Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Αχ! «Αθηνά !»



Με την ανακοίνωση από τον υπουργό της τρικομματικής κυβέρνησης διαλύεται το ΤΕΙ  ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ, μέσω του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».
Κλείνουν τα δυο τμήματα στο Αργοστόλι, τα δυο στην Λευκάδα, το ένα στην Ζάκυνθο και το ένα στο Ληξούρι.
Από τα οκτώ τμήματα παραμένουν δύο τα οποία εντάσσονται στο υπό ίδρυση ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας-Ιονίων!
Λεπτομέρειες θα διαβάσετε σε άλλες σελίδες της εφημερίδας. Σε ότι με αφορά δυο – τρεις σκέψεις μου θα εκφράσω.

Τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα που καλούνται τώρα να κλείσουν, δεν δημιουργήθηκαν με βάσει κάποιο κεντρικό σχεδιασμό για να καλύψουν ανάγκες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δημιουργηθήκαν για ρουσφετολογικούς λόγους.
Κάθε βουλευτής, και παράγοντας πίεζε και κατάφερνε, ώστε να γεμίσει η Ελλάδα σχολές, υποβαθμισμένες οι περισσότερες ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο και κάποιες φορές αλληλεπικαλυπτόμενες ως προς το γνωστικό τους αντικείμενο. Ο κατακερματισμός και η πολυδιάσπαση, είναι σε βάρος της εκπαίδευσης.
Δημιουργώντας σε κάθε «κεφαλοχώρι» σχολές, καταφέραμε να έχουμε κτίρια, μισθοδοτούμενους υπαλλήλους, ευχαριστημένους ψηφοφόρους, αλλά δεν είχαμε εκπαίδευση.
Μιλάμε για συγκέντρωση και παραμονή νέων παιδιών και όχι για πανεπιστημιακά ιδρύματα.
► Ο τρόπος δημιουργίας τους είναι άσχετος με τον τρόπο που επιδιώκεται η κατάργησή τους. Είναι αδιανόητο, σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε συνεχή ύφεση, να έρχεται ο κάθε υπουργός και σαν τυφώνας να σαρώνει τα πάντα στο διάβα του!
Είναι αδιανόητο να θέλεις να μεταφέρεις σπουδαστές σε άλλη πόλη, και σε πολλές περιπτώσεις σε σχολή με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, άμεσα!
Αυτό σημαίνει οικονομικό και κοινωνικό κόστος, αλλοίωση των σπουδών και σε πολλές περιπτώσεις σταμάτημά τους, για όσους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.
Αν πρέπει να καταργηθεί μια σχολή, στα πλαίσια ενός προγράμματος με βάση την εκπαίδευση και μόνο, αυτό οφείλει να γίνει σταδιακά. Δεν βάζεις νέους σπουδαστές και καταργείς τη σχολή όταν τελειώσουν οι ήδη υπάρχοντες.

► Η κατάργηση του ΤΕΙ στη Λευκάδα δεν είναι «κεραμίδα στο κεφάλι μας»!
Ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη για τους γνωρίζοντες γιατί, πέρα από την μνημονιακή πολιτική και τους πρόθυμους που την υπηρετούν, έχουν γίνει λάθη και παραλείψεις από τους αρμόδιους τούτου του τόπου!
  Είναι μεγάλη η ευθύνη του βουλευτή του νομού, γιατί τίποτα δεν έκανε στα χρόνια της θητείας του, αν και όφειλε να γνωρίζει σχέδια και προοπτικές.
● Είναι μεγάλη η ευθύνη του περιφερειάρχη γιατί δεν έκανε τίποτα  για την προστασία του ΤΕΙ, παρά τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης.
● Είναι μεγάλη η ευθύνη της Διοικούσας  Επιτροπής του ΤΕΙ  ΙΟΝΙΩΝ γιατί καλλιέργησε, με συνεχείς δηλώσεις της, τον εφησυχασμό στους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες.
● Είναι μεγάλη η  ευθύνη  των δημοτικών αρχών , που διαχρονικά και με μικρές εξαιρέσεις αδιαφόρησαν για την δημιουργία συνθηκών προστασίας των τμημάτων του ΤΕΙ σε κάθε πόλη.
● Έχει ευθύνη και η κοινωνία με τους φορείς της γιατί είτε είδαν το ΤΕΙ μόνο σαν «κοντοπρόθεσμο χρήμα», αδιαφορώντας για την μακροπρόθεσμη προοπτική είτε δεν ενδιαφέρθηκαν για τα εκατοντάδες παιδιά που ζούνε στον τόπο.

► Η μάχη για την διατήρηση του ΤΕΙ είναι μάχη για την μείωση των αρνητικών  συνεπειών της νησιωτικότητας , είναι μάχη για την κοινωνική και πνευματική εξέλιξη της περιοχής, είναι  όμως και μάχη απέναντι στην πολιτική του μνημονίου και της «φιλελευθεροποίησης» της Παιδείας στην Ελλάδα, είναι μάχη για την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Οφείλουμε να υπερασπιστούμε  κατά πρώτον την ανάγκη της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, . στην βάση ενός συγκεκριμένου εθνικού σχεδίου αναβάθμισής της, με την δημιουργία υποδομών, με έμφαση στην έρευνα, στις νέες τεχνολογίες, κ.λπ..    
Οφείλουμε να παλέψουμε για την παραμονή του ΤΕΙ στη Λευκάδα, κατά κύριο λόγο για την κοινωνική και πνευματική εξέλιξη του νομού μας. Τα όποια άλλα οφέλη ακολουθούν ως παρεπόμενα.       
Η παραμονή του ΤΕΙ ως έχει δεν είναι αρκετή. Πρέπει να αναβαθμιστεί και σε επίπεδο σπουδών και σε επίπεδο υποδομών.

► Οι πολίτες της Λευκάδας έχουν καταλάβει είμαι σίγουρος πως η παραμονή του ΤΕΙ στο νησί συνδέεται άμεσα με την κατάργηση της πολιτικής των μνημονίων που ως χώρα ακολουθούμε. Μιας πολιτικής που εφαρμόζεται στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου και που αδιαφορεί για τις συνέπειες στην κοινωνία και την πατρίδα μας. Μιας πολιτικής που ενδιαφέρεται για τους αριθμούς και όχι για τους ανθρώπους!     

Ο καυγάς δεν γίνεται για την εκπαίδευση, για να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Δεν μπορεί την εκπαίδευση της κάθε χώρας να την καθορίζουν δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες.
Ο καυγάς γίνεται για καθαρά μικροκομματικά και οικονομικά συμφέροντα, γιατί, αυτά θίγονται.
Οι περισσότεροι από αυτούς που σήμερα κόπτονται για το ΤΕΙ και ορκίζονται «αγώνα μέχρις τελικής πτώσεως» είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονταν και υπερασπίζονται ακόμη την πολιτική των μνημονίων.
Είναι οι ίδιοι που για χρόνια αδιαφόρησαν για την παιδεία στον τόπο.
 Είναι οι ίδιοι που με το δόγμα «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ», για τους δικούς τους κομματικούς - ψηφοθηρικούς λόγους, έσπειραν μια παιδεία στα μέτρα τους και «όμηρο» στις διαθέσεις τους.
Ακόμη και σήμερα πάνω στο πτώμα του ΤΕΙ προτάσσουν το μικροκομματικό συμφέρον!
Όσοι διαβάζουν εφημερίδες και δηλώσεις στο διαδίκτυο το αντιλαμβάνονται!

► Όλοι όσοι, από τους κατά καιρούς υπευθύνους, σήμερα δηλώνουν έκπληκτοι από την εξέλιξη, αισθάνονται ότι εξαπατήθηκαν, παραπλανήθηκαν ή ότι τους έριξαν «στάχτη στα μάτια», ας καταλάβουν τούτο. Μια πρόσκαιρη υπόσχεση για την παραμονή του ΤΕΙ, γιατί ενδεχομένως το υπουργείο να υποχωρήσει, δεν θα αποτελέσει νίκη! Για μια πρόσκαιρη αναβολή θα πρόκειται, για καθαρά μικροκομματικούς λόγους! Οι κυβερνώντες θα επανέλθουν, αν αντέξουν να είναι στα πράγματα, για να αποτελειώσουν το «τροικανικό» έργο τους!
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΒΑΡΑ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ!
Κάλλιο αργά παρά … αργότερα άλλωστε!
05/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: