Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΑ ΑΠΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ



Στα Οικονομικά δεν είμαι ειδικός. Ξέρω τα βασικά. Υφίσταμαι εντόνως τα αποτελέσματα της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής του «ναι σε όλα» και των μνημονίων! Όπως οι περισσότεροι από εσάς άλλωστε…
Ποια είναι όμως αυτή η πολιτική με απλά και κατανοητά από όλους λόγια;
Θα μας σώσει ή θα μας … χαντακώσει; Θα μας ξελασπώσει ή θα μας ρίξει βαθύτερα στο βούρκο; Προσωπικά πιστεύω ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν! Ακόμη και πλεόνασμα να υπάρξει θα προέρχεται από το έλλειμμα της ποιότητας ζωής μας, από την καταστροφή του μέλλοντος των νέων κυρίως ανθρώπων! Οι δείκτες ανεργίας το δείχνουν, οι χιλιάδες αυτοκτονίες των τελευταίων χρόνων το αποδεικνύουν!
Ας δούμε ένα παράδειγμα που κυκλοφορεί ευρέως στο διαδίκτυο. Κατανοητό από όλους φαντάζομαι. Βεβαίως περιέχει και θέσεις με τις οποίες δεν είναι απαραίτητο να συμφωνεί κάποιος, δεν παύουν όμως να είναι ενδιαφέρουσες.
Πολλά γράφω όμως, πάμε στο παράδειγμα όπως το βρήκα χωρίς καν υπογραμμίσεις!

ΑΠΛΑ...ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΑ
Η Γρεκία είναι μια μικρή χώρα στα βορειοανατολικά της Μεσογείου με νόμισμα το ευρώ. Είναι μια πολύ μικρή χώρα και έχει μόνο 5 κατοίκους.
Ένα Δημόσιο Υπάλληλο , ένα καφετζή , ένα παντοπώλη , ένα χονδρέμπορο και ένα αγρότη.
Σε αυτή τη μικρή και φτωχή χώρα το μοναδικά χρήματα που υπάρχουν είναι δέκα ευρώ.
Κάθε πρώτη του χρόνου το κράτος δίνει δέκα ευρώ στον Δημόσιο Υπάλληλο ως μισθό.
Αυτός παίρνει τα δέκα ευρώ και τα δίνει στον καφετζή για να πληρώσει τους καφέδες που θα πάρει όλο το χρόνο.
Ο καφετζής παίρνει τα δέκα ευρώ και τα δίνει στον παντοπώλη για να αγοράσει καφέ και ζάχαρη.
Ο παντοπώλης παίρνει με τη σειρά του τα χρήματα και τα δίνει στον χονδρέμπορο για να προμηθευτεί τα υλικά και τέλος ο χονδρέμπορος τα δίνει στον αγρότη για να του προμηθεύσει τη ζάχαρη.
Αυτό που κυκλοφόρησε στη μικρή αυτή χώρα είναι δέκα ευρώ. Όμως το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) είναι (και έτσι ορίζεται διεθνώς) αυτά τα δέκα ευρώ επί πόσες φορές άλλαξαν χέρια (στην περίπτωσή μας 5). Δηλαδή 5 Χ 10 ευρώ = 50 ευρώ.
Στο τέλος του χρόνου έρχεται η φορολογία εισοδήματος. Η χώρα έχει ένα απλό σύστημα φορολογίας. Τα πέντε πρώτα ευρώ είναι αφορολόγητα και τα υπόλοιπα φορολογούνται με 40 % . Έτσι ο Δημόσιος Υπάλληλος θα πληρώσει :
( 10 € ( εισόδημα ) - 5 € (Αφορολόγητο) ) Χ 40% = 5 Χ 40 % = 2 €.
Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κατοίκους . Συνεπώς το κράτος εισπράττει : 2€ Χ 5 κάτοικοι = 10 € . Με τα οποία 10 € πληρώνει τον Δημόσιο Υπάλληλο για το νέο έτος και ούτω καθεξής.
Το κράτος όμως τα προηγούμενα χρόνια ήταν σπάταλο ή ξόδεψε χρήματα για υποδομές (δεν μας απασχολεί στην παρούσα φάση) και χρωστάει σε ξένους επενδυτές 50 € .
Έχει δηλαδή ένα εξωτερικό δημόσιο χρέος 100% του ΑΕΠ του.
Μια κυβέρνησή του υποκύπτοντας στο αίτημα των δανειστών να μειώσει το χρέος του κράτους ακολουθεί την παρακάτω πολιτική: Μειώνει το μισθό του υπαλλήλου κατά 20 % δηλαδή κατά 2 € και τα δίνει να πληρώσει μέρος του χρέους .
Το Χρέος μειώνεται σε 48 €. Ο υπάλληλος παίρνει τα 8 πλέον ευρώ και τα δίνει στον καφετζή ( κόβοντας τον καφέ μία μέρα κάθε πενθήμερο), ο καφετζής στον παντοπώλη , ο παντοπώλης στο χονδρέμπορο και ο χονδρέμπορος στον αγρότη.
Πλέον το ΑΕΠ της χώρας γίνεται 5 Χ 8 € = 40 €.
ΟΜΩΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ : 48€ / 40€ = 120 % του ΑΕΠ !!!!
Δηλαδή το χρέος αυξήθηκε.
Στο τέλος του χρόνου έρχεται η φορολογία :
Τα πέντε πρώτα ευρώ είναι αφορολόγητα και τα υπόλοιπα φορολογούνται με 40 % . Έτσι ο Δημόσιος Υπάλληλος θα πληρώσει :
( 8 € ( εισόδημα ) - 5 € (Αφορολόγητο) ) Χ 40% = 3 Χ 40 % = 1 € και 20 λεπτά.
Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους κατοίκους . Συνεπώς το κράτος εισπράττει : 1,2 € Χ 5 κάτοικοι = 6 € .
Άρα, δημιουργώντας για πρώτη φορά στη χώρα έλλειμμα 2 €, για να πληρώσει το μισθό των 8 € θα πρέπει να δανειστεί 2 ευρώ από το εξωτερικό δηλαδή το συνολικό ποσό που χρωστά η χώρα στο εξωτερικό είναι 48€ + 2 € = 50 € . Ίσο δηλαδή με το ποσό που χρωστούσε αλλά πλέον:
125 % ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ.
Όμως η Γρεκία αντί να κάνει τις παραπάνω μειώσεις αλλάζει το νόμισμά της σε εθνικό.
Με μία αντιστοιχία 1:1 αρχικά πληρώνει τα 2 € στο εξωτερικό, κρατάει τα 8 € για αγορές προϊόντων εισαγωγής και «κόβει» νόμισμα 10 δρχ. προκειμένου να κάνει τις πληρωμές του.
και το σύστημα λειτουργεί ξανά από την αρχή αλλά σε δρχ.
Ατυχώς όμως με αυτό τον τρόπο υπάρχει μείωση στην αξία του νομίσματος σε 10:8 δηλαδή το ΑΕΠ θα μειωθεί σε 50 δρχ Χ 0.8 = 40 €. Έτσι την πρώτη χρονιά δεν υπάρχει διαφορά.
ΑΛΛΑ τα έσοδα στο τέλος του έτους θα είναι πάλι 10 δρχ. ΑΡΑ δεν απαιτείται νέος δανεισμός
ΔΗΛΑΔΗ δεν υπάρχει νέο έλλειμμα. Αλλά ούτε και μείωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Σημ. Στη θέση του υπαλλήλου είναι όλοι όσοι εισπράττουν γενικά από το Δημόσιο (συνταξ/χοι , υπάλληλοι, επιδοτούμενα προγράμματα, Δημόσια έργα κλπ, κλπ, κλπ )

12/10/2013
Πηγή:
http://www.newsnowgr.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: