Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

Γ Ο Ν Α Τ Ι Σ Μ Α

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας της 9/7/2008, για το πρόβλημα της παραλιακής οδού Άγγελου Σικελιανού δείχνει αν μη τι άλλο το πόσο άτολμη και αναποτελεσματική είναι η δημοτική μας αρχή.
Στο δίλημμα τι να υποστηρίξει, τους δέκα με είκοσι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο δρόμο αυτό ή τους χιλιάδες πολίτες και επισκέπτες της Λευκάδας, διάλεξε το πρώτο.
Είναι γνωστό το πρόβλημα του δρόμου αυτού και της ευρύτερης περιοχής, χρόνια τώρα. Δεν υπάρχει χώρος να κυκλοφορήσουν οι πολίτες, δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, δεν υπάρχει πρόσβαση στο λιμανάκι για τους ψαράδες, κοντολογίς έχουμε μια κατάληψη από τους επαγγελματίες στο όνομα του κέρδους. Το ίδιο συμβαίνει σε όλους τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης, το θέμα μας είναι όμως σήμερα η Σικελιανού γιατί είναι στην είσοδο της πόλης και ο πλέον πολυσύχναστος δρόμος της.
Αντιγράφω (αποσπάσματα) από την ιστοσελίδα της δημοτικής Κίνησης ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ (oloigiatilefkada.gr) (Οι τίτλοι δικοί μου).

Η αρχική εισήγηση

« Η Δημοτική Αρχή, δια του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Κόγκα, εισηγήθηκε τις εξής προτάσεις:
▼ Να αφαιρεθούν από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, όλες οι κατασκευές που αναφέρονται στα έγγραφα της υγειονομικής υπηρεσίας (παραπετάσματα, δάπεδα, σκεπές, κ.λ.π.)
▼ Να αντικατασταθούν σύμφωνα με σχέδιο του Δήμου, εγκεκριμένο από την Πολεοδομία και την Ε.Π.Α.Ε., με δαπάνη των καταστηματαρχών.
▼ Να τοποθετηθούν οι παραπάνω κατασκευές, σε απόσταση ενός μέτρου από τη σημερινή τοποθέτηση, ώστε η απόσταση αυτή με την απόσταση μέχρι την κίτρινη γραμμή, να αποτελεί χώρο στον οποίο δεν θα υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα, αλλά θα λειτουργεί σαν πεζοδρόμιο.
▼ Ο χρόνος υλοποίησης των παραπάνω, να είναι μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου, για λόγους ευνόητους και αυτονόητους, που αφορούν στη διευκόλυνση των επαγγελματιών ενόψει της τουριστικής περιόδου.
▼ Τα παραπάνω, δεν αφορούν μόνο τους επαγγελματίες της οδού Αγγ. Σικελιανού, αλλά εφαρμόζονται ανάλογα όπου συντρέχουν παρόμοιες καταστάσεις, που ρυθμίζονται από νόμους και αποφάσεις του Δ.Σ..

Η πρόταση των επαγγελματιών

Οι επαγγελματίες με τη σειρά τους, έκαναν τις δικές τους προτάσεις.
Για το μείζον θέμα της ασφαλούς πρόσβασης και μετακίνησης των πεζών, πρότειναν, ως πεζοδρόμιο να καθοριστεί τμήμα πλάτους ενός μέτρου, που θα οριοθετείτε, από τα ξύλινα πατάρια των καταστημάτων και προς τον άξονα του δρόμου, μέχρι δηλαδή τη σημερινή κίτρινη γραμμή.

Η πρόταση της δημοτικής κίνησης ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

1. Οι επαγγελματίες, εκμισθώνουν από το Δήμο το χώρο του πεζοδρομίου μπροστά από τα καταστήματά τους, ο οποίος σήμερα καλύπτεται από τις υπάρχουσες κατασκευές τους.
2. Οι υπάρχουσες κατασκευές (πέργκολες) διαμορφώνονται, με στόχο τη βελτίωση της αισθητική τους, σύμφωνα με συγκεκριμένα σχέδια που θα αποφασιστούν από το Δήμο, σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες, αν αυτό γίνει δυνατόν. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε υλοποιείται η όποια απόφαση του Δήμου.
3. Οι υπάρχουσες σταθερές υάλινες ή πλαστικές κατασκευές, αντικαθίστανται με πτυσσόμενους (στυλ φυσαρμόνικας) υαλοπίνακες.
4. Επιτρέπεται η τοποθέτηση ξύλινων παταριών, για λόγους που αναφέρονται αναλυτικά στο υπόμνημα των καταστηματαρχών.
5. Για να ξεπεραστούν διαδικαστικά, νομικά ή άλλα προβλήματα, να εξεταστεί η δυνατότητα, ώστε η άδεια για τις κατασκευές αυτές στους κοινόχρηστους χώρους, να εξασφαλιστεί από το Δήμο, σε συνεννόηση με τους επαγγελματίες και βεβαίως τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες (Πολεοδομία, ΕΠΑΕ, κ.λ.π.). Είναι αυτονόητο, ότι το κόστος κατασκευής, επιβαρύνει τους επαγγελματίες.
6. Σε συνεννόηση με το Λιμενικό Ταμείο (λόγω αρμοδιότητας), ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΖΩΝΗ ΠΕΖΩΝ πλάτους 2,50 μέτρων, επί του πεζοδρομίου που βρίσκεται από τη μεριά της θάλασσας, σε όλο του το μήκος (από τη γέφυρα μέχρι το Δημαρχείο), η οποία είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, από τραπεζοκαθίσματα ή οτιδήποτε άλλο.
Σημειωτέον, ότι το υπάρχον πεζοδρόμιο προς τη μεριά της θάλασσας, έχει πλάτος 3,10 μέτρα.
Στο παραπάνω όριο των 2,50 μ., τοποθετείται χαμηλό κάγκελο (ή οποιοσδήποτε άλλος τύπος διαχωριστικού συμφωνηθεί), όχι συνεχές, αλλά με προσβάσεις. Η συγκεκριμένη ζώνη, χρησιμοποιείται μόνον από τους πεζούς και τα μόνα αντικείμενα που επιτρέπεται να υπάρχουν, είναι παγκάκια (ήδη υπάρχουν μερικά), εφ’ όσον αποφασιστεί.
Έτσι, επιτυγχάνεται απολύτως ο στόχος, για την ασφαλή, πρόσβαση και μετακίνηση των πολιτών και ταυτόχρονα, δεν αναιρείται η κοινή χρήση του πεζοδρομίου , όπως ο νόμος ορίζει.
7. Συνεχίζει να ισχύει για την Αγγ. Σικελιανού, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, το μέτρο διακοπής της κυκλοφορίας και μετατροπής της σε πεζόδρομο, μετά τις 8.00 μ.μ. ως εξής: Για το χρονικό διάστημα, από 15 ης Ιουνίου έως 30 ης Ιουνίου και, από 1ης Σεπτεμβρίου έως 15ης Σεπτεμβρίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Για το χρονικό διάστημα, από 1ης Ιουλίου μέχρι 31ης Αυγούστου, καθημερινά.
8. Οριοθετείται ΑΥΣΤΗΡΑ, ζώνη πλάτους 1,60 μ., η οποία δημιουργείται από το προαναφερθέν διαχωριστικό και προς το δρόμο, για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων από τους επαγγελματίες.
9. Επιτρέπεται, για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουλίου μέχρι 31ης Αυγούστου, η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, σε ζώνη πλάτους 1,00 μ. μπροστά από τα καταστήματα.
Τα καταστήματα, που καταλαμβάνουν μεγαλύτερο πλάτος πεζοδρομίου από τα υπόλοιπα (λόγω οικοδομικής γραμμής), δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.
10. Απαγορεύεται, έξω από όλα τα ανωτέρω καταστήματα, η στάθμευση οποιουδήποτε οχήματος, ή η τοποθέτηση κάθε αντικειμένου, που παρεμποδίζει τη κυκλοφορία, όπως αυτοκίνητα, μηχανάκια, γλάστρες, κ.λ.π..
11. Η υλοποίηση όλων των παραπάνω, εκτός των κατασκευών να αρχίσει την 1η Οκτωβρίου 2008. Οι ενέργειες για τη λύση των διαδικαστικών ζητημάτων, αρχίζουν αμέσως. Σε ότι αφορά τις διαμορφώσεις και μετατροπές των κατασκευών, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Σε κάθε περίπτωση, με την έναρξη της καλοκαιρινής σαιζόν του 2009, οι πάντες
(Δήμος, επαγγελματίες, πολίτες), οφείλουν να λειτουργούν με τους προαναφερθέντες κανόνες.

12. Κάθε άλλη απόφαση προηγούμενων Δημοτικών Συμβουλίων, που αναφέρεται στο παραπάνω θέμα, παύει να ισχύει…

… Η παράταξη του Κ. Βλάχου, με την πρότασή της, ουσιαστικά υποστήριξε την άποψη των καταστηματαρχών.
Να μην αλλάξει δηλαδή τίποτα στην περιοχή.

Η τελική πρόταση του δημάρχου

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος, έβγαλε «λαγό από το καπέλο του».
Έκανε πίσω και από την αρχική πρότασή του και πρότεινε, αντί για ένα μέτρο, να μεταφερθούν 44 εκατοστά προς τα μέσα οι κατασκευές και μαζί με το 1.26 μ. που είναι η απόσταση από τις σημερινές κατασκευές, μέχρι την κίτρινη γραμμή, (σύνολο 1.70 μ.) να αποτελεί χώρο διάβασης των πεζών.
Ουσιαστικά, πρότεινε να μείνει η κατάσταση ως έχει.
Στη ψηφοφορία που ακολούθησε, η πρόταση του κ. Δημάρχου έλαβε οκτώ (8) ψήφους.
Η πρόταση του κ. Βλάχου τρείς (3)
Η πρόταση της Κίνησής μας δύο (2). Απουσίαζε ο δημοτικός μας σύμβουλος κ. Γρηγόρης.
Δυο (2) δημοτικοί σύμβουλοι, απείχαν της ψηφοφορίας (η κ. Ε. Κατωπόδη και ο κ. Χ. Καλός)
Ένας (1), ο κ. Ν. Σταματέλος ψήφισε κατά σε όλα.
Είχαμε ισοψηφία 8 – 8 και τελικά, πέρασε η πρόταση του κ. Δημάρχου, με τη διπλή ψήφο του Προέδρου… »

Επιμύθιον

Ο χώρος της στήλης δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ. Θα το κάνω σε επόμενο σημείωμα.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση των πεζοδρομίων της πόλης είναι απαράδεκτη και η δημοτική μας αρχή (όπως και οι προηγούμενες άλλωστε) δεν έχει την τόλμη και τα κότσια να τη διευθετήσει. Λιοντάρι δεν γίνεσαι ούτε με βρυχηθμούς ούτε με μεταμφιέσεις.
Οφείλουμε να αντιδράσουμε ως πολίτες. Οφείλουμε και πρέπει να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας, να κυκλοφορούμε ελεύθερα στην πόλη μας. Με όποιο κόστος.
Σέβομαι τους επαγγελματίες και τη δουλειά τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας δημιουργήσουν μια ασφυκτική κατάσταση. Δεν σημαίνει υποχώρηση μόνο της μιας πλευράς, δεν σημαίνει κίνδυνος στην κυκλοφορία μας, δεν σημαίνει μονομερή κατάληψη των δρόμων και των πεζοδρομίων.
Πληρώνουμε, όλοι οι πολίτες, ανταποδοτικά τέλη στο δήμο και περιμένουμε την ανταπόδοση.
Εμάς πότε θα μας σεβαστούν;
14/7/2008

Υ.Γ. Στο προηγούμενο άρθρο μου, αναφερόμενος σε λύματα που έπεσαν στο λιμανάκι του Αγίου Νικήτα, έκανα ένα λάθος. Θεώρησα ότι ήταν από βόθρο, ενώ όπως αποδείχτηκε (είχε γραφτεί το άρθρο), ήταν από βλάβη του Βιολογικού Καθαρισμού. Επανορθώνω, ζητώ συγνώμη και λυπάμαι που, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, τη ζημιά πάει να την κάνει ο ίδιος ο δήμος !

Δεν υπάρχουν σχόλια: