Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΕΥΧΕΣ



ΧΡΟΝΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ !
ΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ !
ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΞΕΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΣΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ !
ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΤΟ ΨΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΟΥΜΕ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ !
ΑΣ ΠΑΨΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΛΕΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΕΦΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ !

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Η τυφλή βία, δεν έχει τυφλά αίτια

Σήμερα θα αναμασήσω δημοσιεύματα εφημερίδων, χωρίς να κάνω κανένα σχόλιο. Έτσι κι αλλιώς τα συμπεράσματα προκύπτουν άρα τα σχόλια περιττεύουν… (Οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου).



Ένας διαδηλωτής που συγκρούεται με τα ΜΑΤ (ή σπάει τράπεζες) φοράει κουκούλα για προφανείς λόγους: για να μην «ταυτοποιηθεί» και υποστεί τις συνέπειες του νόμου. Οι κουκουλοφόροι της φωτογραφίας, αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ., ποια ακριβώς «αποστολή» είχαν; Το ερώτημα απευθύνεται προσωπικά στον πολιτικό τους προϊστάμενο κ. Παυλόπουλο, που, εκτός από υπουργός Εσωτερικών, τυγχάνει και καθηγητής Δημοσίου Δικαίου. Προς διευκόλυνσή του διευκρινίζουμε ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε στα Χαυτεία το μεσημέρι της Τετάρτης.
Ο Ιός ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2008

Η τυφλή βία δεν έχει τυφλά αίτια.

Με αυτόν ακριβώς τον τίτλο δημοσιεύτηκε πριν τρία χρόνια άρθρο στο Ριζοσπάστη, με αφορμή την εξέγερση των μεταναστών στη Γαλλία.
« Δε χρειάζεται να ζήσω ούτε εγώ ούτε κάποιος άλλος σε προάστιο, ούτε χρειάζεται να έχω υψηλές σπουδές για να αντιληφθώ ότι οτιδήποτε και οποιοσδήποτε έγιναν στόχος όσων συμμετείχαν στις ταραχές, εκπροσωπούν το κράτος. Ένα κράτος που αρνείται να δει κατάμουτρα το πρόβλημα και που συνεχίζει να μην αποδέχεται τις ευθύνες του...
… Ακόμη και αν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν δεν είναι ούτε τα κατάλληλα, ούτε τα δίκαια, ακόμη και έτσι, είναι τα μόνα μέσα που διαθέτουν αυτοί οι άνθρωποι για να ακουστούν. Τα χιλιάδες πυρπολημένα αυτοκίνητα και η ολική απώλεια του κύρους της πολιτικής, συμβολίζουν κάτι πολύ περισσότερο από απλές εκρήξεις τυφλής βίας...Όταν επικαλείστε την ανάγκη επιστροφής στις δημοκρατικές αξίες, μην ξεχνάτε ότι για να σεβαστεί κανείς κάτι, θα πρέπει πρώτα να τον σεβαστούν και αυτόν... Και υπάρχουν πλείστα παραδείγματα, εδώ και πολλά χρόνια, ότι αυτό δε συμβαίνει...».
Ριζοσπάστης 2 Δεκέμβρη του 2005

Ο αγώνας είναι ταξικός και όχι φυλετικός ή θρησκευτικός

Ανακοίνωση για τον ξεσηκωμό των εργατικών συνοικιών της Γαλλίας

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Γαλλία το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε χτες στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Οι κοινωνικές και πολιτικές αιτίες που οδήγησαν στην εξέγερση των εργατικών συνοικιών - γκέτο της Γαλλίας αποκαλύπτουν πως πίσω από το λεγόμενο "ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος", που υμνούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, βασιλεύει η απίστευτη αθλιότητα και η καταπίεση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της αστικής δημοκρατίας! Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο της ΕΕ! Ο ξεσηκωμός φανερώνει πως οι κεντροδεξιές και οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις είναι συνυπεύθυνες και συνένοχες. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και ειδικά τους εργάτες και εργάτριες, τους νέους και τις νέες οικονομικούς μετανάστες να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από όσα συμβαίνουν στη Γαλλία. Να απορρίψουν την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της,…
… Προκαλεί η γαλλική κυβέρνηση και όσοι μιλούν για συμμορίες, στηρίζοντας την προπαγάνδα τους αποκλειστικά στις μορφές που παίρνει ο αγώνας και υποβαθμίζοντας ή κρύβοντας τις αιτίες και το περιεχόμενό του, την απόγνωση που νιώθουν οι εξεγερμένοι.
Το ΚΚΕ εκφράζει την ολόθερμη συμπαράστασή του στους σύγχρονους "Αθλίους" του Παρισιού και όλης της Γαλλίας. Καλεί το λαό να εκδηλώσει μαζικά την αλληλεγγύη του στους ξεσηκωμένους προλετάριους των "γκέτο"».


ΠΑΜΕ: Αλληλεγγύη στους «καταφρονεμένους»

«Οι προκλητικά "καταφρονεμένοι" από το γαλλικό κράτος εξεγέρθηκαν και διαμαρτύρονται με μορφές που μυρίζουν απόγνωση, θυμό και αυθορμητισμό…

…Όταν ο άνθρωπος πεινάει δε λογαριάζει τίποτα! Άρα οι θιασώτες του καπιταλιστικού συστήματος, που προσπαθούν με επιδερμικές αναλύσεις και ανούσιες εμβαθύνσεις να καναλιζάρουν τις συνειδήσεις των λαϊκών στρωμάτων, δε θα καταφέρουν να κρύψουν την αλήθεια.
Μια αλήθεια που υπογραμμίζει την ορθότητα των θέσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για συμπόρευση και ταύτιση συμφερόντων ανάμεσα στους Έλληνες εργαζόμενους και στους οικονομικούς μετανάστες. Γιατί είμαστε τμήματα της ίδιας τάξης.
Εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους εξεγερμένους του Παρισιού, απαιτούμε να σταματήσει η χρήση κρατικής βίας από τη γαλλική κυβέρνηση. Καλούμε ταυτόχρονα τα συνδικάτα της χώρας μας να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τους οικονομικούς μετανάστες, να διεκδικούν ανυποχώρητα τα δικαιώματά τους και να τους μπολιάζουν με τον αγώνα μέχρι την κατάργηση της εκμετάλλευσης».

Οι «γκλοπιές»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων, βλέποντας μπροστά στην κάλπη μαξιλάρια ή καρέκλες».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ομπρέλα κάθε λογής κουκουλοφόρων».
«Αν θα συνεργαζόμασταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα μας προπηλάκιζε ο λαός».
«Ο ΣΥΝ κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το ΠΑΣΟΚ, έχει ίδιες θέσεις με τον πρόεδρο του ΣΕΒ».
Αλέκα Παπαρήγα

«Όλες τις μέρες βλέπουμε να διαδηλώνουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ οι κουκουλοφόροι. Προσφέρει κάλυψη και προστασία σε αυτό τον μηχανισμό. Δεν αποκλείουμε να καλύπτει ανθρώπους κοινού ποινικού δικαίου».
Γιάννης Γκιόκας (βουλευτής Κ.Κ.Ε.)

ΑΝΥΠΑΚΟΗ, ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
Τελευταία συνθήματα του Κ.Κ.Ε.

Οι «μολότοφ»

«Είναι θλιβερό οι ακραίοι κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που κατευθύνουν αυτή την επιχείρηση, να βρίσκουν συμπαραστάτες στο ΚΚΕ. Αναφέρομαι, βεβαίως, στο παραλήρημα της κ. Παπαρήγα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου».
«Τα κόμματα δεν είναι αλύγιστα κλαδιά. Η αλλαγή των συσχετισμών μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην Αριστερά».
«Η κ. Παπαρήγα δεν ξέρω τι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή, αλλά διάλεξε να στηρίξει την προπαγάνδα την Ακροδεξιάς».
Αλέξης Τσίπρας

«Αυτά που ακούστηκαν δυστυχώς από την κυρία Παπαρήγα είναι απόψεις που ακούγονται από τα στελέχη της Ν.Δ. στην επίθεσή τους ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ».
Α. Αλαβάνος

«Η κ. Παπαρήγα έκανε κάτι που νομίζω ότι θα ντροπιάσει έναν κόσμο του ΚΚΕ. Δεν δείχνεις σε στιγμές μάχης τον διπλανό σου, δείχνεις τον απέναντι.
Γ. Δραγασάκης


Οι «υποστηρικτές»

Υπάρχουν (στην Αριστερά) πολιτικές δυνάμεις που δείχνουν σοβαρότητα και υπάρχουν και δυνάμεις που «χαϊδεύουν αυτιά», όπως άκουσα κάποιον να λέει.
Γ. Καρατζαφέρης

Πες μου ποιος σε παινεύει, για να σου πω τι λάθος έκανες.
Λένιν



Γιατί ανέβαλε την επίσκεψή του ο Τσίπρας στη Λευκάδα;

Η απάντηση στο σκίτσο που ακολουθεί. (Είναι του Γ. Καλαϊτζή από την Ελευθεροτυπία).




16/12/2008

ΚΑΛΑ και ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ σε ΟΛΟΥΣ

Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Σ Υ Γ Ν Ω Μ Η

Τούτες τις ημέρες η σιωπή πρέπει να επικρατήσει. Η ένοχη σιωπή. Να «βγάλουμε το σκασμό» όλοι μας και να σκεφτούμε ποιοί όπλισαν το χέρι του δολοφόνου του 15χρονου Αλέξη. Μήπως ήταν τελικά το δικό μας χέρι που σημάδεψε και πυροβόλησε; Εμείς πυροβολούμε καθημερινά τα παιδιά μας, εμείς τους έχουμε σκοτώσει τα όνειρα, εμείς οι βολεμένοι στους καναπέδες μας με την TV και το ποδόσφαιρο. Εμείς χτίσαμε ένα τοίχο και τους κόψαμε την πορεία τους στο μέλλον. Εμείς με την συμπεριφορά μας, την ψήφο μας, τις παραλείψεις μας και εν τέλει την ανοχή μας, που είναι καθαρή ΣΥΝΕΝΟΧΗ !
Αλέξη, Βάσω, Γιώργο, Δήμητρα, Κώστα, Λία, Μανόλη, Πόπη, Σπύρο…
ΣΥΓΝΩΜΗ, ΣΥΓΝΩΜΗ, ΣΥΓΝΩΜΗ !!!




Αντί «ηλίθιων» αναλύσεων, παραθέτω κάποια ποιήματα και σκόρπιες απόψεις νέων ανθρώπων που αλίευσα από το διαδίκτυο.

☻ Είμαι 17 χρονών…Θα μπορούσα να είμαι εγώ στη μοίρα του Αλέξανδρου…Αντ’ αυτού κάθομαι και διαβάζω βιολογία σαν να μην έγινε ΤΙΠΟΤΑ ….Τι υποκρισία Θεέ μου!!!! Αλλά ποιος νοιάζεται για τον άνθρωπο ρε???? ΚΑΝΕΙΣΣΣΣ…Μετά από μια βδομάδα το όλο θέμα δεν θα πουλάει και θα ξεχαστεί... Έτσι είναι η ζωή του Αλέξη δε είναι πια παρά μόνο ένα προϊόν για τα μέσα που λίγο σεβασμό δεν δείχνουν… ΚΑΙ γιατί να δείξουν; Το παν είναι να πουλάει κι ας πονάει η μάνα που τους βλέπει να ουρλιάζουν στα παράθυρα για την αστυνομία και το ρόλο της!


Χιονίζει μες στη νύχτα
Κι εσύ στέκεις μπροστά
Στην πύλη της Μαδρίτης
Αντίκρυ σου έχεις
Μια στρατιά ολάκερη από πολιτείες
Μια στρατιά που σκοτώνει
Ό,τι πιο ωραίο έχουμε
Την ελπίδα, τα παιδιά, τη λευτεριά, την νοσταλγία
Χιονίζει μες στη νύχτα
Απόψε θα κρυώνουνε
Τα μουσκεμένα πόδια σου
Χιονίζει και τώρα
Που σε σκέφτομαι
Την ίδια τούτη την στιγμή
Μπορεί μια σφαίρα εκεί να σε σκοτώνει
Και τότε
Μήτε χιόνι πια μήτε άνεμος

Ναζίμ Χικμέτ

☻ Σ’ αυτό το κράτος θέλουμε να μεγαλώνουν τα παιδιά μας ?
Στις 26 Ιανουαρίου 1990 το Εφετείο Αθήνας μ’ ένα προκλητικό σκεπτικό («χάρη στην ενέργειά του λύθηκε η πολιορκία», είπαν οι δικαστές) αθωώνει τον Αθ. Μελίστα, που τον Νοέμβριο του 1985, κατά τη διάρκεια επεισοδίων μετά την Επέτειο του Πολυτεχνείου, πυροβόλησε θανάσιμα στο κεφάλι τον 15χρονο μαθητή, Μιχ. Καλτεζά.
Όπως κρίθηκε, ο αστυνομικός τέλεσε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση «εν βρασμώ ψυχικής ορμής, ενώ βρισκόταν σε άμυνα τα όρια της οποίας υπερέβη από φόβο και ταραχή που αίρουν το άδικο της πράξης».
Πρωτόδικα ο Μελίστας, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες «είχε στοχεύσει», είχε καταδικαστεί σε δυόμισι χρόνια για «ανθρωποκτονία από πρόθεση, εν βρασμώ και σε άμυνα τα όρια της οποίας υπερέβη». Εξέτισε μόνο δέκα μήνες ποινής.


Hτανε χινόπωρο π’ αντάμωσα
ώριο παλικάρι και το λάβωσα
σε πολέμου μπόρα και κακή μαλιά
κι είχ’ η γης στρωσίδι κάμει με κορμιά
κι ήβγαιν’ απ’ τ’ αχείλι το βερτζί μιλιά
που μου μαχαιρώνει χρόνια την καρδιά
Θε μου σαν ποθάνω κάμε με δεντρό
και παρέκει βρύση με κρυγιό νερό
νά ‘ρχουνται οι έμορφες να λούζουνται
και στον ασκιανό μου να δροσίζουνται.
Να περάσει μιαν αυγή κι η αγαπώ
ξωτικό να κόψει και γλυκύ καρπό
κι ο καρπός να βγάλει όνειρου καημούς
να γεμίσει ο κόσμος αναστεναγμούς.
Και στη βρύση μαγικό νερό να βρει
του καημού να σβήσει το θαμπό κερί
να τη δω να φεύγει να μακραίνεται
δίχως αναμνήσεις να πικραίνεται
Μά ‘τανε θολούρα και απόβραδο
κι ο Θεός δεν είδε στο ματόκλαδο
πού ‘χε κρουσταλλιάσει ένα δάκρυ του
λύπηση γεμάτο απ’ την αγάπη του
Μα τον εσυμπόνεσ’ ένα νέφαλο
κόκκινο και τού ‘ριξε προσκέφαλο
μια βροχή που ξέπλυνε τη λύπηση
κι έμεινε η ρίμα και η θύμηση
Χαίνιδες.


☻ Και σε ένα η δυο χρόνια από τώρα ΠΑΣΟΚ η ΝΔ 45 τοις εκατό και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Και εμείς όλοι ήσυχοι κυνηγάμε το καινούργιο σπίτι, η το γρήγορο αυτοκίνητο. Και δε μας ενοχλεί που τα παιδιά μας παίρνουν 500 ευρώ ανασφάλιστα. Και δε μας νοιάζει που τα φανάρια είναι γεμάτα τσιγγανάκια. Και δε μας ενδιαφέρει που το τελευταίο δένδρο το κάψαμε. Και θα υπάρξει και άλλος νεκρός. Και θα απορούμε, λυπόμαστε, οργιζόμαστε, αντιδρούμε, και με ή ότι άλλο θέλετε ξανά. Είμαστε όλοι υποκριτές και ψεύτες. Μας νοιάζει μόνο ο εαυτός μας και το πολύ 2 ή 3 άνθρωποι ακόμα. Ας χύσουμε λοιπόν τα κροκοδείλια δάκρυα και ας το ξεχάσουμε. Άλλωστε Χριστούγεννα έρχονται



Μαρμαρωμένο σε θωρώ, Πωλιό μου,
αγρίμι τω Μαδάρω και δικό μου.
Περνάς δεν καταδέχεσαι να μείνεις
Δεν τα ψηφάς τα δάκρυα εμέ κι εκείνης

Που πας με τέτοιαν Άνοιξη, καλέ μου,
που πας με τέτοιον ήλιο, ακριβέ μου;
Πριχού να μπεις στον βουρλισμένο Άδη
Άμε χαιρέτησέ τηνε τη μαύρη

Κι αν βρεις τη σιδερόπορτα κλεισμένη
Από πίσω στέκει εκείνη δακρυσμένη
Και μελετά τον δρόμο τον μεγάλο
Να ξεχωρίσει τον δικό σου ζάλο.

Κρητικό μοιρολόι


☻ Τι ζητούσε εκεί ένας 15χρονος;;;;; Σωστά… Ναι…
Να μη κυκλοφορούν οι 15χρονοι. Να μην ερωτεύονται. Να μη σκέφτονται.
Να μην ονειρεύονται. Να μην ελπίζουν. Να μην ανασαίνουν. Να μην ζουν…
Ας τους βάλουμε σε κλουβιά με μια τηλεόραση ανοιχτή μέρα νύχτα.
Ή ας τους κάνουμε λοβοτομή.


Φτωχό πουλί κι ανήμπορο
Στου πρίνου το ξεράδι
Εσένα πάλι ο κυνηγός
Έβαλε στο σημάδι

Ανάθενά σε κυνηγέ
Που σκότωσες τα’ αηδόνι
Και μαυροντύθηκ’ η αυγή
Κι αργεί να ξημερώνει.


Μανόλης Καλομοίρης
Μιχάλης Σταυρακάκης


☻ Καίγεται η χώρα, απλά ανθρωπάκια σαν και μένα πληρώνουν τη νύφη. Σήμερα η περιουσία η μικρή που με κόπο έφτιαξε η οικογένειας μου καταστράφηκε μάλλον.
Δεν μου φταίνε όμως οι εξοργισμένοι νέοι.
Μου φταίει ο Εφραίμ, ο Βουλγαράκης, ο Ρουσόπουλος, τα Golden boys. Αυτοί έδωσαν πρώτοι το παράδειγμα του αυθαιρετείν, του κλέβειν. Αυτοί μου έκλεψαν και κατέστρεψαν την περιουσία μου, την εμπιστοσύνη μου στο κράτος. Αυτή ήταν η περιουσία μου, και όχι τα ντουβάρια που μου έκαψαν κάποιοι θερμοκέφαλοι απόψε.
Λυπάμαι πολύ για την καταστροφή ιστορικών μνημείων, αλλά γιατί τόσα κροκοδείλια δάκρυα; Μάθαμε στα παιδιά τίποτα για τον πολιτισμό; Μπουζούκια, Μπεζεντάκου, cayenne, πισίνες και ρεμούλα. Αυτό δεν είναι το πρότυπο που προάγει ο νεοέλληνας; Γιατί να σεβαστούν ρε παιδιά τα μνημεία; Ας κάψουν και την Ακρόπολη. Μας αξίζει.
Και μέσα σε όλο αυτό το χάος, το μήνυμα που παίρνουμε ποιο είναι; Ότι μερικοί λέει αναρχικοί καταλύουν το κράτος δικαίου. Δύο τινά μπορεί να ισχύουν. Είτε αυτοί οι λίγοι δεν είναι λίγοι αλλά πολλοί, για να προκαλούν τόσο εκτεταμένες ζημιές, είτε το κράτος είναι σε πλήρη διάλυση και η κυβέρνηση, παρέα με την αστυνομία, παντελώς ανίκανη να περιορίσει μια ομάδα λίγων.
Το κράτος δικαίου σαφώς δεν υπάρχει, εδώ και καιρό.
9/12/2008

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ

Ο τόπος που ζούμε σήμερα κατακλύζεται από κάτι σχετικό με τη φυσική και που είναι αδύνατο να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας. Την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η αδυναμία αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφόρησης του πολίτη και τις προσπάθειες των πολυεθνικών εταιριών να κάνουν το άσπρο μαύρο, έχουν δημιουργήσει μια επικίνδυνη αδιαφορία στους κατοίκους. Χιλιάδες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων προεξέχουσα θέση έχουν τα ραντάρ, τα κινητά τηλέφωνα, οι κεραίες, οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης (150.000 Volt) κ.λ.π ακτινοβολούν μόνιμα στο περιβάλλον. Αυτή η εικόνα, δεν είναι ούτε απλή, ούτε αθώα. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη στα μάτια, ασθένειες του αίματος, βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλαγή συμπεριφοράς.

Δεν κινδυνεύουμε

Το Σάββατο 29/11/2008 πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα ημερίδα με θέμα «Προστασία του πολίτη ως χρήστη σύγχρονων τεχνολογιών».
Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Οφείλουμε ένα μπράβο στους υπευθύνους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που έδειξαν τέτοια ευαισθησία. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν θέματα που σχέση έχουν με το διαδίκτυο, τους κινδύνους από αυτό και πρότειναν μέτρα προστασίας, ειδικά σε ότι αφορά στα παιδιά. Αναφέρθηκαν επίσης στους κινδύνους που διατρέχουμε από την αλόγιστη (ή και λελογισμένη) χρήση κινητών τηλεφώνων. Θα μου δοθεί ευκαιρία, στο άμεσο μέλλον, να αναφερθώ διεξοδικά σε θέματα διαδικτύου και κινητών.
Σήμερα θέλω να αναφερθώ στους κινδύνους από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ειδικά αυτά που προκαλούνται από τους μετασχηματιστές και τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι οι επιστήμονες ήταν αρκούντως καθησυχαστικοί σε ότι αφορά στο νομό μας. Συγκεκριμένα σε μετρήσεις που έγιναν παντού στο νησί διαπιστώθηκε ότι τα όρια ακτινοβολίας είναι χαμηλά, αρκετά χαμηλότερα από το κατώτατο όριο, αν εξαιρέσει κανείς τους μετασχηματιστές στην Σικελιανού, τον Άγιο Μηνά, τον Άγιο Σπυρίδωνα και (δυστυχώς) μέσα στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Λευκάδας, που ακτινοβολούν στα όρια. Επίσης ένας μετασχηματιστής βρίσκεται μέσα σε σχολείο στις Αλυκές και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο. Η πρότασή τους, προς τη ΔΕΗ, είναι ή να αποκαθηλωθούν και να υπογειωθούν ή να περιφραχτούν σε απόσταση 1-1,5 μέτρα. Το ίδιο προτείνουν για τους μετασχηματιστές στη Τζεβελέκη ( στο πάρκιγκ) και στην Παναγία των Εισοδίων. Πρότειναν επίσης η κολώνα στην παλιά ΔΕΗ να μεταφερθεί στον προαύλιο χώρο της.
Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα αποτελέσματα των μετρήσεων των επιστημόνων. Επειδή όμως οι καιροί είναι πονηροί, παραθέτω πιο κάτω ένα μέρος από όσα αλίευσα, από το διαδίκτυο, για τους κινδύνους από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Πιστεύω, ότι σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία ο λαός πρέπει να είναι ανοιχτά και υπεύθυνα ενημερωμένος. Αν αυτή η ενημέρωση προκαλέσει ανησυχία, αυτή είναι προτιμότερη από την άγνοια και την ευτυχία που ακολουθεί. Με τη γνώση, την ενημέρωση και την ανησυχία μπορεί να προστατευθεί κανείς.
Και κάτι άλλο.
Η παρουσία των πυλώνων υψηλής τάσης, κυρίως στους Καρυώτες και στο Αθάνι, ακόμη και αν δεν υπάρχει πρόβλημα ακτινοβολίας, δεσμεύει και καταστρέφει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης, αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Ποιος θα αγοράσει και ποιος θα οικοδομήσει σε χώρο που υπάρχουν πυλώνες όταν, πέρα από θέματα αισθητικής, δεκάδες έρευνες επιστημόνων μιλούν για επιδημιολογικούς κινδύνους εξ αιτίας τους;
Αν υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία ότι κάτι δεν είναι ασφαλές, είναι καρκινογόνο η προκαλεί τερατογεννέσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.
Όπου υπάρχει έλλειψη επιστημονικής βεβαιότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος για να ματαιωθούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ούτε του ίδιου του κράτους.
Για τους πυλώνες υψηλής τάσης δεν υπάρχουν μόνο αποχρώσες ενδείξεις ότι έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά πλέον υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, με τη χρήση της Νανοτεχνολογίας.

Καρκίνος υψηλής τάσης!

Καρκινογόνοι είναι οι πυλώνες υψηλής τάσης, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Υγείας.
Τα νέα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου για όσους ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας, προέρχονται από έρευνα της ομάδας του Βρετανού καθηγητή Denis Henshaw, από το Πανεπιστήμιο του Bristol. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά σε πυλώνες (σε δίκτυα δηλαδή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όμοια με αυτά της ΔΕΗ) εκτίθενται σε ακτινοβολία που υπερβαίνει κατά πολύ τα ανώτατα όρια ασφαλείας. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για τα παιδιά, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη των Βρετανών ειδικών, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η ακτινοβολία από τους πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται άμεσα με κρούσματα παιδικής λευχαιμίας.
…Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσιτομενέα, «η έκθεση σε ισχυρά ηλεκτρικά πεδία μπορεί να έχει βιολογικές επιπτώσεις, οι οποίες αφορούν αλλοιώσεις των κυττάρων ή των κυτταρικών συστημάτων και γενικά του βιολογικού υλικού. Η αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών είναι η πλέον τεκμηριωμένη επίδραση, ενώ υπάρχουν αναφορές και σε μη θερμικές επιδράσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία».
Εφημερίδα τα Νέα Τρίτη 30/11/1999

Κίνδυνοι για την υγεία

Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών από τις γραμμές υψηλής τάσης
Αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης λευχαιμίας σε παιδιά που ζουν κοντά σε ηλεκτρικές γραμμές υψηλής τάσης διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal. Η επιδημιολογική έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που παρουσίασε ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, έδειξε ότι ο κίνδυνος παιδικής λευχαιμίας είναι αυξημένος κατά 69% σε παιδιά ηλικίας κάτω 15 ετών που ζουν σε αποστάσεις ως 200 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης, σε σύγκριση με παιδιά που ζουν σε αποστάσεις πάνω από 600 μέτρα. Ανέφερε ακόμη πως ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους σε αποστάσεις ως 300 μέτρα από αγωγούς μεταφοράς υπερυψηλής τάσης, είχαν κατά 1,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ν’ αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε αποστάσεις άνω των 600 μέτρων.

…Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, οι πυλώνες υψηλής τάσης βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές, τα δε σύρματα περνούν πάνω από τα σπίτια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους.
(Εφημερίδα «Αυγή», 27/9/2005)

Μετασχηματιστές υψηλού κινδύνου

Ο διευθυντής του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λ. Μαργαρίτης και ο διδάκτωρ Βιοφυσικής Δ. Παναγόπουλος έχουν μελέτησει με πειράματα τους κινδύνους για την υγεία από τη λειτουργία Κέντρων και Γραμμών Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ. Τι λένε;
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία με συχνότητες κοντά στα 50 Hz όπως είναι αυτές του δικτύου της ΔΕΗ, έχει βρεθεί μεταξύ άλλων να προκαλούν:
▬ Μεταβολή στη συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου στα κύτταρα, τα οποία είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτέλεση των διαφόρων λειτουργιών του κυττάρου.
▬ Αλλοιώσεις στις κυτταροπλασματικές μεμβράνες των κυττάρων του ανθρώπου.
▬ Αλλαγές στο ρυθμό σύνθεσης των DNA και RNA.
▬ Αλλαγές στους ρυθμούς σύνθεσης των πρωτεϊνών και στις ενεργότητες διαφόρων ενζύμων απαραίτητων για την λειτουργία των κυττάρων.
▬ Μεταβολές στην έκκριση και στη φυσιολογική δράση ορμονών όπως η μελατονίνη.
▬ Χρωμοσωμικές βλάβες σε μεμονωμένα πειράματα.
▬ Μεταβολές του ρυθμού πολλαπλασιασμού των κυττάρων.

Ο καθηγητής Λ. Μαργαρίτης προσθέτει ότι «έγκριτες επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν τη μόνιμη έκθεση παιδιών σε τέτοιου είδους μαγνητικά πεδία, με την αύξηση των ποσοστών παιδικής λευχαιμίας. Η ανησυχία εκφράζεται ολοένα και πιο έντονα σε πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία».
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι εντάσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ειδικά των ηλεκτρικών) που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, όπου διαπιστώθηκαν οι βιολογικές αλλοιώσεις που προαναφέραμε, ήταν χιλιάδες φορές μικρότερες έως και λίγο μεγαλύτερες (!) από τα θεσπισμένα όρια επιτρεπόμενης έκθεσης του γενικού πληθυσμού. Και η διάρκεια έκθεσης ήταν σχετικά μικρή, από λίγα λεπτά έως λίγα 24ωρα.
Σπεύδουν, βέβαια, να διευκρινίσουν ότι τα αποτελέσματα προέκυψαν από έκθεση μεμονωμένων κυττάρων και τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται δυσκολότερα σε οργανισμούς: «Όταν, όμως, ένας οργανισμός βρίσκεται σε μη καλή κατάσταση υγείας, η έκθεσή του στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι δυνατόν να έχει βλαπτικές συνέπειες σε κυτταρικό επίπεδο».
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 24/02/2008


Όσοι ζουνε κοντά σε πυλώνες της ΔΕΗ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ..!!!Συγκεκριμένα ερευνητές στη ΒΕΡΝΗ διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που κατοικούν σε απόσταση 50 μέτρων από πυλώνα ρεύματος διατρέχουν 24% περισσότερο κίνδυνο να πεθάνουν από ασθένεια που εκφυλίζει τον εγκέφαλο,σε σχέση με τους ανθρώπους που ζουν σε απόσταση 600 μέτρων από την ίδια πηγή ακτινοβολίας.
Ρόλο διαπιστώθηκε ότι παίζει και ο χρόνος της έκθεσής τους σε αυτή. Όσοι ζουν κοντά σε πυλώνα της ΔΕΗ για περισσότερο από 10 χρόνια εμφανίζουν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από κάποια μορφή άνοιας σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν εκτεθεί καθόλου στην ακτινοβολία του, ενώ ο κίνδυνος υπερδιπλασιάζεται αν κάποιος ζει κοντά σε πυλώνα πάνω από δεκαπέντε χρόνια!
Από το διαδίκτυο

Αποφάσεις του Σ.τ.Ε

1) Απόφαση ΣτΕ 936/203 : Αναστολή εκτέλεσης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου αναβάθμισης υφιστάμενης και κατασκευής νέας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Κορίνθου – Πατρών, για το λόγο ότι η κατασκευή του επίδικου έργου θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής, εξ αιτίας της αυξήσεως της εντάσεως των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, τα οποία δημιουργούνται γύρω από τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
2) Απόφαση ΣτΕ 4503/1997 : Προσφυγή Κοινότητας Κρυονερίου, κατά ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΒΕΤ, ΔΕΗ κ.λ.π. Το Σ.τ.Ε δέχεται την αίτηση, διότι η επί του ανθρωπογενούς και δη της υγείας των κατοίκων οικισμού, επίδραση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων δεν είναι μόνο θέμα που άπτεται του φυσικού περιβάλλοντος, δια το οποίο αρμόδιος είναι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ούτε και αμιγώς τεχνικό ζήτημα, που στηρίζει την συναρμοδιότητα του Υπουργού ΥΒΕΤ ως αρμοδίου επί βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά είναι προεχόντως θέμα που αφορά στην ανθρώπινη υγεία, για το οποίο αρμόδιος είναι ο Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
3/12/2008

Υ.Γ. Για να ευθυμήσουμε λίγο, ύστερα από τα παραπάνω, σας χαρίζω μια μαντινάδα που έγραψα τούτες τις ημέρες, όχι ξαφνικά και αναίτια. Ας με συγχωρήσουν οι έχοντες πρόβλημα στα μάτια, αλληγορική είναι η σημασία της, θα το καταλάβουν!

Κι αν αγαπάω τσι στραβούς, τσ’ αλλήθωρους φοβούμαι,
γιατί ξανοίγουνε αλλού κι εμένανε μιλούνε!


Μάρκος Νικητάκης

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΧΕΙΜΩΝΑΣ «ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ».

Ανθρωπιά και φιλότιμο

Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα, τραγουδούσε κάποτε ο Σαββόπουλος. Χειμώνας. Κρύο, βροχή και λάσπη εκεί γύρω από τα σκουπίδια. Φοβάσαι να περάσεις. Κι όμως! Εκεί, μέσα στη βρώμα και τη δυσωδία, μέσα στο βούρκο και στο σωρό των σκουπιδιών, έχουμε παραπετάξει κάποιους ανθρώπους να κάνουν παρέα με τη μιζέρια τους και τα ποντίκια. Εκεί ο, Θεοφοβούμενος, οικολόγος και αριστερός (πρώην ή και νυν) δήμαρχος μας, επέλεξε να τους αφήσει να κάνουν το νοικοκυριό τους. Εκεί η Εκκλησία μας δεν φτάνει, χάνει το δρόμο της, αλλόθρησκοι γαρ! Εκεί η κοινωνία μας τους δέχεται, ως άλλη Σπιναλόγκα, να ζήσουν για να μην της χαλάσει, με τη όποια γειτνίαση, τη νιρβάνα της πολυθρόνας και του αναμένου τζακιού.

Εκεί, όχι στη λάσπη φυσικά, ευυπόληπτοι, ηλικιωμένοι, «κύριοι» της κοινωνικής μας ζωής, περιτριγυρίζουν τις, ανήλικες έως παιδούλες, γυφτοπούλες για να αποκομίσουν, έναντι μιας σοκολάτας ή ενός ευτελούς νομίσματος, τι; Δεν φτάνει το μυαλό μου συγχωρήστε με.

Εκεί κάποια παιδιά, ενός κατώτερου Θεού προφανώς, παίζουν και περπατούν ξυπόλητα και κουρελιασμένα. Εκεί ενδημεί η ηπατίτιδα και οι όποιες άλλες ασθένειες. Εκεί έχουμε παραπετάξει όλοι την ανθρωπιά και το φιλότιμό μας.
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ στο τζάκι σας κύριοι και κυρίες! Και μη δακρύζετε όταν βλέπετε την κακομοιριά και τη φτώχεια, μέσα από την πολυτελή ΤV σας. Η υποκρισία έχει και αυτή ένα όριο!

Επιτέλους!


Ύστερα από χρόνια ο, δίπλα από τον δρόμο, χώρος του Κάστρου καθαρίζεται. Το βαλτοτόπι δίνει τη θέση του σε ροή νερού, σε καθαρό περίγυρο, σε ανάδειξη της περιοχής. Μπράβο στους αρμοδίους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στο Λιμενικό Ταμείο. Ελπίζω να προχωρήσουν και στην ανάδειξη και αξιοποίηση, παρά τις δυσκολίες, όλου του πέριξ του Κάστρου χώρου μέχρι τη Φώσα. Ξέρω ότι σκοντάφτουν σε υπηρεσιακές βραχυκυκλώσεις, στην εδαφολογική διαμόρφωση της περιοχής και σε άλλα μα κάθε αρχή και δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση με λίγα χρήματα έχουν ένα όμορφο αποτέλεσμα και αυτό είναι που μετράει. Θυμίζω πως όταν το, απέναντι από το Κάστρο, δασάκι καθαρίστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, άλλαξε με μιας το τοπίο στην περιοχή. Το ότι έχει εγκαταλειφθεί από τη νέα Δημοτική αρχή είναι κάτι που δεν εξηγείται σε δυο γραμμές, γιατί είναι θέμα αντίληψης και πολιτισμού. Ελπίζω και εύχομαι κάτι να κάνουν.
Κάποτε θαρρώ πως πρέπει να πάρουν προτεραιότητα, στα σχέδια των αρμοδίων, τα αυτονόητα. Γιατί είναι αυτά που, κυρίως, δίνουν ποιότητα στη ζωή μας.


Η κομματική ταυτότητα


Η αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού που ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας, με την αρωγή και της μισής μείζονος αντιπολίτευσης, προκάλεσε κλυδωνισμούς στην τελευταία. Έμαθα ότι οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Η κοινωνία στο προσκήνιο», που δεν ψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας, κλήθηκαν σε κομματική απολογία που στόχο και σκοπό είχε να τους «τραβήξει το αυτί», μέχρις ξεριζώματος λένε οι κακές γλώσσες.
«… Και εμείς έχουμε κομματική ταυτότητα. Τις αφήσαμε όμως προ διετίας στο σπίτι μας και αγωνιζόμαστε από την αντιπολίτευση με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών μας. Είμαστε απέναντι από κάθε μορφή λαϊκισμού, μακριά από τις σειρήνες της εξουσιομανίας…»

Αυτά, μεταξύ άλλων, γράφει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Η κοινωνία στο προσκήνιο» κος Κώστας Βλάχος, σε απάντησή του που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο.
Αναρωτιέμαι καλόπιστα. Αφού οι κομματικές ταυτότητες έμειναν σπίτι γιατί διώκονται κομματικά, ή έγινε απόπειρα δίωξης τους, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης που δεν ψήφισαν την αύξηση των τελών;
Δικαίωμα τους, θα μου πείτε. Σύμφωνοι. Οι μεγαλοστομίες όμως τι χρειάζονται και σε ποιους απευθύνονται;

Τα του Καίσαρος…

Αφού αναφέρομαι στη μείζονα αντιπολίτευση, να υπενθυμίσω κάτι που τους έχει διαφύγει. Τις προάλλες «εν χορδαίς και οργάνοις» παρουσίασαν μια «πρωτοποριακή» πρόταση τους για υπογείωση των κάδων των απορριμμάτων. Σωστή, σωστότατη, η πρόταση. Συμφωνώ και επαυξάνω. Θέλω απλώς να τους θυμίσω πως δεν είναι δική τους. Αν έχουν αμφιβολία ας ρίξουν μια ματιά στη σελίδα 9 του προγράμματος της Δημοτικής Κίνησης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ». Εκεί, για πρώτη φορά, παρουσιάζεται η πρόταση, για πιλοτικό πρόγραμμα υπογείωσης των κάδων.
Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι μια πρόταση την οποία οι αρμόδιοι πρέπει να μελετήσουν με τη δέουσα προσοχή και να την προωθήσουν.

Off - side

Πλησιάζει το τέλος του χρόνου και, κατά τις εντολές της Ε. Ε., μας τελειώνουν οι χωματερές και η ασυδοσία με την ρίψη των απορριμμάτων. Από το νέο έτος τα πρόστιμα θα πέφτουν βροχή πάνω στα κεφάλια μας. Σε ό,τι μας αφορά είμαστε οff – side. Εκεί στο Σύνδεσμο Καθαριότητας παριστάνουν τα χελωνονινζάκια, όλο λεονταρισμούς, μόνο που είναι απελπιστικά αργοί και αδύναμοι. Θα τελειώσει η θητεία τους και θα περιμένουν ακόμη κάποιες μελέτες.
Η καυτή πατάτα των απορριμμάτων, χρόνια τώρα, αλλάζει χέρια δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων και η μια αναβολή διαδέχεται την άλλη. Τώρα θα κληθεί ο λαός να πληρώσει τα χρηματικά πρόστιμα της ανικανότητας όλων. Και λέω τα χρηματικά, γιατί τόσα χρόνια πληρώνουμε με την υγεία μας την αναισθησία και την αδιαφορία τους.
Μπαζώνουμε με σκουπίδια τις ακτές και τα βουνά μας, τρώμε προϊόντα φορτωμένα, κατά πάσα πιθανότητα, διοξίνες και φουράνια, μολύνουμε το περιβάλλον, καταστρέφουμε το οικοσύστημα, υποδαυλίζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Τώρα ήρθε η ώρα να τους πληρώσουμε και με χρήμα. Μικρό το κακό. Γιατί το μεγαλύτερο κακό είναι ότι παραμένουμε κοιμισμένοι και δεν είναι ορατή, στο άμεσο μέλλον, η αφύπνισή μας.

Είδες η ΔΕΗ;


Τα τελευταία πολλά χρόνια η ΔΕΗ, με τους χρυσοπληρωμένους μάνατζερ, το μόνο που ξέρει να ζητά είναι αύξηση των λογαριασμών ρεύματος. Το πετρέλαιο από τα 150 δολάρια το βαρέλι έπεσε στα 60 μα η αύξηση του ρεύματος είναι εκ των ουκ άνευ. Αφού λοιπόν η ΔΕΗ ζητά από τους πολίτες ολοένα και περισσότερα, γιατί από τη μεριά της δεν εκπληρώνει τις συμβατικές υποχρεώσεις της απέναντι στην κοινωνία;
- Είναι ή δεν είναι υποχρεωμένη να υπογειώσει το δίκτυό της;
- Απαγορεύεται ή όχι οι κολώνες της να απέχουν λιγότερο από ένα μέτρο από τα σπίτια; (Στην παλιά πόλη δεν έπρεπε να υπάρχουν οι περισσότερες κολώνες)!
- Δημιουργούν ή όχι οι πυλώνες υψηλής τάσης προβλήματα υγείας (και όχι μόνο) στους κατοίκους που τους έχουν κοντά τους; (Στους Καρυώτες, στην Κατούνα, στους Σφακιώτες την Καρυά, στην Εγκλουβή, στα Χορτάτα, στο Δράγανο και στο Αθάνι θα έπρεπε να υπάρχουν ήδη επιδημιολογικές μελέτες από την ΔΕΗ ή τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για τον κίνδυνο από τους πυλώνες).
- Είναι υπεύθυνοι ή όχι για ένα σημαντικό μέρος των πυρκαγιών του καλοκαιριού στα δάση;
Θαρρώ την έχουμε παραχαϊδέψει ή κάνω λάθος; Θαρρώ πως η λύση είναι ένα ισχυρό κίνημα πολιτών που θα διεκδικεί και θα προστατεύει. Ένα κίνημα πολιτών που, με κάθε μέσον, θα τους αναγκάσει να μη λειτουργούν σε βάρος της υγείας των δημοτών. Γιατί αν περιμένουμε από τα μονοπώλια, τους κερδοσκόπους και τους πάτρωνες τους…

Σχέδιο σε απόσυρση


Πολλά θα διαβάσετε τούτες τις ημέρες για το, επιστραφέν «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν», σχέδιο Λυγιάς – Καρυωτών. Δεν θα αναφερθώ διεξοδικά, λίγες παρατηρήσεις μόνο.
- Όταν το Φλεβάρη όλοι οι Δημοτικοί σύμβουλοι ψήφιζαν το σχέδιο, το έκαναν, οι της αντιπολίτευσης κυρίως, γιατί είχαν τις διαβεβαιώσεις του δημάρχου και της μελετήτριας κας Παπαδάτου πως δεν θα επιστραφεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Διαβεβαιώσεις που είχαν να κάνουν με «άκρες», «γνωστούς» και δεν ξέρω τι άλλο. Το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε ούτε το δήμαρχο ούτε τη μελετήτρια. Με διαβεβαιώσεις και λόγια δεν προχωράς. Με νόμους και χαρτιά κάνεις τη δουλειά σου. Υπάρχουν ευθύνες και που πρέπει να αποδοθούν;
- Είναι ή δεν είναι περίεργο και έπρεπε να μας έχει «ψυλλιάσει» το γεγονός ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο ψήφισε το εντελώς αντίθετο από το Δημοτικό; Γιατί στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν εισακούστηκαν, ή, εν πάσει περιπτώσει,δεν ερευνήθηκαν, οι αιτιάσεις του Νομάρχη , του Αντινομάρχη και Νομαρχιακών συμβούλων που παραβρέθηκαν και πορευτήκαμε με διαβεβαιώσεις;
- Ο κόσμος θέλει λύση στο πρόβλημά του. Με χωριστές συγκεντρώσεις δημάρχου και νομάρχη, με συνεντεύξεις τύπου και χαρτιά που αποδεικνύουν ή όχι την ευθύνη κάποιων, με αναθέματα, επίρριψη ευθυνών και άλλα, το πρόβλημα δεν θα λυθεί. Ας κάτσουν όλοι οι αρμόδιοι σε ένα τραπέζι, επιτέλους, και συνετά, ας προσπαθήσουν να τρέξουν το θέμα από κοινού. Ας το προχωρήσουν ταχύτατα και αργότερα, εδώ θα είμαστε για τις ευθύνες και τα σχετικά.

25/11/2008