Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΕΣ



Αποφεύγω,  ως δημοτικός σύμβουλος, να αναφέρομαι σε θέματα αρμοδιότητας του δημοτικού συμβουλίου.
Είναι  λογική, είναι ηθική αν θέλετε, είναι αυτονόητο για μένα. Ότι έχω να πω τα λέω στο Δημοτικό Συμβούλιο με μορφή ερώτησης ή τοποθέτησης. Η  δημοτική κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» στην οποία ανήκω άλλωστε, μέσω ανακοινώσεων, καλύπτει τα περισσότερα των θεμάτων που απασχολούν τον τόπο.
Κάνω αυτή την εισαγωγή για να δικαιολογήσω το σημερινό σημείωμα, το οποίο αναφέρεται σε δημοτικά θέματα, τα περισσότερα των οποίων έχω θέσει στο Δ.Σ χωρίς δυστυχώς αποτέλεσμα!
Πάμε λοιπόν.
Κανονισμός Καθαριότητας
Το Νοέμβριο του 12 ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνα θαρρώ, ένας Κανονισμός Καθαριότητας, ο οποίος έθετε επί τάπητος τα θέματα της καθαριότητας στο νησί και επέβαλε κάποιους κανόνες συμπεριφοράς στους πολίτες, επιτηδευματίες ή ιδιώτες. Προέβλεπε μάλιστα και αυστηρά πρόστιμα για τους παραβάτες.
Ένα σχεδόν χρόνο μετά αυτός ο κανονισμός, νόμος του δήμου πάει να πει, όχι μόνο δεν έχει εφαρμοστεί μα δεν έχει γίνει καν γνωστός στους δημότες!
Προφανώς ήταν υποχρέωση της δημοτικής αρχής να ψηφιστεί ένας τέτοιος κανονισμός, αναγκασμένοι ήταν οι άνθρωποι να τον φέρουν προς ψήφιση και αυτό έκαναν. Δεν πίστευαν και δεν πιστεύουν στην αναγκαιότητά του, αυτό εγώ συμπεραίνω, και δεν τον «περπατούν» για να μη θίξουν τα κακώς κείμενα και στεναχωρήσουν τους εν δυνάμει μελλοντικούς τους ψηφοφόρους!
Τα αποτελέσματα είναι ορατά στον κάθε πολίτη που περπατά σε τούτο τον τόπο. Τα σκουπίδια μας έχουν κατακλύσει. Κάθε ρεματιά και χωματερή, κάθε αλάνα και σκουπιδότοπος, κάθε αδόμητο οικόπεδο και κάδος απορριμμάτων! Τα πρανή των δρόμων στολίζονται από κάθε είδους πλαστικό, τα χορτάρια τα καλύπτουν μα όταν κόβονται αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος! Μια βόλτα πίσω από τα σχολεία και απέναντι από το Διοικητήριο θα σας πείσει… Μια βόλτα πίσω από το Πνευματικό Κέντρο θα σας … ανατριχιάσει!
Δεν συνεχίζω γιατί θα με κατηγορήσουν στο τέλος ότι κάνω κακό στον τουρισμό. Θα πω μόνο τούτο. Δεν έχω δει ούτε μια πινακίδα σε πλατείες ή παραλίες που να παροτρύνει τους κατοίκους να κρατούν τον τόπο καθαρό. Ούτε μία! Αν υπάρχει ζητώ προκαταβολικώς συγνώμη!
Και αναφέρομαι σε κανονισμό καθαριότητας, σα δεν ντρέπομαι! Αφού εφαρμόζεται ο Κανονισμός Μακαριότητας και αυτό θα έπρεπε να μου αρκεί!

Σημείωση: Για όλα δεν φταίνε βεβαίως οι «καλές» ή «κακές» αρχές. Εμείς ως πολίτες ενώ το σπίτι μας το θέλουμε πεντακάθαρο, το δρόμο και το δημόσιο χώρο τον θεωρούμε σκουπιδότοπο! Δεν πετά η κάθε δημοτική αρχή τα σκουπίδια της όπου βρει. ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΕΤΑΜΕ! Δεν ξέρω τελικά αν είναι θέμα παιδείας η κατάντια μας ή έλλειψης τιμωρίας! Τείνω προς το δεύτερο χωρίς να υποβαθμίζω το πρώτο, για το οποίο βεβαίως καμιά, από όσο θυμούμαι, αρχή δεν έχει κάνει έστω και μια προσπάθεια!

Ανακύκλωση
«Φτύσαμε αίμα» κάποιοι για χρόνια για την αναγκαιότητα της Ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Έγινε πραγματικότητα, όχι εξ αιτίας μας αλλά υπό τον φόβο των προστίμων της Ε.Ε. Είναι φανερό ότι δεν «περπατάει» όσο θα έπρεπε! Είναι φανερό ότι οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν κάνει την ελάχιστη προπαγάνδα για την αναγκαιότητά της και τις απαιτούμενες ενέργειες για την προώθησή της. Θαρρώ κάνουν αγγαρεία και λυπούμαι για αυτή τη διαπίστωση. Τόσα χρόνια όμως δεν έχει κυκλοφορήσει ΟΥΤΕ ΕΝΑ φυλλάδιο που να αναφέρεται σε αυτήν και δεν έχει γίνει ΚΑΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για τη χρησιμότητά της!


Καταλήψεις
Η Σικελιανού και η Γολέμη, οι δυο παραλιακοί δρόμοι της πόλης είναι ο καθρέφτης του τι γίνεται σε κάθε δρόμο του νησιού, σε κάθε παραλία, σε κάθε πλατεία!
Αναφέρομαι σε αυτούς και τους φέρνω ως παραδείγματα γιατί είναι η είσοδος στο νησί, είναι οι μοναδικοί δρόμοι για τα οχήματα και αποτελούν χώρο αναψυχής και περιπάτου για κάθε πολίτη.
Θαυμάστε εικόνα. Στη Σικελιανού το πεζοδρόμιο προς τη θάλασσα είναι κατειλημμένο από τραπεζοκαθίσματα και πέραν του ορισθέντος χώρου και το απέναντι έχει γίνει με απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής προέκταση, κλειστή μάλιστα, των καταστημάτων. Το ότι η δημοτική αρχή έδωσε το δικαίωμα στους καταστηματάρχες να αποκτήσουν μεγαλύτερο κατάστημα με αντίτιμο – αντίδωρο είναι δεδομένο, καταδικαστέο ίσως, πλην όμως «νόμιμο» πια. Το ότι οι καταστηματάρχες έχουν προσθέσει, πέρα από τις γλάστρες και τα ταμπλό, και μια σειρά τραπεζοκαθισμάτων έξω από τους κλειστούς χώρους, πόσο νόμιμο είναι και τι κάνει για αυτό η Δημοτική Αρχή; Βάλτε και τα μηχανάκια, τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και … βγάλτε τα συμπεράσματά σας!
Στη Γολέμη πεζοδρόμιο από τη μεριά των σπιτιών δεν υφίσταται πλέον. Το μεγάλο πεζοδρόμιο προς τη θάλασσα είναι ΟΛΟΚΛΗΡΟ κατειλημμένο με τραπεζοκαθίσματα. Ο δρόμος, πέρα από τις γλάστρες και τα εμπόδια έχει διπλοπαρκαρισμένα ένθεν κακείθεν αυτοκίνητα, γιατί ο κάθε «ελληναράς» θέλει να πιεί τον καφέ του βλέποντας το αυτοκίνητό του. Το ότι εκατό μέτρα πιο πάνω είναι παρκινγκ δεν τον απασχολεί. Οι σερβιτόροι (ες) πηγαινοέρχονται ολημερίς, διασχίζοντας επαρχιακό δρόμο το τονίζω, ο κίνδυνος συνεπώς είναι μεγάλος για πεζούς και εποχούμενους. Αναρωτιέμαι. Πόσα πρόστιμα έχουν κοπεί για τα παρανόμως διπλο -τριπλο- παρκαρισμένα αυτοκίνητα; Να σημειωθεί ότι στον ίδιο δρόμο ή στην προέκτασή του έχουν έδρα το Λιμεναρχείο και η Αστυνομία…

Σημείωση: Τα άλλοθι της δημοτικής αρχής είναι αίολα. Δεν είναι αρμοδιότητά μας οι δυο παραλιακοί δρόμοι, είναι του Λιμενικού Ταμείου, ισχυρίζεται ο δήμαρχος. Ισχύει μέχρις ενός σημείου, γιατί και οι τρεις κατασταλτικές αρχές (Αστυνομία, Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία) έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης σύμφωνα με εγκύκλιο του 2008. Και εκεί που έχουν αρμοδιότητα τι κάνουν; Θα αντιτείνω!
Πέρα από αυτό και επειδή με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας τα άλλοθι πολλαπλασιάζονται, κάθε δημοτική αρχή οφείλει να πιέζει τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή της τάξης! Οφείλει να φέρεται με ισονομία στους πολίτες της και να μην εκχωρεί τα «κυριαρχικά της δικαιώματα» σε είκοσι – τριάντα επιτηδευματίες! Δικαίωμα στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο έχουν όλοι και ιδιαιτέρως τα άτομα με ειδικές ικανότητες, οι μητέρες, οι ηλικιωμένοι κ.λ.π.

Διαφημίσεις

Κάθε ξύλινη κολώνα, επαρχιακού κυρίως δρόμου, και δέκα τσίγκινες διαφημίσεις, κάθε κολώνα φωτισμού είναι φορτωμένη με διπλές αφίσες που διαφημίζουν κάποια εκδήλωση του καλοκαιριού! Κατά τα άλλα σε περίοδο εκλογών κατηγορούμε τα κόμματα που βάζουν αφίσες στις κολώνες! Οποία υποκρισία!
Είναι πολύ άσχημο σε κάθε κολώνα του δρόμου του Κάστρου και του επαρχιακού δρόμου να υπάρχει και μια αφίσα που να διαφημίζει την κάθε κα Σούλα  Μπούλα που θα έρθει να μας εκπολιτίσει. Ας υποχρεωθούν επιτέλους όσοι κολλούν τέτοιες αφίσες να τις αφαιρούν μετά, ανακύκλώνοντάς τις και όχι πετώντας τις στο δρόμο! Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνουμε θαρρώ.  

5/8/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: