Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ

Σε δυο ημέρες από σήμερα θα κληθούμε όλοι να επιλέξουμε τους τοπικούς μας άρχοντες. Θα κληθούμε, κάτω από συνθήκες που κάθε άλλο παρά δημοκρατία θυμίζουν, να επιλέξουμε τρόπο για να ζήσουμε, τρόπο για να έχουν μέλλον τα παιδιά μας, τρόπο για να περπατάμε με ασφάλεια στον τόπο μας, τρόπο για να μη στερούμαστε τα απλά και καθημερινά πράγματα, αυτά που ονομάζουμε αυτονόητα!
Οι συνθήκες, μέσα στις οποίες θα δοθεί αυτή η αυτοδιοικητική εκλογική μάχη, είναι πρωτόγνωρες.

Οικονομική κρίση, εργασιακός μεσαίωνας, συνταξιοδοτική και ασφαλιστική ανασφάλεια (περίεργο συνταίριασμα λέξεων), φόβος για το μέλλον, εκβιασμοί των κυβερνώντων, μιας μορφής δικτατορία, μιας μορφής κατοχή (οικονομική αυτή τη φορά), ανάθεμα και αν ξέρουμε τι σόι ημέρες περνούμε…

Είναι πρωτοφανές το γεγονός του να βγαίνει ο πρωθυπουργός της χώρας και να σου λέει πως αν δεν βγουν ο κυβερνητικός υποψήφιος θα κάνει εκλογές.
Δηλαδή αν δεν βγει ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ στο νησί θα πέσει η κυβέρνηση;
Αυτά είναι πράγματα πρωτόγνωρα για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερες εκφράσεις!
Οι τοπικές συνθήκες διεξαγωγής της εκλογικής μάχης μας πάει πολλά χρόνια πίσω, σε μαύρες εποχές και κατεστημένες καταστάσεις. Κάποιοι υποψήφιοι ζήλεψαν τη δόξα του Γκρούεζα ή του Γκόρτσου (αθάνατε Παπαγιαννόπουλε) και των συνεργατών τους. Θα έλεγα μάλιστα ότι οι πιο πάνω είναι αρνάκια μπροστά τους.
► Είναι φοβερό να χρησιμοποιούνται τα προβλήματα του κάθε σπιτιού ως όπλο για τον εκβιασμό των ψηφοφόρων.
► Είναι εκπληκτικό να τηλεφωνούν σε πατέρα υποψήφιου και να του λένε ψήφισε εμάς, που είμαστε οι καλοί, και όχι τον γιό σου!
► Είναι πέρα από κάθε λογική να προσπαθείς να χρηματίσεις ένα υποψήφιο προκειμένου να φύγει από ένα συνδυασμό! Δείχνει αρρώστια αν μη τι άλλο!
► Είναι παντελώς παλαιοκομματικές οι πρακτικές, θυμίζουν χάντρες και καθρεφτάκια σε αγρίους, η σύσκεψη για το νέο νοσοκομείο και για το κτηματολόγιο 20 ημέρες πριν τις εκλογές ή η κλήρωση των σπιτιών των σεισμόπληκτων πέντε ημέρες πριν τις εκλογές. Μα καλά. Για τόσο ζώα μας περνούν; Για τόσο ηλίθιους; Και μόνο γι αυτό αξίζουν την καταδίκη μας…
Κριτήρια

Είναι γνωστό ότι οι μισοί Έλληνες είμαστε «κοψοχέρηδες» πάει να πει έχουμε μετανιώσει πολλές φορές για την ψήφο μας.
Είναι γνωστό επίσης ότι «μετά την απομάκρυνση μας από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται».
Πρέπει λοιπόν να σκεφτούμε σοβαρά τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξουμε υποψηφίους μας την Κυριακή των εκλογών.
Η επιλογή μας θα κρίνει κατά ένα μεγάλο μέρος την καθημερινότητά μας.
Περίπτωση να μην ψηφίσουμε δεν την συζητώ. Η ψήφος είναι ένα σημαντικό όπλο και είναι στο χέρι μας να μην το καταστρέψουμε. Η αποχή στο μόνο που βοηθά είναι να ισχυροποιείται η εξουσία, αφού αυτή στην ουσία δίνεται εν λευκώ. Θα πάμε να ψηφίσουμε γιατί πρέπει να έχουμε λόγο για όλα αυτά που γίνονται για εμάς. Θα πάμε να ψηφίσουμε γιατί αλλιώς, αντί για αντίδραση και αντίσταση, στην ουσία στηρίζουμε αυτούς που θέλουμε να τιμωρήσουμε με την αποχή μας.
Με ποια κριτήρια λοιπόν θα πάμε να ψηφίσουμε για τον δήμαρχο, τον περιφερειάρχη και τους συμβούλους τους;


Κριτήριο 1ο: Οι θέσεις και το πρόγραμμα του συνδυασμού.


Είναι εύκολο να βγάλεις ένα πρόγραμμα. Δύσκολο είναι να το τηρήσεις.
Συνεπώς το πρόγραμμα και οι θέσεις πρέπει να συνδυάζονται με την προσωπικότητα των υποψηφίων.
Ποιός υποψήφιος έχει στην πορεία της ζωής του συνέπεια λόγων και έργων; Ποιός έχει ως τρόπο ζωής αυτά που πρεσβεύει και στο πρόγραμμα του; Αυτόν να επιλέξουμε. Οι πολιτικάντηδες «Μαυρογιαλούροι» δεν έχουν, δεν πρέπει να έχουν, την ικανότητα να μας πείσουν. Αρκετά έπαιξαν με τις ανάγκες μας. Ας πάνε να χωθούνε στο …χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Κριτήριο 2ο: Η προσφορά του υποψήφιου στην κοινωνία.

Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία όπου όλοι λίγο πολύ γνωριζόμαστε. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να επιλέξουμε αυτούς για τους οποίους ξέρουμε ότι δεν θα κερδίσουν μαύρο χρήμα, ότι δεν θα καπηλευτούν το έργο άλλων, ότι δεν θα ράψουν τα έργα στα δικά τους μέτρα. Ας μην φαίνονται έμπειροι. Δεν είναι αυτό το θέμα. Είναι καλύτερο να κυνηγάς ανεμόμυλους από το να στήνεις αυτοκρατορίες. Αυτό το έργο άλλωστε το ζήσαμε τόσες φορές, ώστε η επανάληψή του αρχίζει να μας κουράζει υπέρμετρα.
Γνωρίζουμε τη θετική ή την αρνητική προσφορά του κάθε υποψήφιου στα κοινά. Γνωρίζουμε την προσωπικότητά του, ξέρουμε ποιοι θέλουν την εξουσία για να πλουτίσουν, ποιοι είναι εξουσιομανείς, ποιοι είναι διαπλεκόμενοι και ποιοι είναι ανιδιοτελείς.
Επιλέγουμε τους ανιδιοτελείς.

Κριτήριο 3ο: Η σοβαρότητα και η συνέπεια του υποψήφιου

Τούτες τις ημέρες το παζάρι έχει γεμίσει υποψηφίους και χαμόγελα. Έως ένα σημείο, τα προεκλογικά χαμόγελα, το φιλικό χτύπημα στην πλάτη, τις φαινομενικές οικειότητες των υποψηφίων, ας τις δικαιολογήσουμε. Είναι στο πρόγραμμα. Δεν είναι κακό αυτό. Κακό είναι αν όλα αυτά μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιος είναι ο υποψήφιος στην καθημερινή του ζωή. Ξέρουμε καλά ποιοι είναι οι σοβαροί, ποιοι είναι οι συνεπείς και ποιοι τηρούν το λόγο τους. Τα προβλήματα απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σωστές λύσεις. Επιλέγουμε λοιπόν τους συνεπείς.

Κριτήριο 4ο: Η εντιμότητα του υποψηφίου


Πολλές φορές ακούμε για ατασθαλίες, για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, για περίεργο πλουτισμό, για αυθαιρεσίες. Το ποιοι και πως πλούτισαν, ποιοι διαχειρίστηκαν σωστά και ποιοι όχι δημόσιο χρήμα στη θέση που κατείχαν, το γνωρίζουμε λίγο ως πολύ. Το ποιοι μπλέχτηκαν σε ύποπτες υποθέσεις το γνωρίζουμε. Πρέπει να αρνηθούμε να νομιμοποιήσουμε όσους κατά καιρούς έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας λόγω πλουτισμού, εμπλοκής τους με περίεργες υποθέσεις, αυθαιρεσίες, μονοκρατορικές πρακτικές, απολιθώματα της πολιτικής, εξαγοραστές συνειδήσεων και ψήφων, κλόουν που δίνουν μονίμως παράσταση αναρρίχησης στην εξουσία. Επιλέγουμε τους έντιμους.


Κριτήριο 5ο: Το ήθος του υποψήφιου


Μας έχουν συνηθίσει στις ατομικές υποσχέσεις, στο βόλεμα, στο εμπόριο ελπίδας. Η εξαγορά συνειδήσεων, η εξαγορά ψήφων είναι ένα ξεπερασμένο εργαλείο, αλλά δεν έπαψε να υπάρχει. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι οι περισσότεροι πέφτουμε στην παγίδα μιας θεσούλας, την οποία όμως πληρώνουμε τελικά ακριβά. Για τον καθένα από εμάς βασικό κριτήριο είναι να μας κοιτάξει ο υποψήφιος στα μάτια και να μας πει ΟΧΙ, όταν ζητήσουμε το ρουσφέτι μας.
Γιατί ένας πολιτικός άνδρας που στηρίζει την εκλογή του στο εμπόριο της ελπίδας είναι από τη φύση του αποτυχημένος. Αντίθετα όποιος υψώσει ανάστημα σε αυτά τα διλήμματα, όποιος τολμήσει να πει όχι σε πρακτικές που οδήγησαν τη χώρα στο χάλι που σήμερα βιώνει, στην απαξίωση της πολιτικής, τότε αξίζει να επιβραβευθεί. Γιατί αποδεικνύει ήδη την εντιμότητά του και την προσήλωση στην ίση αντιμετώπιση των πολιτών, που θα εφαρμόσει και κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αυτός ο υποψήφιος δε ζητά υποχείρια. Ζητά ενεργούς συνειδητοποιημένους πολίτες. Και γι αυτό είναι άξιος εμπιστοσύνης.

Ποιοι υποψήφιοι;


Ποιοι είναι άραγε εκείνοι που πληρούν τα περισσότερα ή όλα τα παραπάνω κριτήρια; Πώς θα επιλέξουμε τους καλύτερους;
Εδώ θα πρέπει να δουλέψουμε δια της αφαιρετικής οδού. Το πιο εύκολο είναι να βρούμε αυτούς που δεν θα ψηφίσουμε. Ξεπερνάμε πρώτα τους σκερβελέδες, τους ανίκανους, τους ανεύθυνους, τους άβολους, τα τσιράκια.
Απορρίπτουμε στη συνέχεια τους εξουσιομανείς, τους υπερόπτες, τους διαπλεκόμενους, τα λαμόγια, τους ανέντιμους, τους αντιδημοκράτες.
Παραμερίζουμε αυτούς που μας λοιδόρησαν, που μας κορόιδεψαν, που εμπορεύθηκαν το δικαίωμά μας στην εργασία, που καπηλεύθηκαν τα όνειρά μας, τους φαφλατάδες και τους υπερόπτες.
Αυτούς που μας μετέτρεψαν σε άβουλα όντα, όντας άβουλα όντα και οι ίδιοι, τους ανίκανους, τους βωβούς και τους εξαρτημένους. Είναι στο χέρι μας όλους αυτούς να τους στείλουμε στα σπίτια τους. Είναι στο χέρι μας να δώσουμε στον αυριανό δήμαρχο τους άριστους για να μπορεί και να διοικήσει άριστα.
Είναι στο χέρι μας να καταστρέψουμε αυτή την άθλια εικόνα δημοτικών συμβούλων, που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να ανεβοκατεβάζουν το χέρι τους, λέγοντας ναι στις ορέξεις του εκάστοτε δημάρχου.

2/11/2010


Υ.Γ. Είναι αυτονόητο ότι, σε ότι με αφορά, έχω αποφασίσει για το ποιος είναι ικανότερος για δήμαρχος και επιδιώκω να είμαι ένας από τους υποψηφίους συμβούλους του, που θα εμπιστευτείτε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: