Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ



Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε, αν το έχει πετύχει!

Προς τι η θριαμβολογία; Με τα μνημόνια τόσων χρόνων και τα δυσβάσταχτα μέτρα εναντίον των πολιτών, δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο! Αν κλείσει τα νοσοκομεία και τα σχολεία με την πολιτική της, αν μειώσει κατά 50% τους μισθούς και τις συντάξεις, αν απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους, αν βάλει χαράτσια και στον αέρα που αναπνέουμε, και ένας στούρνος μπορεί να το πετύχει!

Δεν είναι σκοπός μου να ασχοληθώ με τα οικονομικά. Μερικά παραδείγματα, με τυχαία σειρά, από το νησί μας θέλω να σας αναφέρω, για να καταλάβετε πάνω σε ποια βάση έχει «κατακτηθεί» το περίφημο αυτό πλεόνασμα.

 

Ασφάλεια

  Οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής και της κεντρικής Λευκάδας τα τελευταία χρόνια δεν μπορούν εύκολα να κοιμηθούν. Αιτία η έλλειψη αστυνόμευσης των περιοχών αυτών, όχι εξ αιτίας της αδιαφορίας της αστυνομίας μα κυρίως από την έλλειψη επαρκούς στελέχωσης των Αστυνομικών Τμημάτων Βασιλικής και Καρυάς.

Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές το Α.Τ Βασιλικής από 22 οργανικές θέσεις σήμερα έχει μόνο δέκα (10) αστυνομικούς, ενώ το Α.Τ Καρυάς είναι στελεχωμένο με μόνο τρεις (3)! Το τραγικότερο όλων είναι ότι αυτά τα δύο αστυνομικά τμήματα κινδυνεύουν με κατάργηση!

Με τις υπάρχουσες θέσεις σκεφτείτε πως μπορεί να αστυνομευτούν τόσα χωριά, πόσο μπορούν να καλυφθούν οι όποιες καταγγελίες, πόσο προσωπικό αντιστοιχεί σε κάθε βάρδια!

Οι κλοπές στα χωριά που καλύπτουν τα δύο αυτά Α.Τ είναι καθημερινές, οι παρανομίες έχουν πολλαπλασιαστεί, η ασυδοσία τείνει να γίνει καθεστώς!

Αν σκεφτούμε ότι στα χωριά μας οι περισσότεροι κάτοικοι είναι μιας κάποιας ηλικίας, αντιλαμβανόμαστε όλοι ποια κατάσταση βιώνουν!

● Εν μια νυχτί αποφασίστηκε από την κυβέρνηση η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας. Οι δημοτικοί αστυνομικοί είναι ήδη σε διαθεσιμότητα, πάει να πει μελλοντική πιθανότητα απόλυσης, και οι δημοτικές αρχές όλης της χώρας βρίσκονται σε απόγνωση! Δεν φτάνει που τα έσοδά τους από το κράτος μειώθηκαν

κατά 75% ( ο δήμος Λευκάδας θα πάρει δεν θα πάρει 500.000 €, από τα 2.000.000 € που έπαιρνε), με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας χάνουν και ένα από τα βασικά τους όπλα για την πάταξη της παρανομίας και την είσπραξη εσόδων από αυτήν!

Δεν επεκτείνομαι άλλο, οι αναγνώστες και μυαλό έχουν και κρίση!

 

Υγεία

● Στην Ελλάδα του μνημονίου και της «Μερκελιάδας» όποιος αρρωστήσει πρέπει να πληρώσει για να γίνει καλά! Πέρα από την κατάργηση νοσοκομείων ή τη συγχώνευση κάποιων, πέρα από την υποστελέχωση, εισαγωγή σε αυτά θα σημαίνει είκοσι πέντε ευρώπουλα από 1/1/14! Το περιορισμένο υγειονομικό υλικό σημαίνει πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενούς, που φορές θα χρειάζεται να αγοράζει ιώδιο, γάζες και φυσικά τα φάρμακα για τη θεραπεία του!

Για να δεις γιατρό έξω από το νοσοκομείο ή θα πληρώσεις ή θα περιμένεις, αν μπορείς να το κάνεις! Όλοι και όλες βιώνουμε την κατάσταση αυτή, άλλη ανάλυση λοιπόν περιττεύει!  Υπάρχουν όμως και νέα μέτρα!

Κάθε συνταγή από 1/1/14 θα χρεώνεται με ένα ευρώ από τα φαρμακεία! Οι συνταγές δεν μπορεί να έχουν πάνω από τρία φάρμακα η κάθε μία και μόνο για μια συγκεκριμένη ασθένεια! Αν δηλαδή έχεις κολικό και γρίπη, χρειάζεσαι το λιγότερο δυο συνταγές!


Πάνε κάποια χρόνια που στο χώρο της υγείας πολλές υπηρεσίες ιδιωτικοποιήθηκαν και δόθηκαν σε εργολάβους (καθαριότητα - φύλαξη - εστίαση κλπ). Θα ακολουθήσουν και άλλες προφανώς!
Στο Νοσοκομείο της Λευκάδας οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία (καθαρίστριες, φύλακες, τραπεζοκόμες) αντιμετωπίζουν την εργοδοτική ασυδοσία.

Παράδειγμα οι εννέα γυναίκες που εργάζονται στην καθαριότητα.

Η σύμβαση που υπέγραψε φέτος η διοίκηση του νοσοκομείου με τον εργολάβο δεν επαρκούσε για να καλύψει το μισθολογικό και ασφαλιστικό τους κόστος. Ο εργολάβος, προκειμένου να βγάλει κέρδος, εξανάγκασε τις εργαζόμενες να δεχθούν μειωμένες αποδοχές της τάξης των 370 ευρώ το μήνα, λίγα ρεπό και καμία άδεια!

Πάει να πει η υπογράφεις τη σύμβαση και γίνεσαι σύγχρονη δούλη ή απολύεσαι! Τόσο απλά, τόσο «δημοκρατικά», με την ανοχή φαντάζομαι της διοίκησης του νοσοκομείου!

Αυτή η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών των νοσοκομείων, που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν οι μνημονιακές συγκυβερνήσεις, έχουν στόχο την κατάργηση της μόνιμης εργασίας στο δημόσιο, υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Οδηγούν, στο όνομα της αύξησης των κερδών των επιχειρηματιών εργολάβων, τους εργολαβικούς εργαζόμενους σε μισθούς πείνας και σε παραβιάσεις των στοιχειωδών εργατικών τους δικαιωμάτων!

 

Παιδεία

Μεγάλη ποσότητα μελανιού έχει χυθεί τον τελευταίο καιρό για τα θέματα της παιδείας. Θεωρώ γνωστές τις κυβερνητικές αποφάσεις και θέλω μόνο να κάνω ένα σχόλιο.

Η πολιτική των κυβερνήσεων, στα θέματα της παιδείας, έχει αποτύχει!  Μετά από δεκαετίες «κοσμογονιών στην εκπαίδευση» είναι φανερό ότι τα παιδιά είναι πιο αμόρφωτα, πιο πεινασμένα, πιο απεγνωσμένα από ποτέ.

Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε για το Λύκειο:

1.  Δημιουργεί ένα ακόμα πιο σκληρό, ανταγωνιστικό και ταξικό σχολείο από αυτό που ξέρουμε,
2.  Διώχνει την πλειοψηφία των μαθητών από το Λύκειο και  τους οδηγεί στη φτηνή και υποβαθμισμένη κατάρτιση. Η παιδεία εξελίσσεται σε προνόμιο για λίγους!
3.  Διευρύνει τις μορφωτικές ανισότητες σε βάρος των πιο αδικημένων και αυξάνει, σε περίοδο βαθιάς κρίσης, ακόμη περισσότερο τις οικογενειακές δαπάνες.
Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, η υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας, δεν είναι υπόθεση μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά όλης της κοινωνίας.

Επίδομα ανεργίας

 

Με νόμο του 2010 το επίδομα ανεργίας σε εργαζόμενους σε εποχικά επαγγέλματα διακόπτεται από το 2013. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως ένας ολόκληρος κόσμος, που εργάζεται στα τουριστικά επαγγέλματα, το χειμώνα θα πεινάσει!

Παραθέτω το απόσπασμα από τον 3986/2011

«8.  Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450).

Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400).»

Τι δεν καταλάβατε;

 

26/10/2013

 

Υ.Γ. Θα ήθελα να γράψω για το τι σημαίνει πλεόνασμα κ.λ.π με απλά και κατανοητά λόγια, λόγω χώρου θα το κάνω σε  μεταγενέστερα σημειώματά μου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: