Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΠάρΤΑ ΟΛα

Θύμωσαν οι αγρότες, αναταράξεις στο ΤΑΟΛ

Από της 16 Οκτώβρη στα χωριά της Λευκάδας μοιράζεται έντυπο υλικό από την Λαϊκή Αγροτική Ενότητα, στο οποίο γίνεται αναφορά στην καταστροφική πολιτική που έχουν ασκήσει οι διοικήσεις του ΤΑΟΛ απέναντι στους αγρότες του νησιού, τα τελευταία χρόνια.
Κείμενα ιδιαίτερα σκληρά και καυστικά, που καταδεικνύουν την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου. Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στα παρακάτω ζητήματα:

1) Στην πελατειακή σχέση που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις διοικήσεις του ΤΑΟΛ και των Λευκαδιτών αγροτών.
2) Στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του συνεταιρισμού με αποτέλεσμα τη σταδιακή απαξίωση και οικονομική συρρίκνωσή του.
3) Στο κίνδυνο μετά τη πώληση του ξενοδοχείου και του πυρηνελαιουργείου, να εκποιηθεί και το οινοποιείο μαζί με τα 23 στρέμματα στο χώρο, φιλέτο, του Κάστρου.
4) Στο γεγονός ότι οι σταφυλοπαραγωγοί είναι απλήρωτοι από πέρσι, ενώ φέτος το ΤΑΟΛ δεν πήρε τα σταφύλια τους.
5) Στο ότι το χαράτσι που καταβάλλουν οι Λευκαδίτες αγρότες για να πάρουν πενιχρές επιδοτήσεις, είναι ιδιαίτερα υψηλό.
6) Στις προσπάθειες που γίνονται να αλλάξει το καταστατικό και σε στοχευμένες ενέργειες που έχουν ως στόχο, στις κρίσιμες αποφάσεις, να παρακάμπτεται η Γενική Συνέλευση.


Ανεξάρτητα από τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες και το έντυπο υλικό που μοιράζουν ομάδες αγανακτισμένων αγροτών στους υπόλοιπους, για όποιον δεν θέλει να εθελοτυφλεί, η κατάσταση με το ΤΑΟΛ έχει φτάσει στο απροχώρητο.
Υπάρχει συσσωρεμένη αγανάκτηση και θυμός στους αγρότες του νησιού, όπως έδειξε και η πρόσφατη κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης. Άλλωστε, τα γεγονότα σχετικά με το λουκέτο στο Super Market του ΤΑΟΛ, είναι ακόμα νωπά στη μνήμη όλων μας. Οι ευθύνες των τελευταίων κυβερνήσεων, αλλά και των βουλευτών του νησιού μας, πέρα από τις δεδομένες ευθύνες των διοικήσεων του ΤΑΟΛ, είναι τεράστιες.
esperida.wordpress.com

ΠάρΤΑ ΌΛα

Με ένα αρκετά ευρηματικό τίτλο η Πρωτοβουλία Αγροτών αγωνίζεται για τα δίκαια των αγροτών στη Λευκάδα, εναντίον της διοίκησης του τοπικού συνεταιρισμού, του αρχαιότερου στην Ελλάδα (από το 1915).
Χθες (26/11) έγινε κινητοποίηση με συγκέντρωση στις αποθήκες του ΤΑΟΛ και πορεία)
«Η πολιτική που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δρομολόγησε μέσω της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) της Ε.Ε τις στρατηγικές επιλογές των πολυεθνικών στο χώρο της αγροτικής παραγωγής. Στα πλαίσια αυτά κινούνται και οι ντόπιοι εκφραστές τους στη Λευκάδα, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, οι βουλευτές και οι παράγοντες του συνεταιρισμού, που αφού διαλύσανε τους αγροτικούς συλλόγους και τους συνεταιρισμούς, προχωρήσανε στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και διατροφής δημιούργησαν μονοπωλιακές ενώσεις, για την ανάπτυξη της κερδοφορίας τους. Το ΤΑΟΛ εδώ και χρόνια λειτουργεί σαν μηχανισμός της πολιτικής αυτής. Έχει ξεπουλήσει τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών (πυρηνελαιουργείο, ΞΕΝΙΑ και ετοιμάζεται για το οινοποιείο) ενώ εκμεταλλεύεται την παραγωγή μας για τις επιδοτήσεις της Ε.Ε, αφήνοντας εμάς απλήρωτους για χρόνια. Προεκλογικά παρακολουθήσαμε τις φανφάρες για αποζημιώσεις για τη φετινή χρονιά, αλλά σήμερα αντιμετωπίζουμε εκτάσεις άτρυγων αμπελιών και ανασφάλεια για το τι θα συμβεί αύριο…»
Αυτά αναφέρονται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αγροτών και δεν έχει κανείς παρά να συμφωνήσει με τις διαπιστώσεις αυτές.

Απαξίωση

Είναι γεγονός ότι στον τόπο οι αγρότες συρρικνώνονται, η αγροτική παραγωγή πάει κάθε χρόνο χαμένη, το συνεταιριστικό κίνημα έχει από καιρού, με την βοήθεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες περί άλλων τύρβαζαν, περιέλθει σε κώμα και η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού έχει αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του νησιού.
Είναι επίσης γεγονός ότι οι εκάστοτε διοικήσεις του ΤΑΟΛ έχουν κάνει τα πάντα (από πρόθεση ή ανικανότητα) προκειμένου να απαξιωθεί ο συνεταιρισμός και η εύκολη λύση, που λέγεται εκποίηση της περιουσίας του, να φαντάζει μονόδρομος.
Οι τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες, λαλίστατοι κατά τα άλλα, σιωπούν. Ο βουλευτής μας το ίδιο. Δεν τους ενδιαφέρει το θέμα ή συμφωνούν με τη διοίκηση του συνεταιρισμού;
Για το θέμα έχει κάνει ερώτηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ακόμη αναμένεται η απάντησή του…



Οινοποιείο


Θέλω να σταθώ σε ένα μόνο θέμα, γιατί είναι αυτονόητο ότι συμμερίζομαι την αγανάκτηση και τις διεκδικήσεις των αγροτών. Το θέμα λέγεται οινοποιείο στο Κάστρο.
Δεν ξέρω αν πρόκειται για λάθος, πάντως η άποψη των αγροτών που λέει
«… Καμιά ενέργεια εκποίησης του οινοποιείου του Κάστρου, χωρίς την προηγούμενη λειτουργία του οινοποιείου στο δήμο Σφακιωτών…» δεν με βρίσκει σύμφωνο. Φαντάζομαι ότι δεν συμφωνούν με την εκποίηση και ιδιαίτερα σε ιδιώτη…
Η πρόθεση της διοίκησης του ΤΑΟΛ, να ενοικιάσει το οινοποιείο και τον περιβάλλοντα χώρο (για ποια 23 στρέμματα μιλούν;), για ψίχουλα σε ιδιώτη, πρέπει να βρει την καθολική μας αντίδραση.
Θεωρώ αδιανόητο μια τεράστια έκταση, στο έμπα της Λευκάδας, δίπλα σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της, να μετατραπεί σε ιδιωτική έκταση, είτε λέγεται κέντρο διασκέδασης ή οτιδήποτε παρόμοιο.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι κάτι τέτοιο θα καταστρέψει το χώρο και θα αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του.
Βεβαίως τα χάλια που έχει το οινοποιείο δεν τιμούν το νησί, η εικόνα του είναι από αδιανόητη έως τραγική, αυτό όμως δεν δίδει το δικαίωμα στη διοίκηση του συνεταιρισμού στην εύκολη λύση της εκποίησης, για χρήματα που δεν θα φτάνουν για τους μισθούς δύο υπαλλήλων του.
Το ΕΣΠΑ τρέχει και από όσα γνωρίζω υπάρχει τρόπος να ενταχθεί το οινοποιείο σε αυτό. Γιατί αλήθεια δεν κάνει μια προσπάθεια, η διοίκηση του ΤΑΟΛ, σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν κάνει ένα σχεδιασμό ανάπτυξης, γιατί δεν πουλά τα προϊόντα της; Τρόποι υπάρχουν. Διάθεση δεν βλέπω, το αντίθετο μάλιστα. Βλέπω μια ειλημμένη απόφαση να μετατραπεί ο συνεταιρισμός σε οργανισμό ενοικίασης ακινήτων, η εύκολη λύση, η οποία προφανώς ακολουθεί μια πολιτική απόφαση όπως δεκάδες άλλες στο παρελθόν. Ξεπούλημα των πάντων…

Παρέμβαση

Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να παρέμβει. Θεωρώ ότι ο χώρος του οινοποιείου μπορεί κάλλιστα να μετατραπεί σε χώρο αναφοράς για το νησί, με τη δημιουργία μουσείου, χώρου εκδηλώσεων ή κάτι παρόμοιο.
Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να δοθεί (αν δεν γίνεται αλλιώς) στην αυτοδιοίκηση (με αγορά ή μίσθωση), από ότι σε ιδιώτη. Το έχει σκεφτεί αυτό η διοίκηση του ΤΑΟΛ;
Στο κάτω της γραφής η περιοχή είναι ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και τέτοια πρέπει να παραμείνει.
Φαντάζεστε μια τέτοια έκταση με κιόσκια, νάιλον, ξαπλώστρες, τέντες, πισίνα και ότι άλλο;
Φαντάζεστε μια παραλία, από τις ωραιότερες και πλέον πολυσύχναστες στο νησί, αποκλεισμένη και χωρίς πρόσβαση;
Και όλα αυτά για λίγα ψίχουλα, γιατί, καθότι γνωρίζω, για 40 με 50 χιλιάρικα το χρόνο μιλάμε…
Στο κάτω της γραφής το οινοποιείο και ο πέριξ χώρος, ανήκει σε όλους τους Λευκαδίτες και σε αυτούς πρέπει να παραμείνει.
Στο κάτω της γραφής η είσοδος του νησιού δεν πρέπει να είναι ένα κέντρο διασκέδασης, απέναντι από το Ενετικό Κάστρο, μα κάτι που να είναι στολίδι και χαρακτηριστικό του.


Περάστε κόσμε!

Θα μου πείτε για ποια χαρακτηριστικά μιλώ. Θα έπρεπε να είναι ο πολιτισμός. Θα έπρεπε να είναι η ιστορία και η παράδοση. Αμ, δε!
Εδώ, τα πάντα πια προσκυνούν το χρήμα και την αρπακτή.

Εδώ, η αυτοδιοίκηση βάζει πλάτη για να κερδοσκοπούν ιδιώτες, σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών, όπως είναι η κυκλοφορία σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Εδώ, οι παραλίες κατάντησαν φέουδα ολίγων χωρίς η αυτοδιοίκηση να βγάζει, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, δραχμή όταν άλλοι θησαυρίζουν….

Εδώ στα δημόσια κτήματα γίνεται «πλιάτσικο», παρά τις προσπάθειες λίγων φιλότιμων, να σώσουν ότι μπορούν.

Εδώ ο πολίτης είναι άγνωστη λέξη και η φράση «δικαιώματα του πολίτη» ανύπαρκτη.

«…Εδώ η ψυχή πικρότερο αγροικά
τον πόνο της σκλαβιάς της, εδώ βλέπει
τι έχασε τι έχει, τι της πρέπει…»



Περάστε κόσμε!



24/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου