνευματικού Κέντρου και στη νεολαία. Από τις «χάρες» σε επιχειρηματίες - επενδυτές, μέχρι το ενδιαφέρον για τη δημοτική περιουσία. Από την «απέραντη» αμμουδιά του Αϊ Γιάννη, μέχρι την «αξιοποίηση» των ιχθυοτροφείων και τον έλεγχο υγιεινής των αλιευμάτων τους.
Από, από …


Το ότι απέτυχε να μαζέψει πολλές υπογραφές, ξέρετε γιατί, δεν αμαυρώνει το έργο της! Έχει το δικαίωμα κάπου να μην τα πάει καλά. Δεν πολυασχολήθηκε άλλωστε…

Αντιδράσεις

Θαρρώ πως όλα τα παραπάνω κατατείνουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Πρέπει, ως πολίτες, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Πρέπει να αρχίσουμε να αντιδρούμε. Πρέπει, πέρα από τα ψιλοβολέματα και τα μικροσυμφέροντα, να δούμε «πέρα από τη μύτη μας», το αύριο που θα μας τσακίσει όλους. Επαναφέρω λοιπόν, αυτούσια, την πρόταση που έκανα και πριν πέντε χρόνια και σας καλώ να τη σκεφτούμε σοβαρά. Τρόποι για την υλοποίησή της υπάρχουν και άλλωστε είναι γνωστοί παλαιόθεν.
«Αν τα τέλη λοιπόν είναι ανταποδοτικά, ας πληρώσουμε όλοι οι πολίτες, στις προσφορές της δημοτικής μας αρχής, τα χρήματα που μας αντιστοιχούν. ΜΗΔΕΝ. Ας ζητήσουμε πίσω και αυτά που πληρώσαμε τόσα χρόνια χωρίς ανταποδοτικότητα και ας παραπέμψουμε τους αρμοδίους προκειμένου να «ρεφάρουν» σε αυτούς που καταλαμβάνουν (πληρώνοντας ή χάριν ρουσφετιού) ό,τι μας ανήκει και το στερούμαστε χρόνια. Τα πεζοδρόμια. Τους δρόμους. Την αξιοπρέπειά μας εν τέλει.»
18/7/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: