Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝΕ …



Δεν γίνεται να το αφήσω ασχολίαστο. Πρόκειται για μνημείο λαϊκισμού και μάλιστα κάκιστης ποιότητας. Είναι ένα κείμενο που κρύβει μέσα του την αντίληψη της δημοτικής μας αρχής για τη λειτουργία του δήμου. Ένα κείμενο που προσπαθεί με «περίεργο» τρόπο να κάνει το μαύρο, άσπρο!
Αναφέρομαι στην απάντηση του δήμου Λευκάδας στην ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» που αφορά στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης!
Η ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης ενημέρωνε τους κατοίκους του νησιού για τις αυξήσεις σε ότι αφορά στα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης ( έχασε την προσφυγή ο δήμος και ακυρώθηκε η απόφαση για αυξήσεις) και καθαριότητας – ηλεκτροφωτισμού (κέρδισε την προσφυγή ο δήμος και θα ισχύσουν οι αυξήσεις από 1/1/13. Οι αυξήσεις θα κυμαίνονται στα σπίτια από 20% - 105% και στις επιχειρήσεις από 15% - 160%!)
Η ανακοίνωση
Παραθέτω αποσπάσματα της ανακοίνωσης της δημοτικής κίνησης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»
« … 1. Σε ότι αφορά τα τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης απορρίφθηκε η προσφυγή της Δημοτικής Αρχής. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στα συγκεκριμένα τέλη και ως γεγονός αποτελεί μια (δεύτερη) μεγάλη νίκη, μετά την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω της ΕΥΔΑΠ που επιχειρήθηκε από τη Δημοτική Αρχή.
2.  Σε ότι αφορά τα τέλη καθαριότητας - ηλεκτροφωτισμού έγινε δεκτή η προσφυγή της Δημοτικής Αρχής που στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ισχύουν, από 1/1/2013, οι αυξήσεις που αποφάσισε η πλειοψηφία. Ήδη αυτό φαίνεται, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ του α΄ διμήνου, που στάλθηκαν σε αρκετούς δημότες…
 … Επειδή οι αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας - ηλεκτροφωτισμού πληρώνονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται διάφορα τέλη και χαράτσια, καλούμε τους συμπολίτες μας, αφού επιβεβαιώσουν τις νέες αυξήσεις, να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.   
Η Κίνησή μας θεωρεί ότι στις σημερινές συνθήκες που βιώνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι, το λιγότερο, απαράδεκτο να τους προσθέτει ο Δήμος και νέα βάρη.
Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να εξορθολογιστεί σταδιακά το σύστημα, όλων των τελών, να μειωθούν οι διαφόρων τύπων «κλοπές» και να εισπράξει περισσότερα χρήματα ο Δήμος. Τις προτάσεις αυτές έχουμε καταθέσει δημόσια στο Δ.Σ., αλλά και μέσω των ανακοινώσεών μας. Δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων.
Προειδοποιούμε ότι ο κατήφορος της ρίψης και νέων βαρών, μέσω της Αυτοδιοίκησης, στις πλάτες των εργαζομένων και των ανέργων, μόλις τώρα αρχίζει.
 Οι πολίτες ας κρίνουν και κυρίως, ΑΣ ΠΡΑΞΟΥΝ.»

Η απάντηση
Καμαρώστε απάντηση της δημοτικής αρχής! Την παραθέτω ολόκληρη!
«Στην ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης "Όλοι για τη Λευκάδα" αναφέρεται η απόρριψη της προσφυγής του Δήμου, από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή, κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακύρωσε την απόφαση του Δ.Σ για τα νέα τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης. Θα είχε βέβαια ιδιαίτερη σημασία αν η ανακοίνωση ανέφερε και το λόγο της ακύρωσης.
Η αναφορά στην ανακοίνωση καταγράφεται με θριαμβολογία ως δεύτερη μεγάλη νίκη μετά την αποτροπή ιδιωτικοποίησης του νερού μέσω ΕΥΔΑΠ.
Αυτόματα βέβαια γεννιέται το ερώτημα:
Άραγε ποιος νίκησε και ποιος έχασε;
Νίκησε ο Δήμος;
Νίκησε η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοτών που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους;
Νίκησαν οι εκ συστήματος κακοπληρωτές και οι παράνομα συνδεδεμένοι με το δίκτυο;
Νίκησαν οι κοινότητες που πληρώνουν το νερό κάτω απ` το κόστος προμήθειάς του;
Τι απαντάμε στους Δημότες της Δ.Ε Λευκάδας που επιβαρύνεται ιδιαίτερα με τον ανορθόδοξο υπολογισμό των τελών αποχέτευσης;
Πόσο έχασε ο Δήμος;
Και πως θα αναπληρωθεί η απώλεια εσόδων και νομιμότητας;
Ως γνωστόν με τα ισχύοντα τιμολόγια δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα του συστήματος ύδρευσης αποχέτευσης όπως ορίζει ο νόμος.
Από κάπου πρέπει να αναζητηθούν πόροι. Από που;
Τα ερωτήματα παραμένουν αμείλικτα και οι απαντήσεις αναζητούνται. Ίσως βέβαια να ειπωθεί ότι μετά την απόρριψη της προσφυγής η Δημοτική Αρχή έχασε πολιτικά και η δημοτική κίνηση "Όλοι για τη Λευκάδα", που προσέφυγε κατά της απόφασης του Δ.Σ, να ελπίζει να ωφεληθεί μελλοντικά.
Οποιεσδήποτε βέβαια προσεγγίσεις και από οποιαδήποτε οπτική και αν βλέπει κανείς τα προβλήματα και τη λύση τους ένα έχει σημασία. Πως στηρίζεται αποτελεσματικά ο Δήμος; Πως ενισχύεται η θεσμική του λειτουργία;
Ο Δήμος αποτελεί τη συλλογική έκφραση της τοπικής κοινωνίας.
Η επιλεκτική υποστήριξη ομάδων δημοτών υπακούει σε άλλη λογική. Δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα, αξιοποιεί το πρόβλημα. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και να διασφαλίζει τα ίσα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Δημοτών.
Φαίνεται ότι η κίνηση "Όλοι για τη Λευκάδα" αγνοεί αυτή την αρχή και ενδιαφέρεται περισσότερο για Δημότες "πελάτες". Σ` αυτή τη λογική μπορεί να χωρέσει ο κάθε παραπονούμενος αλλά όχι ο Δήμος.»
Σχόλια
Η ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ», στόχο είχε να ενημερώσεις τους πολίτες για τις αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, επειδή, λόγω ΔΕΗ και χαρατσιών, δεν ήταν εύκολο να τις εντοπίσουν.
Η δημοτική αρχή, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα! Περί άλλων … τυρβάζει και είναι προφανείς οι λόγοι!
Ας δούμε και ας σχολιάσουμε τι απαντά!
«Νίκησε η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοτών που είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους;»
Φυσικά και νίκησε! Οι συνεπείς πληρώνουν το νερό. Δεν θα πληρώνουν και τις αυξήσεις, για τους κλέφτες και τους μπαταχτσήδες!
  «Νίκησαν οι εκ συστήματος κακοπληρωτές και οι παράνομα συνδεδεμένοι με το δίκτυο;»
Γιατί, αν ίσχυαν οι αυξήσεις, θα πλήρωναν; Με ποιο τρόπο αλήθεια; Με ποιες ενέργειες της δημοτικής αρχής;
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν θα νικούσαν! Έχουν ασυλία διαχρονικά, ίσως όχι λόγω ανικανότητας των δημοτικών αρχών…!
Τι απαντάμε στους Δημότες της Δ.Ε Λευκάδας που επιβαρύνεται ιδιαίτερα με τον ανορθόδοξο υπολογισμό των τελών αποχέτευσης;
Ποιος εμπόδισε τη δημοτική αρχή να εξορθολογήσει το σύστημα; Γιατί θα πρέπει «ο ορθόδοξος υπολογισμός» των τελών αποχέτευσης να συνδεθεί με αυξήσεις στην ύδρευση;
  «Ως γνωστόν με τα ισχύοντα τιμολόγια δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ανταποδοτικότητα του συστήματος ύδρευσης αποχέτευσης όπως ορίζει ο νόμος.
Από κάπου πρέπει να αναζητηθούν πόροι. Από που;»

Από τον Αη Γιώργη παίρνουμε πάνω από 6.000.000 κυβικά νερό. Τιμολογούνται μόλις τα 1.500.000 κυβικά! Ακόμη και αν δεχτούμε ότι τα μισά χάνονται στο δρόμο από βλάβες του δικτύου, τα υπόλοιπα ΚΛΕΒΟΝΤΑΙ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο!
Αν τιμολογούνταν έστω η μισή ποσότητα νερού, δεν θα χρειαζόταν καμιά αύξηση!
Από την άλλη ο δήμος έκανε καιρό να στείλει λογαριασμούς!
Γιατί δεν εισπράττει όμως; Γιατί δεν μετράει χρόνια το νερό; Γιατί δίνει άφεση στους μεγαλοοφειλέτες; Γιατί δεν αποκαλύπτει, με επιστημονικό τρόπο, τις παράνομες συνδέσεις; Γιατί ακόμη τα ρολόγια δεν είναι ασφαλείας; Γιατί ο κάθε υδραυλικός μπορεί να τοποθετεί ρολόγια του δήμου χωρίς στοιχειώδη έλεγχο;
Δεν φταίει κανείς ή θα τα ρίξουμε όλα στη … θειά μου την Παγώνα που ποτίζει μια γλάστρα όλη κι όλη;
Ποιες προσπάθειες έκανε η δημοτική αρχή για να πιάσει τους κλέφτες; Πόσες τεκμηριωμένες προτάσεις της αντιπολίτευσης σε αυτή την κατεύθυνση  δέχτηκε;                                                              
Γιατί οι συνεπείς πολίτες θα πρέπει να καλύψουν την απώλεια εσόδων λόγω της ανικανότητας, ή της συνειδητής «αμέλειας», της δημοτικής αρχής να βρει τους κλέφτες;
Η απάντηση στο «από πού» λοιπόν, είναι μία και μοναδική! ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ!
  Ο Δήμος αποτελεί τη συλλογική έκφραση της τοπικής κοινωνίας.
 «Η επιλεκτική υποστήριξη ομάδων δημοτών υπακούει σε άλλη λογική. Δεν ενδιαφέρεται για το πρόβλημα, αξιοποιεί το πρόβλημα. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και να διασφαλίζει τα ίσα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Δημοτών.»
Συμφωνώ απόλυτα! Σοφόν το σαφές! Να το μαγνητοφωνήσουν και να το παίζουν από τα μεγάφωνα του δήμου όλη την ημέρα! Όσο «κουφοί» και να είναι κάποιοι, κάποτε θα το ακούσουν! Μόνο έτσι δεν θα παραμείνει μια ατάκα για λαϊκή κατανάλωση!
  «Φαίνεται ότι η κίνηση "Όλοι για τη Λευκάδα" αγνοεί αυτή την αρχή και ενδιαφέρεται περισσότερο για Δημότες "πελάτες"».

Ποιοι μιλούν για πελατειακές σχέσεις! Αυτοί που κάθε τους κίνηση είναι υπολογισμένη να γέρνει προς αυτή την κατεύθυνση!
Εκεί που μας χρωστάγανε … μας φάγαν και το βόδι!

1/4/13

Δεν υπάρχουν σχόλια: