Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ



Οι Πάγκαλοι και τα γιαούρτια

Ότι ο Πάγκαλος διατελεί εν αγρία συγχύσει δεν αμφιβάλλει κανείς. Ο άνθρωπος προφανώς δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί τι συμβαίνει γύρω του, πώς μιλούν οι οπαδοί του κόμματός του γι’ αυτόν, πώς τον στολίζουν οι κυβερνητικοί συνάδελφοί του σε off the record συζητήσεις. Ούτε βέβαια πόση κοινωνική οργή παράγει η πολιτική της κυβέρνησής του και τι κοινωνικές εκρήξεις ετοιμάζει.
Εξ ου και οι καθόλα ανόητες, εμπαθείς και στα όρια της προβοκάτσιας επιθέσεις του στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον οποίο όχι μόνο προσάπτει ότι κάνει πρόβες αντάρτικου κατά του κράτους (!), αλλά και ότι διαθέτει μηχανισμούς που δημιουργούν συστηματικά εμφύλιο κλίμα. Καταγγελία που οριστικά τον αναδεικνύει πρωταθλητή στον διαγωνισμό για το θείο μας τον πρώτο ψεύτη, ως τον πολιτικό που ανακάλυψε μηχανισμούς, οι οποίοι μάλιστα δρουν συστηματικά, στο σκορποχώρι του ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΥΤΟΣ όμως είναι ο σοβαρός, έμπιστος και αποτελεσματικός αντιπρόεδρος του Παπανδρέου. Κάποτε, επί υπουργίας Γιώργου, έλεγε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών δεν μιλούσαν ελληνικά - μόνο αμερικάνικα. Κάποτε επίσης κατέταξε στη χλωρίδα συνάδελφό του υπουργό, τον οποίο χαρακτήρισε συκιά. Κάποτε επίσης θυμήθηκε, μετά από τριάντα χρόνια στην εξουσία, ότι στο Δημόσιο δουλεύουν οι κοπρίτες κι ότι «μαζί τα φάγαμε». Ων ουκ έστι αριθμός τέτοια από τον Πάγκαλο. Ε, τώρα στόχος του δεν είναι ο Λαλιώτης ούτε ο Παπανδρέου - αλίμονο! - ούτε ο γερμανικός γίγαντας με μυαλό νάνου. Τώρα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και θα πρέπει να μάθουμε όλοι να ζούμε μ’ αυτό.
Στην προσπάθειά του να στηρίξει με νύχια και με λόγια την πολιτική του Μνημονίου μας ξαναπάει στην εποχή που ήταν μακριές οι φούστες. Βάζει τη συνωμοσία στη θέση της πολιτικής. Τον αριστερό δάκτυλο στη θέση της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Τον άγνωστο αριστερό στη θέση του θυμωμένου πολίτη. Και ούτε γάτα ούτε ζημιά… Δεν υπάρχει κοινωνική διαμαρτυρία, υπάρχει αριστερό σχέδιο.
Κι έτσι φτάσαμε στο γιουχάισμα των Παρισίων και στο γιαούρτι των Καλυβίων. Αν κάθε στέλεχος της κυβέρνησης - και της Ν.Δ. φυσικά - που εμφανίζεται δημόσια κινδυνεύει να γιουχαϊστεί, ο Πάγκαλος με τη συμπεριφορά του δεν κινδυνεύει απλώς - το έχει σίγουρο. Έχει θίξει, προσβάλει, εξυβρίσει τόσο κόσμο, ώστε, αν γινόταν μια δημοσκόπηση με το ερώτημα για ποιον πολιτικό θα ξοδεύατε ευχαρίστως ένα γιαούρτι, θα τους έσκιζε όλους.
Έχει στηρίξει την πολιτική του Μνημονίου με τόση εμπάθεια εναντίον εργαζομένων, συνδικάτων, συνδικαλιστών, πολιτικών, κομμάτων και απλών πολιτών, ώστε οι ενδιαφερόμενοι για να τον αποδοκιμάσουν σε δεδομένη ευκαιρία κάνουν ουρές.
Ωστόσο και παρ’ όλα αυτά: Να κατανοεί κανείς γιατί τόσος κόσμος τα έχει με τον Πάγκαλο ή με άλλα στελέχη των κομμάτων εξουσίας είναι ένα ζήτημα. Ακόμα και να επιχαίρει ένας τρελαμένος από τα αδιέξοδα πολίτης με τον προπηλακισμό των επωνύμων, που δίνει διέξοδο στην οργή όχι μόνο των δραστών, αλλά και των τηλεθεατών, δεν είναι αφύσικο εδώ που μας έφτασαν οι φωστήρες της τρόικας και του Παπανδρέου.
Όταν όμως μιλάμε όχι για οργισμένους πολίτες, αλλά για αριστερούς σχηματισμούς, όσο ριζοσπαστικούς και αντισυστημικούς κι αν τους θέλει ο καθένας, είναι άλλο ζήτημα. Ούτε η βρισιά, ούτε το γιαούρτι, ούτε βέβαια η σφαλιάρα πιστοποιούν κίνημα και παράγουν αποτελέσματα κινήματος. Η άσκηση ατομικής βίας, ακόμα και εναντίον αποδεδειγμένα προκλητικών ή ξεφωνημένων πολιτικών, παραμένει μια ενέργεια αμφιλεγόμενη και πάντως ξένη στην αριστερά. Με την οποία μπορεί κάποιοι να ξεσπούν, κάποιοι να χαίρονται, κάποιοι να εκτονώνονται, αλλά η οποία σίγουρα κάποια στιγμή δεν βγαίνει σε καλό για όσους κατανοούν την πολιτική δράση με όρους συσπείρωσης, μαζικότητας και αποφασιστικότητας.
Να πετάξεις ένας γιαούρτι δεν είναι και τόσο δύσκολο - ακόμα και το τελευταίο φασιστόμουτρο της Χρυσής Αυγής το καταφέρνει. Να πετάξουν όμως δέκα χιλιάδες άνθρωποι δέκα χιλιάδες γιαούρτια - αν επιμένουμε στα προϊόντα γάλακτος - στο Μαξίμου, αυτό μάλιστα.
Ως εκ τούτου, και παρά το γεγονός ότι ο Πάγκαλος παραμένει προκλητικός και αδιόρθωτος, η πολιτική του Παπανδρέου παραμένει απάνθρωπη και αδιόρθωτη και το πολιτικό σύστημα παραμένει φθαρμένο και αδιόρθωτο, ούτε ο προπηλακισμός ούτε το γιαούρτι λύνουν το ζήτημα. Και τυχόν ήξεις - αφήξεις επ’ αυτού, υπό την πίεση της οργής και των Παγκάλων, είναι πολιτικό γιαούρτι, σε μια στιγμή που σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις…
Καρτερός Θανάσης
«Αυγή» 20/03/2011




Μαζί τα φαγαμε...



Ξυπνάς μέσα μου τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι συνεχείς επιθέσεις του Θ. Πάγκαλου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με ψέματα και συκοφαντίες δεν είναι τόσο αθώες όσο δείχνει το περιεχόμενο των καταγγελιών, ιδίως όταν αντιπαραβάλλεται με το αντίστοιχο βίντεο. Στην πραγματικότητα ο κ. Πάγκαλος - και άλλοι συνάδελφοί του - θέλουν να παρουσιάσουν τις συγκεκριμένες αντιδράσεις που συναντούν, αποδοκιμασίες προφορικές στις περισσότερες περιπτώσεις, ως αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ανομία, ακόμα και τρομοκρατία. Να βάλουν δηλαδή πολύ χαμηλά τον πήχη των νόμιμων και θεμιτών μορφών διαμαρτυρίας.
Και επειδή στη σημερινή κατάσταση δεν χρειάζεται κάποιος πρωτοκλασάτος πασόκος ή νεοδημοκράτης να είναι αντιπαθής όσο ο κ. Πάγκαλος για να αποδοκιμαστεί, ο κ. αντιπρόεδρος «εξηγεί» το φαινόμενο ως μια οργανωμένη εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με το κίνημα «δεν πληρώνω», που επίσης τη μια είναι επιδημία αντικοινωνικών τζαμπατζήδων και την άλλη συνωμοσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλλιώς πώς να εξηγήσει ο κ. αντιπρόεδρος γιατί το πολιτικό και μιντιακό προσωπικό της χώρας, αυτοί που κυβερνούν και κανοναρχούν τη χώρα 40 χρόνια, δεν αισθάνονται πια ασφαλείς ούτε στο Κολωνάκι. Δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοια.
Ο κ. Πάγκαλος όμως είναι πολιτικός με πείρα δεκαετιών και με ιστορικότητα στις προσεγγίσεις του. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ξέρει το βάρος των λέξεων και των σχημάτων και των ιστορικών παραλληλισμών που χρησιμοποιεί, και βαδίζει σε επικίνδυνο μονοπάτι. Τα ίδια πράγματα που λέει ο Άδωνις και γελάμε, ενισχύονται όταν τα υποστηρίζει ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Στέλνει μηνύματα...
Από 'κεί και πέρα οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης δεν μπορούν να παρακάμπτονται με την απλή επίκληση του ιδιόρρυθμου χαρακτήρα. Το θέμα δεν είναι οι πολιτικοί χαρακτηρισμοί, αλλά οι ψευδείς κατηγορίες τις οποίες εκτοξεύει δεξιά και αριστερά στοχοποιώντας συγκεκριμένα άτομα, για αδικήματα μάλιστα τα οποία ο ίδιος περιγράφει ως «τρομοκρατία» και «δολοφονικές επιθέσεις».
Είχε καταγγείλει στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση κατά Παναγόπουλου και είχε προαναγγείλει και εντάλματα για συγκεκριμένα πρόσωπα. Τα περιμένουμε ακόμα. Προχθές κατονόμασε ως πρωταγωνιστές των αποδοκιμασιών εναντίον του δύο ανθρώπους εκ των οποίων ο ένας βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη. Αν δεν είχε τη βουλευτική ασυλία, θα ήταν τόσο εύκολος στις καταγγελίες;
Γ.Κ.
«Αυγή» 20/03/2011

Για την αντιγραφή (Οι υπογραμμίσεις δικές μου).
Μάρκος Νικητάκης


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Προτίμησα να αναδημοσιεύσω αυτά τα άρθρα, από το να γράψω κάτι δικό μου, γιατί με βρίσκουν σύμφωνο. Στο κάτω της γραφής το φαινόμενο «γιαούρτι» θα το συναντούμε συχνά στις ημέρες που ζούμε, άρα…

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΛΕΓΧΟ;

Το πρόβλημα με το Πυρηνελαιουργείο στη Βασιλική και τη λειτουργία του είναι γνωστό σε όλους.
Το εργοστάσιο άρχισε ξανά να λειτουργεί με απόφαση του τότε Νομάρχη και σημερινού Δημάρχου Λευκάδας Κ. Αραβανή, η οποία πάρθηκε μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές (συγκεκριμένα στις 13 Δεκεμβρίου 2010) και παρά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων.
Αιτία η απόφαση του ΣτΕ, θετική για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου, η οποία καθαρογράφτηκε και επιδόθηκε στον τέως νομάρχη σε χρόνο ρεκόρ!
Σε χρόνο ρεκόρ επίσης ο τέως νομάρχης υπέγραψε την άδεια λειτουργίας, χωρίς μάλιστα να ενημερώσει τον αρμόδιο τότε δήμο Απολλωνίων! Αντιλαμβάνομαι πως, λίγες ημέρες μετά, θα ήταν δήμαρχος όλου σχεδόν του νησιού ο τέως νομάρχης, άρα θα σκέφτηκε πως δεν ήταν ανάγκη να δώσει λογαριασμό σε κανένα… Οι εκλογές είχαν τελειώσει, η δημοκρατία μπορούσε να μπει στο συρτάρι και να βγει ο… Ναπολεοντισμός! Ούτε τα προσχήματα όμως;
Κι όμως! Τόσα χρόνια το Νομαρχιακό Συμβούλιο αρνιόταν να δώσει άδεια λειτουργίας και καλά έκανε, σε ένα εργοστάσιο που, αυτονόητο είναι, πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, στην συγκεκριμένη περιοχή.
Τι άλλαξε λοιπόν; Φοβήθηκε ο τ. νομάρχης, πιέστηκε, δεν το σκέφτηκε καλά, τι; Ο ίδιος ισχυρίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πως αισθάνθηκε υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και πως έμπαινε θέμα ηθικής τάξης να μην αφήσει μια τέτοια απόφαση στους επόμενους! Μπράβο του, μα τώρα τα θυμήθηκε τα θέματα ηθικής; Όταν συνεδρίαζε η επιτροπή αυθαιρέτων, για να πω ένα μόνο παράδειγμα, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, δεν έμπαινε θέμα ηθικής τάξης;
Μπράβο του μα δεν αισθάνθηκε υποχρεωμένος πριν υπογράψει να στείλει τις υπηρεσίες του να κάνουν έλεγχο για την εφαρμογή ή όχι των περιβαλλοντικών όρων; (το μέγιστο θέμα βεβαίως είναι αν είχε τον έλεγχο των Υπηρεσιών του…).
Γύρω στους 60 όρους υπάρχουν για τη λειτουργία του εργοστασίου. ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΠΩΣ ΟΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΣΩΣΤΑ;



Δείτε κάποιους από τους όρους όπως τους αντέγραψα από την απόφαση του ΣτΕ (οι υπογραμμίσεις δικές μου).

ΣτΕ 3822/2010
[Νόμιμη Ε.Π.Ο. για πυρηνελαιουργείο στη Λευκάδα]

… Τέλος, στην προσβαλλόμενη πράξη καθορίζονται, μεταξύ άλλων, το είδος και η δυναμικότητα της επίμαχης μονάδας και τα βασικά χαρακτηριστικά της, οι οριακές τιμές εκπομπής ρύπων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ειδικές οριακές τιμές στάθμης θορύβου και δονήσεων, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα, όροι και περιορισμοί για την αντιμετώπιση της ρυπάνσεως και της υποβαθμίσεως του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, τα μέτρα και οι περιορισμοί αυτοί είναι οι εξής:
«1. Οι προσκομιζόμενοι στο εργοστάσιο νωποί ελαιοπυρήνες πρέπει να είναι φρέσκοι …
2. Η προς επεξεργασία ποσότητα νωπού πυρήνα και πυρηνόξυλου να αποθηκεύεται σε τσιμεντοστρωμένο και ειδικό στεγασμένο χώρο…
3. Η διάρκεια αποθήκευσης του νωπού πυρήνα να μην υπερβαίνει τις πέντε ημέρες, προς αποφυγή της έναρξης ζυμώσεων που δημιουργούν δυσάρεστες οσμές.
4. Τα ξηραντήρια και ο ατμολέβητας να είναι εφοδιασμένοι με κυκλώνες, κατάλληλης απόδοσης ώστε να τηρούνται τα [επιτρεπόμενα] όρια εκπομπής σωματιδίων [15Οmg/m3) ...
5. Η εστία ατμοπαραγωγής να είναι [επίσης] εφοδιασμένη με κυκλωνικό σύστημα.
6. Τα υγρά απόβλητα της μονάδας, πριν καταλήξουν στον βιολογικό καθαρισμό, να υφίστανται προεπεξεργασία …
9. Για την αντιμετώπιση των οσμών, τα ξηραντήρια και οι αγωγοί απαγωγής καυσαερίων να είναι εφοδιασμένα με σύστημα απόσμησης ...
10. Να πραγματοποιούνται συστηματικές μετρήσεις για την τήρηση των ανωτάτων επιτρεπομένων ορίων συγκέντρωσης αιθάλης στα απαέρια και να καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο. …
15. Τα νερά απομάστευσης από τον ατομολέβητα και τα απόνερα από τον διαχωρισμό λαδιού-νερού ... να υφίστανται επεξεργασία τουλάχιστον ελαιοσυλλογής σε ελαιοσυλλέκτη κατάλληλου σχεδιασμού πριν την τελική τους διάθεση. …
17. Απαγορεύεται κάθε ανεξέλεγκτη απόρριψη υγρών αποβλήτων ελαιοπυρήνα.
18. Τα απορρίμματα να συλλέγονται σε ειδικά δοχεία και να διατίθενται σε εγκεκριμένους χώρους. …
22. Οι αρμόδιες υπηρεσίες Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΝA Λ. να ελέγχουν την τήρηση και την απόδοση των προαναφερομένων μέτρων και όρων, ενημερώνοντας σε περίπτωση μη απόδοσης αυτών την Διεύθυνση ΠΕΧΩ της ΠΙΝ. …
25. Οι δημιουργούμενες αέριες πτητικές ενώσεις κατά τη φάση απόσμησης ελαίων-λιπών του τμήματος ραφινερίας να δεσμεύονται σε πλυντηρίδα ελαίου με πληρωτικό υλικό. Οι μη απορροφώμενες εκπομπές να διέρχονται από το σύστημα των βαρομετρικών συμπυκνωτών κενού.
26. Να γίνονται τακτικά μετρήσεις της συγκέντρωσης του εξανίου στο χώρο της μονάδας, με σκοπό να προληφθούν τυχόν διαρροές του στην ατμόσφαιρα, με χρήση κατάλληλου εξοπλισμού…
29. Η απομάστευση των πύργων ψύξης και του κυκλώματος ανακυκλοφορίας των βαρομετρικών συμπυκνωτών να οδηγείται στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων.
30. Τα υγρά απόβλητα του εργοστασίου και τα λύματα του προσωπικού να υφίστανται επεξεργασία στην υπάρχουσα Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, της οποίας πρέπει να παρακολουθείται επιμελώς η καλή λειτουργία.
31. Τα επεξεργασμένα απόβλητα να διατίθενται στον ορισθέντα προς τούτο αποδέκτη. …
33. Η επιχείρηση πρέπει να διενεργεί εργαστηριακές αναλύσεις, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, για τον έλεγχο της ποιότητας των υγρών αποβλήτων και τα αποτελέσματα να καταχωρούνται σε ειδικό βιβλίο, θεωρημένο από την αρμόδια νομαρχιακή υπηρεσία. …

38. Τα κόμμεα και οι αφυδατωμένες λάσπες επεξεργασίας αποβλήτων να διατίθενται για κομποστοποίηση σε εξειδικευμένες μονάδες ή καθ' οιονδήποτε άλλο τρόπο υποδειχθεί από την αρμόδια υπηρεσία της ΝΑ Λευκάδας.
39. Τυχόν χρησιμοποιημένοι διαλύτες να αποστέλλονται σε εγκεκριμένους φορείς ...
40. Τα στερεά απόβλητα αστικής προέλευσης ... να περισυλλέγονται από τον οικείο Δήμο.
41. Οι χρησιμοποιημένες μπαταρίες να δίδονται σε νομίμως αδειοδοτημένο φορέα ... σύμφωνα [με την οικεία νομοθεσία] ... και να τηρούνται τα σχετικά παραστατικά.

44. Η εταιρεία οφείλει να ενημερώνει τη Δ/νση ΠΕΧΩ της ΠΙΝ και την αρμόδια νομαρχιακή υπηρεσία κάθε Φεβρουάριο για τη διάθεση-διαχείριση των στερεών αποβλήτων του προηγούμενου έτους.
45. Η διαχείριση-διάθεση των κάθε φύσης μη επικινδύνων αποβλήτων και λασπών (μετά από προηγούμενη αφυδάτωση τους) να γίνεται σύμφωνα [με την οικεία νομοθεσία] ...
47. Να τοποθετηθεί υδρομετρητής στη γεώτρηση για την καταγραφή της παροχής. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων να καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο και να κοινοποιούνται μια φορά το χρόνο στη Δ/νση Υδάτων της ΠΙΝ.
56. Να γίνει χημική και μικροβιολογική ανάλυση του νερού για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του για βιομηχανική χρήση. …
59. Όλα τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που αναφέρονται στη ΜΠΕ ... ισχύουν εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με τα παραπάνω», στην ίδια πράξη ορίζεται, περαιτέρω, ότι η επιχείρηση δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση εφοδιασμού της με τυχόν άλλες απαιτούμενες άδειες και ότι για την γεώτρηση απαιτείται η έκδοση άδειας χρήσεως υδατικών πόρων από τη Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Τέλος, ορίζεται ότι οι ανωτέρω περιβαλλοντικοί όροι ισχύουν μέχρι τις 28.2.2011, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται επακριβώς, προβλέπονται δε οι προϋποθέσεις ανανεώσεως και αναθεωρήσεως τους…»

Δεν υπήρχε λέτε αντικείμενο ελέγχου; Στο κάτω της γραφής ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ, από βουλευτή μέχρι τον τελευταίο δημοτικό σύμβουλο, τούτες τις ημέρες, δεν υπερασπίστηκε τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου. Ακόμη και οι υπεύθυνοι της Grecolio, ομολογούν με Δελτίο τύπου της 15/3/2011 ότι:
«… Η Εταιρεία σεβόμενη τους κατοίκους και την αγωνία τους, σταμάτησε από 1η Μαρτίου την λειτουργία της μονάδος του Πυρηνελαιουργείου…
…Η Εταιρεία αφουγκραζόμενη τους προβληματισμούς και την αγωνία της τοπικής κοινωνίας, προχώρησε άμεσα στην υποβολή της αίτησης μετεγκατάστασης και περιμένει την έγκριση της από την Π.Ι.Ν.
Επιθυμούμε την συνεργασία και ζητάμε το όλο θέμα να κλείσει ειρηνικά αναλαμβάνοντας την δέσμευση ότι είμαστε σύμφωνοι να δεχθούμε κάθε έλεγχο και κάθε μέτρο που θα μας προταθεί στα πλαίσια προστασίας του περιβάλλοντος.
Στον αγώνα για καθαρό περιβάλλον, θα μας βρείτε αρωγούς και συμπαραστάτες»…

Ο πρώτος έλεγχος

Ούτε δύο μήνες λειτουργίας του εργοστασίου και δείτε τα πρώτα αποτελέσματα μιας μέτρησης σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κάτοικοι…

ΒΑΣΙΛΙΚΗ 5-3-2011

Εμείς οι κάτοικοι της Βασιλικής μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το ΠΑΚΟΕ σας ανακοινώνουμε ότι από τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις ημέρες λειτουργίας του ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΥ της εταιρείας GRECOLIO ΕΠΕ οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων των ΠΜ 10, των ΠΜ 2,5 (τα οποία είναι άκρως καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα και τοξικά) καθώς και τα αποτελέσματα σε επικίνδυνες παραμέτρους των υδάτινων δειγμάτων από τις σούδες όπου τα απόβλητα του εργοστασίου ανενόχλητα πέφτουν, ήτα πολύ υψηλότερες των επιτρεπομένων ορίων. Επειδή την προσεχή εβδομάδα θα μας παραδοθεί ολοκληρωμένη η έρευνα, θα προχωρήσουμε σε όλες τις νόμιμες δικαστικές και άλλες ενέργειες (μυνήσεις, αγωγές, καταγγελίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις) για να προστατέψουμε τα βασικά δικαιώματά μας και των παιδιών μας στη ζωή και όχι στην κατευθυνόμενη και υποβαθμισμένη επιβίωσή μας.
ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ Κ. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ
ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ




Οι ελεγκτές περιβάλλοντος

Εν εξελίξει βρίσκονται οι έλεγχοι που πραγματοποιούν από 14/3/2011 οι ελεγκτές περιβάλλοντος στο εργοστάσιο της Grecolio. Παρών στους ελέγχους και ο αντιπρόεδρος του ΠΑΚΟΕ, πρώην δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης. Η διεύθυνση του εργοστασίου απαγόρευσε στον πρόεδρο του ΠΑΟΚΕ καθηγητή κ. Χριστοδουλάκη να μπει στο εργοστάσιο. Ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλάκης, μίλησε τηλεφωνικά στον ιντερνετικό ραδιοφωνικό σταθμό Lefkadasnews και στην εκπομπή
του Ηλία Κοντογεώργη Netα-Σκέτα, και είπε πως οι μετρήσεις που γίνονται είναι αντιεπιστημονικές αφού για να ληφθούν τα δείγματα το εργοστάσιο θα έπρεπε να λειτουργεί προηγουμένως επί 10ήμερο, κάτι που βεβαίως δεν συνέβη. Στάθηκε στο ότι δεν ελέγχθησαν οι περιβαλλοντικοί όροι πριν εκδοθεί η άδεια λειτουργίας του από τον πρώην νομάρχη και νυν δήμαρχο Κώστα Αραβανή. Έκανε λόγο για «υπόγειες διαδρομές» που έγιναν, προσθέτοντας πως «δεν είναι τρελοί οι κάτοικοι της περιοχής που έχουν παρατήσει δουλειές και σπίτια για να στήσουν αντίσκηνα έξω απ’ το εργοστάσιο».

Στημένο;

Το παιχνίδι φοβούμαι πως είναι «στημένο». Εμπλέκονται στην ιστορία «μεγάλα ψάρια» άρα κάποιοι θα «κρυφτούν κάτω στη λάσπη του βυθού». Μακάρι να κάνω λάθος. Πιστεύει όμως ο οποιοσδήποτε πως θα μετεγκατασταθεί έτσι εύκολα το εργοστάσιο (και μάλιστα με δαπάνες των ιδιοκτητών); Πιστεύει κανείς πως οι έλεγχοι θα βρουν σοβαρά προβλήματα, αποτρεπτικά της συνέχισης λειτουργίας του εργοστασίου;
Ελάτε τώρα! Στην Ελλάδα (της κρίσης μάλιστα) ζούμε…
Ακόμη και έτσι, ο αγώνας των κατοίκων της Βασιλικής θα δικαιωθεί στο τέλος, γιατί όλα δεν μπορεί να γίνουν ρημαδιό σε τούτο τον τόπο!

15/3/2011

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΒΟΤΑΝΑ ΕΚΤΟΣ …ΝΟΜΟΥ;

Κινδυνεύει το... φλισκούνι να βγει εκτός νόμου; Θα έρθει η ώρα που θα πίνουμε στα κρυφά φασκόμηλο από τον κήπο και θα ρίχνουμε δενδρολίβανο στο φαγητό κοιτώντας πίσω από την πλάτη μας; Τι θα γίνει με το τσάι του βουνού, το δίκταμο, το σκόρδο; Θα τα προμηθευόμαστε στη … μαύρη αγορά;
Όλα είναι πιθανά, όταν το κράτος δεν προετοιμάζεται επαρκώς και έγκαιρα για την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών.
Τον Απρίλιο του 2011 λήγει και η τελευταία προθεσμία των κρατών - μελών για προσαρμογή στα νέα δεδομένα γύρω από τη χρήση θεραπευτικών φυτών, καθώς τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η οδηγία 2004/24/ΕC THMPD (Traditional Herbal Medical Product Directive) (Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης (ΚΟΠΦΠΦΠ) που αναμένεται να θέσει εκτός νόμου χιλιάδες προϊόντα εναλλακτικής ιατρικής.
Η οδηγία, που είναι προς όλες τις χώρες από 20.09.2010, απαιτεί τα φυσικά αυτά προϊόντα να χαρακτηρισθούν σαν ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και στη συνέχεια να παίρνουν άδεια για διάθεση σαν τέτοια.
Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες θα απαγορεύεται πια να διαθέτει κανείς τα βότανα ή τα φυτά του, που έχουν κάποια φυσική φαρμακευτική ιδιότητα, χωρίς αντίστοιχη άδεια.
Με αυτό τον τρόπο προϊόντα της φύσης, που μέχρι τώρα τους αποδιδόταν μια ιαματική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν θα χαρακτηρίζονται πια σαν διατροφικά, αλλά σαν φάρμακα. Παράδειγμα το δικό μας τσάι του βουνού, που είναι γνωστό ότι κάνει καλό στο κρυολόγημα, για να το διαθέσει κανείς για αφέψημα (διατροφή) θα πρέπει να πάρει άδεια σαν φάρμακο πρώτα. Ποιος όμως και πως θα το κάνει αυτό; Προφανώς οι φαρμακοβιομηχανίες και όχι ο απλός συλλέκτης που πάει στο βουνό για να το μαζέψει.
Αφορά βέβαια και τα τροπικά βότανα που μέχρι τώρα εισάγονταν απλά σαν προϊόντα διατροφής. Οι παραγωγοί και οι διανομείς αυτών των προϊόντων είχαν στη διάθεσή τους 7 χρόνια (από το 2004 όταν εκδόθηκε η οδηγία) προκειμένου να «δηλώσουν» τα προϊόντα τους ώστε να λάβουν την απαραίτητη αδειοδότηση. Ωστόσο, οι νέοι κανονισμοί είναι αυστηροί. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ένα προϊόν χρησιμοποιείται για 30 και πλέον χρόνια, από τα οποία τα 15 στην Ε. Ε., γεγονός που αυτομάτως «πετάει έξω» εκατοντάδες βότανα, φυτά, εκχυλίσματα, πούδρες και άλλα σκευάσματα από χώρες με παράδοση στην εναλλακτική ιατρική όπως η Κίνα και η Ινδία.
Να σημειωθεί δε ότι ο ευρωπαϊκός νόμος κάνει διάκριση ενάντια στα μη ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως εκείνα που ανήκουν στην αγιουρβεδική και παραδοσιακή κινέζικη ιατρική καθώς και σε άλλες παραδόσεις, ανεξάρτητα με το αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες ακόμη και αιώνες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι πάρα πολλά από αυτά τα προϊόντα θα εξαφανιστούν από τα ράφια, όπως π.χ. το γνωστό τζίνσεγκ και ό,τι άλλο παράγεται από αυτό.

ΤΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ

Η είδηση της οδηγίας της Ε.Ε., έρχεται σε μια περίοδο που αρκετός κόσμος επιστρέφει στη χρήση των φαρμακευτικών φυτών – βοτάνων, καθώς παρατηρείται ότι είναι σταθερά αυξανόμενη η ζήτησή τους στα ειδικά καταστήματα πώλησης.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχίζουν να τα φυτεύουν σε γλάστρες στα μπαλκόνια τους ή στους κήπους τους, όχι απλά ως καλλωπιστικά φυτά, αλλά με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν.
Διαπιστώνεται ότι αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις πρακτικές ιατρικές συνταγές του παρελθόντος και να εισχωρούν όλο και πιο βαθιά στη γνώση της χρήσης αυτών των φυτών, τολμώντας να φτιάχνουν ειδικά παρασκευάσματα από αυτά και να τα χρησιμοποιούν ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις τους ή απλώς για να επιτύχουν μέσω της κατανάλωσής τους καλή φυσική κατάσταση και την καλή λειτουργία του οργανισμού τους.
Το γεγονός βέβαια έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες, (Γερμανία, Γαλλία κ.ά.), όπου οι εναλλακτικές θεραπείες γνωρίζουν μεγάλη άνθηση και προτιμώνται από τους πολίτες έναντι των συμβατικών, κυρίως για την προληπτική και καταπραϋντική τους δράση.
Στην Ελλάδα η οδηγία δεν έγινε και τόσο γνωστή, παρά μόνο στους κύκλους των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή τους, τη μεταποίησή τους και το εμπόριό τους. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι, η αρχή εφαρμογής της οδηγίας, θα σημάνει το τέλος της εμπορίας βοτάνων και σκευασμάτων εναλλακτικών φαρμακευτικών θεραπειών, αφού σύμφωνα με αυτή, όλα τα βότανα θα θεωρούνται φάρμακα και ως τέτοια θα πρέπει να παίρνουν τη σχετική έγκριση από τους αντίστοιχους οργανισμούς και να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία.
Να σημειωθεί ότι σήμερα τα βότανα αλλά και τα φυτικά σκευάσματα που παράγονται από αυτά, διατίθενται από καταστήματα βιολογικών τροφίμων, ενώ ως βότανα τα βρίσκουμε και στις λαϊκές αγορές.

Πολιτικά δικαιώματα και …φαρμακευτικές εταιρίες

Η Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης (ΚΟΠΦΠΦΠ) παρουσιάζεται ως μία υπηρεσία στους Ευρωπαίους πολίτες και ως απλή στην εφαρμογή. Όμως, μία προσεκτική εξέταση στις πρακτικές μεθόδους της αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν σκανδαλώδη περιορισμό των δικαιωμάτων των ατόμων ως προς την απόκτηση και χρήση των θεραπειών που επιλέγουν για την υγεία τους.
Με την ΚΟΠΦΠΦΠ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπερβεί και περιορίζει αυστηρά τα άγραφα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου ως προς την επιλογή και την πρόσβαση σε μεθόδους για την διαχείρηση της υγείας του. Είναι ένας επικίνδυνος σφετερισμός των πολιτικών δικαιωμάτων που προϋποθέτει ότι το άτομο στερείται της ικανότητας σωστών αποφάσεων για την ίδια την υγεία του. Η αυτοδιάθεση σε θέματα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγγενές πολιτικό δικαίωμα και η ΚΟΠΦΠΦΠ το καταργεί.
Το κόστος και οι διαδικασίες που απαιτούνται από την ΚΟΠΦΠΦΠ δεν είναι αντιμετωπίσιμα από τους μικρούς κατασκευαστές, οι οποίοι είναι και οι κύριοι προμηθευτές των φυτικών προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις πολυεθνικές εταιρίες, γεγονός που περιορίζει τελικά την πρόσβαση του ατόμου στην ποιότητα και την επιλογή σε φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα.
Όπως μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί, οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για μια ιστορική επιτυχία του λόμπι των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες έβλεπαν τα κέρδη τους να μειώνονται εξαιτίας της «φυτικής ιατρικής». Είναι αλήθεια ότι η υποχρέωση αδειοδότησης και συσκευασίας χιλιάδων νέων σκευασμάτων ανοίγει τεράστια περιθώρια δράσης στις μεγάλες φαρμακευτικές που για δεκαετίες έψαχναν τρόπους να «δαμάσουν» τα έως τώρα ανεξέλεγκτα φυσικά προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2008 η Κίνα «εξήγαγε» στην Ε. Ε. φυτικά φάρμακα αξίας 193 εκατ. δολαρίων.

Μπλοκάρισμα

Αυτή η Οδηγία ανήκει στον περίφημο Codex Alimentarius (θα μιλήσουμε σε άλλο σημείωμα για … λόγου του) του οποίου η εφαρμογή αρχίζει σταδιακά από 1.04.2011 με την απαγόρευση βοτάνων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Αν αυτή η οδηγία δεν μπλοκαριστεί, σειρά έχουν τα βιολογικά προϊόντα και κατ’ επέκταση οι βιολογικές καλλιέργειες.
Εάν θέλετε να μπλοκάρετε το Codex Alimentarius , το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να υπογράψετε την παρακάτω αίτηση εσείς, η οικογένεια σας, οι φίλοι σας, οι οικογένειες, οι φίλοι και οι γνωστοί τους και ούτε καθ’ εξής, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, βάση της αρχής της πυραμίδας να συγκεντρωθεί ένας τεράστιος αριθμός υπογραφών, απαραίτητος για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αυτή η αίτηση δεν υπογράφεται απλά και μόνο από ανθρώπους των οποίων το επάγγελμα σχετίζεται με το θέμα.

«Αίτηση:
Σταματήστε την Κατευθυντήρια Οδηγία για τα
Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης


Απευθυνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως σταματήσει την Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης (ΚΟΠΦΠΦΠ), Κατευθυντήρια Οδηγία 2004/24/ΕC, η οποία πρόκειται να καταργήσει την πρόσβαση στην τεράστια πλειοψηφία των φαρμάκων φυτικής προέλευσης από την 1η Απριλίου του 2011.
Η ΚΟΠΦΠΦΠ περιορίζει τα δικαιώματα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη στην αυτοδιάθεση όσον αφορά την διαχείριση της υγείας του. Πηγαίνει πολύ πέρα από λογικούς ελέγχους πάνω σε επικίνδυνα προϊόντα και εισέρχεται στην σφαίρα του καταναγκασμού περιορίζοντας τις επιλογές για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.
Η πρόσβαση του κοινού σε φυτικά προϊόντα που παραδοσιακά βρίσκονται στην ελεύθερη διάθεση όλων πρέπει να συνεχιστεί αδιάκοπα ».
Την αίτηση θα τη βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις:

Ελληνικά :
http://www.gaia-health.com/articles301/000315-greek.shtml

αγγλικά:
http://www.gopetition.com/petition/39757.html

γαλικα:
http://gaia-health.com/articles301/000315-french.shtml

γερμανικα:
http://gaia-health.com/articles301/000315-german.shtml

ισπανικα:
http://www.gaia-health.com/articles301/000315-spanish.shtml

ιταλικα:
http://www.gaia-health.com/articles301/000315-italian.shtml

περισσοτερες γλωσσες εδω:
http://www.gopetition.com/petition/39757.html

(Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΕ απαιτεί έγκυρες διευθύνσεις και ημερομηνίες γεννήσεως. Εάν δεν συμπεριληφθεί η διεύθυνση ή η ημερομηνία γεννήσεως σας, η υπογραφή σας μπορεί να μην υπολογιστεί. Όλες οι πληροφορίες θα παραμείνουν εμπιστευτικές. Οι διευθύνσεις και οι ημερομηνίες γεννήσεως δεν είναι ορατές στο κοινό και μπορείτε επίσης να επιλέξετε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας.)

Πηγές:
http://www.ixorcosmos.gr/ic1/information/list-vaggelis-bexis-column/1386-sos-tha-apagoreftei-i-kikloforia-vitaminon-simpliromaton-diatrofis-kai-viologikon-proionton?lang=en
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Υ.Γ. Κάποιοι λένε ότι το μάζεμα των υπογραφών είναι «σκευωρία» των εταιριών με τα συμπληρώματα διατροφής, γιατί, με το μάζεμα των υπογραφών, μαζεύουν τσάμπα διευθύνσεις για διαφημιστικούς λόγους...
Δεν το σχολιάζω…

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Πολιτική κερδοσκοπικής διαχείρισης των απορριμμάτων;

Η διάθεση των στερεών αποβλήτων στο νησί μας είναι μια πονεμένη ιστορία! Αν θελήσει κάποιος με μια λέξη να την περιγράψει, μπορεί, ανοίγοντας ένα λεξικό, να βρει αρκετές λέξεις, με ίδιο περιεχόμενο δυστυχώς. Ανικανότητα, αδιαφορία, προχειρότητα, τσαπατσουλιά, έγκλημα, βάλτε να έχετε!
Τρεις δεκαετίες τώρα, αν ανατρέξεις στα πεπραγμένα κάθε δημοτικής αρχής πάνω στο θέμα, δεν θα βρεις ούτε ένα βήμα προόδου. Στο ίδιο έργο θεατές. Κάθε δήμαρχος που πέρασε από τον τόπο είχε το ίδιο μότο. Μεγαλοστομίες, θα, θα, θα … μέχρι να περάσει η έρμη η τετραετία και να πάρει ο επόμενος δήμαρχος την «καυτή πατάτα» στα χέρια του. Μέχρι τότε τα σκουπίδια μπάζωναν και εξακολουθούν να μπαζώνουν τη θάλασσα και τις ρεματιές μας…
Κάποτε όμως ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Κάποτε οι χωματερές γεμίζουν από τα σκουπίδια και την αναισθησία μας, κάποτε οι γεμάτες σκουπίδια λαγκαδιές αποτελούν άθλια εικόνα και τροχοπέδη ανάπτυξης, ιδίως σε ένα τουριστικό τόπο, κάποτε θα μας ζητηθεί να διαλέξουμε «με ποιον θα πάμε και ποιον θα αφήσουμε» και τότε τι γίνεται; Τότε, γυμνοί από ιδέες, ξεβράκωτοι από λύσεις, χωρίς περιβαλλοντική παιδεία, θα αναγκαστούμε να καταφύγουμε στον από μηχανής Θεό που λέγεται εργοστάσιο μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων. Ένα εργοστάσιο που θα επεξεργάζεται τα σκουπίδια μας, χωρίς εμείς να αλλάξουμε τις καταναλωτικές μας συνήθειες και το… ραχάτι μας!
Προφανώς το εργοστάσιο απαιτεί τεράστιο κόστος, λεφτά δεν υπάρχουν, τι μένει λοιπόν; Ο ιδιωτικός τομέας! Πάει να πει ΣΔΙΤ, πάει να πει κερδοσκόποι, πάει να πει το οικονομικό βάρος στον κοσμάκη! Μια λύση με… ονοματεπώνυμο, γιατί λίγοι κατέχουν την συγκεκριμένη τεχνολογία!


Μέθοδοι διαχείρισης αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ)


Τα αστικά στερεά απορρίμματα (ΑΣΑ) αποτελούν μια από τις σημαντικότερες αιτίες υποβάθμισης του ελληνικού αστικού και φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον έχουν οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και απειλούν την υγεία των πολιτών.
Η ετήσια ποσότητα των ΑΣΑ στην Ελλάδα είναι σχεδόν 500 κιλά ανά κάτοικο. Το σκέφτεστε; Κάθε άτομο παράγει μισό τόνο σκουπίδια το χρόνο!
Αυτά καταλήγουν είτε σε εκατοντάδες ανεξέλεγκτες χωματερές (ΧΑΔΑ) είτε σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), ενώ η ποσότητα των ΑΣΑ που ανακυκλώνονται ή επαναχρησιμοποιούνται είναι ελάχιστη.
Έπειτα από δεκαετίες επιστημονικών ερευνών (στο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πεδίο), έχει προκύψει ένα δεδομένο, που αναδείχθηκε από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και τελικά υιοθετήθηκε και συμπεριλαμβάνεται στη νομολογία τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των κρατών - μελών.
Είναι το δεδομένο ότι υπάρχει ιεράρχηση και σειρά προτεραιότητας για τις μεθόδους διαχείρισης των ΑΣΑ. Ποια είναι αυτή; Ιδού!

1. Μείωση - Πρόληψη
2. Επαναχρησιμοποίηση
3. Ανακύκλωση (συμπεριλαμβάνεται κομποστοποίηση - λιπασματοποίηση)
4. Θερμική επεξεργασία – καύση – αποτέφρωση – πυρόλυση - αεριοποίηση
5. Υγειονομική ταφή απορριμμάτων και υπολειμμάτων


Ας δούμε ποια είναι η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση αυτών των μεθόδων και των προτεινόμενων λύσεων, πέρα από το προφανές, δηλαδή την αποφυγή των επιπτώσεων που θα είχαν τα επαναχρησιμοποιούμενα ΑΣΑ ως απορρίμματα.
Με την πρώτη μέθοδο αποφεύγουμε την παραγωγή και άλλων προϊόντων, άρα και άλλων σκουπιδιών, και μειώνουμε το κόστος.
Για παράδειγμα (θα μπορούσα να αναφέρω πολλά, αλλά μένω σε δύο):
● Αν κάθε καταναλωτής στο μανάβικο π.χ. έβαζε τα διάφορα είδη σε χάρτινες σακούλες και όλα μαζί σε μια πλαστική (για να μην πω για πάνινη από το σπίτι και με …δείρετε), σκέφτεστε πόσο θα περιορίζαμε την ποσότητα πλαστικού που πετάμε; Αν τα σκουπίδια μας δεν τα πετάγαμε σε τσάντες σούπερ μάρκετ (πόσες φορές έχω δει γυναίκες να βάζουν άδειες τσάντες στα ψώνια τους), αλλά στις ειδικές μεγάλες σακούλες, σκέφτεστε πόσο λιγότερο πλαστικό θα πετάγαμε στις χωματερές;
● Κάποτε, η οικογενειακή τηλεόραση, ο φούρνος, το ψυγείο και το αμάξι χρησιμοποιούνταν κατά μέσο όρο για 20 χρόνια. Σήμερα, αυτά τα προϊόντα και εκατοντάδες άλλα που έχουν προκύψει, αντικαθίστανται κατά μέσο όρο κάθε 5 με 7 χρόνια. Σήμερα δεν προστατεύουμε την όποια «περιουσία» μας, γιατί θεωρούμε δεδομένο ότι θα την αλλάξουμε γρήγορα. Το γεγονός ότι τα προϊόντα έχουν «ψευτίσει», έχει βεβαίως βάση, δεν πρέπει όμως σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι.
Με τη δεύτερη μέθοδο της επαναχρησιμοποίησης των ΑΣΑ (με πιθανή ανακατασκευή -επισκευή αντικειμένων) αποφεύγουμε τις επιπτώσεις που θα είχαν τα νέα προϊόντα (που θα αντικαθιστούσαν τα μη επαναχρησιμοποιούμενα ΑΣΑ) κατά την παραγωγική διαδικασία και μεταφορά τους (τα έπιπλα είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα). Έχει τετραπλά θετικές οικονομικές επιπτώσεις:
α) Εξοικονομούμε εισόδημα (τα επαναχρησιμοποιημένα προϊόντα είναι φθηνότερα),
β) Γλυτώνουμε το κόστος που έχουν αυτά τα ΑΣΑ ως απορρίμματα,
γ) Γλυτώνουμε το κόστος από την παραγωγή νέων προϊόντων και
δ) Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο.


Με την τρίτη μέθοδο της ανακύκλωσης (συμπεριλαμβανομένης της κομποστοποίησης - λιπασματοποίησης) αποφεύγουμε τις επιπτώσεις που θα είχαν τα νέα προϊόντα, που δεν αξιοποιούν τα ανακυκλώσιμα υλικά των ΑΣΑ (ενδεικτικά παραδείγματα είναι το χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο). Οι όποιες εκπομπές ρύπων κατά την ανακύκλωση και μηχανική – βιολογική επεξεργασία είναι αμελητέες. Οι θετικές οικονομικές επιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες (μείωση εξωτερικού κόστους, νέες θέσεις εργασίας) και ιδίως στον τομέα της εξοικονόμησης πόρων (πρώτες ύλες και ενέργεια).
Με την ανακύκλωση υλικών εξοικονομείται ενέργεια από 50% (περίπτωση χαρτιού) μέχρι και 95% (περίπτωση αλουμινίου), που ξοδεύεται όταν κατασκευάζονται νέα υλικά από νέες πρώτες ύλες. Από το οργανικό υλικό που απομένει μπορεί να παραχθεί προϊόν για χρήση στη γεωργία ή ως εδαφοβελτιωτικό.
Το συνολικό κόστος επεξεργασίας των ΑΣΑ με αυτήν τη μέθοδο ανέρχεται περίπου στα 35 ευρώ ανά τόνο, αν η μονάδα ιδρυθεί και λειτουργήσει από δημόσιο ή αυτοδιοικητικό φορέα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τα έσοδα από την πώληση και επιδότηση των ανακτώμενων υλικών και του παραγόμενου κομπόστ. Το παράδειγμα της Ελευσίνας είναι ενδεικτικό.
Το κόστος ανεβαίνει στα 55 ευρώ ανά τόνο, αν η μονάδα ιδρυθεί και λειτουργήσει από ιδιωτική επιχείρηση (ΤΕΕ, «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων στην Ελλάδα», 2006).
Η τέταρτη μέθοδος της θερμικής επεξεργασίας – καύσης – αποτέφρωσης – πυρόλυσης – αεριοποίησης των ΑΣΑ, έχει μεν θετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, λόγω της αποφυγής των επιπτώσεων που θα είχαν τα ΑΣΑ αν οδηγούνταν σε χωματερή, αλλά οδηγεί σε νέες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αφορούν στην εκπομπή αέριων ρύπων, μετάλλων και ιδίως διοξινών και φουρανίων (τοξικές ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις και τερατογενέσεις), καθώς και πολυαρωματικών ενώσεων (ουσίες καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες). Παρά την υπάρχουσα τεχνολογία αντιρρύπανσης, καμία εγγύηση δεν υπάρχει για 100% απόδοση, ούτε βέβαια για την αποφυγή ατυχήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η καύση απορριμμάτων είναι υπεύθυνη, στο μεγαλύτερο ποσοστό παγκόσμια, για τις εκπομπές διοξινών και φουρανίων στον αέρα.
Η πέμπτη μέθοδος της διάθεσης των ΑΣΑ σε χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) έχει γνωστές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις (που αφορούν στο έδαφος, νερά και αέρα), καθώς και αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις (απαξίωση γης, πτώση βιοτικού επιπέδου κλπ) για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Η μέθοδος των ΧΥΤΑ αποτελεί τη χειρότερη λύση, αλλά γίνεται δεκτή προσωρινά (σε μεταβατική φάση), προκειμένου να σταματήσει άμεσα η λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών, των λεγομένων ΧΑΔΑ: χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων.
Στην πέμπτη μέθοδο εντάσσονται και οι χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Όμως στην ουσία δεν αποτελούν ξεχωριστή μέθοδο, αλλά συμπληρωματική των τεσσάρων πρώτων μεθόδων. Και αυτό γιατί όποια μέθοδος και αν ακολουθηθεί, πάντα απομένουν κάποια υπολείμματα, που δεν μπορούν να υποστούν καμία περαιτέρω επεξεργασία και άρα πρέπει να οδηγηθούν σε ΧΥΤΥ. Αυτά όμως μπορούν να είναι αδρανή υλικά, άρα ακίνδυνα και γι’ αυτό οι ΧΥΤΥ καμία σχέση δεν έχουν με τους ΧΥΤΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν ένας ΧΥΤΑ κατασκευάζεται για να έχει 30 χρόνια ζωής, τότε ένας ίδιος ΧΥΤΥ θα έχει πολλαπλάσια χρόνια ζωής, αν δέχεται τα αδρανή υλικά που απομένουν.

Είναι λύση το εργοστάσιο;

Οι τρεις πρώτες μέθοδοι της μείωσης – πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης - κομποστοποίησης δεν μπορούν να λύσουν όλο το πρόβλημα. Σύμφωνοι. Μπορούν να αντιμετωπίσουν όμως έως και το 90% περίπου του προβλήματος. Διότι τόσο είναι το ποσοστό των απορριμμάτων που μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και να ανακυκλωθεί - κομποστοποιηθεί.
Είναι το γεγονός ότι εάν το 90% των ΑΣΑ αντιμετωπισθεί με τις τρεις προαναφερόμενες μεθόδους, τότε δεν απομένει τίποτα που να μπορεί να οδηγηθεί στα εργοστάσια θερμικής επεξεργασίας των ΑΣΑ της τέταρτης μεθόδου, σε όποια της παραλλαγή ή όνομα: θερμική επεξεργασία – καύση – αποτέφρωση – πυρόλυση – αεριοποίηση –παραγωγή ενέργειας κλπ.
Η τέταρτη λοιπόν κατά σειρά προτεραιότητας μέθοδος των εργοστασίων θερμικής επεξεργασίας των ΑΣΑ προϋποθέτει την πλήρη αποτυχία των τριών, πρώτης προτεραιότητας, μεθόδων.
Πέρα από αυτό οι οικονομικές επιπτώσεις αυτής της μεθόδου είναι αρνητικές και πολύ μεγάλες, αφού το συνολικό κόστος επεξεργασίας μπορεί να φθάσει (ανάλογα με την τεχνολογία) στα 130 ευρώ ανά τόνο ΑΣΑ (περίπου τετραπλάσιο κόστος σε σχέση με την ανακύκλωση), αν η μονάδα ιδρυθεί και λειτουργήσει από δημόσιο ή αυτοδιοικητικό φορέα. Επειδή λοιπόν οικονομικά η επένδυση είναι απαγορευτική για το δημόσιο και την αυτοδιοίκηση (ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης), προωθείται η λύση της ίδρυσης και λειτουργίας σχετικών μονάδων από ιδιωτικές επιχειρήσεις, οπότε το συνολικό κόστος επεξεργασίας μπορεί να φθάσει (ανάλογα με την τεχνολογία) στα 240 ευρώ ανά τόνο ΑΣΑ (ΤΕΕ). Σας θυμίζω πως σύμφωνα με την μελέτη, για τη δική μας περίπτωση, υπολογίζεται κόστος πάνω από 80 €/τόνο (θεωρώ πως μας χαϊδεύουν τα αυτιά με αυτό το ποσό και ότι θα προκύψει κατά πολύ μεγαλύτερο).
Κάποιοι θα πουν πως με τη μέθοδο αυτή παράγουμε ενέργεια, που μάλιστα αντιμετωπίζεται ως ΑΠΕ (ανανεώσιμη πηγή ενέργειας), οπότε θα έχουμε και τα σχετικά οικονομικά προνόμια. Από μελέτες όμως προκύπτει, ότι το εξωτερικό κόστος (υπολογιζόμενο σε ευρώ ανά κιλοβατώρα) παραγωγής ενέργειας με αυτή τη μέθοδο, είναι όσο και το εξωτερικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη!
Η τέταρτη λοιπόν μέθοδος οδηγεί σε οικονομικά και περιβαλλοντικά βάρη, που πληρώνουν οι πολίτες (διαμέσου των ιδιαίτερα αυξημένων δημοτικών τελών για τη διαχείριση των ΑΣΑ και των φόρων που αντιστοιχούν στο εξωτερικό κόστος) και σε κέρδη για την επιχείρηση, που θα αναλάβει τη διαχείριση των ΑΣΑ.

Συμπέρασμα

Μια πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών στερεών απορριμμάτων (ΑΣΑ) με το χαμηλότερο κόστος, με τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας, με την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος και με κοινωνικά δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου από τα ΑΣΑ (δηλαδή, μια πολιτική πράσινης ανάπτυξης) είναι αυτή που υλοποιείται με δημόσια - αυτοδιοικητική διαχείριση των ΑΣΑ και που βασίζεται στους τρεις άξονες: μείωση - πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση, έτσι ώστε μια πολύ μικρή ποσότητα αδρανών απορριμμάτων να καταλήγει σε χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).
Επιπλέον, αυτή η πολιτική πράσινης διαχείρισης των ΑΣΑ αποτελεί μηχανισμό ανύψωσης του πολιτισμικού επιπέδου των πολιτών καλλιεργώντας τη συλλογικότητα, την ηθική και τις αξίες του «Εμείς» σε αντίθεση με την κυρίαρχη ιδεολογία του ατομισμού, του «Εγώ», που ενισχύεται ακόμα περισσότερο με πολιτικές κερδοσκοπικής διαχείρισης των ΑΣΑ σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Πηγή: http://dialogoi.enet.gr

1/3/2011