Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Το τυρί και η φάκα



Οι κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων χρόνων, είναι γνωστό που οδήγησαν τη χώρα. Η τυφλή υποταγή στις διαταγές της Τρόικα, οι λανθασμένοι χειρισμοί και εκτιμήσεις, η αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας, δημιούργησαν στρατιές ανέργων και νεόπτωχων.
Τα τελευταία χρόνια αυτές οι κυβερνητικές επιλογές υποβάθμισαν και εξαφάνισαν οποιαδήποτε  κοινωνική παροχή σε υγεία, παιδεία, πρόνοια και άλλες υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα.
Όλα αυτά τα βιώνουμε και τα συνομολογούμε όλοι, ασχέτως πολιτικής τοποθέτησης ή «ιερού» κομματικού φανατισμού.
Το τραγικό είναι πως οι κυβερνώντες, εκμεταλλευόμενοι  τα κενά που ίδιοι δημιούργησαν,  προσπαθούν να τα καλύψουν με φθηνή και απλήρωτη εργασία, φέρνοντας σε αντίθεση εργαζόμενους με εργαζόμενους και ανέργους με ανέργους.
Στο όνομα της «ιερής υποχρέωσης» να αντιμετωπίσουν την ανεργία, που οι ίδιοι δημιούργησαν, βρήκαν τη «φόρμουλα» να αναθέσουν πλευρές της λειτουργίας του κράτους στις ονομαζόμενες  Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο). Δεν πρόκειται για «νέο φρούτο», παλιό είναι και πολλοί, με την ανοχή του κράτους, το αξιοποίησαν προς όφελός τους τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα πια το ξέρουν όλοι πως οι Μ.Κ.Ο είναι και κερδοσκοπικές και κυβερνητικές, αφού  τα προγράμματα αυτά τα συντάσσουν τα μέλη τους που πολλές φορές είναι και στελέχη του  κρατικού  μηχανισμού.
Δεν καταφέρομαι αδιακρίτως κατά των οργανώσεων αυτών, ίσα – ίσα κάποιες έχουν επιτελέσει σημαντικότατο έργο. Αν ‘όμως εξαιρέσει κανείς έναν μικρό αριθμό ΜΚΟ που προσφέρουν πράγματι μεγάλο έργο, όπως π.χ. οι Γιατροί του Κόσμου, πάρα πολλών είναι σκοτεινός ο ρόλος και ποτέ δεν ζητήθηκε λογαριασμός για το τι πραγματικά κάνουν και πού διοχετεύθηκαν τα χρήματα που τους δόθηκαν.
Αναφέρομαι στις νέου τύπου Μ.Κ.Ο που έχουν δημιουργηθεί εσχάτως σαν αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών. Αυτές τροφοδοτούνται,  χρηματοδοτούνται και ενισχύονται με κάθε τρόπο από την κυβέρνηση, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει σαν «τυρί» στη φάκα της προπαγάνδας της.
Τις χρησιμοποιεί σε ρόλο δουλεμπόρου, με  δήμους  και περιφέρειες σε ρόλο συνεργού, για να υλοποιήσουν μία  απαράδεκτη κερδοσκοπία, εκμεταλλευόμενοι την αγωνία για επιβίωση των ανέργων ανθρώπων.
Στα πλαίσια ενός δήθεν επιχειρησιακού σχεδίου για την στήριξη της εργασίας έθεσε σε εφαρμογή τα λεγόμενα τοπικά προγράμματα κοινωνικής εργασίας. Με αυτά τα προγράμματα, οι πάτρωνες της εξουσίας και  τα εκτελεστικά τους όργανα, ανακυκλώνουν ανά διάστημα (5) πέντε μηνών 55.000 «θέσεις εργασίας» κινέζικου τύπου, από την μεγάλη δεξαμενή των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που πέταξαν στον καιάδα της εξαθλίωσης και της αβεβαιότητας.
Για να ... «αντιμετωπίσουν» την ανεργία, δημιουργούν ένα νέο πελατειακό πρόγραμμα τύπου «STAGE». Με αυτόν τον τρόπο κάνουν όλους τους εργαζόμενους συμβασιούχους, υποαπασχολούμενους, εξαρτημένους από τις MKO, τους δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, ώστε κανένας να μην αντιλαμβάνεται αν είναι άνεργος ή εργαζόμενος.
 Οι άνεργοι πολίτες χωρίζονται πια σε δύο κατηγορίες. Στους «ωφελούμενους» και στους «μη ωφελούμενους». Η εργασία κατάντησε πια «κοινωνική προσφορά» και ο άνθρωπος που «εργάζεται» πρέπει να οφείλει ευγνωμοσύνη στον «άγιο» εργοδότη του!
Οι δημοτικές αρχές, κουτσουρεμένες και αυτές από τα μέτρα, θέλοντας και μη οφείλουν για να έχουν στοιχειώδες προσωπικό να δεχτούν τις νέες συνθήκες.
Για κάποιες βεβαίως, κυβερνητικότερες των κυβερνητών,  είναι μια ευκαιρία για την απόκτηση μιας πελατείας άλλου τύπου. Ένας σύγχρονος τρόπος ψηφοθηρίας χωρίς δεσμεύσεις και χωρίς πιέσεις για μονιμοποιήσεις.
Τα έξοδα της χρηματοδότησης αυτών των προγραμμάτων δεν θα έχουν επιβάρυνση στον προϋπολογισμό των δήμων καθώς το κόστος ανήκει εξ ολοκλήρου στο υπουργείο εργασίας. Η απασχόληση των ανέργων θα έχει μέγιστη διάρκεια (5) πέντε μήνες  εντός του έτους, ενώ όσοι λάβουν  μέρος θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ με κάρτα ανεργίας σε ισχύ.
Η αμοιβή ονομάζεται επίδομα κοινωνικής εργασίας με αποδοχές των 25,00 ευρώ ανά ημέρα, δηλαδή κατά αναλογία των 25 εργάσιμων ημερών το ποσό ανέρχεται στα 625 ευρώ μηνιαίως. Η ασφαλιστική κάλυψη θα γίνεται από τα ταμεία του ΟΑΕΔ. Τα προγράμματα αυτά δεν θα αφορούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες  στους οργανισμούς των δήμων αλλά «ανάγκες» για  «κοινωφελή έργα» που θα τα καθορίζουν οι συμπράττοντες  φορείς. Δηλαδή : Οι μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  και  οι Δήμοι.
Έτσι αγαθά και υπηρεσίες που ανήκουν, επιβάλλεται να ανήκουν, σε όλη την κοινωνία, πέρασαν στο κεφάλαιο και τους «τεχνοκράτες του», οι οποίοι αφού τα λεηλάτησαν, μας τα πλασάρουν σαν δική τους «κοινωνική ευαισθησία» και μας εμφανίζονται σαν σωτήρες μας!
Ξοδεύοντας τα δικά μας λεφτά, που αφαίρεσαν με το έτσι θέλω, μας πετάνε ένα ξεροκόμματο με σκοπό να μας διασπάσουν, βάζοντάς μας εντέχνως να αλληλοφαγωθούμε για μια πρόσκαιρη φτηνή θέση εργασίας.

Στα σχολεία

Tις  προηγούμενες μέρες, προτάθηκε στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων της πόλης μας η εφαρμογή ειδικού προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α. για την κοινωφελή εργασία μέσω «εθελοντών» δασκάλων και ψυχολόγων, σαν μία προσπάθεια να υπάρξει πρόσθετη διδακτική στήριξη σε αδύναμους και με μαθησιακές δυσκολίες μαθητές.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συνυπογράψει η περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο)  ΙΜΕ - Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.
Το επιδοτούμενο αυτό πρόγραμμα αποτελεί χρηματοδότηση της ΕΕ με μοναδικό στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας, χωρίς συγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα, χωρίς επιστημονικούς συμβούλους, χωρίς στόχους υλοποίησης και πρόγραμμα δουλειάς.
Με άλλα λόγια με αυτό το πρόγραμμα μετατίθεται η υπόθεση της μόρφωσης στις επιχειρήσεις και μεταφέρονται οι ευθύνες του κράτους, για τα κενά και τις ελλείψεις στα Σχολεία, στους ιδιώτες και τις Μ.Κ.Ο.
Μπράβο τους! Με άνεργους «εθελοντές εκπαιδευτικούς» προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες και τα κενά του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Μπράβο τους! Προωθούν ένα πρόγραμμα χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι χώροι, που δεν μπορεί να είναι τα σχολεία, και οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν αυτοί οι χώροι (θέρμανση, ασφάλεια κλπ).
Το ότι το πρόγραμμα είναι ΜΟΝΟ για τους μαθητές της πόλης δεν το σχολιάζω ως άδικο, γιατί το απορρίπτω « μετά βδελυγμίας» έτσι κι αλλιώς. Δείχνει όμως κάτι από μόνο του!
Κατά τα άλλα οι κυβερνώντες διατείνονται για ανάγκη δημόσιας, δωρεάν και σύγχρονης εκπαίδευσης την ίδια ώρα που με τις επιλογές τους προωθούν το ακριβώς αντίθετο!
Οι εταιρείες, είτε είναι ΜΚΟ, είτε είναι ... «σκέτες» εταιρείες, δεν έχουν καμιά δουλειά μέσα στο σχολείο και τη σχολική δραστηριότητα.

Προς τιμή του ο δήμος της Λευκάδας δεν ανακατεύτηκε σε αυτή την πρόταση, ο δήμαρχος δημοσίως διαφώνησε και οι περισσότεροι φορείς εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
Υπάρχουν βεβαίως και οι … σφουγγοκωλάριοι  και οι ευκαιριοκράτες, μακάρι να ήξεραν τι θέλουν και γιατί το θέλουν! Δεν θα ασχοληθώ!

Αντίθετα αντιγράφω ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση της  Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων για το θέμα:

«Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων δηλώνει ομόφωνα την αντίθεσή του:
- στην προσπάθεια εξωθεσμικής παρέμβασης στην ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση από υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα
- στην καταστρατήγηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας σ' αυτήν
- στη χρήση των δημόσιων κτιρίων για εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος ιδιωτικού φορέα
- στην ανάληψη της ευθύνης της υγείας των παιδιών από τα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του κάθε σχολείου.

Ως Ένωση Γονέων, για όλους τους παραπάνω λόγους και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σχολείο θέλουμε να τονίσουμε ότι:
το Δ.Σ. της ένωσης ομόφωνα απέρριψε την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος, που δεν εποπτεύεται και δεν υλοποιείται από το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο που δεν είναι άλλο από το Υπουργείο Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Έχουμε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς των Σχολείων μας και πιστεύουμε ότι πρέπει, με ευθύνη και πρόγραμμα σπουδών της διεύθυνσης εκπαίδευσης, να λειτουργούν τα Τμήματα Ένταξης καθώς και τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας.
Ως ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και θα αντισταθούμε στις πιθανές προσπάθειες για την δημιουργία κερκόπορτας στα σχολεία μας, φορέων άσχετων με αυτό το δημόσιο χαρακτήρα.
Τέλος σαν Ένωση θέλουμε να παροτρύνουμε όλους όσους υπηρετούν την δημόσια εκπαίδευση, από όποια θέση και αν βρίσκονται, να επαγρυπνούν και να υπερασπίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της».

Θεωρώ πως πρέπει η κοινωνία να αντιδράσει. Γιατί αν για τους δήμους το πρόγραμμα έχει καταντήσει «ανάγκη», για την εκπαίδευση θα είναι καταστροφή!
Ας ξεχάσουμε το τυρί και ας καταστρέψουμε τη φάκα! Εκτός αν μας αρέσει να είμαστε μέσα! Τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας και παντοτινοί υπόλογοι στα παιδιά μας!
30/1/2013

Υ.Γ. Μόλις επέστρεψα από την εκδήλωση του δήμου Λευκάδας με θέμα: «Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς», στην οποία πέντε κοπέλες, που προσελήφθηκαν μέσω ΜΚΟ στο δήμο, παρουσίασαν μια εξαιρετική δουλειά! Μπράβο τους!
Αναρωτιέμαι γιατί τούτες οι κοπέλες και τόσοι μορφωμένοι νέοι πρέπει να αισθάνονται ως «μισθωμένοι», χωρίς άλλο μέλλον σε τούτο τον τόπο! Αναρωτιέμαι πόσοι από τους επιστήμονες νέους μας θα μείνουν στη χώρα! Αναρωτιέμαι τι μέλλον έχει τούτος ο τόπος αν «το αίμα του» χάνεται σε μια ακατάπαυτη ροή!
Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία!

Δεν υπάρχουν σχόλια: