Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ;Μου έστειλαν ένα άρθρο του Νίκου Κιάου από την Εφημερίδα των Συντακτών,
δύο μήνες πίσω δημοσιεύτηκε μα δεν χάνει την αξία του, και αποφάσισα να το αναδημοσιεύσω.
Διαβάστε το. Θα καταλάβετε πολλά από την … ανδρεία των κυβερνώντων μας! Δεν ξέρω μα, με τούτα και με εκείνα που βγαίνουν κατά καιρούς στην επιφάνεια, φοβούμαι ότι το παιχνίδι είναι στημένο!
Δεν θέλω να το πιστέψω μα τα πράγματα εκεί σε οδηγούν. Ασχέτως αν πάντα οι επιτήδειοι προσπαθούν και βρίσκουν εξιλαστήρια θύματα, ανθρώπους με πολλές «αμαρτίες» μα όχι πρωταίτιους, να φορτώσουν όλες τις ευθύνες. Στο κάτω της γραφής τούτος ο τόπος ουδέποτε στερήθηκε «Εφιάλτες»!

Ιδού το άρθρο:

« Κάψανε ένα ατού (κοντά σε όλα τα άλλα)
 
 Το ατού είναι εκείνο το χαρτί της τράπουλας που κερδίζει όλα τα άλλα.
 
 Ένα τέτοιο χαρτί «πρόσφεραν» οι ιθύνοντες της Κίνας στην Ελλάδα για να  το παίξει στο παιχνίδι με τους εταίρους δανειστές, την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, το ΔΝΤ.
Πως το πρόσφεραν; Ο Κινέζος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πριν από ένα μήνα
στην καγκελάριο της Γερμανίας ότι, αν η ευρωζώνη δεν κρατήσει την  Ελλάδα στους κόλπους της, τότε η χώρα του θα πουλήσει αμέσως όλα τα   ευρωπαϊκά χρεόγραφα που κατέχει.
Ακόμη της τόνισε ότι η Κίνα έχει κάνει στην Ελλάδα επενδύσεις 30 δις  ευρώ, με την προοπτική να κάνει κι άλλες, ύψους 40 δισ., στην Ευρώπη.
Μην προχωρείτε της είπε, σε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διότι  διαφορετικά υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα με τις γερμανικές επενδύσεις  και τα χρεόγραφα στην Κίνα.
Τα ελληνικά ΜΜΕ σιώπησαν ή, καλύτερα, απέκρυψαν την απειλή που διατύπωσε το Πεκίνο στη Γερμανία. Όχι όλα. Μόνο στο «Βήμα» της 21ης  Οκτωβρίου ο Ν. Χειλάς έγραψε: «Την Πέμπτη (18 -10 -2012) στην  γερμανική Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αριστερά  (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι αποκάλυψε την απειλή της Κίνας ότι θα πουλήσει αμέσως όλα τα ευρωπαϊκά της χρεόγραφα αν η ευρωζώνη δεν  κρατήσει την Ελλάδα στις γραμμές της».
Ό,τι δεν διαβάσαμε ή δεν ακούσαμε ή δεν είχαν στην Ελλάδα, το  "πρόσφεραν" οι Γερμανοί. Το περιοδικό «Stern» στις 11/10/12  αναφέρθηκε στην απειλή που διατύπωσε ο Κινέζος πρωθυπουργός, έτσι  έγινε η μεταστροφή στη στάση της κας Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα και  παρατήρησε : «Είναι το ατού της Ελλάδας και δεν το εκμεταλλεύονται».
Μετά την κα Μέρκελ, ο κ. Σόϊμπλε στις 14/10/12 δήλωσε στη Σιγκαπούρη ότι «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει». Επέστρεφε από το Τόκιο, από τη  σύνοδο του ΔΝΤ και τις επαφές με Κινέζους και άλλους... Η μεταστροφή της καγκελαρίου εκφράστηκε και στη γερμανική Βουλή, με τους θερμούς  επαίνους προς την «μεταρρυθμιστική θέληση» της Κυβέρνησης Σαμαρά, ενώ  ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας, που ήταν υπέρ  της εξόδου της Ελλάδας, τώρα χαμογελούσε αμήχανα..
Στις 17/10/12 το ίδρυμα Μπέρτελσμαν, από τα πλέον σοβαρά στη Γερμανία, σε έκθεσή του ανέφερε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη  στοιχίζει , κατά το καλύτερο σενάριο, 615δισ. ευρώ στη Γερμανία και  κατά το χειρότερο 17 τρισ. ευρώ παγκοσμίως.
Το "πασλ" ή το καρέ συμπληρώνεται με τη δήλωση του επικεφαλής της  Unicredit Bank, Τ. Βίμε, στο «Βήμα» : «Δεν ξέρω καν ένα σοβαρό τραπεζίτη  που θα ήθελε να πετάξει τη χώρα από την ευρωζώνη. Το αντίθετο μάλιστα,  φοβόμασταν μάλιστα, ότι η Ελλάδα θα αποφάσιζε από μόνη της την  έξοδο».
Κατά τα άλλα, ακούμε συνεχώς στην Αθήνα από τους τρεις Κυβερνητικούς
εταίρους και από ραδιόφωνα, τηλεοράσεις κι εφημερίδες για  «διαπραγματεύσεις». Κι όμως το «ατού», που λέει το «Stern», μένει  αναξιοποίητο. Ανικανότητα, ολιγωρία, υποταγή, χαμένη ευκαιρία; Ας  ερμηνεύσει όπως νομίζει κανείς τη στάση».
 7/1/2013

Για την αντιγραφή
Μάρκος Νικητάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: